Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
8)8)8
 
 
 
 

Magyarország legszebb természetfotói | Képgaléria

Kozma Zsuzsi

2015. november 5. 12:00

Szép az idő! Menjetek a természetbe! Vagy egy jó kis természetfotó kiállításra. Íme, egy kis kedvcsináló.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 23. alkalommal írta ki hazánk és a régió legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Canon – Az Év Természetfotósa 2015” pályázat izgalmas versenyt hozott: a zsűri összesen több mint 3 400 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban több mint hatvan alkotó 102 műve versengett. A díjakat 2015. november 3-án adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol 2016. január 27-ig megtekinthető a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás.

Az Év Természetfotója 2015-ben | Máté Bence - Lépéselőny

"A sötét és fagyos éjszakában különleges látvány tárult elém, amikor megvilágítottam a lesem előtti vízfelületet. Gémek, rókák és vidrák a fénnyel mit sem törődve élték aktív életüket, számomra ismert környezetben, ám ez idáig láthatatlanul. Tizenöt év alatt már sok száz napot töltöttem halászó gémek és kócsagok fotózásával, az idei télen a mesterséges megvilágításnak köszönhetően mégis sikerült teljesen új képi világot alkotni. 47 napot és éjszakát fotóztam szünet nélkül, annyira magával ragadott az extrém fényviszonyokkal való képalkotás. Korábban sokat dolgoztam már vakufény mellett éjszaka, de ahhoz képest a folyamatos megvilágítás rengeteg új lehetőséget kínált. Hosszú expozíciós idő alatt a madarak mozgásukkal hozták létre a kompozíciót, minden egyes képet teljesen egyedivé téve ezzel."

Kezünkben a Föld: 3 díj | Szabó Ilona – Elemi ösztön

"Aznap megtanultam, hogy minden állatnak és embernek megvan a helye és területe földünkön, és ezt tiszteletben kell tartani. A hattyú fiókáival messze távolban úszott. Gondoltam, én is úszom a kutyámmal a part mentén. Állványra tettem a fényképezőmet, komponáltam, és csobbantunk a Balatonba. Valószínűleg a kutya izgathatta fel a tojót, mert szemvillanás alatt termett a hátunk mögött. Támadott. Védte a kicsinyeit. Elemi ösztönből én is támadtam, hiszen védtem a kutyámat. Az önkioldásra beállított gépem pedig rögzítette a mama-gazda harcot. Egyetlen expozíció, egy meg nem ismételhető pillanatról, amit soha többé nem akarok átélni."

Az emlősök viselkedése: 3 díj | Haarberg Orsolya – Ugró hermelin

"2011 tavaszán-nyarán mértéktelenül elszaporodtak a lemmingek (populációrobbanás) a norvég hegyekben. A bőséges táplálékkínálatnak köszönhetően a ragadozópopulációk is megerősödtek, ezért 2012-ben többször is adódott lehetőség hermelinfotózásra. A kicsi hermelin gyors, mint a villám, és fehér színe is nehezíti követését a vakító havon."

Az emlősök viselkedése: 1 díj | Máté Bence – Tűzijáték

"Az elmúlt négy év legszerencsésebb pillanatai voltak, amikor a vidramama előttem tanítgatta halászni picinyeit. Olyannyira mesébe illő történet volt, hogy mozdulatról mozdulatra azokat a jeleneteket figyelhettem meg, mint amikor Karak tanítja vadászni a kis Vukot. Az első héten a bébividrák még nem tudtak a víz alá merülni a gyenge izmaik és a bundájukban rekedt levegő miatt, de igen hamar eltanulták anyjuktól a halfogás mesterségét. Két héttel az első megjelenésüket követően már önállóan is zsákmányoltak. Ezt a fotózást kétéves előkészületi munka, lesépítés és kísérletezés előzte meg. A tervek szerint éjszakai madárfotózásra épült a rendszer, a vidrák csak bónuszként jelentek meg. Amikor végre minden összeállt, és egy hónapot a fotózásuknak szentelhettem, éppen akkor jelent meg először egy egész vidracsalád a lesem előtt. A képen látható folyamatos csíkokat az állatok által levegőbe repített vízcseppek lámpafénnyel való megvilágítása és a hosszú zársebesség okozta. Három vaku fénye segíti továbbá, hogy a vidrák élesek lehessenek, még 1/10 másodperces expozícióval is. "

Fekete-fehér természetfotók: 1 díj | Lang Nándor – Ébredő Nap, szunnyadó Hold

"Azokat a fekete-fehér képeket kedvelem, amelyeken a világossötét hányad hangsúlyos, legalább 1:9 arányú. Ilyen hangulatú havas tájképet szerettem volna készíteni 2014-ben, az Osztrák-Alpokban. A tervem az volt, hogy egy fagyos januári éjszakán lefotózom a szél által felkapott, hegycsúcsot borító havat, miközben átvilágítja a holdfény. Hajnalig vártam. Az ég felhősödött, a hold lemenőben volt, így egyre távolabb kerültem az elképzelt látványtól. Már majdnem feladtam, amikor az ég teteje kitisztult, és a felkelő nap első sugarai pár percre megvilágították a csúcsokat. A látvány lenyűgöző volt, és az elkészült kép izgalmasabb lett, mint amit eredetileg elképzeltem."

Az állatok viselkedése: 1 díj | Jakab Tibor – Csillogó szerelem

"Esős, majd később napos délutánon találtam rá a párzó szúnyogfélékre az udvarunkon. Nyugodtak voltak, nem kellett kapkodnom a gép beállításaival. Számomra ezek az apróságok is csodásak, még ha néha nem is tudom a nevükek."

Állatok és környezetük: 1 díj | Palcsek István – A holló birodalma

"A hollók egy életre választanak párt maguknak, és saját territóriumot tartanak. Ezt a területet - amely a megélhetésüket és a sikeres szaporodásukat is biztosítja - keményen védelmezik a fajtársaikkal szemben. A képen látható hollónak a Biharhegység festői tájai között van a birodalma, és hajnali első útja során semmi sem kerüli el a figyelmét."

Az állatok szemtől szemben: 1 díj | Máté Bence – Diadalív

"Egymás kondícióját felmérve nyújtják magasba nyakukat a nagy kócsagok, mielőtt igazi küzdelemre kerülne sor. Gyakran megfigyelhető a madárvilágban, hogy a saját fajtársaikkal szemben agresszívabbak a madarak, mint más fajokkal. A kócsagok kecses mozdulatait inkább csak fenyegetőzés követi, és ritkán csapnak össze igazán. Ezt a jelenetet sok száz alkalommal fényképeztem már, de a szűk képkivágás és a kis mélységélesség miatt az igazán tökéletes fotó csak többéves próbálkozás után sikerült."

Növények és gombák: 3 díj | Potyó Imre – Spórafelhő

"Szeptemberi alkonyatban, a Börzsöny sűrű, fenyves tűlevélszőnyegén komponálva fotóztam a pöfeteggombákat. A termőtest megérésekor a gomba csúcsán egy felrepedő pórus képződik, amelyen át spórák tömege száll ki, enyhe nyomásra vagy pöccintésre pedig a gomba látványos spórafelhőt lövellhet ki magából. Egyik legizgalmasabb fotótémám volt ennek a látványos jelenségnek a bemutatása, különféle megvilágításokkal kísérletezve. Hatodik alkalommal, a kék óra izgalmas miliőjében sikerült megvalósítanom az elképzelésemet."

Növények és gombák: 2 díj | Szabó Ilona – Széllel festett

"A legszebb pillanatok mindig karnyújtásnyira várnak minket. A kérdés csak az, hogy észrevesszük-e. Orkánerejű szél tombolt a Kiskunságban, amikor megpillantottam a kócos gabonatáblában hajlongó pipacsokat és búzavirágokat. Mintha szél festette volna a tájat! Az ősi magyar alföldi tájat, melyben az éltető gabona a tűzpiros pipacsokkal és a remény kék virágával "üvöltötte" hazánk eredeti, szép hangulatát."

Napnyugtától napkeltéig: 3 díj | Potyó Imre – Nászéjszaka

"Szeptemberi alkonyatban, a Börzsöny sűrű, fenyves tűlevélszőnyegén komponálva fotóztam a pöfeteggombákat. A termőtest megérésekor a gomba csúcsán egy felrepedő pórus képződik, amelyen át spórák tömege száll ki, enyhe nyomásra vagy pöccintésre pedig a gomba látványos spórafelhőt lövellhet ki magából. Egyik legizgalmasabb fotótémám volt ennek a látványos jelenségnek a bemutatása, különféle megvilágításokkal kísérletezve. Hatodik alkalommal, a kék óra izgalmas miliőjében sikerült megvalósítanom az elképzelésemet."

Az állatok viselkedése: 2 díj | Vadász Sándor – Futtában

"A ragadozó bogarak a rovarvilág raptorai. Félelmetes rágóik, robusztus testfelépítésük, villámgyors, erős lábaik mind-mind félelmetes ellenféllé teszik őket, persze csak áldozataik számára. Régi vágyam volt, hogy ebben a díszes bogárban gyönyörködhessek. Nem is gondoltam arra, hogy értékelhető képet sikerül készítenem róla, amint a homokot rúgja sebes futtában."

Élet a vízfelszín alatt: 3 díj | Előd László – Tűzhalak vadásznak

"Dahabban az Eel Garden nevű merülőhely 2013-ban maga volt a Kánaán egy búvárfotós számára. Minden napnyugtakor több százezer kis hal tömörült be egy mini, víz alatti kanyonba, ami pont a búvárok bemenőpontja is volt egyben. Mivel a mélység 0-6 méter között volt, ezért nemritkán 100 percet is sikerült eltöltenünk a kamera kattogtatásával. Amikor a nap már nagyon laposan sütött, akkor az addig a sziklák között megbúvó tűzhalak támadásba lendültek: elérkezett számukra a vacsoraidő. Nekünk pedig a fotós Kánaán!"

Kompozíció, forma és kísérletezés: 1 díj | Haarberg Orsolya – Jéglabirintus

"2014 januárja nagyon különleges volt a Lofoten-szigeteken. A hőmérséklet heteken keresztül 0 oC alatt maradt, és nem volt csapadék. A tavakon vastag jégkéreg nőtt, még a tenger közvetlen közelében is - az átlátszó jég alatt dermedt hallgatásba burkolózott a tavak mélye. Ennek a tónak a felületén gyönyörű mintázatba töredezett a jég, ami a partján emelkedő függőleges sziklafal tetejéről látszott a legjobban. Két héten keresztül mindennap felmásztam erre a hegycsúcsra, hogy lássam, hogyan változik a jég mintázata. Január végén a nap már elég magasan járt az égen ahhoz (karácsony táján egy hónapig nem emelkedik a horizont fölé), hogy déltájban alacsony szögből megvilágítsa a jég felszínét. Ekkor kértem meg a páromat, hogy menjen rá a jégre (biztonságos volt!) - egyedül ez adhatott viszonyítási alapot a jég elképesztő mintázatához."

Kompozíció, forma és kísérletezés: 3 díj | Pohl András – Mesél az erdő

"A kívül fehér, belül zöld színű zsákállatok (Didemnum molle) kolóniái gyakran előfordulnak a trópusi tengerekben. Ez a felvétel egy áramlástól védett helyen készült, ellenfénytechnikával, a lehető legnagyobb nagyítással a zsákállat belsejéről."

Napnyugtától napkeltéig: 2 díj | Máté Bence – Tejút

"Vaddisznó táplálkozik a csillagfényes éjszaka csendjében. A kép elkészítéséhez egyedi fotóberendezést kellett készítenünk, hogy a vaddisznót és a Tejútrendszert egy képkivágásban, egyetlen expozícióval, élesen lefényképezhessünk. A nehézséget az okozta, hogy míg a csillagok élesség szempontjából a végtelenben voltak, addig a disznó egy méteren belül mutatott szépen a halszemobjektív keresőjében. Ezért expozíció közben, léptetőmotorok segítségével változtatnunk kellett az élességet. A hatékonyságot növelve ugyanezt tettük a blendenyílással is, vagyis a disznó zárt blendenyílással kapta meg a vakufényt, míg a csillagok nyitott blendenyílás mellett, 40 másodperc alatt exponálódtak be. Ezt a technikát alkalmazva többéves fejlesztői munka és kísérletezés részeredménye lett a fotó. Valójában dámszarvasokat szerettünk volna csalogatni a fényképezőgép elé, de kéthetes terepmunka alatt egyetlen szarvas sem tette tiszteletét, így valójában ez a fotó a piszkozata annak a jelenetnek, amit talán az idén fogunk elkészíteni."

Napnyugtától napkeltéig: 1 díj | Gergely József – A hold árnyéka

"Nyár végén a seregélyek óriási csapatai éjszakáztak a hódegyházi halastó nádasában, de előtte még megpihentek a tóparti fákon. Akkor készült a felvétel, amikor a seregélyek egyik ágról a másikra röpködve átszálltak a telihold korongja előtt."

Fekete-fehér természetfotók: EDF DÉMÁSZ különdíj  | Kerekes M. István - Hommage á Hitchcock

"Seregélyek őszi vonuláskor."

Ifjúsági kategória: 1 díj | Szekeres Levente – Pöttyön pók

"Egy tiszta éjszakán csillagokat fotózni indultam, és útközben vettem észre ezt a pókot. Ahogy világítottam a kis lámpámmal, az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a pók hátterét világítanám meg - így készült el ez a fotó."

Ifjúsági kategória: 2 díj | Pálhegyi Simeon – Sziluettes szarvasok

"Ezt a képet a Gödöllői-dombság egyik gyönyörű fennsíkján fotóztam. Éppen őzeket akartam becserkelni, amikor az előttem lévő bozótosból három szarvas ugrott ki..."

8)8)8
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Hétfőn még sütni fog a nap, aztán jön a hó

Hétfőn még sütni fog a nap, aztán egyre borúsabb, szelesebb időre kell számítani. Néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet, és többfelé a hó is esni fog.

Ítélet született Irakban az Iszlám Államhoz csatlakozó német tinilány ügyében

Ítélet született Irakban az Iszlám Államhoz csatlakozó német tinilány ügyében

amerika, london, párizs

A német származású tinilány, Linda W. hat év letöltendő börtönbüntetést kapott Irakban - értesült a német média. Korábban az is felmerült, hogy halálra ítélhetik, mivel tevékenységével közrejátszhatott az Iszlám Állam sikeres működésében.

Szélsőbaloldali tüntetők szakították meg az iszlamizáció elleni demonstrációt Németországban

Szélsőbaloldali tüntetők szakították meg az iszlamizáció elleni demonstrációt Németországban

amerika, london, párizs

Berlinben a migránsok által elkövetett erőszak és a gyermekházasságok ellen demonstráltak szombaton a Women's March elnevezésű felvonuláson, amelyen megjelentek szélsőbaloldali ellentüntetők is.

Kerekesszékes vívásban is a magyarok a császárok

Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar válogatott az egri kerekesszékes vívó világkupaversenyt, amelyre 19 ország 150 sportolója nevezett.

Macron egyre népszerűtlenebb

Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója egy hónap alatt hat pontot esett vissza, jelenleg a franciák 44 százaléka elégedett a politikájával - derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című hetilap.

Magyarország az első!

Magyarország az első!

piszkostizenkettő

Miközben tőlünk nyugatabbra polgári-konzervatív és nemzeti fordulatra áhítoznak, miközben egyes országokban arról zajlik a vita, hogy szabad-e használni a "haza" szót, hogy szabad-e kereszténynek nevezniük saját országukat, addig Magyarországon már nyolc éve részesei lehetünk ennek a korszaknak, a 2010-ben bekövetkezett fordulattal.

Hazugsággal hergel az ellenzék a határon túli magyarok ellen

Hazugsággal hergel az ellenzék a határon túli magyarok ellen

spring is coming

A támadások kereszttűzébe egy háromgyerekes család került.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére