Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
V-nyolcas
 
 
 
 

Azt gondoltad, hogy nem veszélyes vezetés közben headsettel telefonálni?

2016. június 9. 14:58

Közismert, hogy vezetés közben veszélyes telefonálni. Egy új kutatás szerint akkor is nagyobb a balesetek veszélye, ha headsetet használunk. Elmondjuk, hogy miért.

A kutatók szerint teljesen be kellene tiltani a telefon használatát vezetés közben. A telefon nyomkodásához a készülékre kell néznünk, így a veszély egyértelmű: amíg bepötyögünk egy számot, addig nem tudunk az útra és a környezetünkre figyelmi. Az okostelefonok világában azonban erre nincs is szükség. Sok készülék hangutasításokkal is tud tárcsázni, a hívást ki lehet hangosítani vagy használhatunk headsetet. Emiatt mindkét kezünket használhatjuk vezetés közben és a szemünket sem kell levenni az útról. A legnagyobb probléma mégis az, hogy a beszélgetés veszélyes mértékben eltereli az ember figyelmét.

A kutatásban önkéntesek reakcióit figyelték, akik egy sor veszélyes közlekedési helyzetbe kerültek egy számítógépes szimulációban. Előfordult, lelépett eléjük egy gyalogos, vagy feléjük tart egy autó.

Az eredmények szerint azok, akik kísérlet közben beszélgettek, a veszélyes helyzetek felére reagáltak – a többit észre sem vették.

Gyakori tévhit, hogy ha úgy telefonálunk vezetés közben, hogy mindkét kezünket használjuk, akkor az biztonságos. Az eredményeink szerint ez koránt sincs így. A beszélgetés azért veszélyes, mert a vezető ilyenkor elképzeli a párbeszéd témáját: képzeletében megjelennek emberek, helyszínek és események. Ez a képzelődés erőforrásokat von el más agyterületektől, amelyek a beérkező információ feldolgozásáért felelősek. A törvények jelenleg azt az üzenetet közvetítik, hogy kéz nélkül biztonságos telefonálni vezetés közben. Sajnos nem ez a helyzet"

– mondta dr. Graham Hole a Sussex-i Egyetem kutatója.

A kísérletben 20 férfi és 40 nő vett részt, akiknek minden mozdulatát kamera figyelte. A résztvevők a virtuális valóságban egy autót vezettek belül nézetből, és különböző veszélyes helyzetekbe kerültek, amelyeket a fék, a gáz és a kormány használatával kerülhettek ki.

A kontroll csoport úgy vett részt a kísérletben, hogy semmi sem terelte el a figyelmüket. A többieknek ugyanúgy végig kellett menniük a pályán, azzal a különbséggel, hogy egy hangszóróból egy férfi hangja állításokat tett, amelyekről el kellett dönteniük, hogy igaz vagy hamis, de őket is két csoportra osztották. Az egyik csoportnak egyszerű állítások igazságtartalmát kellett eldönteniük. A másik csoportnak olyan állításokat fogalmaztak meg, amely jobban igénybe vette a vizuális memóriájukat. Ilyen volt például, hogy "az 5 fontos bankjegy ugyanakkora mint a 10 fontos bankjegy".

Fotó: iStock

Az a csoport, amelynek alapszintű állítások igazságtartalmát kellett meghatároznia, mérhetően rosszabbul teljesítettek, mint a kontroll csoport. A legrosszabbul azok teljesítettek, akiknek jobban kellett használniuk a memóriájukat és a képzelőerejüket.

A legaggasztóbb az eredményekben az, hogy nem is valódi beszélgetés történt. A tesztalanyoknak csupán el kellett dönteniük, hogy egy állítás igaz vagy hamis. Egy élőszavas beszélgetés ennél sokkal bonyolultabb"

– mondta Dr. Hole.

A reakcióidő nagyjából 1 másodperccel nőtt meg az utóbbi csoportnál. Ez nem hangzik soknak. Amennyiben 50-el megyünk, akkor nagyjából 13 métert teszünk meg másodpercenként, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy pontosan ennyivel nő meg a féktáv. Azok, akik beszélgettek vezetés közben, mindössze az út egy kisebb szeletére tudtak figyelni és sokszor fel sem fogták a veszélyt okozó helyzetet.

A szemkövető kameráknak köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy az alany meglátja a veszélyes helyzetet vagy a veszélyt okozó tárgyat, de egyáltalán nem reagál"

– mondta a kutatás vezetője.

Az autóban több lehetséges hangforrás is van: a rádió vagy egy utas. Azonban a kutatások szerint egyik sem olyan veszélyes, mint a telefonos beszélgetés.

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

V-nyolcas
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére