Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ázsiában is példaként tekintenek a visegrádi négyekre

2018. február 28. 08:35

BUDAPEST, 8:35

Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta a Magyar Időknek Kairat Abdrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere, aki Budapesten a visegrádi négyek és a hozzá hasonló közép-ázsiai, öttagú kezdeményezés találkozóján vesz részt.

A külügyminiszter a napilap szerdai számában megjelent interjúban elmondta, számukra Magyarország mindig fontos stratégiai partner, barát és szövetséges volt, és ma is az.

Szólt arról, hogy a visegrádi négyek létrejötte és a közép-ázsiai országok függetlensége azonos évre datálódik — a napokban töltötte be a 27. évét. Az elmúlt évek alatt a V4 nem csak azt bizonyította, hogy négy közép-európai állam képes együttműködni és segíteni egymást az EU-hoz történő csatlakozás egyszerűnek nem mondható folyamatában, de lehetővé tette a testvéri népek intellektuális és kulturális egységének megőrzését és megerősítését. Ma e sikeres együttműködés dinamikája koncentrikus körökben növekszik — regionális Visegrád, európai Visegrád, globális Visegrád.

Ezt szemléletesen tükrözi a magyar elnökség programja. Egyre több kérdést vizsgálnak a négyek, a közlekedéstől és infrastruktúrától a digitalizációig, a médiától és polgári társadalomtól a sportig és egészségügyig, a rendkívüli helyzetek és klimatikus kérdések kezelésétől a terrorizmus elleni harcig és a honvédelemig. Közép-Ázsia országait legalább ennyire mély és szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok fűzik össze. A régión belüli, tehát az egymás, illetve a régiók közötti együttműködés potenciális lehetőségeit azonban teljes mértékben még nem használják ki.

Kairat Abdrahmadov

Fotó: AFP

Ezért a visegrádi csoport működésének tapasztalatait az egyre növekvő közép-ázsiai együttműködés számára igen hasznosnak vélik.

Azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködés számos működési alapelvét átvehetnénk. Mindenekelőtt a kölcsönös bizalomra, a közös hagyományok, értékek és érdekek hangsúlyozására, a nemzeti és regionális sokféleség, a kultúra és a hagyományok iránti tiszteletre gondolok"

— fogalmazott.

A visegrádi négyek előnyei elégségesek ahhoz, hogy a példa megihlessen minket Közép-Ázsiában. Annál is inkább, mert visegrádi barátaink nem csak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta.

Közölte, az Európai Unió a bolygó legfejlettebb integrációs uniója. Nagy-Britannia formálisan kiléphet ugyan az EU-ból, de elkerülhetetlenül továbbra is szorosan együttműködik majd vele. Az EU összetétele változhat ilyen vagy olyan irányban, de az uniónak jövője és fontos szerepe van, amelyet a világgazdaságban és a politikában továbbra is be fog tölteni. Az Európai Unió Kazahsztán egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere — hangsúlyozta.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

amerika, london, párizs

A 28 éves illegális migráns azt hazudta, a Grenfell toronyban lakott, amikor feltámadt az épületben a tűz. Több milliós segélyt nyúlt le így az államtól, és most ezért börtönbe fog kerülni.

Baloldali tüntetéskultúra

Baloldali tüntetéskultúra

kétharmad

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc hívja tüntetésre az embereket és ő ordibál a tömegnek, hogy "addig nem lehet megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszerítik Orbán Viktort."

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére