Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
V-nyolcas
 
 
 
 

Azt gondoltad, hogy nem veszélyes vezetés közben headsettel telefonálni?

2016. június 9. 14:58

Közismert, hogy vezetés közben veszélyes telefonálni. Egy új kutatás szerint akkor is nagyobb a balesetek veszélye, ha headsetet használunk. Elmondjuk, hogy miért.

A kutatók szerint teljesen be kellene tiltani a telefon használatát vezetés közben. A telefon nyomkodásához a készülékre kell néznünk, így a veszély egyértelmű: amíg bepötyögünk egy számot, addig nem tudunk az útra és a környezetünkre figyelmi. Az okostelefonok világában azonban erre nincs is szükség. Sok készülék hangutasításokkal is tud tárcsázni, a hívást ki lehet hangosítani vagy használhatunk headsetet. Emiatt mindkét kezünket használhatjuk vezetés közben és a szemünket sem kell levenni az útról. A legnagyobb probléma mégis az, hogy a beszélgetés veszélyes mértékben eltereli az ember figyelmét.

A kutatásban önkéntesek reakcióit figyelték, akik egy sor veszélyes közlekedési helyzetbe kerültek egy számítógépes szimulációban. Előfordult, lelépett eléjük egy gyalogos, vagy feléjük tart egy autó.

Az eredmények szerint azok, akik kísérlet közben beszélgettek, a veszélyes helyzetek felére reagáltak – a többit észre sem vették.

Gyakori tévhit, hogy ha úgy telefonálunk vezetés közben, hogy mindkét kezünket használjuk, akkor az biztonságos. Az eredményeink szerint ez koránt sincs így. A beszélgetés azért veszélyes, mert a vezető ilyenkor elképzeli a párbeszéd témáját: képzeletében megjelennek emberek, helyszínek és események. Ez a képzelődés erőforrásokat von el más agyterületektől, amelyek a beérkező információ feldolgozásáért felelősek. A törvények jelenleg azt az üzenetet közvetítik, hogy kéz nélkül biztonságos telefonálni vezetés közben. Sajnos nem ez a helyzet"

– mondta dr. Graham Hole a Sussex-i Egyetem kutatója.

A kísérletben 20 férfi és 40 nő vett részt, akiknek minden mozdulatát kamera figyelte. A résztvevők a virtuális valóságban egy autót vezettek belül nézetből, és különböző veszélyes helyzetekbe kerültek, amelyeket a fék, a gáz és a kormány használatával kerülhettek ki.

A kontroll csoport úgy vett részt a kísérletben, hogy semmi sem terelte el a figyelmüket. A többieknek ugyanúgy végig kellett menniük a pályán, azzal a különbséggel, hogy egy hangszóróból egy férfi hangja állításokat tett, amelyekről el kellett dönteniük, hogy igaz vagy hamis, de őket is két csoportra osztották. Az egyik csoportnak egyszerű állítások igazságtartalmát kellett eldönteniük. A másik csoportnak olyan állításokat fogalmaztak meg, amely jobban igénybe vette a vizuális memóriájukat. Ilyen volt például, hogy "az 5 fontos bankjegy ugyanakkora mint a 10 fontos bankjegy".

Fotó: iStock

Az a csoport, amelynek alapszintű állítások igazságtartalmát kellett meghatároznia, mérhetően rosszabbul teljesítettek, mint a kontroll csoport. A legrosszabbul azok teljesítettek, akiknek jobban kellett használniuk a memóriájukat és a képzelőerejüket.

A legaggasztóbb az eredményekben az, hogy nem is valódi beszélgetés történt. A tesztalanyoknak csupán el kellett dönteniük, hogy egy állítás igaz vagy hamis. Egy élőszavas beszélgetés ennél sokkal bonyolultabb"

– mondta Dr. Hole.

A reakcióidő nagyjából 1 másodperccel nőtt meg az utóbbi csoportnál. Ez nem hangzik soknak. Amennyiben 50-el megyünk, akkor nagyjából 13 métert teszünk meg másodpercenként, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy pontosan ennyivel nő meg a féktáv. Azok, akik beszélgettek vezetés közben, mindössze az út egy kisebb szeletére tudtak figyelni és sokszor fel sem fogták a veszélyt okozó helyzetet.

A szemkövető kameráknak köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy az alany meglátja a veszélyes helyzetet vagy a veszélyt okozó tárgyat, de egyáltalán nem reagál"

– mondta a kutatás vezetője.

Az autóban több lehetséges hangforrás is van: a rádió vagy egy utas. Azonban a kutatások szerint egyik sem olyan veszélyes, mint a telefonos beszélgetés.

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

V-nyolcas
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

amerika, london, párizs

A magyar származású amerikai milliárdos személye Hollandiában is egyre nagyobb vitákat generál. Az ország egyik legismertebb jobboldali újságírója egy videóban beszélt Soros hollandiai tevékenységéről.

Gyurcsány családi vállalkozást csinált a DK-ból

Gyurcsány Ferenc - az észak-koreai diktátorok "családcentrikusan demokratikus" kinevezési gyakorlatát a magyar baloldalon is meghonosítva - a DK-s EP-lista első helyére a saját feleségét, Dobrev Klárát jelölte meg. Még szerencse, hogy a pártot Demokratikus Koalíciónak hívják.

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

amerika, london, párizs

Miután kedd este négy ember súlyosan megsérült egy ismeretlen tettes által elkövetett marseille-i késes támadásban, a bevándorláspárti média már kész tényként közölte, hogy nincs ok az aggodalomra, csupán egy hétköznapi hajléktalanról van szó. Ez azonban nem volt igaz.

Tarlós István útépítési programot indít az összes budapesti földút leaszfaltozására

Szilárd útburkolattal látják el az összes budapesti földutat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak az aszfaltozásra - jelentette be Tarlós István. A budapesti főpolgármester emellett még repülészárlat elrendelését is kezdeményezi az éjfél és reggel öt óra közötti időszakra a Liszt Ferenc repülőtér környékén lakók nyugalma biztosítása érdekében.

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

amerika, london, párizs

A nyíltan bevándorláspárti német Zöldek azt követelik Webertől, hogy rakja ki a Fideszt az Európai Néppártból. Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament alsóházának, a Bundestagnak a bajor konzervatív alelnöke viszont határozottan visszautasította pénteken Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök azon megjegyzését, hogy a Fideszt ki kellene zárni az európai pártcsaládjából.

Tibi atya, az örök kamasz

Tibi atya, az örök kamasz

piszkostizenkettő

Tibi atya, ez a grafikai eszközökkel létrehozott, interneten fellelhető alkoholista pap, ez a be nem azonosítható - épp ezért bátor - entitás ismét szerepzavarba esett, és a pucér nős vicceken, a seggrészegen hasra esős poénokon röhögcsélés, no meg a bögre és pólóárusítás mellett belekotnyeleskedett a felnőttek dolgába.

"A jobbikosok a hatalom és pénz megszerzéséért mindenre képesek"

Kocsis Máté az Echo TV-ben beszélt a Jobbik hiteltelenségéről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére