Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Az inzulin injekciózást feleslegessé teheti egy új őssejt terápia

2017. augusztus 11. 11:28

Feleslegessé téve az inzulin injekciók beadását, gyökeresen megváltozhat az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódja egy kaliforniai kutatócsoport fejlesztése következtében. A betegséget okozó hasnyálmirigy sejt hiányt őssejtekkel pótolja a New Scientist által ismertetett új gyógymód, amelynek a klinikai tesztelése most kezdődött el.

Egy teljesen új cukorbetegség elleni gyógymód tesztelése kezdődött meg Amerikában, miután két, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg különleges őssejt implantátumokat kapott.

A világ nagyjából 422 millió cukorbeteg emberének körülbelül 10% -a az 1. típusú cukorbetegségtől szenved. Ezt a betegséget az okozza, hogy az immunrendszer elpusztítja, az inzulint előállító hasnyálmirigy sejtjeit. Már több mint 15 éve keresik a kutatók azt a gyógymódot, hogy a hiányzó hasnyálmirigy sejteket, hogyan lehetne őssejtekkel helyettesíteni, azonban a hírek szerint egy kaliforniai kutatócsoport most a megoldás közelébe jutott. 

A kaliforniai San Diegóban működő Viacyte nevű orvosbiológiai cég klinikai kísérletében a gyógyszerfejlesztő tudósok egy olyan, hitelkártya méretű implantátumot helyeznek el a cukorbeteg alanyok testébe, amely őssejtekből származó progenitor sejteket tartalmaz. Ezek a speciális sejtek miután bejutottak a testbe, érett sejtekké válnak.

A bőr alá, például az alkarhoz beültetésre kerülő implantátum kompenzálja az elveszett szigetsejteket azzal, hogy képes inzulint felszabadítani, ha a vércukorszint túl magas.

A lapnak nyilatkozó Paul Laikind, a Viacyte kutatója szerint az általuk alkalmazott őssejt terápiás módszer valójában funkcionális gyógyítás. Ez azt jelenti, hogy nem meggyógyítják a betegséget, hiszen nem szüntetik meg a betegség autoimmun okait, hanem inkább helyettesítik a betegség miatt hiányzó és nem működő sejteket. 

A kutatás jelenlegi állása szerint a beültetett őssejtek, három hónapnyi idő után válnak érettekké  és így képessé arra, hogy megfigyeljék a vércukorszint alakulását, illetve hogy ez alapján, szükség esetén inzulint termeljenek a szervezet számára.

Ha sikeresnek bizonyul a klinikai tesztek során ez a gyógymód, akkor az azt jelentheti, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek többé már nem kell majd inzulin injekciót beadniuk, elég immun-szuppresszív gyógyszereket szedniük.

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Teljesen elfoglalták a kormányerők Aleppó tartományt

Teljesen elfoglalták a kormányerők Aleppó tartományt

amerika, london, párizs

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője hétfői moszkvai sajtóértekezletén bejelentette Aleppó tartománynak a damaszkuszi kormány általi teljes birtokbavételét.

Ilyen hatalmas aszteroida még sosem került ennyire közel a Földhöz

Ilyen hatalmas aszteroida még sosem került ennyire közel a Földhöz

century-on

Szeptember elsején egy gigantikus, 4,4 kilométer széles kisbolygó közelíti meg a Földet.

Így radikalizálódott a barcelonai merénylő

Így radikalizálódott a barcelonai merénylő

amerika, london, párizs

Egészen hétfőig volt szökésben a barcelonai merénylet végrehajtója, Junesz Abujakub. Családja szerint "konzervatív" ember volt az elkövető.

Globális katasztrófát idézhet elő a mesterséges beavatkozás a Yellowstone szupervulkán működésébe

Globális katasztrófát idézhet elő a mesterséges beavatkozás a Yellowstone szupervulkán működésébe

century-on

Nyilvánosságra került a NASA arra vonatkozó titkos terve, hogy mivel akadályoznák meg a Yellowstone szupervulkán felrobbanását. Azonban több szakértő szerint a terv alkalmazása még a megakadályozni kívánt természeti kataklizmánál is erősebb, végzetes robbanást idézne elő. Az ezzel járó nukleáris tél nem csak az emberi civilizációt, de egyúttal minden életet is eltörölne a Földön.

Díjmentes katonai kiképzést vezetnek be 10 ezer lengyel egyetemistának

Díjmentes katonai kiképzést vezetnek be 10 ezer lengyel egyetemistának

amerika, london, párizs

Önkéntes és díjmentes katonai kiképzést vezetnek be az új tanévtől egyes lengyel felsőoktatási intézményekben annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az illetékes tárcák kötöttek Varsóban hétfőn.

Itt lenne az ideje, hogy Botka elszámoljon ügyeivel

A Szeviép-károsultak képviseletét ellátó Szabó Bálint szerint Botka Lászlónak el kell számolnia azzal, milyen szerepe volt a szegedi önkormányzat által "jogellenesen kiosztott parkolóbérletek" ügyében vagy a Szeviép-ügyben.

Rekordot döntöttek a britek, soha nem volt náluk ennyi migráns munkavállaló

A szigetországban már 3,3 millióan vannak azok, akik Európán kívül születtek.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Lelőtték Junesz Abujakubot, a barcelonai terrortámadás végrehajtóját; Nem változtat a kormány a törvényeken a Soros-egyetem érdekében; Terrorszervezetté nyilváníthatják az Antifát; Magyar származású tojásban talált fipronilt a Nébih. Ezek a nap legfontosabb hírei!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére