Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ázsiában is példaként tekintenek a visegrádi négyekre

2018. február 28. 08:35

BUDAPEST, 8:35

Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta a Magyar Időknek Kairat Abdrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere, aki Budapesten a visegrádi négyek és a hozzá hasonló közép-ázsiai, öttagú kezdeményezés találkozóján vesz részt.

A külügyminiszter a napilap szerdai számában megjelent interjúban elmondta, számukra Magyarország mindig fontos stratégiai partner, barát és szövetséges volt, és ma is az.

Szólt arról, hogy a visegrádi négyek létrejötte és a közép-ázsiai országok függetlensége azonos évre datálódik — a napokban töltötte be a 27. évét. Az elmúlt évek alatt a V4 nem csak azt bizonyította, hogy négy közép-európai állam képes együttműködni és segíteni egymást az EU-hoz történő csatlakozás egyszerűnek nem mondható folyamatában, de lehetővé tette a testvéri népek intellektuális és kulturális egységének megőrzését és megerősítését. Ma e sikeres együttműködés dinamikája koncentrikus körökben növekszik — regionális Visegrád, európai Visegrád, globális Visegrád.

Ezt szemléletesen tükrözi a magyar elnökség programja. Egyre több kérdést vizsgálnak a négyek, a közlekedéstől és infrastruktúrától a digitalizációig, a médiától és polgári társadalomtól a sportig és egészségügyig, a rendkívüli helyzetek és klimatikus kérdések kezelésétől a terrorizmus elleni harcig és a honvédelemig. Közép-Ázsia országait legalább ennyire mély és szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok fűzik össze. A régión belüli, tehát az egymás, illetve a régiók közötti együttműködés potenciális lehetőségeit azonban teljes mértékben még nem használják ki.

Kairat Abdrahmadov

Fotó: AFP

Ezért a visegrádi csoport működésének tapasztalatait az egyre növekvő közép-ázsiai együttműködés számára igen hasznosnak vélik.

Azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködés számos működési alapelvét átvehetnénk. Mindenekelőtt a kölcsönös bizalomra, a közös hagyományok, értékek és érdekek hangsúlyozására, a nemzeti és regionális sokféleség, a kultúra és a hagyományok iránti tiszteletre gondolok"

— fogalmazott.

A visegrádi négyek előnyei elégségesek ahhoz, hogy a példa megihlessen minket Közép-Ázsiában. Annál is inkább, mert visegrádi barátaink nem csak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta.

Közölte, az Európai Unió a bolygó legfejlettebb integrációs uniója. Nagy-Britannia formálisan kiléphet ugyan az EU-ból, de elkerülhetetlenül továbbra is szorosan együttműködik majd vele. Az EU összetétele változhat ilyen vagy olyan irányban, de az uniónak jövője és fontos szerepe van, amelyet a világgazdaságban és a politikában továbbra is be fog tölteni. Az Európai Unió Kazahsztán egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere — hangsúlyozta.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A franciák háromnegyede elégedetlen Macron teljesítményével

Macron népszerűsége ismét csökkent. Az adatok már egy tendenciát mutatnak, amely szerint a franciáknak mindinkább elege van az elnök politikájából.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek ma!

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

amerika, london, párizs

Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke lényegében beismerte, hogy országa komoly bajban van, szavai szerint pengeélen táncol az afrikai állam azután, hogy erőszakkal, kompenzáció nélkül el akarták venni a fehér földművesek földjeit.

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

ökojobb

Szeptemberben robbant a hír, hogy a kormány betilthatja a műanyag zacskókat, majd az elmúlt hetekben azon ment a sírás, hogy a kormány visszatáncolt. Tisztázzunk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére