Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Balog Zoltán: Európának közös és saját válaszokat kell találnia

2017. február 6. 21:58

A közös történelmi és kulturális gyökerek is kellenek ahhoz, hogy ilyen sikeres lehessen a német-magyar együttműködés - mondta az emberi erőforrások minisztere a német-magyar baráti szerződés aláírásának huszonötödik évfordulója előtt tisztelgő ünnepségen.

A magyar miniszter a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös rendezvényén arról beszélt, hogy Magyarországnak Németország a legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb külföldi befektetője is, ami mind azt bizonyítja, hogy jól prosperáló kapcsolat van a két egymást megértő nép között.

Korunk egyik nagy kérdése az, hogy milyen szerepet vállal Európa és az Európai Unió a világméretű problémák megoldásában, és rendkívül fontos, hogy Európa közös és saját válaszokat találjon.

– mondta a miniszter, aki arra is kitért, hogy a Magyarország déli határán épített kerítés nem elsősorban az országot, hanem a schengeni övezetet, és abban pedig Németországot is védi.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A múltból kell megérteni a jövőt, tette hozzá Balog Zoltán, kiemelve, hogy a két nép sorsa sok tekintetben is összefonódott. Majd végül beszédét lezárva a miniszter erős német-magyar barátságot kívánt.

Német részről Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a történelmi kapcsolatok újraéledhettek a hidegháború megszűnésével, az európai érték- és érdekközösség talaján állva.

Manfred Emmes, Németország budapesti nagykövete pedig azt hangsúlyozta, hogy miként most, úgy negyedszázada is az egységes Európa állt a középpontban, hozzátéve, hogy Magyarország nélkül Európa torzó maradt volna.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet pedig az ünnepi évfordulót méltatva azt mondta:

Az 1990-es évek elején Magyarországon a német egység támogatottsága sokkal nagyobb volt, mint magában Németországban, hiszen itt teljes konszenzus volt arról, hogy Európa csak akkor lehet egységes, ha Magyarország szuverénné válik, a két német állam pedig egyesül."

Az  ünnepség részeként tartott pódiumbeszélgetésen Arnold Vaatz is felszólalt.  

Tudomásul kell venni a realitásokat. Köztük azt is, hogy az unió éles helyzetben van, komoly választói csoportok fordulnak el az elittől és keresnek másokat képviselőjüknek. A kérdés az, hogy sikerül-e ezeket a tömegeket ismét megszólítani, illetve hogy ennek a folyamatnak milyen következményei lesznek."

– mondta a német szövetségi parlament CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője.

Tobias Zech, a Bundestag gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős bizottságának tagja pedig – arra utalva, hogy az unió és előzményei a kontinens leghosszabb háborúmentes időszakát garantálták – úgy vélte:

Közös válasz kell, hogy mit jelent Európa, és ezt kell élettel megtölteni. Ehhez működővé kell tenni azt a mindennapi együttműködést az elmúlt egy-másfél év után, amikor ez nem sikerült."

Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke sikertörténetnek nevezte a megállapodás megkötése óta eltelt huszonöt évet, ha nem jöttek is olyan gyorsan az eredmények, mint azt akkor sokan várták.

Fontos, hogy az EU polgárai kettős – nemzeti és uniós – identitással élhessenek. Ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor toleranciát kell tanúsítanunk"

–fogalmazott a fideszes politikus megjegyezve, hogy ez nemegyszer hiányzik a német sajtóban.

Megszólalt az ünnepségen Hiller István (MSZP), a parlament alelnöke is. Az országgyűlés magyar-német baráti tagozatának tagja szerint kitűnő politikai és diplomáciai teljesítmény volt a maga idejében a baráti szerződés, amely nem csupán egy államközi megállapodás volt, hanem egyfajta krédó arról, hogy Magyarországnak mi a jövőképe az Európai Unióban. 

Napjainkban problémásabb az Európa-kép, mint negyedszázada, hiszen a remény képe mellett megjelentek a realitások. Sikeresebb tagállamokkal lehet erősebb az Európai Unió, nem gyengébbekkel, megjegyezve, hogy az EU sosem fog úgy működni, mint az Egyesült Államok, amely nem is lehet példa Európa számára."

– vélte a szocialista politikus. 

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére