Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ázsiában is példaként tekintenek a visegrádi négyekre

2018. február 28. 08:35

BUDAPEST, 8:35

Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta a Magyar Időknek Kairat Abdrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere, aki Budapesten a visegrádi négyek és a hozzá hasonló közép-ázsiai, öttagú kezdeményezés találkozóján vesz részt.

A külügyminiszter a napilap szerdai számában megjelent interjúban elmondta, számukra Magyarország mindig fontos stratégiai partner, barát és szövetséges volt, és ma is az.

Szólt arról, hogy a visegrádi négyek létrejötte és a közép-ázsiai országok függetlensége azonos évre datálódik — a napokban töltötte be a 27. évét. Az elmúlt évek alatt a V4 nem csak azt bizonyította, hogy négy közép-európai állam képes együttműködni és segíteni egymást az EU-hoz történő csatlakozás egyszerűnek nem mondható folyamatában, de lehetővé tette a testvéri népek intellektuális és kulturális egységének megőrzését és megerősítését. Ma e sikeres együttműködés dinamikája koncentrikus körökben növekszik — regionális Visegrád, európai Visegrád, globális Visegrád.

Ezt szemléletesen tükrözi a magyar elnökség programja. Egyre több kérdést vizsgálnak a négyek, a közlekedéstől és infrastruktúrától a digitalizációig, a médiától és polgári társadalomtól a sportig és egészségügyig, a rendkívüli helyzetek és klimatikus kérdések kezelésétől a terrorizmus elleni harcig és a honvédelemig. Közép-Ázsia országait legalább ennyire mély és szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok fűzik össze. A régión belüli, tehát az egymás, illetve a régiók közötti együttműködés potenciális lehetőségeit azonban teljes mértékben még nem használják ki.

Kairat Abdrahmadov

Fotó: AFP

Ezért a visegrádi csoport működésének tapasztalatait az egyre növekvő közép-ázsiai együttműködés számára igen hasznosnak vélik.

Azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködés számos működési alapelvét átvehetnénk. Mindenekelőtt a kölcsönös bizalomra, a közös hagyományok, értékek és érdekek hangsúlyozására, a nemzeti és regionális sokféleség, a kultúra és a hagyományok iránti tiszteletre gondolok"

— fogalmazott.

A visegrádi négyek előnyei elégségesek ahhoz, hogy a példa megihlessen minket Közép-Ázsiában. Annál is inkább, mert visegrádi barátaink nem csak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta.

Közölte, az Európai Unió a bolygó legfejlettebb integrációs uniója. Nagy-Britannia formálisan kiléphet ugyan az EU-ból, de elkerülhetetlenül továbbra is szorosan együttműködik majd vele. Az EU összetétele változhat ilyen vagy olyan irányban, de az uniónak jövője és fontos szerepe van, amelyet a világgazdaságban és a politikában továbbra is be fog tölteni. Az Európai Unió Kazahsztán egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere — hangsúlyozta.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
EPP vs. Fidesz: döntés elnapolva

EPP vs. Fidesz: döntés elnapolva

piszkostizenkettő

Az ellenzék - illetve az ellenzék szerepét betöltő függetlenobjektív sajtó - a Fidesz vereségét ünnepli tegnap óta. Szerintük a tegnapi döntés nem lehetett önkéntes a Fidesz részéről, hiszen a szavazati arány 190:3 volt.

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

amerika, london, párizs

Hollandiában szerdán tartották a tartományi választásokat, amin a bevándorlásellenes pártok kifejezetten jól szerepeltek.

Boldog lesz-e Farkasházy, ha kikapunk a szlovákoktól?

Boldog lesz-e Farkasházy, ha kikapunk a szlovákoktól?

kinyílott a pitypang

Annak apropóján, hogy ma este Szlovákiával csapunk össze, a bevándorláspárti baloldal egyik kiégett megmondóemberét kérdeztük meg, hogy tartja-e még a két évvel ezelőtti botrányos mondatát a magyar válogatottal kapcsolatban.

El kellene olvasni a néppárti javaslat eredeti dokumentumát, mielőtt hülyeséget ír az ember

El kellene olvasni a néppárti javaslat eredeti dokumentumát, mielőtt hülyeséget ír az ember

kétharmad

Nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre méretesebb kommunikációs lufikat próbálnak fújni a bevándorláspárti megmondóemberek, újságírók és politikusok azzal kapcsolatban, hogy márpedig a Fidesz néppárti tagságát büntetésképpen a pártcsalád felfüggesztette. Csakhogy nem ez olvasható a javaslat hivatalos szövegezésében.

Orbán zseniálisan odaszúrt a bevándorláspárti svédeknek

Húsz év múlva Orbán Viktor fogja vizsgálni a svéd jogállamiság helyzetét.

A legnagyobb ausztriai muszlim szervezet nekitámadt Heinz-Christian Strachénak

A legnagyobb ausztriai muszlim szervezet nekitámadt Heinz-Christian Strachénak

amerika, london, párizs

Erőszakra való felbujtás vádjával feljelentette a legnagyobb ausztriai muszlim szervezet Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti alkancellárt a múlt heti kijelentései miatt.

Ligeti: "A vörösterror egy merőben új, megrázó fejlemény volt az ország történetében"

Ligeti: "A vörösterror egy merőben új, megrázó fejlemény volt az ország történetében"

csak neked, csak most

A bolsevikok politikai eszközként alkalmazták a terrort Magyarországon. A "reformokat" a tanácsköztársaság bármilyen áron, ha kellett, erőszak útján is átvitte. Ebben Kun Béláék nem ismertek semmiféle kompromisszumot - jelentette ki a 888.hu-nak adott interjúban Ligeti Dávid történész.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére