Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Az USA hadserege már megint drónokon tesztelt lézerfegyvert

2017. szeptember 22. 14:58

Az amerikai hadsereg nem tud lemondani a lézerfegyverek kifejlesztését célzó ötletek megvalósításáról. Az 50-es évek óta tartó kísérletek legutóbbi fázisában a Lockheed Martin fegyvergyártó cég egyik "legújabb" lézere drónokat semmisített meg sikeresen. A sajtóhírekben népszerű lézeres akció sikeréhez persze a jó idő is kellett.

A Lockheed Martin fegyvergyártó cég a 30 kilowattos ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) lézerfegyver-rendszerét az Új Mexikó-i White Sands lőtéren tesztelte a napokban.   A hivatalos tájékoztatás szerint a földi telepítésű és Rolls-Royce turbó generátor által energiával ellátott ATHENA rendszer még mindig csak prototípusnak számít, bár már több évtizede zajlik a fegyver kifejlesztése.

A tesztek során a Lockheed lézere az amerikai hadsereg űr- és rakétavédelmi parancsnoksága által meghatározott célobjektumokként, öt drónt semmisített meg a levegőben. A lézer a közel 10 méteres szárnyhosszúságú drónokat a farokszárny részek felhevítésével semmisítette meg.

A White Sands lőtéren lefolytatott tesztek célja az volt, hogy igazoljuk a fegyverünk halálos hatékonyságát a korábbi statikus célpontokat követően új célobjektumokon is."

- jelentette ki Keoki Jackson, a Lockheed Martin vezérigazgatója a tesztelést követően.

A lézerek mellett elkötelezett amerikai fejlesztői vélemények szerint a lézerfegyverek előtt nagy jövő áll, mert olyan nagy pontosságú műveleteket lehet velük végrehajtani, amit más fegyverekkel nem.

Ugyanakkor viszont a lézerfegyver fejlesztésekkel kapcsolatban szkeptikus álláspontot képviselők azt mondják, hogy túl sok a gond a lézerfegyverekkel és túl drága a fejlesztésük, illetve az alkalmazásuk is ahhoz, hogy belátható időn belül hadrendbe állíthatóak legyenek a világ hadseregeiben. 

A szkeptikusok érveit látszik alátámasztani a tény, hogy a mostanival szinte egy az egyben megegyező lézeres drón lelövés első publikus kísérlete 1973-ban került sor az USA-ban. a Kirtland légibázison.

A lézerfegyverek alkalmazásának a legfőbb ismert akadályai közé tartozik továbbá az is, hogy egyelőre egyáltalán nem megoldott a lézerek működéséhez szükséges óriási energia hatékony és gazdaságos előállítása.  De az alkalmazást ellehetetlenítő gondot jelent az is, hogy a lézeres fegyverrendszerek túl nagyok, túl sok helyet foglalnak és nem miniatürizálhatók.

De a legfőbb gondot az jelenti a lézerek alkalmazásával összefüggésben, hogy az időjárási viszonyok rendkívüli módon korlátozzák a hatékony használatát.

A volt Szovjetunió az 1960-as évektől kezdve azért sorolta hátrébb a katonai technológiai fejlesztések között a lézerfegyverek fejlesztését, mert értékelésük szerint nincs értelme olyan fegyver hasrendbe állításának, ami csakis eső, köd és páramentes időben, felhőmentes valamint teljesen kosz- és pormentes körülmények között működőképes. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Most fény derült arra, mekkora mészárlást is rendezett az Iszlám Állam

Most fény derült arra, mekkora mészárlást is rendezett az Iszlám Állam

amerika, london, párizs

Két tömegsírra bukkantak az Irak északnyugati részén fekvő Szindzsárban.

Immáron teherautókat, motorkerékpárokat is vezethetnek majd szaúdi nők

Immáron teherautókat, motorkerékpárokat is vezethetnek majd szaúdi nők

V-nyolcas

Kellett várni rá egy picit, de jobb később, mint soha, nemde?

Az osztrák "civilek" utcára vonulnak, a bukott szocdem kancellár sivalkodik

Az osztrák "civilek" utcára vonulnak, a bukott szocdem kancellár sivalkodik

amerika, london, párizs

Ennyi telik az osztrák baloldaltól. Az ÖVP-FPÖ hivatalosan is koalícióra lépett, sőt, programot is hirdettek, most pedig megszólalt a leköszönő kancellár, Christian Kern is. Vártuk már nagyon!

Krisztus gyerekkori otthonában elmarad a karácsony

Kicsinyes bosszúból jelesre vizsgázott Názáret muszlim polgármestere: bejelentette, hogy a város nem fogja ünnepelni a karácsonyt.

Wilders nem kertelt, odapörkölt az európai migránssimogatóknak

Wilders nem kertelt, odapörkölt az európai migránssimogatóknak

amerika, london, párizs

Geert Wilders holland politikus szerint Európának folytatnia kell harcát a bevándorlás ellen. Erről beszélt Prágában.

Ha többet tudnak a holokausztról a migránsok, jobban integrálódnak

Legalábbis Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyi miniszter szerint.

Szelfibetegség: te érintett vagy?

Igen, tényleg van ilyen, és most egy rövid teszttel mindenki megtudhatja, szenved-e "selfitisben".

Illegális bevándorlók szállták meg Rómát

Illegális bevándorlók szállták meg Rómát

amerika, london, párizs

És a jogaikért tüntettek. Úgy, hogy semmilyen papírjuk nincs arról: jogosan tartózkodnak-e Itáliába. A migránsmenetet olasz baloldali ifjúsági csoportok, szakszervezetek, és jogvédő mozgalmak szervezték.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére