Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Az inzulin injekciózást feleslegessé teheti egy új őssejt terápia

2017. augusztus 11. 11:28

Feleslegessé téve az inzulin injekciók beadását, gyökeresen megváltozhat az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódja egy kaliforniai kutatócsoport fejlesztése következtében. A betegséget okozó hasnyálmirigy sejt hiányt őssejtekkel pótolja a New Scientist által ismertetett új gyógymód, amelynek a klinikai tesztelése most kezdődött el.

Egy teljesen új cukorbetegség elleni gyógymód tesztelése kezdődött meg Amerikában, miután két, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg különleges őssejt implantátumokat kapott.

A világ nagyjából 422 millió cukorbeteg emberének körülbelül 10% -a az 1. típusú cukorbetegségtől szenved. Ezt a betegséget az okozza, hogy az immunrendszer elpusztítja, az inzulint előállító hasnyálmirigy sejtjeit. Már több mint 15 éve keresik a kutatók azt a gyógymódot, hogy a hiányzó hasnyálmirigy sejteket, hogyan lehetne őssejtekkel helyettesíteni, azonban a hírek szerint egy kaliforniai kutatócsoport most a megoldás közelébe jutott. 

A kaliforniai San Diegóban működő Viacyte nevű orvosbiológiai cég klinikai kísérletében a gyógyszerfejlesztő tudósok egy olyan, hitelkártya méretű implantátumot helyeznek el a cukorbeteg alanyok testébe, amely őssejtekből származó progenitor sejteket tartalmaz. Ezek a speciális sejtek miután bejutottak a testbe, érett sejtekké válnak.

A bőr alá, például az alkarhoz beültetésre kerülő implantátum kompenzálja az elveszett szigetsejteket azzal, hogy képes inzulint felszabadítani, ha a vércukorszint túl magas.

A lapnak nyilatkozó Paul Laikind, a Viacyte kutatója szerint az általuk alkalmazott őssejt terápiás módszer valójában funkcionális gyógyítás. Ez azt jelenti, hogy nem meggyógyítják a betegséget, hiszen nem szüntetik meg a betegség autoimmun okait, hanem inkább helyettesítik a betegség miatt hiányzó és nem működő sejteket. 

A kutatás jelenlegi állása szerint a beültetett őssejtek, három hónapnyi idő után válnak érettekké  és így képessé arra, hogy megfigyeljék a vércukorszint alakulását, illetve hogy ez alapján, szükség esetén inzulint termeljenek a szervezet számára.

Ha sikeresnek bizonyul a klinikai tesztek során ez a gyógymód, akkor az azt jelentheti, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek többé már nem kell majd inzulin injekciót beadniuk, elég immun-szuppresszív gyógyszereket szedniük.

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Az Iszlám Állam is beszállt a Jeruzsálemről szóló vitába

Az Iszlám Állam terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat csütörtökön amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.

EP-képviselő: a migránsokat még a kérelmük elbírálása előtt szétosztanák

EP-képviselő: a migránsokat még a kérelmük elbírálása előtt szétosztanák

amerika, london, párizs

A dublini rendszer reformjáról szóló európai parlamenti (EP) javaslat szerint az Európai Unióba (EU) érkező illegális bevándorlókat még azelőtt szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültkérelmüket elbírálnák - mondta el Jean Lambert brit zöldpárti EP-képviselő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Végre: alapítványt hoztak létre a szegedi papucs megmentésére

Alapítványt hoztak létre a szegedi papucs hagyományainak folytatására, a szervezet kezdeményezte, hogy a páratlan lábbeli felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára.

A csehek 80 százaléka nem kér a brüsszeli kvótákból

A csehek 80 százaléka nem kér a brüsszeli kvótákból

amerika, london, párizs

A cseh állampolgárok négyötöde, 80 százaléka ellenzi, hogy Csehország elfogadja a Brüsszel által megállapított migrációs kvótákat - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A svéd kormányfő csak most jött rá, az antiszemitizmus is a migráció velejárója

A svéd kormányfő csak most jött rá, az antiszemitizmus is a migráció velejárója

amerika, london, párizs

Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek néhány év Svédországot megcélzó, masszív migrációs hullámokra volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, a Közel-Keletről nemcsak bevándorlók érkeznek, hanem velük együtt az antiszemitizmus is.

Brüsszel nem tolhat ki a magyar gazdákkal

Brüsszel nem tolhat ki a magyar gazdákkal

közeleg a tél

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében részben megsemmisítette azt az EB-határozatot, amely a magyar gazdák támogatását több millió euróval kurtította volna meg.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére