Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
Big pikcsör
 
 
 
 

Balog: "miért gondoljuk, hogy egy országot csak a politika boldogíthat?"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2016. június 12. 08:00

Rendhagyó interjú Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével a rend, szabadság, közösség erejéről, a Polgári Magyarországról, a hasmagyarokról és a szívmagyarokról, a bevándorlásról és a háttérhatalmakról, valamint arról, hogy "miért vagyunk mi abban biztosak, hogy az Úristen a magyar népet a politika által akarja boldogítani?"

„A gyámsági törekvések, amitől mi 500 évig szenvedtünk, most is jelen vannak”

Ketipisz: Mennyire terjeszthető el Európában Közép-Európa attitűdje, hogy mi jobban ki vagyunk élezve erre a problémára?

Balog: A fenyegetettség-érzetre szükség van, de az inkább egy negatív dolog. Pozitívan én inkább azt mondanám: a saját életkultúránk értéke az, ami vezet minket.

Fűrész: Nem az történik most, hogy Közép-Európa vezeti Európát, legalábbis ebben a kérdésben. Közép-Európa nemrég került ki a szovjet megszállás alól. A rendszerváltás óta történelmi léptékekkel mérve nagyon kevés idő telt el. Nálunk jobban működnek az önvédelmi reflexek, mert nekünk van veszteni valónk?

Balog: Azért ez az elmúlt 25 év sem volt egy diadalmenet. Ebben a 25 évben is inkább erősödött, semmint gyengült az az érzésünk, hogy ugyan formálisan szabad országban élünk, de vannak, akik minket más háttérhatalmaknak vagy világhatalmaknak a játékszerévé akarnak tenni. Ilyenkor felforr a magyarok vére. A kinevezett nagy nemzetközi szervezetek például megmagyarázzák nekünk, mit kellene csinálni a cigánysággal, a nőkkel, a sajtóval, a gazdasággal. Ma is léteznek olyan erők a világban, melyek nem gondolják, hogy Magyarországnak magának kellene határoznia saját sorsáról.

GFG: Ezt hívják gyámságnak.

Balog: Igen, így van. A gyámsági törekvések, melyektől mi 500 évig szenvedtünk, most is jelen vannak.

GFG: Akkor Soros háttérhatalma sem összeesküvés-teória.

Balog: Azért itt Kövér László bölcs szavaira emlékeztetnék mindenkit megfelelő tisztelettel: Kelet-Európában az összeesküvés-elméletek gyártása a túlélés nagyon fontos záloga. És ez csak félig tréfa. (nevetés). Az, hogy nem demokratikusan választott, hanem pénzügyi, gazdasági, egyéb érdekek által vezetett hatalmak megpróbálják befolyásolni Magyarország és más országok belső folyamatait, ez az abc-hez tartozó ténykérdés. Csak valamilyen álnaivitással lehet felháborodni azon, ha valaki ilyet mond. Megjegyzem, mi velük szemben a demokráciát védjük. Nézzünk körbe a szomszédos országokban, külső pénzügyi hatalmak hogyan gründolnak pártokat, akik aztán rövid idő múlva ott vannak a parlamentekben és destabilizálnak politikai rendszereket.

GFG: Nem lehet az, hogy épp itt ütközünk a demokráciaviták megfejtésébe, hogy amikor valakik az érdekeiket akarják érvényesíteni, akkor nem azt mondják, hogy érdekeimet akarom érvényesíteni, hanem hogy baj van Magyarországon a sajtószabadsággal, az alkotmánnyal, a fékek és ellensúlyok rendszerével. Szóval az érdekvitákat az európai politika porondján egész egyszerűen átalakítják értékvitákká.

Balog: Baj van a demokráciával, mondják, s majd ők megjavítják. Ha valaki elvesztette Magyarországon a gazdasági pozícióit, erőfölényét, és kiáll sírni az európai színpadra, hogy a 30 százalékos profitja 15 százalékra csökkent, és ez emberi jogi kérdés (nevetés), akkor erre mindenki azt mondaná, elmész te a fenébe. De ha azt mondja, hogy Magyarországon veszélyben van a demokrácia, gyilkolják a cigányokat, virul az antiszemitizmus, az már egészen más felütés. És akkor elkészülnek azok a tévéműsorok Németországban, amelyek a kisgyerekeknek próbálják elmagyarázni, hogy Orbán Viktor diktátor. Aztán, akik ezeket a filmeket elkészítik, kiderül róluk, hogy érdekes módon elég komoly közük vannak azokhoz a vállalatokhoz, akik érdeksérelmet szenvedtek el.

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Meg lehet-e nyerni ezeket a csatákat, meg kell-e nyerni, vagy az is elég, hogy a magyar választók többsége már érti, hogy mire megy ki a játék?

Balog: Egyrészt bízom benne, hogy értik. Másrészt nem véletlenül nem voltunk olyan hangosak a 2010-es évek elején. Mindaddig, amíg nem tudtuk azt mondani, hogy mi saját erőből rendbe tettük a gazdaságunkat, amihez nem kellett a németek vagy az angolok pénze, és eközben olyan népjóléti programokat indítottunk, amelyek korábban nem voltak még soha Magyarországon, és amíg nem tudtuk megmutatni, hogy van erőnk ehhez, addig kevesebb esélyünk lett volna az igazunk bizonyítására. Lefordítva: ha gazdaságilag nem tudnak minket megrendíteni, mert stabilan állunk a lábunkon, akkor nagyobb eséllyel tudjuk megvédeni az érdekeinket.

GFG: És hogy jön a képbe Brüsszel?

Balog: Azzal a mainstream elit-politizálással szemben, amit Brüsszel koordinál és fémjelez, mérhetetlen és mérhető elégedetlenség van Nyugat-Európában. Brüsszel nem érti az embereket. Oda kellene figyelni arra, hogy mitől félnek és mit akarnak a választók. Engem roma ügyben olyan tekintélyes biztosok próbálnak kioktatni, akiknek saját országukban már csak néhány százalékos a pártjuk. Ha az emberek azt látják, hogy a mainstream politika nem érti vagy nem akarja megérteni őket, akkor szélsőséges megoldásokhoz fognak nyúlni. Ezt értette meg Orbán Viktor.

„A kommunizmus szelleme nyugaton is mérgezett” 

GFG: Mi lehet az oka az európai elit vakságának: ostobaság, szűklátókörűség, saját érdekek védelme, eltunyultság?

Balog: Én Németországról tudok beszélni. Azt a világot valamennyire ismerem, éltem is ott, Keleten is, Nyugaton is. A helyzet az, hogy a német önértelmezés kihat az európai elit önértelmezésére. A német önértelmezés pedig az, hogy valamit mi bűnösen elrontottunk Európában, azért most nekünk emberi módon, egy befogadó gesztussal kell reagálni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Nem lehet, hogy az a kulcs, hogy a 20. századot kellene magunk mögött hagyni? Erről beszéltünk Lánczi Andrással is: a 20. század fogalmi sémái fogságban tartanak minket, valahogy a 21. századi válaszokat kellene megszülni.

Fűrész: Lánczi még azt is mondta, hogy a második világháború történelmi tapasztalata elkezdett halványodni. Amit említett a németekkel kapcsolatban, nyilván részben abból érhető meg, hogy ők még mindig a második világháború következményeit élik vagy legalábbis annak a logikájában gondolkodnak.

Balog: Ez nem csak német kérdés, mert benne van rejtve a gyarmatosítás miatti vezeklés is. És van a kérdésnek egy globális dimenziója is. A világhatalmi mezőben Európa nem tud önálló aktorként föllépni. Mások által okozott problémákat veszünk magunkra. Gondoljunk bele, hogy a migránsválságban hol van az Egyesült Államok? Hol van Szaúd-Arábia? Hol vannak azok, akiknek közvetlen felelősségük lehet ebben az egész történetben?

Fűrész: Bizonyos értelemben a Fidesz európai szinten ugyanazt mondja ki, mint amit Magyarországon is kimondott, hogy Európának a saját kezébe kellene vennie a sorsát. Mert miért is legyünk mi a németek bűntudatának a foglyai?

Balog: Valamint az amerikai gazdasági érdekeké.

Fűrész: Igen. Mert oda jutunk el, hogy végül is Európának is arra lenne szüksége, amit a Fidesz képvisel: eszközöket találni arra, hogy hogyan is lehet növelni a mozgásterünket és kiteljesíteni a szabadságunkat. 

Balog: Igen, ez a Kelet-Nyugat történet. Valóban ez egy mély – az Elbától keletre, azt hiszem Marx elvtárs ezt így fogalmazta meg –, nagyon fontos felismerése az európai történelemnek.  Nem véletlenül ad a nyugati elit más választ, mint a közép-európai. Németországban még mindig előszeretettel beszélnek „egykori keletről”, én meg erre azt mondom, hogy addig nem lesz közös Európa, amíg nem tesszük mellé, hogy és az „egykori nyugati blokk”.  (nevetés). Nyugaton ugyanis hajlamosak úgy tekinteni az elmúlt 70 év történetére, hogy „volt egy ilyen kis epizód Kelet-Európában az Elbától keletre”, és csak vissza kell térni a napirendhez. Csakhogy a napirendhez nem lehet csak úgy visszatérni, mert a diktatúra tapasztalata közös. A kommunizmus szelleme nyugaton is mérgezett.  Ezért is ostobaság, amit nemrég Clinton mondott, hogy Amerika adta ajándékba a demokráciát Lengyelországnak és Magyarországnak. Miközben Amerikában még javában feketéket ostoroztak és rabszolgákat tartottak, Lengyelországban már-már olyan demokrácia volt, hogy csak na, nem beszélve a magyarokról. Mit gondolnak rólunk, hogy ők harcolták ki nekünk a szabadságot…?!

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Európa most gyenge, meg kellene védenie magát, kezébe venni a sorsát. De hogyan jutunk el a gyengeségtudattól addig, hogy képes lesz megvédeni magát? Mi fog történni? Róma is elbukott.

Balog: Versenyfutás zajlik az idővel. Biztos vagyok benne, hogy Európában előbb vagy utóbb meg fognak születni demokratikus alapon a megfelelő válaszok. A választókat sokáig nem lehet becsapni. Nem lehet orruknál fogva vezetni az embereket. Meg fognak jelenni hathatós politikai alternatívák és olyan politikai vezetők, akik az emberek érdekeit képviselik.

GFG: Eljön az erős vezetők ideje?

Balog: A leadership szerintem egy döntő dolog. Merkel, abszurd és tragikus módon, akkor kezdett el erős vezető lenni, amikor behívta a migránsokat. Azelőtt folyamatosan arra építették az imázsát, hogy ő tulajdonképpen azt csinálja – erről legendák is vannak –, hogy előző esti közvélemény-kutatások alapján meghozza a szükséges döntéseket. Hosszú ideig az volt a vád ellene még CDU-s körökben is, hogy túlságosan pragmatikus politizálást folytat, nem a CDU értékrendje alapján dönt. Amikor Fukushimában beüt a baj, akkor gyorsan azt mondja, szálljunk ki az atomenergiából. Mégis ezután nyerik meg a zöldek Baden-Württemberget, a CDU őshazáját. Ő ilyen pragmatikus, gyorsan változó, helyzethez alkalmazkodó döntéseket hoz, és a népszerűségének is az a kulcsa, hogy mindig rátalál arra, hogy most éppen mit szeretnének az emberek hallani. Aztán behívta a migránsokat, azzal a feltételezéssel élve, hogy a többség érdekét képviseli, és ez lehet, hogy még akkor így is volt, csak aztán jött a történelem...

Fűrész: Mert a Merkel valószínűleg egy status quo-t védett, ami mindenkinek jó volt. Csak a történelemnek általában az a természete, hogy közbeszól. Nyilván, Merkelnek ez a veszte.

GFG: Mi történik, ha a történelem beavatkozik majd 2018-ban is? És mondjuk nem a közvélemény-kutatások szerint alakulnak itthon a dolgok?

Balog: Ha én várnék valamit nagyon idealistán egy harmadik ciklustól, az az, hogy a politika súlya csökkenjen. A polgári életnek olyan biztonsága és olyan ereje legyen, hogy ha kikapnánk is a soron következő választásokon, azt tudjuk majd mondani, hogy „hát Istenem, most ezek vannak, majd holnap azok lesznek, és egyébként mi meg éljük az életünket, élvezzük a kultúránkat, neveljük a gyermekeinket meg az unokáinkat.” Nem az lesz majd a döntő kérdés, hogy négyévente éppen ki ragadja majd magához a kormányrudat, hogy ott vannak-e a mieink. Ennek a nézőpontnak nagyon mély történelmi dimenziója van, mert az Orbán-kormánynak van egy hihetetlenül fontos történelmi, igazságtételi kötelezettsége. Ha ez megvalósul, akkor már új helyzet lesz.

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: A kommunistákkal kapcsolatban.

Balog: Így van. Én abban bízom, hogy ez a nézőpont majd nem lesz érdekes, ha erkölcsi kötelességünkként legalább utólag igazságot szolgáltatunk a diktatúra áldozatainak. Személyükben is, de inkább azzal, hogy valóságos esélyt kapott a polgári lét. És ha majd attól kezdve valaki egy kicsit – mondjuk így – szocialistábban, radikálisabban vagy éppen néppártibban fogja föl az ügyet, arra azt tudjuk majd mondani, hogy „hát Istenem, most akkor éppen ez van”. Hiszek a polgári közösség erejében. Ezt én a keresztény történelemszemlélet nyelvén fogalmazom meg: „Miért vagyunk mi abban biztosak, hogy az Úristen a magyar népet a politika által akarja boldogítani?”. Vannak neki más eszközei is.

Fűrész: Ez egy jó végszó!

GFG: Ez valóban egy jó végszó, de ha még egy személyes kérdést megenged. Ön csapatjátékos, mégis nagy futó hírében áll. Még én is futottam Önnel szemben. Hogy lehet az, hogy egy csapatjátékos komoly futó? 

Balog: Azt hittem, az évértékelőre gondol... (nevetés). Ez egy nagyon szép, szimbolikus kérdés, ha már itt a 2018-at feszegettük. Mert az a helyzet, hogy én futóversenyen még sohasem futottam úgy, hogy én futottam volna le az egész távot. Mindig csak váltóban futottam. Lefutom a saját távom, aztán jön a következő, és már előttem is futott valaki. Fontos tudás ez az életben. Ha az ember elkezdi azt hinni, hogy a világ vele kezdődött és vele végződik, az egy súlyos személyiségtorzulás. Hiszen előttem is futottak, talán sokkal jobban is, mint én, és még utánam is fognak futni. Én meg úgy dolgozok, hogy amikor átadom a stafétát, ne mondhassák,  „na, emiatt maradtunk le.”

Ezt olvastad már?

Lánczi: A gonosszal állandóan foglalkozni kell

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A baloldal úgy tudja lemosni magáról a hazaáruló bélyeget, ha bocsánatot kér a magyaroktól

A baloldal úgy tudja lemosni magáról a hazaáruló bélyeget, ha bocsánatot kér a magyaroktól

kétharmad

A magyar baloldalnak sok mindenért kell bocsánatot kérnie, hiszen az elmúlt történelmi időszakban rombolást és káoszt hagytak maguk után.

Magyarország az egyetlen biztonságos hely Európában a zsidók számára

Magyarország az egyetlen biztonságos hely Európában a zsidók számára

kétharmad

Orbán Viktor izraeli látogatása nemcsak diplomáciailag hatalmas előrelépés Magyarország számára, de elismerés is, hiszen Izrael nyíltan kifejezte bizalmát hazánk iránt, ezzel elismerve, hogy az európai zsidóság számára Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely.

Demográfiai válság - okok és lehetséges megoldások

A választási győzelmet követően a kormányfő az újonnan megalakuló kormány elsődleges céljának a demográfiai helyzet javítását, a népességcsökkenés megállítását jelölte meg.

889
A németek jobban bíznak az osztrák kancellárban, mint Merkelben

A németek jobban bíznak az osztrák kancellárban, mint Merkelben

amerika, london, párizs

Nem Sebastian Kurz az egyetlen külföldi politikus, aki népszerűbb Németországban Angela Merkelnél.

Kezdődik a világ legizgalmasabb bajnoksága!

Kezdődik a világ legizgalmasabb bajnoksága!

hajrá, magyarok!

Miközben három magyar csapat még Európában vitézkedik, a világbajnokság pedig alig ért véget, az NB I. már el is rajtol.

Az osztrák alkancellár szerint abszurd a Magyarország elleni eljárás

Heinz-Christian Strache közösségi oldalán fejtette ki véleményét a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárásról.

Újabb szög az LMP koporsójába: szövetséges nélkül maradt a párt

Újabb szög az LMP koporsójába: szövetséges nélkül maradt a párt

kétharmad

A Gémesi György-féle Új Kezdet párt bejelentette, hogy felbontja szövetségét a már így is szétesőben lévő LMP-vel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére