Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Az EU is belátta: nagyon jó az oktatás helyzete Magyarországon

2016. november 12. 14:58

Az Európai Unió éves oktatási kiadványa azt mutatja, hogy nemcsak Magyarország, hanem a magyar oktatásügy is erősödik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

Rétvári Bence a most közzétett kiadvány tartalmára utalva megjegyezte, hogy az elmúlt években a magyarországi ellenzék aktív volt az Európai Bizottság oktatási és képzési figyelőjének megjelenésekor, annak Magyarországgal kapcsolatos negatívumait igyekezett felnagyítani. Az államtitkár szerint az ellenzék most azért is hallgat, mert az eddigi legfőbb érvüket, miszerint a magyar kormány keveset fordít az oktatásra, a mostani jelentés cáfolja.

A kiadványban látható, hogy Magyarország nagymértékben növelte az oktatásügyre fordított kiadásokat. Most annyival haladja meg az uniós átlagot, mint amennyivel korábban az alatt volt. Magyarország tavaly a GDP arányában 5,2 százalékot fordított oktatásra, míg az uniós átlag 4,9 százalék volt"

— ismertette a remek adatokat Rétvári Bence.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az államtitkár közlése szerint az uniós jelentés azt is kiemelte, hogy nemcsak növekednek a források, hanem azokat jól költik el. Üdvözölték például azt, hogy a magyar kormány több mint 300 millió eurót kíván költeni az iskolát végzettség nélkül elhagyók arányának csökkentésére. Ennek kapcsán Rétvári Bence azt is elmondta, hogy Magyarországon még így is kisebb az iskolát végzettség nélkül elhagyók aránya (11,8 százalék), mint az uniós átlag (12,7 százalék).

Az államtitkár szólt arról, hogy a bizottság évenként megjelenő kiadványa több forrás alapján készül: az Eurostat, az OECD, valamint tudományos hálózatok adatai is felhasználja. Rétvári Bence szerint a mostani kiadványból kitűnik, hogy Magyarországon egyre inkább pozitív folyamatok láthatóak az oktatás területén, tartalmazza többek között az állami fenntartással kapcsolatos változások, valamint a pedagógus életpályamodell pozitív hatásait is.

Kedvezően értékelték továbbá, hogy az iskola előtti nevelésben való részvétel 94,4 százalék, míg az uniós átlag 93,2 százalék, továbbá, hogy a korai fejlesztésben való részvétel tekintetében is az uniós átlag felett alakult a magyarországi adat.

A hároméves kortól kötelező óvodáztatást is pozitívan értékelték"

— emelte ki.

Az uniós jelentésben a középiskolából és a felsőoktatásból kikerülők gyors munkára találását is hangsúlyozták. Az államtitkár szerint ezt részben a munkavédelmi akcióprogram, az új munkahelyek teremtése is segítette, továbbá az, hogy a felsőoktatást több intézkedéssel is igyekeznek a munkaerőpiaci igényekhez igazítani.

A kiadványból az is kiderült, hogy az Európai Unióban Magyarország azon országcsoportba tartozik, ahol jelentős mértékben emelkedett a felsőfokú végzettségűek aránya, és elértük a 2020-ra kitűzött célt"

— mondta Rétvári Bence.

Az uniós kiadvány feladatokat is meghatároz a tagállamok számára. Magyarország tekintetében azt emelték ki, hogy nagyok a társadalmi különbségek az ország egyes részei között, az iskolákon belül is. Ez a különbség megnyilvánul az iskolaelhagyást tekintve, valamint a roma és nem roma tanulók teljesítménye közötti különbségben is - jegyezte meg Rétvári Bence. Az államtitkár fontos feladatnak nevezte ezen különbségek csökkentését, és úgy vélekedett, azok megoldására állami fenntartású, központosított iskolarendszerre van szükség.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jobboldali kormány alakulhat Spanyolországban a választások után

Jobboldali kormány alakulhat Spanyolországban a választások után

amerika, london, párizs

Az El País spanyol lap egy részletes elemzést tett közzé arról, hogy mi várható az előrehozott spanyolországi választásokon. Soros izgulhat.

Vudu mágiával kényszerítettek szexrabszolgaságra afrikai nőket Olaszországban

Vudu mágiával kényszerítettek szexrabszolgaságra afrikai nőket Olaszországban

amerika, london, párizs

Az olasz hatóságok rájöttek, hogy a nigériai maffia behálózta az országukat. A bűnszervezet nőket csábított Olaszországba, akiket vudu rituáléval és fenyegetéssel szexrabszolgaságra kényszerítettek.

Hont: jöjjenek a migránsok a magyar gyerekek helyett

A HVG szocialista kemény magjához tartozó Hont András nem támogatja a családvédelmi akciótervet.

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

amerika, london, párizs

A rendezvény a szólásszabadságról szólt, de az egyik meghívott mégsem vehetett részt rajta a véleménye miatt.

Nevetséges: Merkel nem a bevándorlástól, hanem Steve Bannontól félti Európát

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). A kancellár arról is beszélt, hogy Steve Bannontól, Trump egykori tanácsadójától félti Európát.

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

Máris kikezdték a bevándorláspártiak Trump legújabb intézkedését

Donald Trump a rendkívüli állapot kihirdetésével szeretné biztosítani a fal megépítését - a demokraták mindent megtesznek ez ellen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére