Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Az önteltség világának befellegzett Brüsszelben

2017. január 19. 16:58

VÉLEMÉNY
Nagy-Britannia kilépését követően semmi sem maradhat a régiben.

Theresa May és Jean-Claude Juncker

Fotó: AFP

A brit miniszterelnök, Theresa May kedden leszámolt a Nagy-Britannia sorsát illető találgatásokkal és illúziókkal. Korábban számos forgatókönyv született, hogy vajon a britek milyen módon lépnek ki az Európai Unióból, hogy az úgynevezett „soft”, vagy a „hard” Brexit valósul meg. Voltak olyanok is, akik reménytelenül hittek abban, hogy egy második referendummal végül visszafordíthatják a folyamatot. May beszédében azonban egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat az EU mellett az egységes piac tagja sem, ezzel pedig eldőlt, hogy a „hard” Brexit valósul meg.

A britek szempontjából észszerű döntés született, hiszen a kilépést követően szabadkereskedelmi megállapodások révén saját kényük-kedvük szerint tárgyalhatnak mind az Európai Unióval, mind pedig más hatalmakkal. Ebből a szempontból kulcsfontosságú az Egyesült Államok szerepe is, melynek a rövidesen beiktatásra kerülő új elnöke határozottan támogatta a szigetország kilépését az unióból. Donald Trump egy koncepciót is kidolgozott arra vonatkozólag, hogy az új együttműködés hogyan is valósulhatna meg a jövőben.

Az Európai Unió rossz szájízzel tekinthet a britek döntésére, hiszen eddigi taktikájuk és hozzáállásuk is teljesen kontraproduktívnak bizonyult. A zsarolás és a pökhendiség politikája ugyanis már nem kifizetődő Európában.

Már a Brexit-szavazást megelőzően is olyan interjúk és megszólalások jelentek meg a brüsszeli vezetők részéről, amelyek totális önteltségről, elfuserált politikai érzékről tanúskodtak. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker például nemegyszer leszögezte, hogy a britek nem játszadozhatnak, ha kilépnek az unióból, nem lesz „cseresznyeválogatás”, a „dezertőröket” pedig senki sem várja tárt karokkal.

Juncker kitűnően jelképezi azt az álomvilágban élő brüsszeli világot, amely szép lassan a darabjaira hullik. A brit miniszterelnök beszédét követően az Európai Bizottság elnöke már arról beszélt, hogy a „hanyatlás” és az „újrakezdés” közül kell választani. Nagy-Britannia kilépéséhez márpedig nagyban hozzájárult a jelenleg is regnáló európai elit, amely milliókat engedett be ellenőrizetlenül a kontinensre. Ahogyan a Deutsche Welle szerzője helyesen megjegyezte, a britek nemcsak a jelenlegi uniós állampolgároktól, hanem azoktól tartottak leginkább, akik idővel azzá válhatnak a bevándorlási válságnak köszönhetően.

Brüsszel mára már nem azt a csodálatos világot jelképezi, amelyből mindenki önfeledten szeretne részesülni. Az Európai Unió a hanyatlás fázisában van, de ennek megfordításához új gondolatokra, új impulzusokra, de elsőként új vezetőkre lenne szükség. A britek valóban rácáfoltak mindarra, amiben vakon bíztak a brüsszeli elefántcsonttoronyban. Nevezetesen arra, hogy az EU-t senki sem hagyhatja el, mert azzal az adott ország a saját halálos ítéletét írja alá. Ennek az önteltségnek volt köszönhető az is, hogy Brüsszel mindent megengedett magának. Legyen szó zsarolásról, büntetésről, megszégyenítésről és önsorsrontó elképzelésekről.

Az inga azonban visszaleng, a tornyok pedig ledőlnek. Méghozzá az őreikkel együtt.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére