Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az ISIS nem vész el, csak átalakul

2017. augusztus 25. 21:28

RAKKA, 21:28

Míg a terrorszervezet lassan a megsemmisülés határán van a Közel-Keleten, addig Európában soha nem látott népszerűségnek örvend. A híradások napi rendszerességgel számolnak be arról, hogy az Iszlám Állam napjai meg vannak számlálva, azonban arról sokkal ritkábban hallani, hogy az európai dzsihadisták soha nem látott erővel próbálják meg a kontinensen terjeszteni radikális nézeteiket.

Európában még sosem voltak ennyire népszerűek a szélsőséges iszlamista ideológiák.

Jönnek vissza

Ahogy az ISIS közel-keleti karrierje kezd leáldozóban lenni, a kiutazott európai származású terroristák egyre nagyobb tömege tér vissza szülőhazájába, ami drasztikusan megemeli az öreg kontinensen lévő terrorfenyegetettség mértékét. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy egyes európai országok ahelyett, hogy ezeket az embereket börtönbe zárnák, inkább hazaédesgetik őket.

Fotó: AFP

A brit, a francia és a belga titkosszolgálatok tájékoztatása szerint a helyi ISIS-sejtek zömét  olyan szélsőségesek alkotják, akik korábban már megfordultak a Közel-Keleten és a terrorszervezet oldalán harcoltak.

ISIS-tag vagy? Menő!

A University of Maryland legújabb kutatása szerint jelenleg egy bumeráng-effektus tapasztalható Európában. Az egyetem szakemberei kiderítették, hogy míg az ISIS szíriai és iraki szervezete az összeomlás szélén áll, addig Európában soha nem látott népszerűségnek örvend.

Az Iszlám Állam a korábban meghódított területeinek 75 százalékát vesztette el idáig. Az ISIS 2016-ban, globálisan összesen 1400 terrortámadást hajtott végre, aminek következtében körülbelül 7000 ártatlan ember vesztette életét.

Dr. Erin Miller, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy akár úgy is tűnhet, hogy az eredményük ellentmondásos, azonban ez távol áll az igazságtól.

Minél jobban próbáljuk ellehetetleníteni az Iszlám Államot, ők annál erősebbek lesznek és annál durvább válaszcsapásokat hajtanak végre. Ez egy paradox helyzet, mivel minél többet ártunk az ISIS-nek, ők annál többet profitálnak ebből"

– fogalmazott a terrorizmus-szakértő, aki szerint a terrorállam nem tűnik el, csak átalakul.

A magányos farkasok ideje

Az Iszlám Állam eddigi legnagyobb európai akciója minden kétséget kizáróan a 2015 novemberi, párizsi támadás volt volt, ami egy összehangolt, előre részletesen megtervezett merénylet volt. Azóta azonban nem tudnak ilyet véghez vinni, így a magányos farkasok felé fordultak.

Fotó: AFP

Tavaly nyár óta a legtöbb merényletben csak egy vagy két elkövető volt. Az ISIS számára megéri a fiatal szimpatizánsait arra buzdítani, hogy egyedül is támadjanak, hiszen ez komoly hírverést jelent.

Az úgynevezett magányos farkasokkal, azaz az egyszemélyes terrortámadásokkal az a legnagyobb probléma, hogy a titkosszolgálatok csak nagy ritkán tudják megakadályozni őket.

Nincs arra esély, hogy az ISIS által végrehajtott terrortámadások a közeljövőben csökkenjenek"

– vélekedett a szakértő.

Kettős játszma az Iszlám Állammal

Az utóbbi hónapokban egyértelműen látni, hogy a szebb napokat is megélt terrormilícia egy erős központtal rendelkező kalifátus helyett már arra törekszik, hogy minél több kisebb sejtet hozzon létre a világ számos pontján. Ennek tudható be az is, hogy a terrorállam több afrikai és ázsiai országban is alakított ki fiókszervezetet.

Fotó: AFP

Danny Yatom, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad korábbi első embere elmondta, hogy az Iszlám Állam Izrael közelében is egyre aktívabb, elsősorban az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten. Ennél egy fokkal aggasztóbb a szakértő szerint, hogy az Izraelhez tartozó, de a palesztinok lakta Gázában is egyre több ember szimpatizál a dzsihadisták nézeteivel, holott a Palesztin Hatóság és a Hamász ezt minden erejével igyekszik tompítani.

Az ISIS jövője

Meg vannak számlálva a terrorszervezet napjai a Közel-Keleten. Azonban az al-Kaidával is az történt, hogy bár sikerült lokálisan megsemmisíteni őket, a támogatók és a szimpatizánsok életben maradtak és tovább vitték a radikális eszmét, amiből kinőhette magát az ISIS.

Félő, hogy ez várható most is. Úgy tűnik, hogy a dzsihadista eszmék európai terjedése megállíthatatlan.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Győzött az igazság Szeviép-ügyben

A bíróság azzal, hogy bűnösnek mondta ki az építőipari cég egykori vezetőit, igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy károsultjainak - jelentette ki Szabó Bálint kedden Szegeden.

A lengyelek is beintettek az ENSZ migránssimogatásának

A lengyel kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - jelentették be Varsóban a keddi kabinetülést követően.

Szigorúbb keretek közé kell szorítani a techcégeket, mert ez már nem állapot

Szigorúbb keretek közé kell szorítani a techcégeket, mert ez már nem állapot

amerika, london, párizs

Tim Cook, az Apple vezetője szerint több szabályozásra van szükség a techiparban, jelenleg ugyanis szinte semmi nem védi a felhasználókat az ipar óriásaival szemben. Ugyanakkor egyre több visszás helyzet lát napvilágot: adatszivárgások, cenzúra, profilok törlései. A következő hónapok izgalmas témája lesz, hogy a Trump-adminisztráció milyen szabályozásokat fog hozni ezen a területen.

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

amerika, london, párizs

Izrael nem fogja aláírni az ENSZ globális migrációs megállapodását - idézte honlapján a Times of Israel című napilap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi közleményét.

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

kétharmad

Cáfolja az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíciónak azt az állítását, miszerint a párt elszámolásához szükséges dokumentumok másolatai már az ÁSZ-nál lennének. A pártnak a szombati tűzben elégett könyvelésével kapcsolatban az ÁSZ közleményben figyelmeztette a DK-t arra, hogy pártként köteles biztonságosan megőrizni és bemutatni az elszámolását.

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

amerika, london, párizs

Döbbenetes felvétel látott napvilágot a sajtóban, melyen Karina Szpiridonova muszlim terrorista egy csecsenföldi rendőrségi ellenőrző pontot megközelítve, a figyelmeztetések ellenére, Allah nevében felrobbantja magát.

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

amerika, london, párizs

Az ENSZ globális migrációs paktuma a "puha jog" elvét követi, ám mindezt a "menekültlobbi", az NGO-k és a baloldali média nyomásgyakorlása révén később kőkemény, átfogó jogerőre lépés követi - írja a Junge Freheit főszerkesztője, Dieter Stein.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére