Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
közeleg a tél
 
 
 
 

Az ukrajnai kisebbségek is ukránok egy ukrán miniszter szerint

2017. szeptember 12. 20:28

Az épp Budapesten tartózkodó, ukrán származásúként Amerikában felnőtt Ulana Suprun egészségügyi minisztert a Mandiner kérdezte.

Ulana Suprun Michiganből származik, apja és nagyapja állampolgárság nélkül éltek az Egyesült Államokban. Ukrán közegben nőtt fel, ukrán iskolába és templomba járt, akárcsak a férje Kanadában. 2013-ban költözött Ukrajnába, a kelet-ukrajnai fronton a katonáknak nyújtott egészségügyi szolgálatokat, mielőtt egészségügyi miniszter lett.

Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így ukrán állampolgár vagyok"

— válaszolta a Mandiner ezt firtató kérdésére Suprun, aki születésétől kezdve 2015-ig csak amerikai állampolgár volt, ukrán nem.

Fotó: Youtube

Véleménye szerint az oktatási reform csak bővíti a kárpátaljai magyarok lehetőségeit, mert így többet tanulhatnak ukránul. Ezután attól a kérdéstől, hogy az anyanyelvhez való jog emberi jog-e, Suprun eljutott oda, hogy mindenki, aki Ukrajnában él, ukrán.

De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?"

— mondta, azt a felvetést pedig, hogy ő maga is Amerikában született, de ukrán, azzal hárította el, hogy akik Ukrajnában élnek, azok ukránok.

Mindeközben nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió orosz ajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt, és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.
Ulana Suprun miniszter asszonyság szerint az oroszok hergelték fel a közvéleményt az új ukrán oktatási törvény ellen, ami valójában csak növeli az Ukrajnában élők lehetőségeit.
Az interjú teljes terjedelemben a Mandineren olvasható.

Kedden megszólalt az ungvári magyar főkonzul is a témában. "Az Ukrajna és Magyarország között sajnálatosan kiéleződött viszony ellenére a magyar kormány most is, a jövőben is támogatja, és minden körülmények között támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget" — jelentette ki Buhajla József.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán parlament múlt kedden elfogadott egy új oktatási törvényt, amely ellen a kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoztak, hiszen az új törvény szerint három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. Szijjártó Péter a magyarellenes törvény miatt berendelte az ukrán nagykövetet, ma pedig megerősítette, hogy az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos.

OLVASTAD MÁR?

közeleg a tél
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

piszkostizenkettő

Sok szempontból is történelmi választás volt a tegnapi. Az AfD bejutásával és a szocialisták történelmi vereségével új korszak kezdődhet a német politikában. Az igazi kérdés pedig az, hogy mi jön Merkel után.

Ezúttal tanúként lesz meghallgatva Czeglédy

Tanúként hallgatják meg Czeglédy Csabát egy iskolaszövetkezettel kapcsolatos büntetőperben a Szegedi Törvényszéken. A vádirat szerint a makói szövetkezet több mint félmilliárd forint áfát csalt el alig több mint egy év alatt.

Fekete bőrű bevándorló lövöldözött egy templomban

Fekete bőrű bevándorló lövöldözött egy templomban

amerika, london, párizs

Az amerikai Nashville melletti Antioch városban történt lövöldözésnek egy halálos és hat sebesült áldozata van. Megsebesült a merénylő is.

Blokádokkal kontráznak Macronra a franciák

Blokádokkal kontráznak Macronra a franciák

amerika, london, párizs

Hamar megérkezett a válasz az új munkajogi reformokra.

Az FPÖ örül, a zöldek sivalkodnak a német választás után

Az FPÖ örül, a zöldek sivalkodnak a német választás után

amerika, london, párizs

Természetesen az osztrák politikai életet is felrázta a vasárnapi német választás, a Szabadságpárt örült a leginkább.

Kelet-Németországban második erő az AfD

A szavazatok összeszámlálása után kijelenthető, hogy az egykori NDK területén az AfD a második legnagyobb erő, egy tartományban nyert is a jobboldali párt.

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma

amerika, london, párizs

Hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek.

Egy "menedékkérőt" sem vett át Magyarország, szomorkodik a Soros-szervezet

Az Amnesty International emlékeztetett arra, hogy az európai uniós országok a migránsok áthelyezésében mindössze a vállaltak harmadát teljesítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére