Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

Lomnici: Az uniós bírósági határozat szembemegy az EU alapszerződésével

2017. szeptember 6. 17:28

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az EU alapszerződésével, a lisszaboni szerződéssel ellentétes mind a kvótarendelet megalkotása, mind pedig az azt törvényesíteni kívánó uniós bírósági határozat is. A 888.hu által megkérdezett alkotmányjogász úgy véli, hogy német és francia mintára ennek a kvótarendeletnek is megakadályozhatja a végrehajthatóságát a magyar Alkotmánybíróság, mivel ez az uniós döntés egyéb nemzetközi jogi szabályok mellett szembemegy Magyarország Alaptörvényével is.

888.hu: Mennyiben indokolt a migránsbetelepítés pártján álló magyar balliberális politikai erők és a ballib sajtó örömködése, miszerint az Európai Bíróság kvótahatározata alapján most végre megindulhat a kényszerbetelepítés Magyarországra?

Ifj. Lomnici Zoltán: Jelen állás szerint az Európai Bíróság döntése semmire nem kötelezi Magyarországot. A bírósági döntés egy olyan tájékoztató jellegű döntés, amelyben azt közli: ő nem ítéli az EU jogával összeegyeztethetetlennek a 2015. szeptemberi kvótahatározatot. Minden egyéb értelmezéssel ellentétben ebből a bírósági határozatból nem fakad végrehajtási kötelezettsége Magyarországnak. Konkrét lépést Magyarországnak emiatt a határozat miatt nem kell tennie. Ami egyébként pikánssá teszi a bíróság döntését, az az a tény, hogy szeptember 26-án érvényét veszíti a kvótahatározat, ugyanakkor viszont folyamatban van egy kötelezettségszegési eljárás a kvóta miatt Magyarország ellen. Emiatt a kötelezettségszegési eljárás miatt Magyarország most alperesként kerülhet az Európai Bíróság elé. Ennek pedig az az oka, hogy a kötelezettségszegési eljárásnak az a jogi természete, hogy amennyiben a felek a tárgyalási időszakban nem tudnak dűlőre jutni, akkor az Európai Bíróságon folytatódik az eljárás. Ennek a vége maximum pénzbírságos szankcióval zárulhat.

Ifj. Lomnici Zoltán

Fotó: Kozma Zsuzsi

888.hu: Azt már tudjuk, hogy maguk a kedvezményezettek, a bevándorlók miatt sem végrehajtható a kvótarendelet, mert ők csak a leggazdagabb tagállamokba hajlandóak letelepedni, máshonnan egész egyszerűen meglépnének. Ugyanakkor jogilag, az EU joganyaga alapján mennyire jogszerű és végrehajtható a kvótarendelet?

Ifj. Lomnici Zoltán: Ez a mostani bírósági ítélet egyébként azért sem megfelelő, mivel a kvótahatározat szövege már önmagában is sok jogi ellentmondást tartalmaz. A kvótarendelet úgy fogalmaz, hogy a vélhetően nemzetközi védelemre szoruló személyek befogadásáról rendelkezik. Ez pedig sehogy sem megfelelő, hiszen a betelepíteni kívántak között vannak menekültstátuszra jogosultak, illetve olyanok is, akik pusztán gazdasági bevándorlók. A menekültek esetében az 1951-es genfi egyezmény azt mondja ki, hogy nem szabad korlátozni a menekültek mozgásszabadságát. Tehát a menekülteket nem lehet egy bizonyos helyre telepíteni. De a gazdasági bevándorlókra vonatkozóan is aggályos az uniós betelepítési kvóta alkalmazása, mivel az EU érvényes alapszerződése, a lisszaboni szerződés alapján a bevándorlási ügyek csak és kifejezetten tagállami hatáskörbe tartoznak, amiről az EU nem dönthet. Ezt a jogi alapot egy tanácsi határozattal nem lehet felülírni. Nem véletlen, hogy a kötelező betelepítési kvóta ügyében sok jogi szakértő azt mondja, hogy ezzel a kvótarendelettel mind az Európai Bizottság, mind a Belügyminiszterek Tanácsa és most az Európai Bíróság is megsértette a lisszaboni szerződésben foglaltakat. 

888.hu: A hírek szerint Brüsszelben már készül a legújabb kvótarendelet, amely az eddiginél több migráns betelepítését szeretné kötelezővé tenni az uniós tagállamokban. Az Európai Bíróság mostani döntése alapján az új kvótarendeletet Magyarországnak mindenképpen végre kell hajtania?

Ifj. Lomnici Zoltán: A magyar Alkotmánybíróság nemrég hozott egy döntést az alkotmányos mag, a nemzeti identitás, a nemzeti önazonosság kérdésköreiben. Ez a tavaly december 5-i AB-határozat, Székely László, az alapvető jogok biztosa megkeresésére egyértelművé tette, hogy – francia és német mintára – Magyarországon is van arra lehetőség, hogy bizonyos európai uniós jogszabályokat alkotmányos identitásba vagy önazonosságba ütközés esetén ne lehessen végrehajtani. De ugyanígy az úgynevezett ultra vires felelősségét is vizsgálnia kell az Európai Bizottságnak, vagy akár más uniós testületeknek is, hogyha bármely brüsszeli intézmény túlterjeszkedik a hatáskörén. Hasonló – bizottsági túlterjeszkedési – esetekben Németországban és Franciaországban is kimondták már korábban az alkotmányos normakontrollt végző testületek, hogy meg lehet akadályozni egy jogszabály uniós norma szerinti végrehajtását az adott tagállamban, ha megállapítható a hatásköri túlterjeszkedés. Ez alapján a magyar Alkotmánybíróság határozhat úgy, ha megkeresik egy adott ügyben, hogy egy európai uniós döntés nem végrehajtható Magyarországon. Ha egy új, még több migráns befogadását kikényszeríteni akaró kvótadöntés születne meg Brüsszelben, a magyar Alkotmánybíróság annak a végrehajthatóságáról is jogszerűen dönthetne.

888.hu: Mi a jövőre vonatkozó tanulsága a kvótahatározattal kapcsolatos jogi vitának?

Ifj. Lomnici Zoltán: Azt nem szabad tovább tétlenül nézni, hogy Brüsszel kettős mércét alkalmazzon a közép-európai államokkal szemben. Brüsszel döntéseivel szemben a sárga lap intézménye nem kínál elegendő védelmet, ezért be kellene vezetni a piros lap alkalmazhatóságának gyakorlatát, ha az uniós határozatok nem egyeztethetőek össze az egyes tagállamok jogrendszerével.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Kisfilm arról, hogy miként árulta el a Jobbik és a baloldal Magyarországot

Simicska Lajos pénze annyira megtetszett Havas Henriknek, Heller Ágnesnek, Magyar Györgynek és a balliberális értelmiség viperafészkeként elkönyvelt Spinoza Ház tagságának, hogy beálltak a sorba és elkezdték tolni a Jobbik szekerét.

Az amerikai hadsereg nehezen szabadul az elavult Humvee terepjáróktól

Az amerikai hadsereg nehezen szabadul az elavult Humvee terepjáróktól

amerika, london, párizs

A Humveek a technikai fejlődés miatt napról napra egyre sebezhetőbbek. Ezért az amerikaiaknak egyre sürgetőbb lenne a több tízezer Humveet egy korszerűbb, új járműre lecserélni. Az amerikai katonai szaksajtó szerint a teljes cserére azonban nincs esély, még a világ legnagyobb és legtöbb pénzből működő hadseregében sem - részben pénzügyi, részben pedig logisztikai okok miatt. A tengerészgyalogsághoz a Humveek helyére 2019-től érkeznek majd új járművek.

Már megvan a Soros-birodalom örököse

Már megvan a Soros-birodalom örököse

közeleg a tél

A világ 29. leggazdagabb emberének számító Soros György már készül az utódlásra, fokozatosan adja át hálózatának működtetését fiának, Alexander Sorosnak. Miután Alexander 2012-ben megtartotta "bemutatkozó partiját" New Yorkban, azonnal belevetette magát apja birodalmának működtetésébe, az elmúlt években már a világ számos befolyásos vezetőjével négyszemközt tárgyalt, és egyedül intézte az Open Society Foundations ügyeit.

Megduplázták a barátnőjét lemészároló sportoló büntetését

Tizenhárom év és öt hónapra, vagyis több mint duplájára növelte a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai bajnok futó büntetését a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság.

Trump, a konzervatív nacionalista

Trump, a konzervatív nacionalista

amerika, london, párizs

F. H. Buckley amerikai jogászprofesszor arra figyelmeztet, hogy az amerikai történelem fényében Trump populistaként való leírása nemcsak téves, hanem rossz szándékú is, az amerikai elnök ugyanis Benjamin Disraelihez és más - jóléti szociális politikát folytató, minden társadalmi rétegre figyelő - angolszász politikusokhoz hasonlóan konzervatív nacionalista.

Az SPD már tárgyalna a nagykoalícióról

Az SPD már tárgyalna a nagykoalícióról

amerika, london, párizs

Továbbra sem dőlt el, mi lesz Németországban, de könnyen lehet, hogy semmi újdonságra nem számíthatunk.

Szél Bernadett rendesen elhajtotta a lejmoló Vona Gábort

Szél Bernadett rendesen elhajtotta a lejmoló Vona Gábort

közeleg a tél

"Én nem szeretnék vele koalícióba kerülni" - utalt az egyre hiteltelenebb Vona Gábor vezette Jobbikra tegnap este Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje a Simicska TV esti műsorában.

Fodor Csaba: antiszolidaritás, hogy mindenkit be kell fogadni

A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint antiszolidarizmus az, hogy minden menedékkérőt be kell fogadni, szolidárisnak a jogrenddel kell lenni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére