Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Az oroszok kilóra megvették a Jobbikot

B.L.Z.

2016. január 22. 11:38

Akit Moszkva meg tud vásárolni, azt megvásárolhatja Ankara, Teherán, Washington vagy Berlin is.

Kovács Béla és Vona Gábor

Fotó: MTI Fotóbank

Napjainkban számos jele van annak, hogy Oroszország egyre intenzívebben igyekszik kiterjeszteni befolyását az uniós tagállamokra, az Európai Unió intézményeire, melyek végső soron a közvéleményt is képesek befolyásolni. Ennek legcélravezetőbb eszközeként a radikális pártokat szemelte ki a Kreml vezetése. Itt főleg szélsőjobboldali, de radikális baloldali pártokról is szó van, hiszen ezen formációk számítanak a leginkább euroszkeptikusnak, mind Nyugat-, mind pedig Kelet-Európában.

Ez azonban nemcsak Oroszország, hanem közel-keleti és kaukázusi országok esetében is megfigyelhető más-más súllyal. Az oroszok elsődleges célja, hogy társadalmilag és politikailag is megpróbálják destabilizálni az adott tagállamokat, valamint az, hogy hozzájáruljanak a rezsim külső elfogadtatásához, nyomást gyakoroljanak a kormányokra. Közép-Kelet-Európa szerte megfigyelhető az is, hogy Oroszország különféle médiumokat támogat vagy hoz létre annak érdekében, hogy dezinformálják a lakosságot az általuk fontosnak vélt kérdésekben.

Ilyen hírportál például a kuruc.info, amely 2008/2009 előtt még kimondottan oroszellenes volt, mára pedig abszolút oroszpárti irányt képvisel.

További orosz befolyás alatt álló oldalak: hidfo.net; jovonk.info; szentkoronaradio.hu (az Átlátszó szerint orosz szerverről működik); nemzetiarcvonal.net; hvim.hu)

Ezek az elemek tehát kimutathatók a Jobbik tevékenységében, illetve kommunikációjában is. A szélsőjobboldali párt 2009 előtt még semmilyen oroszbarátságnak nem mutatta jelét, a változás így az ezt követő időszakra tehető. A párt elnöke, Vona Gábor 2011. áprilisában hirdette meg az úgynevezett „IV. Béla-tervet”, amelynek egyik sarkalatos pontja volt, hogy

azonnali kormányzati tárgyalásokat kell indítani Oroszországgal.”

2013-ban Vona Gábor már az orosz nacionalisták előtt tartott beszédet a moszkvai Lomonoszov Egyetemen. Erre a találkozóra maga Alexandr Dugin, Putyin egykori geopolitikai tanácsadója hívta meg, akinek nevéhez köthető az Eurázsiai Birodalom gondolata, melynek célja egy Oroszország vezette világrend megteremtése. Számos alkalommal voltak még találkozók a Jobbik politikusai és orosz, azeri, kazah és iráni vagy török tisztviselők között.

Vona Gábor 2013-ban Törökországba látogatott, ahol egy lapnak elmondta elhíresült szavait, mely szerint „az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében.”

Kovács Béla, a Jobbik KGBélája az elszakadásról szóló 2014-es krími népszavazáson vett részt megfigyelőként, hogy ezzel legitimálja annak végeredményét – ezt egyetlen szalonképes párt sem tette meg Európában. 2014 júniusban a Vona–Gyöngyösi–Kovács Béla trió újra Oroszországba utazott partnerkeresés címszó alatt. Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn 2014 őszén a szentpétervári önkormányzati és kormányzói választásokon voltak ott megfigyelőként. A Jobbik az orosz-ukrán konfliktusba rendesen beleásta magát itthon is: 2015 elején egészen odáig mentek, hogy egy „Országjáró körutat” hirdettek meg annak érdekében, hogy tájékoztassák a lakosságot a konfliktusról.

Ezt a nagy oroszpártiságot nehéz lenne bármivel is indokolni egy ellenzéki párt esetében, főleg úgy, hogy a Medián 2014 kutatása szerint ez a szavazótáboruk igényeihez sem idomul: a felmérés szerint a Jobbik szavazók csak 27 százaléka választaná hidegháborús helyzet esetén Oroszországot, míg 48 százalékuk inkább az USA mellett tenné le voksát.

Megtudhatjuk, hogy kiket pénzel Moszkva

A Jobbik igencsak nehéz helyzetbe kerülhet, ha beigazolódik a párt EP-képviselőjéről, Kovács Béláról, hogy Oroszországnak kémkedett. A Jobbik kapcsán nem az az elsődleges probléma, hogy az oroszokkal, vagy más keleti államokkal próbál jó kapcsolatokat kiépíteni, hanem az, hogy amennyiben külföldi érdekeket szolgál, úgy komoly veszélyt jelent Magyarország szuverenitására és biztonságára nézve. Akit pedig Moszkva meg tud vásárolni, azt megvásárolhatja Ankara, Teherán, Washington vagy Berlin is.


- Ózd és a Jobbik

- A Jobbikról

- Oroszország nem szereti a kistestvér szerepét

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

kinyílott a pitypang

Az il­lető bár dip­lo­mata-ko­csi­val köz­le­ke­dett, de nem tudta vagy nem akarta iga­zolni, hogy dip­lo­mata. Szon­dát fújni sem volt haj­landó. A rend­őr­ség a za­var­tan vi­sel­kedő férfit be­vitte a János kór­házba.

Soros alapítványa bíróságon veszi célba a bevándorlás megállításáért felelős törvényt

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a "Stop Soros" törvénycsomag miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) - jelentette be honlapján hétfőn a szervezet.

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

amerika, london, párizs

A túlterhelt titkosszolgálat nem tudja majd nyomon követni azokat az iszlamistákat, akiket a közeljövőben tervez szabadon engedni a szigetország.

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére