Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Az orosz hadsereg új harctéri robotok alkalmazásáról döntött

2017. november 8. 21:18

Oroszország és Kína sokáig lemaradásban volt a robotok és a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásának területén az USA-hoz képest, azonban az amerikai katonai szakértők szerint ez a hátrány napról napra csökken.

Egyes katonai elemzők szerint ugyanakkor az USA számos katonai képesség terén hamarosan akár hátrányba is kerülhet versenytársaival szemben, mivel a többi nagyhatalom sokkal átfogóbban és szabadabban tervezi alkalmazni a harctéri robotokat, illetve a mesterséges intelligenciát, mint az Egyesült Államok. 

Az orosz hadsereg 2017. október 30-án jelentette be, hogy megkezdi a Nyerehta-robot alkalmazását, amely a szárazföldi bevetések során képes a távirányítású fegyvereivel, például géppuskájával és rakétavetőivel is harci feladatokat ellátni.

Nyerehta

Oleg Pomazujev, az Orosz Védelmi Minisztérium Innovációs Kutatási Főosztályának vezetője szerint a Nyerehta-robotok jól vizsgáztak az alabinói kísérleti vizsgapályán. Pomazujev ezredes szerint a most hadrendbe kerülő harci robotok teljesítménye számos vonatkozásban meghaladja a közvetlenül emberek által irányított harci járművekét.

Az egyszerű megjelenésű, közepes méretű Nyerehta harci robotnak jelenleg három típusa létezik.

A harci, szállítási és tüzérségi felderítési feladatok ellátására kifejlesztett Nyerehta altípusok a célfeladattól függően 12,7 milliméteres vagy 7,62 milliméteres géppuskával, valamint egy 30 mm-es AG-30M automata gránátvetővel is felszerelhetőek. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos közlése szerint Oroszország a robotizált harci gépek fejlesztését tekinti már a közeli jövőben is a legalkalmasabb eszköznek a hadsereg harci erejének növelésére.

A robotok oda is képesek eljutni, ahová az emberek nem, illetve a gépek olyan küldetéseket is végrehajthatnak, amelyek egyébként elfogadhatatlanul magas emberi élőerő veszteséggel járnának. 

A hírek szerint Oroszország hamarosan bepótolja az amerikai drónokkal szemben eddig meglevő hátrányát. 2017. október 27-én az orosz védelmi miniszter, Sergei Shoigu megerősítette, hogy a fegyveres erők 2018-ban pilóta nélküli harci légi járműveket kapnak.

Az orosz hadseregben eddig rendszeresített drónok légi harcra, illetve légicsapások végrehajtására nem voltak alkalmasak. Pedig Szíriában az orosz erők 16 000  drónt, azaz UAV-t használtak bevetéseik során, összesen 96 000 repülési óra időtartamban felderítésre, elektronikus hadviselésre, kommunikációs célokra és célmegjelölésre.

ENICS Eleron

A nyugati katonai szakértők szerint a hivatalos közléseken és a nyilvánosságnak bemutatott típusokon kívül Oroszország még számos, nem nyilvános katonai robot kifejlesztésén dolgozik, illetve a mesterséges intelligencia katonai célokra történő hasznosítására is komoly erőfeszítéseket tesz. 

Viktor Bondarev, a Föderációs Tanács Védelmi és Biztonsági Bizottságának elnöke november 1-jén ezzel kapcsolatban azt közölte egy sajtótájékoztatón, hogy a jelenleg is zajló orosz katonai fejlesztések legfőbb céljai közé tartozik a katonák minél szélesebb körű helyettesítése a szárazföldi csatatereken, és a légi összecsapásokban is a mesterséges intelligenciával rendelkező eszközökkel. Bondarev arról is beszélt, hogy a hasonló amerikai kutatások mintájára Oroszország is önálló fejlesztési irányként kezeli a rajként viselkedő csoportintelligenciával rendelkező minidrónok alkalmazását.

Urán harctéri robot

Az orosz Védelmi Ipari Fejlesztési Alap (FPI) – amely az orosz megfelelője az Amerikai Védelmi Haladó Kutatási Projektek Ügynökségének, a DARPA-nak – nemrég azt jelentette be, hogy egy olyan vezető nélküli szárazföldi katonai jármű kifejlesztésén dolgozik, amely "mobil asszisztensként" szolgálna az ország különleges erőinek bevetései során.  A jármű feladatai közé tartozik majd, hogy lőszereket szállítson a csatatéren lévő csapatoknak, támogassa a különleges erők mesterlövészeit, illetve ha szükséges, segítsen a sebesültek elszállításában. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Azért öt éve nem csinált volna ilyet egy jobbikos

Addig jutott a Jobbik néppártosodása és balra tolódása, hogy a politikusuk az MSZP-ből az LMP-be vándorolt Demeter Mártát már csak Mártikámozza, mintha öribarik lennének.

Nem képes lépést tartani a természet az ember általi pusztítással

Nem képes lépést tartani a természet az ember általi pusztítással

ökojobb

Elképesztő mennyi időre lesz szüksége a természetnek ahhoz, hogy rendbe hozza azt, amit mi emberek tönkreteszünk.

Az Örök tél Európa legjobb tévéfilmje lett

A hírt Köbli Norbert, a film forgatókönyvírója jelentette be Facebook oldalán.

Újabb erőszakoló migránsbandát vágtak börtönbe a brit hatóságok

Újabb erőszakoló migránsbandát vágtak börtönbe a brit hatóságok

amerika, london, párizs

Húsz férfit ítéltek börtönbüntetésre több mint egy tucat tizenéves lány elleni szexuális erőszak és bántalmazás miatt - jelentette pénteken az AP amerikai hírügynökség. Az úgynevezett grooming gangek egyre súlyosabb problémát jelentenek. Egy ilyen banda tárgyalásáról tudósított Tommy Robinson is, amiért 13 hónapnyi börtönt kapott.

Demeter Márta ügye az ügyészséghez kerül

Demeter Márta ügye az ügyészséghez kerül

kétharmad

A Fidesz parlamenti frakciója pénteki közleményük szerint az ügyészséghez fordul Demeter Márta országgyűlési képviselő ügye miatt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legeslegfontosabb hírei.

Dél-Afrikában most kezdődik csak igazán a fehérek elleni rasszizmus

Dél-Afrikában most kezdődik csak igazán a fehérek elleni rasszizmus

amerika, london, párizs

A dél-afrikai Ekurhuleni városában komolyan vették az ottani kormány kérelmét és elkezdték elvenni, bármiféle kompenzáció nélkül, a fehér földművelők földjeit.

Hurka, burka vagy Gyurka? Most Németországban is betiltanák az arcot takaró öltözeteket

Hurka, burka vagy Gyurka? Most Németországban is betiltanák az arcot takaró öltözeteket

amerika, london, párizs

Persze csak a bíróság előtt. Ha a muszlim férfi burkába öltözteti a feleségeit, akkor azzal nem sért törvényt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére