Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
century-on
 
 
 
 

Az inzulin injekciózást feleslegessé teheti egy új őssejt terápia

2017. augusztus 11. 11:28

Feleslegessé téve az inzulin injekciók beadását, gyökeresen megváltozhat az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódja egy kaliforniai kutatócsoport fejlesztése következtében. A betegséget okozó hasnyálmirigy sejt hiányt őssejtekkel pótolja a New Scientist által ismertetett új gyógymód, amelynek a klinikai tesztelése most kezdődött el.

Egy teljesen új cukorbetegség elleni gyógymód tesztelése kezdődött meg Amerikában, miután két, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg különleges őssejt implantátumokat kapott.

A világ nagyjából 422 millió cukorbeteg emberének körülbelül 10% -a az 1. típusú cukorbetegségtől szenved. Ezt a betegséget az okozza, hogy az immunrendszer elpusztítja, az inzulint előállító hasnyálmirigy sejtjeit. Már több mint 15 éve keresik a kutatók azt a gyógymódot, hogy a hiányzó hasnyálmirigy sejteket, hogyan lehetne őssejtekkel helyettesíteni, azonban a hírek szerint egy kaliforniai kutatócsoport most a megoldás közelébe jutott. 

A kaliforniai San Diegóban működő Viacyte nevű orvosbiológiai cég klinikai kísérletében a gyógyszerfejlesztő tudósok egy olyan, hitelkártya méretű implantátumot helyeznek el a cukorbeteg alanyok testébe, amely őssejtekből származó progenitor sejteket tartalmaz. Ezek a speciális sejtek miután bejutottak a testbe, érett sejtekké válnak.

A bőr alá, például az alkarhoz beültetésre kerülő implantátum kompenzálja az elveszett szigetsejteket azzal, hogy képes inzulint felszabadítani, ha a vércukorszint túl magas.

A lapnak nyilatkozó Paul Laikind, a Viacyte kutatója szerint az általuk alkalmazott őssejt terápiás módszer valójában funkcionális gyógyítás. Ez azt jelenti, hogy nem meggyógyítják a betegséget, hiszen nem szüntetik meg a betegség autoimmun okait, hanem inkább helyettesítik a betegség miatt hiányzó és nem működő sejteket. 

A kutatás jelenlegi állása szerint a beültetett őssejtek, három hónapnyi idő után válnak érettekké  és így képessé arra, hogy megfigyeljék a vércukorszint alakulását, illetve hogy ez alapján, szükség esetén inzulint termeljenek a szervezet számára.

Ha sikeresnek bizonyul a klinikai tesztek során ez a gyógymód, akkor az azt jelentheti, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek többé már nem kell majd inzulin injekciót beadniuk, elég immun-szuppresszív gyógyszereket szedniük.

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Behozták a problémáikat: a közel-keleti polgárháború miatt balhéznak Németországban

Behozták a problémáikat: a közel-keleti polgárháború miatt balhéznak Németországban

amerika, london, párizs

Amióta Ankara betette a lábát szíriai Kurdisztán területére, rendszeresek a balhék Németországban.

Idén is folytatódhat a bérek emelkedése

A minimálbérek emelése és a szakemberhiány következtében a várakozásokat meghaladó januári béremelkedésről számolt be a KSH.

A spanyol civilek kiakadtak, mert az olaszok lefoglalták a migránsmentő hajójukat

A líbiai hatóságok felszólításának nem tettek eleget, nem adták vissza a migránsokat, inkább Olaszországba szállították őket. A Proactiva Open Arms (POA) ezek után kiakadt, mert az olasz hatóságok lefoglalták a hajójukat.

Migránsok rohamozták meg a francia királyok nyugvóhelyét

Baloldali aktivisták és afrikai bevándorlók lepték el a Saint-Denis-i székesegyházat és környékét, hogy ott tüntessenek.

Több mint félmillió migráns maradna Európában

Több mint félmillió migráns maradna Európában

amerika, london, párizs

Tavaly mintegy 650 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be az Európai Unióban - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden közzétett jelentéséből.

"Kenyában nagyobb a közbiztonság, mint Svédországban"

"Kenyában nagyobb a közbiztonság, mint Svédországban"

amerika, london, párizs

Svédország egyik rappere, Ken Ring már azon gondolkodik, inkább Afrikába költözik, mert annyira elviselhetetlenek a migráció okozta svédországi viszonyok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére