Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Az osztrákok saját kezükbe vették a sorsukat

Maurer Szemere

2017. október 16. 10:58

A választás megmutatta, hogy az osztrákok nagy része nem kér a baloldali politikából.

A 2017. október 15-i ausztriai parlamenti választás eredménye történelmi jelentőségű. Bár a végleges hivatalos eredményekre még valószínűleg napokig várni kell, az már biztosan elmondható, hogy Sebastian Kurz lesz az ország történetének legfiatalabb kancellárja.

És szinte biztosan megállapítható az is, hogy 18 év után a történelem megismétli önmagát és újra egy néppárti-szabadságpárti koalíció fogja vezetni az országot. A baloldali politikát folytató pártoknak pedig valószínűleg a parlamenti kiesés – a szociáldemokraták esetében 10 év kormányzás után – és az ellenzékbe vonulás marad.

Fotó: AFP

Az osztrák politikába üstökösként berobbanó fiatal vezető 27 évesen lett külügyminiszter, 30 éves korára vette át idén májusban a zuhanó népszerűséggel küzdő néppárt irányítását azért, hogy aztán megnyerje a szocdemek botrányaitól hangos választást. Amikor Sebastian Kurzot május 11-én – teljhatalmat kapva – megválasztották az Osztrák Néppárt elnökévé, a párt 23%-kal a 3. helyen állt a pártok népszerűségi versenyében, és emellett a teljes eljelentéktelenedés fenyegette.

Innen sikerült feltornáznia az ifjú pártelnöknek az ÖVP-t 31% fölé, a választás győztesévé úgy, hogy az időközben megerősödő FPÖ 2013-as eredményéhez képest is tudott 5%-ot javítani és 26%-os szereplésükkel éppen lecsúsztak a második helyről. A szocdemek azzal, hogy gyakorlatilag egy új szavazót sem tudtak megszólítani, a Zöldek kiesésével (3,9%) egyedüli jelentősebb képviselői maradnak a Bundesratban a baloldali politikának. Hiszen sem az Osztrák Néppártból kivált NEOS (5,5%), sem a korábban zöldpárti Pilz vezette erő (4,4%) nem nevezhető baloldali pártnak.

Mindez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy az osztrákok nagy része nem kér a baloldali politikából.

Az elkövetkező napokban valószínűleg sokfajta elemzést olvashatunk majd arról, hogy vajon Kurz pontosan minek köszönheti ezt a sikert. Nyilvánvalóan szerepet játszott benne fiatalos megjelenése, nyílt, laza, nyakkendőmentes stílusa, amellyel felkavarta a 10 éves nagykoalíciós elitkormányzásban elfáradt állóvizet. Valószínűleg az is segített, hogy szó szerint új színt hozott pártja életébe (Kurz a párt fekete színét türkizkékre változtatta), és ezzel az osztrák közéletbe. Jól látható, hogy profi tanácsadók csapata, kiválóan működtetett kampánygépezet kísérte mindvégig, amellyel maximalizálni tudta a mozgósítási képességeit.

A győzelem szempontjából releváns számos ok közül azonban az számított leginkább, hogy

Sebastian Kurznak volt elég bátorsága ahhoz, hogy fellázadjon az osztrák emberek legnagyobb problémáját, az illegális bevándorlás kérdését a szőnyeg alá söprő politikai elit ellen,

és kormányból ellenzékbe vonuljon – hogy aztán ismét kormányra kerüljön valószínűleg azzal a szabadságpárttal, amely mindig is következetesen bevándorlás- és iszlámellenes politikát folytatott.

(A szerző a Századvég kampányszakértője)

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Szinte biztos, hogy ez történt az argentin tengeralattjáróval

Az argentin haditengerészet most már biztosra veszi, hogy robbanás történt az egy hete eltűnt San Juan tengeralattjárón.

Titokzatos zajt rögzítettek a köddé vált argentin tengeralattjáró eltűnésének környékén

Titokzatos zajt rögzítettek a köddé vált argentin tengeralattjáró eltűnésének környékén

amerika, london, párizs

Szokatlan zajt, "hidroakusztikus anomáliát" rögzítettek egy hete abban a térségben, ahol három órával utolsó bejelentkezését követően eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró - közölte szerdán az argentin haditengerészet. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, melyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett.

Trump: "nyerésre állunk"

Trump: "nyerésre állunk"

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök telefonos videokonferenciát tartott a külföldön állomásozó katonáknak, és azt üzente: amióta ő az elnök, az amerikai katonák győzelemre állnak.

Merkelt most a német libsik szívatják orrba-szájba

Merkelt most a német libsik szívatják orrba-szájba

amerika, london, párizs

Christian Lindner, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a korábban állítottakkal ellentétben pártja mégsem hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével és a Zöldekkel.

Megindult az utolsó offenzíva az ISIS ellen

Megindult az utolsó offenzíva az ISIS ellen

amerika, london, párizs

Az iraki kormányerők csütörtökön jelentették be, hogy megindították az utolsó offenzívát az Iszlám Állam sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére.

A legdurvább amerikai migránsbanda levágta az emberek fejét és kivágta az áldozatok szívét

A legdurvább amerikai migránsbanda levágta az emberek fejét és kivágta az áldozatok szívét

amerika, london, párizs

A rendőrség legfrissebb beszámolója szerint a Donald Trump által üldözött MS-13 nevű bűnbanda tagjai rettenetes bűntetteket hajtottak végre. Az egyik áldozatukat lefejezték, majd kivágták a szívét.

Na, melyik a legnépszerűbb párt a fővárosban?

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint a Fidesz-KDNP előnye Budapesten is jelentős, a biztos szavazóknál 45 százalék szavazna a kormánypártokra, ha most tartanák a választásokat, a második helyért pedig szoros verseny alakulna ki az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum között.

Korrupt momentumosok az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatában?

Korrupt momentumosok az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatában?

kinyílott a pitypang

Amióta létezik a HÖK-rendszer, azóta hallani egyetemi korrupcióról, csalásról, a diákok átveréséről és egyetemi pénzek lenyúlásáról. Az elmúlt években több egyetemi város nyögte a korrupt HÖK-vezetők rémuralmát. Az egész HÖK és EHÖK-rendszer rákfenéjének talán leglátványosabb tünete a szegedi egyetemet már több, mint 10 éve markában tartó Török Márk, akinek kétes ügyeitől folyamatosan hangos a média. A politika sokszor hálózza be a hallgatói önkormányzatokat, amelyek gyakran hátországot és kispadot biztosítanak a pártoknak. Így volt/van ezzel az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzata is, amely körül erős momentumos mozgolódás volt érezhető az elmúlt években.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére