Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Az osztrákok saját kezükbe vették a sorsukat

Maurer Szemere

2017. október 16. 10:58

A választás megmutatta, hogy az osztrákok nagy része nem kér a baloldali politikából.

A 2017. október 15-i ausztriai parlamenti választás eredménye történelmi jelentőségű. Bár a végleges hivatalos eredményekre még valószínűleg napokig várni kell, az már biztosan elmondható, hogy Sebastian Kurz lesz az ország történetének legfiatalabb kancellárja.

És szinte biztosan megállapítható az is, hogy 18 év után a történelem megismétli önmagát és újra egy néppárti-szabadságpárti koalíció fogja vezetni az országot. A baloldali politikát folytató pártoknak pedig valószínűleg a parlamenti kiesés – a szociáldemokraták esetében 10 év kormányzás után – és az ellenzékbe vonulás marad.

Fotó: AFP

Az osztrák politikába üstökösként berobbanó fiatal vezető 27 évesen lett külügyminiszter, 30 éves korára vette át idén májusban a zuhanó népszerűséggel küzdő néppárt irányítását azért, hogy aztán megnyerje a szocdemek botrányaitól hangos választást. Amikor Sebastian Kurzot május 11-én – teljhatalmat kapva – megválasztották az Osztrák Néppárt elnökévé, a párt 23%-kal a 3. helyen állt a pártok népszerűségi versenyében, és emellett a teljes eljelentéktelenedés fenyegette.

Innen sikerült feltornáznia az ifjú pártelnöknek az ÖVP-t 31% fölé, a választás győztesévé úgy, hogy az időközben megerősödő FPÖ 2013-as eredményéhez képest is tudott 5%-ot javítani és 26%-os szereplésükkel éppen lecsúsztak a második helyről. A szocdemek azzal, hogy gyakorlatilag egy új szavazót sem tudtak megszólítani, a Zöldek kiesésével (3,9%) egyedüli jelentősebb képviselői maradnak a Bundesratban a baloldali politikának. Hiszen sem az Osztrák Néppártból kivált NEOS (5,5%), sem a korábban zöldpárti Pilz vezette erő (4,4%) nem nevezhető baloldali pártnak.

Mindez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy az osztrákok nagy része nem kér a baloldali politikából.

Az elkövetkező napokban valószínűleg sokfajta elemzést olvashatunk majd arról, hogy vajon Kurz pontosan minek köszönheti ezt a sikert. Nyilvánvalóan szerepet játszott benne fiatalos megjelenése, nyílt, laza, nyakkendőmentes stílusa, amellyel felkavarta a 10 éves nagykoalíciós elitkormányzásban elfáradt állóvizet. Valószínűleg az is segített, hogy szó szerint új színt hozott pártja életébe (Kurz a párt fekete színét türkizkékre változtatta), és ezzel az osztrák közéletbe. Jól látható, hogy profi tanácsadók csapata, kiválóan működtetett kampánygépezet kísérte mindvégig, amellyel maximalizálni tudta a mozgósítási képességeit.

A győzelem szempontjából releváns számos ok közül azonban az számított leginkább, hogy

Sebastian Kurznak volt elég bátorsága ahhoz, hogy fellázadjon az osztrák emberek legnagyobb problémáját, az illegális bevándorlás kérdését a szőnyeg alá söprő politikai elit ellen,

és kormányból ellenzékbe vonuljon – hogy aztán ismét kormányra kerüljön valószínűleg azzal a szabadságpárttal, amely mindig is következetesen bevándorlás- és iszlámellenes politikát folytatott.

(A szerző a Századvég kampányszakértője)

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Toroczkai a 888-nak: Vona kész bárkinek eladni a Jobbikot

Toroczkai a 888-nak: Vona kész bárkinek eladni a Jobbikot

csak neked, csak most

Ásotthalom polgármesterével, Toroczkai Lászlóval beszélgettünk a Mi Hazánk Mozgalom zászlóbontásáról, a Jobbikkal való együttműködés kérdéséről és arról, hogy Vona Gábor és a Jobbik vezetősége bárkinek kész eladni a pártot.

Jean-Claude Juncker: "nem vagyok részeg"

Jean-Claude Juncker: "nem vagyok részeg"

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem kis meglepetést okozott az ír parlamentben, amikor anélkül, hogy bárki erről kérdezte volna, mégis azzal kezdte a beszédét, hogy közölte: ő nem részeg, csak isiásza van, de egyébként szívesen lenne inkább részeg.

Orbán: "Mi nem engedünk be senkit, ezért támadnak minket"

Orbán: "Mi nem engedünk be senkit, ezért támadnak minket"

kétharmad

Soha korábban nem voltak ilyen erősek a V4-ek - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök rávilágított arra is, hogy a tagállamok vezetői rájöttek arra: együtt sokkal többet tudnak elérni, mint külön-külön.

Europol: 2017-ben több mint a duplájára nőtt az iszlamista terrortámadások száma az EU-ban

Europol: 2017-ben több mint a duplájára nőtt az iszlamista terrortámadások száma az EU-ban

amerika, london, párizs

2016-hoz képest 2017-re 45 százalékkal nőtt Európában a megvalósított terrorcselekmények és a merényletkísérletek összesített száma, 142-ről 205-re növekedve. Tavaly 68-an haltak meg, 844-en pedig megsérültek az európai terrortámadásokban. A terrortámadások között az iszlamista terrorcselekmények száma a 2016-os 13-ról tavalyra már 33-ra nőtt, azaz több, mint a duplájára emelkedett.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Salvini újabb migránshajótól tagadta meg a kikötést

Salvini újabb migránshajótól tagadta meg a kikötést

amerika, london, párizs

Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön egy újabb civil szervezet által működtetett migránshajónak tiltotta meg a kikötést Olaszországban. A holland zászló alatt hajózó vízi jármű fedélzetén 224 migránst szállít.

Ez történt a V4-ek és Ausztria budapesti csúcstalálkozóján

Ez történt a V4-ek és Ausztria budapesti csúcstalálkozóján

amerika, london, párizs

Egyetértésüket hangsúlyozták - a többi közt migrációs ügyekben - a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői és az osztrák kancellár az öt ország vezetőinek részvételével tartott csütörtöki budapesti csúcstalálkozó utáni közös nemzetközi sajtótájékoztatón. A nap folyamán Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának.

Horvátország megalázta Argentínát és továbbjutott a csoportból

Horvátország megalázta Argentínát és továbbjutott a csoportból

focivébé

Argentína hatalmas bajban, nem rajtuk fog múlni, hogy továbbjutnak-e.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére