Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Az önteltség világának befellegzett Brüsszelben

2017. január 19. 16:58

VÉLEMÉNY
Nagy-Britannia kilépését követően semmi sem maradhat a régiben.

Theresa May és Jean-Claude Juncker

Fotó: AFP

A brit miniszterelnök, Theresa May kedden leszámolt a Nagy-Britannia sorsát illető találgatásokkal és illúziókkal. Korábban számos forgatókönyv született, hogy vajon a britek milyen módon lépnek ki az Európai Unióból, hogy az úgynevezett „soft”, vagy a „hard” Brexit valósul meg. Voltak olyanok is, akik reménytelenül hittek abban, hogy egy második referendummal végül visszafordíthatják a folyamatot. May beszédében azonban egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat az EU mellett az egységes piac tagja sem, ezzel pedig eldőlt, hogy a „hard” Brexit valósul meg.

A britek szempontjából észszerű döntés született, hiszen a kilépést követően szabadkereskedelmi megállapodások révén saját kényük-kedvük szerint tárgyalhatnak mind az Európai Unióval, mind pedig más hatalmakkal. Ebből a szempontból kulcsfontosságú az Egyesült Államok szerepe is, melynek a rövidesen beiktatásra kerülő új elnöke határozottan támogatta a szigetország kilépését az unióból. Donald Trump egy koncepciót is kidolgozott arra vonatkozólag, hogy az új együttműködés hogyan is valósulhatna meg a jövőben.

Az Európai Unió rossz szájízzel tekinthet a britek döntésére, hiszen eddigi taktikájuk és hozzáállásuk is teljesen kontraproduktívnak bizonyult. A zsarolás és a pökhendiség politikája ugyanis már nem kifizetődő Európában.

Már a Brexit-szavazást megelőzően is olyan interjúk és megszólalások jelentek meg a brüsszeli vezetők részéről, amelyek totális önteltségről, elfuserált politikai érzékről tanúskodtak. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker például nemegyszer leszögezte, hogy a britek nem játszadozhatnak, ha kilépnek az unióból, nem lesz „cseresznyeválogatás”, a „dezertőröket” pedig senki sem várja tárt karokkal.

Juncker kitűnően jelképezi azt az álomvilágban élő brüsszeli világot, amely szép lassan a darabjaira hullik. A brit miniszterelnök beszédét követően az Európai Bizottság elnöke már arról beszélt, hogy a „hanyatlás” és az „újrakezdés” közül kell választani. Nagy-Britannia kilépéséhez márpedig nagyban hozzájárult a jelenleg is regnáló európai elit, amely milliókat engedett be ellenőrizetlenül a kontinensre. Ahogyan a Deutsche Welle szerzője helyesen megjegyezte, a britek nemcsak a jelenlegi uniós állampolgároktól, hanem azoktól tartottak leginkább, akik idővel azzá válhatnak a bevándorlási válságnak köszönhetően.

Brüsszel mára már nem azt a csodálatos világot jelképezi, amelyből mindenki önfeledten szeretne részesülni. Az Európai Unió a hanyatlás fázisában van, de ennek megfordításához új gondolatokra, új impulzusokra, de elsőként új vezetőkre lenne szükség. A britek valóban rácáfoltak mindarra, amiben vakon bíztak a brüsszeli elefántcsonttoronyban. Nevezetesen arra, hogy az EU-t senki sem hagyhatja el, mert azzal az adott ország a saját halálos ítéletét írja alá. Ennek az önteltségnek volt köszönhető az is, hogy Brüsszel mindent megengedett magának. Legyen szó zsarolásról, büntetésről, megszégyenítésről és önsorsrontó elképzelésekről.

Az inga azonban visszaleng, a tornyok pedig ledőlnek. Méghozzá az őreikkel együtt.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az MTVA feljelentést tesz Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt

Az MTVA feljelentést tesz Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt

kétharmad

Feljelentést tesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt - közölte az MTVA sajtóosztálya vasárnap az MTI-vel.

"A keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel"

Elfogadhatatlannak nevezte Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, hogy bár a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja és a keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel a nemzetközi szervezetek mégis hallgatnak erről a tényről.

Orbán: "Magyarország elkötelezett partner a terrorizmus elleni globális küzdelemben"

Orbán: "Magyarország elkötelezett partner a terrorizmus elleni globális küzdelemben"

kétharmad

Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Srí Lanka-i kormányfőnek a szigetországban húsvétvasárnap végrehajtott, sok áldozatot követelő robbantásos merényletek miatt küldött részvéttáviratában.

Legyen a húsvéti sör is az ünnep kelléke!

Legyen a húsvéti sör is az ünnep kelléke!

szabad vasárnap

Füstölt sonka, főtt tojás, csokinyúl. Ideje melléjük feljegyezni a húsvéti sört is!

Melyik országban dőlhet el Európa sorsa?

Melyik országban dőlhet el Európa sorsa?

amerika, london, párizs

A 888 európai parlamenti választásokról szóló sorozatának hetedik részében megnézzük, hogy állnak az európai politikai pártok Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és a "potyautas" Nagy-Britanniában.

A konzervatívok is Farage Brexit Pártjára szavaznának

A konzervatívok is Farage Brexit Pártjára szavaznának

amerika, london, párizs

Tiltakozásul az ellen, hogy Theresa May miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról állapodott meg az Európai Unióval.

Szijjártó Péter: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Szijjártó Péter: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozattal kapcsolatban nyilatkozott az M1 aktuális csatornának.

Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Srí Lankán

Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Srí Lankán

amerika, london, párizs

Mindeközben őrizetbe vettek hét embert, három rendőr meghalt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére