Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az új iraki kormányfőről a síita nacionalisták dönthetnek, ami rossz hír Amerikának

2018. május 16. 14:03

A szavazatok több mint 90 százalékának feldolgozottsága mellett a hétvégi iraki választáson a legtöbb szavazatot Muktada asz-Szadr síita nacionalista és kommunista  pártszövetsége kapta, így az Iránnal távolságtartó és ugyanakkor az USA-val kifejezetten ellenséges militáns síiták lehetnek az új iraki kormány meghatározó ereje. Szaddám rendszerének bukása után Muktada asz-Szadr az amerikai megszállók elleni fegyveres lázadásoknak volt a vezetője.

A szombaton megtartott iraki parlamenti választások végleges eredménye még nincs meg, de a részleges eredmények szerint az asz-Szajrún, Muktada asz-Szadr pártszövetsége jelentős sikereket könyvelhet el, mivel jelenleg hat tartományban vezet.

A választási kampányban asz-Szadr erősen bírálta az Egyesült Államokat, sőt Iránt is, amelyhez pedig az iraki síitákat történelmileg is szoros kapcsolatok fűzik. Maga asz-Szadr évekig élt perzsa földön, ám mára már szakított Teheránnal és visszaszorítaná Irán növekvő befolyását.

A hitszónokból hivatalosan nem lehet kormányfő, mert nem jelöltette magát, ám mivel pártszövetsége kapta a legtöbb szavazatot, ezért ők jelölhetnek miniszterelnököt az új, várhatóan koalíciós kormány élére.

Muktada asz-Szadr győzelme a politikai elemzők szerint egyértelműen kellemetlen meglepetés az USA számára, mivel a síita vallási vezető közismerten nem Amerika-barát, szemben az eddig hatalmat birtokló Haider al-Abadi-féle mérsékelt erőkkel. 

Muktada asz-Szadr és családtagjai (nagyapja és apja) elismert síita hitszónokokként váltak ismertté Irakban. A most győztes politikus a Szaddám bukását elhozó amerikai katonai megszállás ellen több alkalommal is súlyos véráldozatokkal járó fegyveres lázadásokat indított.

Muktada asz-Szadr iraki síitaként mindig is jó kapcsolatokat ápolt Iránnal, azonban nacionalistaként a túlzott iráni befolyásszerzés ellen is határozottan fellépett. Megválasztásával tehát leginkább Amerika veszítheti a legtöbbet. 

Sokak szerint például a még Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonásának a felgyorsítását és az amerikai érdekérvényesítő képesség nagyarányú csökkenését hozhatja el már rövid távon is az asz-Szadr-féle új kormány megalakulása. De emellett még arra is számítani lehet, hogy az új kormány egy teljesen új struktúrában alakul meg, mivel az amerikaiak által bevezetett megosztást – amelyben síita a miniszterelnök, szunnita a parlamenti elnök és kurd az elnök – az irakiak elfogadhatatlanul mesterségesnek tartják.

Ugyanakkor az is valószínű, hogy egy nacionalista és síita milicista új kormány minden eddiginél aktívabb szerepet vállalhat a szíriai háborúban, ami az iraki-szíriai határ szír oldalát megszállva tartó amerikai-kurd-szunnita arab szövetséges erők számára egy nagyon rossz hír.

Egy ilyen irányú és az USA érdekeit messzemenően veszélyeztető jellegű fejleményre utaló jel volt az elmúlt napokban az, amikor az iraki légierő F-16-os gépei szíriai (szunnita) iszlamista hadállásokat támadtak. 

Az USA nem tehet mást, mint elfogadja a választás eredményét

Bár Eric Pahon, a Pentagon szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem támogat egyetlen pártot vagy jelöltet sem – "inkább a tisztességes és átlátható választási folyamat mellett áll" –, az elemzők szerint Washington Haider al-Abadi eddigi miniszterelnököt látná a továbbiakban is a bagdadi kormány élén, de az al-Abadi vezette Győzelem Szövetség gyöngén szerepelt, a 19 iraki tartományból csupán egyben került az élre.

James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden azt hangoztatta: elfogadja az iraki választások eredményét a Muktada asz-Szadr hitszónok vezette radikális síita pártszövetség, az asz-Szajrún sikere ellenére is.

Mattis, aki az amerikai tengerészgyalogosok parancsnokaként szolgált Irakban, a Pentagonban újságírókkal beszélgetve fejtette ki véleményét. "Az iraki nép választott. Demokratikus folyamat során, olyan pillanatban, amikor sokaknak kétségeik voltak, hogy Irak egyáltalán képes kézbe venni a saját sorsát" – fogalmazott a miniszter. Majd hozzátette: "tehát várunk, megvárjuk a végső eredményeket és az iraki nép döntése mellett állunk".

Mattis tábornok 2003-tól szolgált Irakban, tehát pont akkor, amikor a Muktada asz-Szadr által alapított Mahdi milícia a legerőteljesebben támadta az amerikai megszálló erőket. A politikus ekkor vált az amerikaiakkal szembeni ellenállás jelképévé.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

amerika, london, párizs

Macron Franciaországában évek óta nő a zömmel afgánok által beadott menedékkérelmek száma. A bevándorlásellenes Olaszországban közben homlokegyenest más tendenciát figyelhetünk meg.

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

fehér férfi

Orvosi pozíciókba hirdettek felvételt, azonban kikötötték, hogy csak feketék jelentkezhetnek.

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

amerika, london, párizs

Az osztrák bűnügyi hivatal vezetője szerint ennek az egyik fő oka a bevándorlás.

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

A kilépési megállapodást elutasító brit alsóházi szavazást követően egyre kellemetlenebb helyzetben vannak a Brüsszelben és Strasbourgban székelő bürokraták.

Hadházy már két napja lyukas zokniban harcol a sajtószabadságért

A felvételek tanúsága szerint Hadházy Ákos képviselő úr kifeslett zokniban harcol a demokráciáért, az európai korrupcióüldöző szervezetért és a sajtószabadságért.

Kutatás bizonyítja, hogy a liberális média az USA-ban sem "független és objektív"

Kutatás bizonyítja, hogy a liberális média az USA-ban sem "független és objektív"

amerika, london, párizs

Kutatás bizonyítja, hogy 2018-ban a liberális médiumok hiába hivatkoznak magukra "objektív" hírforrásként, hiszen amikor Donald Trump elnökről van szó, voltaképpen végletesen előítéletesek.

Üvegzseb: az egyik liberális irodalmi egyesület nem nagyon tud elszámolni a közpénzzel

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület nem tud elszámolni a számlájukra érkezett közpénzzel. Egymásnak estek, majd még a Magvető Kiadó is kihátrált mögülük.

Lehidalnak a liberálisok, akkora kerítés van Soros György háza körül

Lehidalnak a liberálisok, akkora kerítés van Soros György háza körül

amerika, london, párizs

Egy amerikai műsorban beszéltek a milliárdos rezidenciájáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére