Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Az USA hadserege már megint drónokon tesztelt lézerfegyvert

2017. szeptember 22. 14:58

Az amerikai hadsereg nem tud lemondani a lézerfegyverek kifejlesztését célzó ötletek megvalósításáról. Az 50-es évek óta tartó kísérletek legutóbbi fázisában a Lockheed Martin fegyvergyártó cég egyik "legújabb" lézere drónokat semmisített meg sikeresen. A sajtóhírekben népszerű lézeres akció sikeréhez persze a jó idő is kellett.

A Lockheed Martin fegyvergyártó cég a 30 kilowattos ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) lézerfegyver-rendszerét az Új Mexikó-i White Sands lőtéren tesztelte a napokban.   A hivatalos tájékoztatás szerint a földi telepítésű és Rolls-Royce turbó generátor által energiával ellátott ATHENA rendszer még mindig csak prototípusnak számít, bár már több évtizede zajlik a fegyver kifejlesztése.

A tesztek során a Lockheed lézere az amerikai hadsereg űr- és rakétavédelmi parancsnoksága által meghatározott célobjektumokként, öt drónt semmisített meg a levegőben. A lézer a közel 10 méteres szárnyhosszúságú drónokat a farokszárny részek felhevítésével semmisítette meg.

A White Sands lőtéren lefolytatott tesztek célja az volt, hogy igazoljuk a fegyverünk halálos hatékonyságát a korábbi statikus célpontokat követően új célobjektumokon is."

- jelentette ki Keoki Jackson, a Lockheed Martin vezérigazgatója a tesztelést követően.

A lézerek mellett elkötelezett amerikai fejlesztői vélemények szerint a lézerfegyverek előtt nagy jövő áll, mert olyan nagy pontosságú műveleteket lehet velük végrehajtani, amit más fegyverekkel nem.

Ugyanakkor viszont a lézerfegyver fejlesztésekkel kapcsolatban szkeptikus álláspontot képviselők azt mondják, hogy túl sok a gond a lézerfegyverekkel és túl drága a fejlesztésük, illetve az alkalmazásuk is ahhoz, hogy belátható időn belül hadrendbe állíthatóak legyenek a világ hadseregeiben. 

A szkeptikusok érveit látszik alátámasztani a tény, hogy a mostanival szinte egy az egyben megegyező lézeres drón lelövés első publikus kísérlete 1973-ban került sor az USA-ban. a Kirtland légibázison.

A lézerfegyverek alkalmazásának a legfőbb ismert akadályai közé tartozik továbbá az is, hogy egyelőre egyáltalán nem megoldott a lézerek működéséhez szükséges óriási energia hatékony és gazdaságos előállítása.  De az alkalmazást ellehetetlenítő gondot jelent az is, hogy a lézeres fegyverrendszerek túl nagyok, túl sok helyet foglalnak és nem miniatürizálhatók.

De a legfőbb gondot az jelenti a lézerek alkalmazásával összefüggésben, hogy az időjárási viszonyok rendkívüli módon korlátozzák a hatékony használatát.

A volt Szovjetunió az 1960-as évektől kezdve azért sorolta hátrébb a katonai technológiai fejlesztések között a lézerfegyverek fejlesztését, mert értékelésük szerint nincs értelme olyan fegyver hasrendbe állításának, ami csakis eső, köd és páramentes időben, felhőmentes valamint teljesen kosz- és pormentes körülmények között működőképes. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A DK és az MSZP Gyurcsány szennyesét mossa

A DK és az MSZP Gyurcsány szennyesét mossa

közeleg a tél

Többek között a Czeglédy-ügyről is vitáztak a képviselők csütörtökön az Országgyűlésben.

Brüsszel döntött: úgy módosítja a dublini szabályokat, hogy Magyarországnak mindenféleképpen be kelljen fogadnia a migránsokat

Brüsszel döntött: úgy módosítja a dublini szabályokat, hogy Magyarországnak mindenféleképpen be kelljen fogadnia a migránsokat

amerika, london, párizs

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét.

Váratlan helyről kapott pofont az uniós migránskvóta

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben elmondta, hogy véleménye szerint nincs jövője a bevándorlók áthelyezésére vonatkozó uniós kvótarendszernek, mert éket ver Európa és a visegrádi négyek közé.

Csehország Trumpja, Andrej Babis lehet a nyerő a holnapi cseh választáson

Csehország Trumpja, Andrej Babis lehet a nyerő a holnapi cseh választáson

amerika, london, párizs

Még mindig a jobbközép ANO mozgalom győzelmére lehet számítani a pénteken és szombaton rendezendő képviselőházi választásokon Csehországban. A kulcskérdés emellett már csak az, milyen lesz az ANO győzelmének mértéke, és mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a pártot vezető pozsonyi születésű Andrej Babis milliárdossal. Az ANO egyetért a magyar bevándorláspolitikával, és pragmatikus alapon támogatja a V4-es együttműködést.

A liberális nyitottság non plus ultrája: Párizsban közterületi szobrot kapott az állatszex

A liberális nyitottság non plus ultrája: Párizsban közterületi szobrot kapott az állatszex

amerika, london, párizs

A párizsi Louvre Múzeum vezetése bebizonyította, hogy ha az európai kultúráról van szó, akkor mindig van lejjebb. A nagy hírű múzeum vezetése a tiltakozások ellenére egy olyan kültéri "műalkotást" állított fel, amely az ember és az állat közötti szexuális aktust imitálja.

Az amerikai ügyvivő szerint Trump következetlen külpolitikát folytat

Az amerikai ügyvivő szerint Trump következetlen külpolitikát folytat

kinyílott a pitypang

David Kostelancik azt mondta, amit az ellenzéki újságírókból verbuválódott MÚOSZ-közönség hallani akart.

Nagy pofon a libsi Trudeau-nak: Kanada egy részén betiltják a burkát

Nagy pofon a libsi Trudeau-nak: Kanada egy részén betiltják a burkát

amerika, london, párizs

Québec tartományban betiltották a közigazgatásban dolgozók részére az arcot eltakaró ruha viseletét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére