Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Balog Zoltán: Európának közös és saját válaszokat kell találnia

2017. február 6. 21:58

A közös történelmi és kulturális gyökerek is kellenek ahhoz, hogy ilyen sikeres lehessen a német-magyar együttműködés - mondta az emberi erőforrások minisztere a német-magyar baráti szerződés aláírásának huszonötödik évfordulója előtt tisztelgő ünnepségen.

A magyar miniszter a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös rendezvényén arról beszélt, hogy Magyarországnak Németország a legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb külföldi befektetője is, ami mind azt bizonyítja, hogy jól prosperáló kapcsolat van a két egymást megértő nép között.

Korunk egyik nagy kérdése az, hogy milyen szerepet vállal Európa és az Európai Unió a világméretű problémák megoldásában, és rendkívül fontos, hogy Európa közös és saját válaszokat találjon.

– mondta a miniszter, aki arra is kitért, hogy a Magyarország déli határán épített kerítés nem elsősorban az országot, hanem a schengeni övezetet, és abban pedig Németországot is védi.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A múltból kell megérteni a jövőt, tette hozzá Balog Zoltán, kiemelve, hogy a két nép sorsa sok tekintetben is összefonódott. Majd végül beszédét lezárva a miniszter erős német-magyar barátságot kívánt.

Német részről Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a történelmi kapcsolatok újraéledhettek a hidegháború megszűnésével, az európai érték- és érdekközösség talaján állva.

Manfred Emmes, Németország budapesti nagykövete pedig azt hangsúlyozta, hogy miként most, úgy negyedszázada is az egységes Európa állt a középpontban, hozzátéve, hogy Magyarország nélkül Európa torzó maradt volna.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet pedig az ünnepi évfordulót méltatva azt mondta:

Az 1990-es évek elején Magyarországon a német egység támogatottsága sokkal nagyobb volt, mint magában Németországban, hiszen itt teljes konszenzus volt arról, hogy Európa csak akkor lehet egységes, ha Magyarország szuverénné válik, a két német állam pedig egyesül."

Az  ünnepség részeként tartott pódiumbeszélgetésen Arnold Vaatz is felszólalt.  

Tudomásul kell venni a realitásokat. Köztük azt is, hogy az unió éles helyzetben van, komoly választói csoportok fordulnak el az elittől és keresnek másokat képviselőjüknek. A kérdés az, hogy sikerül-e ezeket a tömegeket ismét megszólítani, illetve hogy ennek a folyamatnak milyen következményei lesznek."

– mondta a német szövetségi parlament CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője.

Tobias Zech, a Bundestag gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős bizottságának tagja pedig – arra utalva, hogy az unió és előzményei a kontinens leghosszabb háborúmentes időszakát garantálták – úgy vélte:

Közös válasz kell, hogy mit jelent Európa, és ezt kell élettel megtölteni. Ehhez működővé kell tenni azt a mindennapi együttműködést az elmúlt egy-másfél év után, amikor ez nem sikerült."

Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke sikertörténetnek nevezte a megállapodás megkötése óta eltelt huszonöt évet, ha nem jöttek is olyan gyorsan az eredmények, mint azt akkor sokan várták.

Fontos, hogy az EU polgárai kettős – nemzeti és uniós – identitással élhessenek. Ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor toleranciát kell tanúsítanunk"

–fogalmazott a fideszes politikus megjegyezve, hogy ez nemegyszer hiányzik a német sajtóban.

Megszólalt az ünnepségen Hiller István (MSZP), a parlament alelnöke is. Az országgyűlés magyar-német baráti tagozatának tagja szerint kitűnő politikai és diplomáciai teljesítmény volt a maga idejében a baráti szerződés, amely nem csupán egy államközi megállapodás volt, hanem egyfajta krédó arról, hogy Magyarországnak mi a jövőképe az Európai Unióban. 

Napjainkban problémásabb az Európa-kép, mint negyedszázada, hiszen a remény képe mellett megjelentek a realitások. Sikeresebb tagállamokkal lehet erősebb az Európai Unió, nem gyengébbekkel, megjegyezve, hogy az EU sosem fog úgy működni, mint az Egyesült Államok, amely nem is lehet példa Európa számára."

– vélte a szocialista politikus. 

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére