Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Az EU-s drogstratégia alapján megértőnek kell lenni a bekábítózott migránsokkal?

Ifj. Lomnici Zoltán

2018. augusztus 3. 13:15

A bevándorlás stresszel jár, a kábítószereket használhatják a migránsok a "bevándorlási státusz körüli trauma, az unalom, a bizonytalanság és frusztráció kezelésére."

Az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívást napjainkban a tiltott kábítószerek piaca jelenti, amely mára a legdinamikusabban fejlődő bűnözői piaccá vált. Miként azt a vonatkozó legfrissebb uniós stratégiák is megerősítik, a kábítószerhelyzetet a migrációs válság megjelenése még összetettebbé, és kezelését még nehezebbé tette, vagyis a közösségnek az újabb kockázatokkal szemben már más szemléletmóddal kell (kellene) felvennie a harcot.

Nem kevés pénzről van szó: számítások szerint az Európai Unió polgárai évente közel 25 milliárd eurót, azaz körülbelül 8 ezer milliárd forintnyi összeget költenek drogokra, amihez csak viszonyításképpen rögzítsük: Magyarország költségvetése jelenleg mintegy 20 ezer milliárd forintos.

Az Európai Bizottság tavaly elképzelésekkel állt elő a 2013–2020-as időszakra szóló, kábítószer elleni uniós stratégia kapcsán, és úgy értékelt, hogy szükséges lenne átgondolni a közösségi drogpolitika szakpolitikai keretét és prioritásait az új kihívások tükrében.

A dokumentum nem tagadja, sőt kiemeli a 2017–2020-as cselekvési terv tervezetének talán legfőbb újdonságát, vagyis a megváltozott hangsúlyt a migrációs fejlemények, különösen az európai biztonsági stratégia összefüggésében, magára a kábítószer-kereskedelemre, a terrorista csoportok és tevékenységek finanszírozására, a migránscsempészésre, valamint a veszélyeztetett csoportok kifejezett bevonására koncentrálva a kábítószer-kereslettel kapcsolatos intézkedésekben.

Ugyanakkor az EU egyik szerve, a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) a bevándorlók szemszögéből közelíti meg a problémát. A hivatalos adatok szerint a 100 alkalmazottat foglalkoztató uniós szervezet szerint bár sok bevándorló alacsonyabb arányt mutat a pszichoaktív szerek használatában, mint a befogadó közösségek, ám egyesek különböző sérülések – például trauma, a munkanélküliség és a szegénység, a család és a társadalmi támogatás elvesztése, valamint a normatívan kedvezőtlen környezetbe való költözés – miatt nagyobb mértékben veszélyeztetettek a szerhasználat tekintetében. Okfejtésük alapján a kábítószereket használhatják a migránsok a „bevándorlási státusz körüli trauma, az unalom, a bizonytalanság és frusztráció kezelésére.”

Magyarország álláspontja világos, hiszen a kábítószer-stratégiát egy általános biztonsági stratégia részeként kezeli; a hazai hatóságok mostanra fokozták a kábítószer-bűnözés elleni küzdelmet, így például 2017 elején a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), az 1990-es évekhez hasonlóan ismét önálló kábítószer-bűnözés elleni osztályt hoztak létre.

Bár az Európai Bizottság egyes megállapításai jó irányba mutat(ná)nak, a konkrét terveknél már megreked valahol félúton, így a bizottsági anyag a kábítószer-kínálat csökkentésére nem javasol hatékonynak tűnő preventív megoldásokat, valamint a kockázat- és ártalomcsökkentést célzó intézkedések és egyéb javaslatai az általánosságok szintjén maradnak, és nincsenek összekapcsolva az új biztonsági kihívásokkal.

A könnyű drogok kapcsán ugyanakkor az Európai Unióban, de az egyes tagállamokban is megfigyelhető már egy erősen „puhuló” álláspont, vagyis például a már 84 millió uniós polgár által használt marihuánával (kannabisz) kapcsolatosan megengedő nézőpontok terjedése. Az EU sokkal inkább maga próbál igazodni a tagállamok marihuánapolitikájához, ami hosszú távon nem jó jel: a Tanács 2004/757/IB kerethatározata (2004. október 25.) csupán arra kötelezi az EU tagállamait, hogy a kannabisz „jog nélkül elkövetett” termesztését nyilvánítsák bűncselekménynek. A vonatkozó EU-s jogszabályok ilyen jogcímen kifejezetten csak „a (tagállami törvények által meghatározott) személyes fogyasztásra” vonatkozóan zárják ki a termesztés lehetőségét.

Az ügyesen lavírozgató EU-s szabályok nyilvánvalóan visszahatnak tagállami szintre, ami még példának okáért az egyik legkonzervatívabb Olaszországon is érezteti hatását; itt a „lágyan tiltó” modell (az 1990. évi Iervolino-Vassalli törvény) szabályozását erősen szigorították a 2006-os Fini-Giovanardi törvénnyel (amely a könnyű és kemény drogokat lényegében azonos alapra helyezte), majd visszajutottak a jóval lazább kriminalizációig (egy 2014-ben született, jogszabályi alkotmányosságot vizsgáló alkotmánybírósági döntés nyomán). A tagállami szabályozások mindig igyekeznek figyelembe venni a nemzetközi környezetet, és az uniós intézményekben jelen lévő lobbicsoportok, az egyes jogvédők és tanácsadók tevékenysége nyomán sem szigorodhatott az Európai Unió könnyű drogokkal kapcsolatos politikája az elmúlt tíz-tizenöt évben.

Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy mennyire volt észszerű az olasz alkotmánybíróság döntése, amely hatályon kívül helyezte Silvio Berlusconi kormányának azt a 2006-os törvényét, amely nem törekedett a könnyű (marihuána, hasis) és a kemény drogok (heroin, kokain, amfetamin, LSD) közötti különbségtételre.

Azonban magában a megközelítésben, az egész Európai Uniót jellemző stratégiai gondolkodásmódban jól tapintható a szoros összefüggés: amiként a könnyű drogokkal kapcsolatos puhább álláspont, úgy a (részben a migráció miatt) új kihívást jelentő nyugat-európai kábítószer-bűnözői piac elleni mértéktartó küzdelem sem lehet véletlen egy a politikai korrektség miatt mára már gúzsba kötött közéleti diskurzustérben.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés volt vezetőjét, Hans-Georg Maassent azért menesztették pozíciójából, mert gyakorlatilag azt mondta, Merkel orbitálisat hazudott. A döntésnek olyan óriási visszhangja lett, hogy az egész kormánykoalíció beleremegett.

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akiknek a kezében ott van a kerítésvágó

Dömötör Csaba szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében ott a kerítésvágó".

A legfelsőbb iráni vezető az USA támogatta arab országokat tette felelőssé a szombati merényletért

A legfelsőbb iráni vezető az USA támogatta arab országokat tette felelőssé a szombati merényletért

amerika, london, párizs

Ali Hamenei ajatollah az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat tette felelőssé egy közleményében a szombati merényletért.

A baloldali svéd kormányt okolja a stockholmi terrortámadás legfiatalabb áldozatának édesapja

A 11 éves kislányát elvesztő Stefan Akerlund egy független bizottság felállítását szorgalmazza, mely megvizsgálná, hogy a tavalyi stockholmi merényletért felelősek-e a baloldali kormány tagjai és a hatóságok vezetői.

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

amerika, london, párizs

Megvan az Európai Zöld Párt "csodafegyvere" Judith Sargentini és Jean-Claude Juncker pótlására.

Jeszenszkyből egy is sok

Jeszenszkyből egy is sok

pszicho

Egyre inkább kiveri a biztosítékot a jobboldaliak közösségén belül. Most épp a 24.hu-nak adott interjú miatt.

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

A 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén akart koncertet adni a Medine nevű algériai származűsú rapper, azonban a koncertterem törölte a showt, ugyanis tüntetők protestáltak az ellen, hogy fellépjen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére