Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
közeleg a tél
 
 
 
 

Az ukrajnai kisebbségek is ukránok egy ukrán miniszter szerint

2017. szeptember 12. 20:28

Az épp Budapesten tartózkodó, ukrán származásúként Amerikában felnőtt Ulana Suprun egészségügyi minisztert a Mandiner kérdezte.

Ulana Suprun Michiganből származik, apja és nagyapja állampolgárság nélkül éltek az Egyesült Államokban. Ukrán közegben nőtt fel, ukrán iskolába és templomba járt, akárcsak a férje Kanadában. 2013-ban költözött Ukrajnába, a kelet-ukrajnai fronton a katonáknak nyújtott egészségügyi szolgálatokat, mielőtt egészségügyi miniszter lett.

Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így ukrán állampolgár vagyok"

— válaszolta a Mandiner ezt firtató kérdésére Suprun, aki születésétől kezdve 2015-ig csak amerikai állampolgár volt, ukrán nem.

Fotó: Youtube

Véleménye szerint az oktatási reform csak bővíti a kárpátaljai magyarok lehetőségeit, mert így többet tanulhatnak ukránul. Ezután attól a kérdéstől, hogy az anyanyelvhez való jog emberi jog-e, Suprun eljutott oda, hogy mindenki, aki Ukrajnában él, ukrán.

De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?"

— mondta, azt a felvetést pedig, hogy ő maga is Amerikában született, de ukrán, azzal hárította el, hogy akik Ukrajnában élnek, azok ukránok.

Mindeközben nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió orosz ajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt, és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.
Ulana Suprun miniszter asszonyság szerint az oroszok hergelték fel a közvéleményt az új ukrán oktatási törvény ellen, ami valójában csak növeli az Ukrajnában élők lehetőségeit.
Az interjú teljes terjedelemben a Mandineren olvasható.

Kedden megszólalt az ungvári magyar főkonzul is a témában. "Az Ukrajna és Magyarország között sajnálatosan kiéleződött viszony ellenére a magyar kormány most is, a jövőben is támogatja, és minden körülmények között támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget" — jelentette ki Buhajla József.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán parlament múlt kedden elfogadott egy új oktatási törvényt, amely ellen a kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoztak, hiszen az új törvény szerint három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. Szijjártó Péter a magyarellenes törvény miatt berendelte az ukrán nagykövetet, ma pedig megerősítette, hogy az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos.

OLVASTAD MÁR?

közeleg a tél
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A törökök már szombaton keményen nekimentek a kurdoknak, de az igazi háború csak vasárnap kezdődhet el

A törökök már szombaton keményen nekimentek a kurdoknak, de az igazi háború csak vasárnap kezdődhet el

amerika, london, párizs

Ankara szombaton már a légierőt is bevetette a szíriai területeken élő kurdok ellen. A légicsapásokban hat civil és három fegyveres vesztette életét - legalábbis a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szóvivője szerint. Vasárnap viszont elkezdődhetnek a szárazföldi hadműveletek is.

Véget ért a kabuli túszdráma: kilenc áldozata van a terrortámadásnak

Véget ért a kabuli túszdráma: kilenc áldozata van a terrortámadásnak

amerika, london, párizs

Véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni fegyveres támadás az afgán belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Csak fekete énekesek szerepelhetnének az Erkel Színház egyik előadásában

Az Erkel Színházban január 27-én mutatják be a a Gershwin fivérek Porgy és Bess című operáját. A jogtulajdonosok azonban betiltanák az előadást, mert fehér énekesek szerepelnek benne.

Színjáték volt Ferenc pápa "repülős" esküvője?

Színjáték volt Ferenc pápa "repülős" esküvője?

bulvár

Állítólag teljesen spontán történet az első repülőn celebrált pápai esküvő. Vagy mégsem?

Észak-Korea megegyezett Dél-Koreával

Észak-Korea megegyezett Dél-Koreával

amerika, london, párizs

Legalábbis a téli olimpiát illetően.

Nemsokára megérkezik az új amerikai nagykövet

Remélhetőleg tavasz végére, nyár elejére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet - jelentette ki Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója.

Liberálisok kedvenc püspöke: a nemzetbiztonságot át kell gondolni, a migránsáradat megállíthatatlan

Liberálisok kedvenc püspöke: a nemzetbiztonságot át kell gondolni, a migránsáradat megállíthatatlan

kinyílott a pitypang

Beer Miklós váci püspök ismét megszólalt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korábbi, menekültbarát, szentimentális álláspontját is sikerült tovább gondolnia a püspöknek.

Kísértetet láttak a Kárpátokban

A kárpátaljai Kőhavas megmászása közben egy turista fotózta le a Brocken-hegyi kísértet nevű jelenséget. Nem ez az első eset.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére