Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az SPD tovább szórakozik Merkelékkel

2017. december 14. 13:58

BERLIN, 13:58

Három hónappal a választások után sem sikerült Merkelnek kormányt alakítani.

Fotó: AFP

Mivel a koalíciós tárgyalások megrekedtek, a pártok vezetői elnöki szintű megbeszélést tartottak az együttműködésről szóló tárgyalások újraindításáról. A végén a CDU és a CSU a közös kormányzás lehetőségeinek feltárását szolgáló tárgyalások megkezdéséről tett ajánlatot az SPD-nek. Merkelék azért ajánlották fel ezt a lehetőséget, mert stabil kormányt akarnak létrehozni – írja a DW.

A hírek szerint az SPD megvitatja az ajánlást és pénteken jelentik be, hogy hogyan döntöttek.

A szociáldemokraták az elmúlt négy évet a nagykoalíció tagjaként töltötték. A 2017-es választásokon 1993 óta nem szerepeltek ilyen rosszul. Az SPD a választások után szeptemberben még azt hangoztatta, hogy ellenzékbe fog vonulni.

Miután azonban a CDU/CSU, a zöldek és az FDP között elbuktak a tárgyalások, az SPD úgy döntött, hogy még is egyeztetésbe kezd Merkelékkel a lehetséges opciókról.

Az SPD-ből többen azt szeretnék, ha a párt a következő ciklusban csak kooperálni Merkelékkel és nem lenne a kormány tagja. Ez azt jelentené, hogy Merkelt több területen támogatnák – például a büdzsével vagy az Európai és nemzetközi ügyekkel kapcsolatosan –, de a Muttinak egyéb témákat illetően támogatókat kellene szereznie.

Az egyeztetésekkel kapcsolatosan a szocik egy vezetője politikusa, Carsten Schneider megjegyezte, hogy a párt számára döntő kérdés, hogy a szociális ügyek nagyobb hangsúlyt kapjanak.

A CDU/CSU és az SPD három területen nem tudtak egyezségre jutni. Az SPD mindenki számára bevezetné a kötelező állami egészségbiztosítást, amit Merkelék elutasítanak. Schulz más álláspontot képvisel az Európai Unióval kapcsolatosan is. A szocik az Egyesült Európai Államok létrejöttét sürgetik. Mindemellett azt szeretnék, ha a migránsok számára lehetővé tennék a családegyesítést, azaz az országban tartózkodó migránsok kérdés nélkül magukkal hozhatnák a családjuk többi tagját is Németországba.

A tárgyalások valószínűleg januárban is folytatódni fognak.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szélkakasok a politikában: Karácsony Gergely | VIDEÓ

Szélkakasok a politikában: Karácsony Gergely | VIDEÓ

bulvár

Rendhagyó beszélgetés állandó szakértőnkkel, Horváth Zsófia trénerrel a politikai szélkakasokról és Karácsony Gergelyről.

Döbbenetes: a szíriai lázadóknál negyven tonna vegyi fegyver volt

Döbbenetes: a szíriai lázadóknál negyven tonna vegyi fegyver volt

amerika, london, párizs

Az orosz védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy a szíriai lázadók által visszafoglalt területeken rengeteg vegyi fegyvert találtak.

Szocialista hátszéllel működő kamupártok? Bangóné beismerő vallomást tehetett!

Szocialista hátszéllel működő kamupártok? Bangóné beismerő vallomást tehetett!

kinyílott a pitypang

Bangóné Borbély Ildikó kedden közölte: ezer halott nevét találták a csepeli, soroksári ajánlások között. A szocialista képviselőjelölt nyilatkozatával csupán annyi a gond, hogy a Bangóné által kifogásolt kamupártoknál nem számolták össze a halottakhoz kapcsolódó aláírásokat.

Lebukott a Facebook: eladták a felhasználóikat Obamáéknak

Lebukott a Facebook: eladták a felhasználóikat Obamáéknak

amerika, london, párizs

Bebizonyosodott, hogy a Facebook kiadta harmadik félnek is a felhasználók adatait. Obamáék csak azért kapták meg az adatokat mert a Facebookkal azonos politikai nézetet képviselnek.

Ronaldinho elkezdett politizálni

Az aranylabdás brazil klasszis belépett a Brazil Republikánus Pártba. Az, hogy indul-e az októberi választáson, egyelőre még nem tisztázott.

A Jobbik a keblére ölelte Alföldi Róbertet

A Jobbik a keblére ölelte Alföldi Róbertet

kinyílott a pitypang

Még a Jobbik baloldali párttá való átváltozásában is élesnek számít a legújabb fordulat: a hajdani radikális jobboldali párt szóvivője, Mirkóczki Ádám azt közölte a ballib médiának nyilatkozva, hogy a balliberális hecckampányokat folytató Alföldi Róbertnek és a legradikálisabb baloldali újságíróknak is van helye a Jobbik által elképzelt új Magyarországon.

Még nem tudni, mikor és hol lesz a Putyin-Trump-csúcstalálkozó

Noha telefonbeszélgetésük során mind Vlagyimir Putyin orosz, mind Donald Trump amerikai elnök egyetértett abban, hogy a problémás kérdések száma szükségessé tesz egy csúcstalálkozót, annak sem az időpontjáról, sem a helyszínéről nem született megállapodás.

Orbán: azok legyenek itthon többségben, akiknek Magyarország az első!

Orbán: azok legyenek itthon többségben, akiknek Magyarország az első!

spring is coming

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren a Híd Televíziónak nyilatkozott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére