Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Az FBI és az NSA is segítheti a Teréz körúti robbantó elfogását

2016. október 6. 12:28

A Teréz körúti robbantó telefonjának elektronikus nyomainak, a visszafejthető metaadatoknak a kimutatásában, és a robbantásból hátramaradt anyagok elemzésében is komoly segítségre számíthat az FBI-tól, illetve rajta keresztül akár más amerikai bűnüldözési és nemzetbiztonsági szervezetektől a magyar rendőrség - értesült a 888.hu.

Amerikai nyomozók segítségét kérte a rendőrség a körúti robbantás ügyében — írta a Blikk. A lap kérdésére a Nyomozó Főügyészség nem akart nyilatkozni a külföldi segítségről.A 888.hu ugyanakkor úgy értesült, hogy az FBI, és rajta keresztül NSA valóban hatékony segítséget nyújthat a magyar nyomozáshoz, mert a világ legkiterjedtebb és legfejlettebb elektronikus megfigyelő rendszerét az amerikai NSA (National Security Agency) működteti, és a legkiterjedtebb robbanóanyag-adatbázissal is az USA szervezetei rendelkeznek.

Az amerikai elektronikus megfigyelési rendszerek a metaadatok tárolása és későbbi visszafejthetősége révén könnyen elvezethetnek az elkövető személyazonosságának a megismeréséhez. Ehhez csupán az, kell, hogy ismert legyen, hogy a vizsgált személy adott pillanatban hol tartózkodott, ami alapján elindulhat a nála levő bármilyen kommunikációs eszköz, esetleg telefon adatforgalmának visszakeresése.

Arra az amerikai megfigyelőrendszer nem alkalmas, hogy a hagyományos titkosszolgálati módszerekkel és eszközökkel történő szűrés nélkül, valós időben felismerje a terroristákat, illetve a terrorcselekményre készülőket. Azonban az NSA elektronikus megfigyelő rendszereinek hatóköre az egész világra kiterjed, és arra rendkívül alkalmasak, hogy használatukkal visszafejtésre kerüljenek a már elkövetett cselekményeknél jelenlevő személyek kommunikációs eszközei és azok teljes adatforgalmai, hosszú időre visszamenőleg és akár a titkosító platformok használata ellenére is.

Salah Abdeslamot is az NSA segítségével fogták el. A 888.hu értesülését támasztja alá a BuzzFeed Newsnak az az augusztusi közlése is, amely szerint csak az amerikai elektronikus nemzetbiztonsági megfigyelésért felelős szervezet, az NSA (National Security Agency) segítségével sikerült az európai hatóságoknak elfogni a terrorista Salah Abdeslamot. Az amerikai hírforrás szerint az akkor már négy hónapja hiába nyomozó belgák előtt fényes bizonyítást nyert Edward Snowdennek az az állítása, miszerint a jelhírszerzésben az NSA a legjobb a világon. A lap szerint az NSA rövid időn belül eljutott Chakib Akrouh telefonjától egészen Salah Abdeslam tartózkodási helyéig, tálcán kínálva őt az elfogáshoz.

A budapesti robbantáshoz használt pirotechnikai anyag eredével kapcsolatban is eredményes lehet az amerikaiak segítsége a magyar nyomozó hatóság számára. A szakértők szerint ez abban az esetben lehet akár nyomravezető segítség, ha a robbanóanyag összetétele, vagy az elkészítésre utaló nyomok már esetleg szerepelnek más korábbi eset kapcsán az FBI adatbázisában.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére