Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az új év első napján egy náci kollaboránst ünnepelt Ukrajna

2019. január 2. 09:15

Kijevben január elsején este fáklyás felvonulással ünnepelték Sztepan Bandera születésnapját. Bandera személye ellentmondásos, az ő nevéhez fűződik az első modern, független ukrán állam megteremtésére való törekvés, ennek érdekében azonban kollaborált a nácikkal a második világháború alatt. A mozgalma pogromokat szervezett, az ukrajnai orosz, zsidó és magyar kisebbségek deportálása, megsemmisítése mellett foglalt állást.
Sztepan Andrijovics Bandera

Bandera 1909. január elsején született, ennek 110. évfordulóját ünnepelték tegnap Kijevben.

Ellentmondásos személyiség, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt. A politikus mozgalma élén 1941. június 30-án Lvivben kikiáltotta a független Ukrajnát, amely azonban nem volt hosszú életű. Hiába paktált le ugyanis a nácikkal, azok nem nézték jó szemmel, hogy egy független államot akarnak létrehozni az általuk megszállt területeken. Megítélése ellentmondásos: az ország nyugati részén sokan hősnek tartják, a keleti területeken, ahol nagyszámú orosz kisebbség él, főként náci kollaboránsként tekintenek rá.

Fiatal nő Bandera portréjával Kijevben 2019. január elsején.

Fotó: AFP

Már fiatalként aktívan tett a független ukrán állam létrehozataláért, azonban a második világháború közeledtével, majd beköszöntével mindinkább radikális irányt vettek nézetei. 1941-ben az Ukrajna területére betörő német csapatokkal együtt érkezett az országba, ahol mozgalma élén megpróbálta létrehozni az első független ukrán államot. 1941 júliusában emiatt letartóztatta a Gestapo, a náci politikai titkosrendőrség, majd Berlinbe szállították. 1942-ben és 1943-ban a sachsenhauseni koncentrációs táborban raboskodott, majd az előretörő szovjet erők feltartóztatásának feladatával a nácik kiengedték és Berlinből irányította a műveleteket 1944-ben. A háború befejeztével Nyugat-Németországba szökött, 1959-ben gyilkolta meg Münchenben egy szovjet ügynök.

Fáklyás felvonulás Bandera tiszteletére Kijevben 2019. január elsején.

Fotó: AFP

Banderának és szervezetének tevékenysége a kisebbségek kapcsán a leginkább aggályos. 1941 májusában, az OUN és az új ukrán állam tevékenységét részletező, alapító dokumentumban a kisebbségekkel foglalkozó jogszabály kimondta, hogy az ellenséges lengyel, zsidó és orosz nemzetiségű csoportokat deportálni kell, az értelmiségüket pedig "meg kell semmisíteni". A lengyel parasztokat "asszimilálni" kell, vezetőiket pedig "meg kell semmisíteni".

1942 és 1944 között, amíg Bandera fogságban volt, az OUN tagjai Volhínia városában lengyel civileket gyilkoltak. Az áldozatok száma 35 ezer és 60 ezer között lehetett. A lengyel kisebbség elleni ukrán nacionalista támadásoknak összesen körülbelül 100 ezer ember eshetett áldozatul. Ezekről a vérengzésekről Bandera csak részben tudott. Emellett a vérengzésekért felelős személlyel, Mikola Lebeddel Banderának nem volt felhőtlen a viszonya.

Az 1941-ben elfogadott dokumentum kitért a zsidóságra is. Az ukrajnai zsidóságot Moszkva leghűségesebb kiszolgálójának minősítette, a "moszkovita bolsevik" zsidóságot ellenségnek titulálta. A rendszerrel ellenséges zsidókat deportálni kellett, értelmiségüket "meg kellett semmisíteni" az elfogadott dokumentum értelmében. Zsidó származásúak állami hivatalt nem viselhettek. Abban az esetben, ha nélkülözhetetlen szakértelemmel rendelkeztek, akkor maradhattak, azonban a legszorosabb felügyelet mellett kellett dolgozniuk, és a legkisebb hibáért is kirúgás járt.

Fáklyás felvonulás Bandera tiszteletére Kijevben 2019. január elsején.

Fotó: AFP

Júniusban Bandera tudtával és közreműködésével megkezdődött az ukrajnai zsidóság megsemmisítése. Még abban az évben egyébként olyan szórólapok jelentek meg, amelyek "Moszkva, a zsidóság, a lengyelek és a magyarok megsemmisítésére" való törekvést népszerűsítették. A lapokon Sztepan Bandera neve értelmi szerzőként volt olvasható. Amíg Bandera aktív volt Ukrajnában, az OUN tagjai részt vettek a zsidók elleni atrocitásokban. Egy 1941-ben kelt német rendőrségi jelentés szerint Bandera emberei "nagyon aktívak" voltak a zsidók és a kommunisták megsemmisítésében.

Azt is érdemes elmondani, hogy Bandera és mozgalma bújtatott és segített is a nácik ellen harcoló zsidókat. Mire Bandera német börtönbe került, addigra a mozgalma egyaránt segített és ölt is zsidókat – aszerint, hogy épp mi állt érdekében.

2010-ben Viktor Juscsenko ukrán elnök akarta nemzeti hősként posztumusz kitüntetni Banderát, amelyet az őt követő elnök, Viktor Janukovics a hivatalba lépését követően hamarosan visszavont. 2018 decemberében az ukrán parlament ismét hőssé nyilvánította Banderát. 2019-től születésnapja nemzeti ünnep.

Mit szól ehhez a haladó sajtó?

Érdekes látni, hogy a Soros György kritizálása kapcsán azonnal antiszemitizmust kiáltó nyugati lapok hogyan is reagáltak a hírre.

A fentebb felsorolt médiumoknál a "Stepan Bandera" és a "Ukraine" kulcsszavakra kerestünk külön-külön, hogy hátha hírt adtak arról, hogy Ukrajnában nemzeti hős lett az ellentmondásos, pogromokat szervező Sztepan Bandera. Vagy például megemlítik-e az emlékére tartott fáklyás felvonulást. De úgy tűnik, hogy ez sajnos nem fér bele az Ukrajna mellett folytatott PR-kampányba.

Így sajnos nem jártunk sikerrel, cikkünk megjelenéséig ezekről nem sikerült beszámolniuk a "független és objektív" balliberális lapoknak.

Bezzeg ha Soros György vigyorog egy plakátról Magyarországon, azt az antiszemitizmus legelrettentőbb példájaként hozzák le a címlapjaikon.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Cseh Katalinoknak mindig könnyű

A Cseh Katalinoknak mindig könnyű

pszicho

Sosem kell betartaniuk a közhelyes ígéreteiket.

Felvételen: gyújtogatott a görögországi migránskaraván egy része

Felvételen: gyújtogatott a görögországi migránskaraván egy része

amerika, london, párizs

Eddig nem ismert felvétel került nyilvánosságra a görögországi migránskaraván egyes tagjairól, akik néhány héttel ezelőtt úgy próbálták utat törni a rendőrök között, hogy felgyújtották körülöttük a kiszáradt füvet, aljnövényzetet.

Bangóné nem akar lemondani a patkányozás miatt, az MSZP pedig hallgatásba menekül

Bangóné nem akar lemondani a patkányozás miatt, az MSZP pedig hallgatásba menekül

kinyílott a pitypang

Bangóné rendesen magára rántotta a teljes bevándorláspárti ellenzéki kártyavárat a Fidesz szavazóit lepatkányozó kijelentésével. Az MSZP és a ballib ellenzéki pártok vezetői bujkálnak, nem nyilatkoznak a vállalhatatlan kijelentésről. Pedig nyilvánvaló, hogy el kell távolítaniuk a közéletből a szélsőséges nézeteket valló Bangónét, aki eleinte felvállalta a nyilatkozatát, majd délutánra már megtagadta azt, mondván: egyesek szándékosan félreértelmezték szavait.

Ismét mentelmi jog mögé bújt a gyurcsányista Czeglédy

Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást, mivel a politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg.

Bangóné patkányozására május 26-án adhatunk választ

Ha szeretnénk kemény választ adni Bangónénak, akkor van még egy okunk arra, hogy mindannyian elmenjünk szavazni.

Egyre több Srí Lanka-i követeli a muszlim bevándorlók kitoloncolását

Egyre több Srí Lanka-i követeli a muszlim bevándorlók kitoloncolását

amerika, london, párizs

A húsvétvasárnapi terrorsorozat nemcsak a keresztények, hanem a többségi társadalomhoz tartozó buddhisták körében is kiverte a biztosítékot.

Brüsszel továbbra is titkolja, hogy az EU vezetői miről tárgyaltak Sorossal

Brüsszel továbbra is titkolja, hogy az EU vezetői miről tárgyaltak Sorossal

amerika, london, párizs

A magyar kormányhoz és újságírókhoz hasonlóan a nemzetközi sajtó is hiába próbálja megtudni, hogy Soros György és az Európai Bizottság vezetői vajon miről tárgyaltak, illetve döntöttek a számtalan titkos találkozójukon. Az EUobserver lap a Tony Blair, Soros és Pierre Moscovici közötti davosi tárgyalásokról semmilyen érdemi választ nem kapott az Európai Bizottságtól, miközben több utólag törölt, meghamisított, illetve cenzúrázott uniós dokumentumot is talált a Brexittel kapcsolatos titkos tárgyalásról.

Az ember mindig ledöbben

Az ember mindig ledöbben

piszkostizenkettő

A terrorcselekményeket Európában szinte kivétel nélkül az iszlám nevében hajtják végre. Következtetés: Az iszlám Európában = terrorizmus.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére