Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Az EU is belátta: nagyon jó az oktatás helyzete Magyarországon

2016. november 12. 14:58

Az Európai Unió éves oktatási kiadványa azt mutatja, hogy nemcsak Magyarország, hanem a magyar oktatásügy is erősödik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

Rétvári Bence a most közzétett kiadvány tartalmára utalva megjegyezte, hogy az elmúlt években a magyarországi ellenzék aktív volt az Európai Bizottság oktatási és képzési figyelőjének megjelenésekor, annak Magyarországgal kapcsolatos negatívumait igyekezett felnagyítani. Az államtitkár szerint az ellenzék most azért is hallgat, mert az eddigi legfőbb érvüket, miszerint a magyar kormány keveset fordít az oktatásra, a mostani jelentés cáfolja.

A kiadványban látható, hogy Magyarország nagymértékben növelte az oktatásügyre fordított kiadásokat. Most annyival haladja meg az uniós átlagot, mint amennyivel korábban az alatt volt. Magyarország tavaly a GDP arányában 5,2 százalékot fordított oktatásra, míg az uniós átlag 4,9 százalék volt"

— ismertette a remek adatokat Rétvári Bence.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az államtitkár közlése szerint az uniós jelentés azt is kiemelte, hogy nemcsak növekednek a források, hanem azokat jól költik el. Üdvözölték például azt, hogy a magyar kormány több mint 300 millió eurót kíván költeni az iskolát végzettség nélkül elhagyók arányának csökkentésére. Ennek kapcsán Rétvári Bence azt is elmondta, hogy Magyarországon még így is kisebb az iskolát végzettség nélkül elhagyók aránya (11,8 százalék), mint az uniós átlag (12,7 százalék).

Az államtitkár szólt arról, hogy a bizottság évenként megjelenő kiadványa több forrás alapján készül: az Eurostat, az OECD, valamint tudományos hálózatok adatai is felhasználja. Rétvári Bence szerint a mostani kiadványból kitűnik, hogy Magyarországon egyre inkább pozitív folyamatok láthatóak az oktatás területén, tartalmazza többek között az állami fenntartással kapcsolatos változások, valamint a pedagógus életpályamodell pozitív hatásait is.

Kedvezően értékelték továbbá, hogy az iskola előtti nevelésben való részvétel 94,4 százalék, míg az uniós átlag 93,2 százalék, továbbá, hogy a korai fejlesztésben való részvétel tekintetében is az uniós átlag felett alakult a magyarországi adat.

A hároméves kortól kötelező óvodáztatást is pozitívan értékelték"

— emelte ki.

Az uniós jelentésben a középiskolából és a felsőoktatásból kikerülők gyors munkára találását is hangsúlyozták. Az államtitkár szerint ezt részben a munkavédelmi akcióprogram, az új munkahelyek teremtése is segítette, továbbá az, hogy a felsőoktatást több intézkedéssel is igyekeznek a munkaerőpiaci igényekhez igazítani.

A kiadványból az is kiderült, hogy az Európai Unióban Magyarország azon országcsoportba tartozik, ahol jelentős mértékben emelkedett a felsőfokú végzettségűek aránya, és elértük a 2020-ra kitűzött célt"

— mondta Rétvári Bence.

Az uniós kiadvány feladatokat is meghatároz a tagállamok számára. Magyarország tekintetében azt emelték ki, hogy nagyok a társadalmi különbségek az ország egyes részei között, az iskolákon belül is. Ez a különbség megnyilvánul az iskolaelhagyást tekintve, valamint a roma és nem roma tanulók teljesítménye közötti különbségben is - jegyezte meg Rétvári Bence. Az államtitkár fontos feladatnak nevezte ezen különbségek csökkentését, és úgy vélekedett, azok megoldására állami fenntartású, központosított iskolarendszerre van szükség.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

Az osztrák belügyminiszter arra kötelezné a rendőrséget, hogy írja meg, ha migráns az elkövető

Arra is felkérték őket, hogy ne nyilatkozzanak az elfogult, liberális újságíróknak, riportot és nagyívű beszámolót pedig csak akkor készíthetnek, ha az újságírók garantálják a semlegességet.

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

szabad vasárnap

Az amerikai katolikus egyház egyelőre ellenáll az új trendnek.

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

kétharmad

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán.

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

century-on

A mesterséges intelligenciával való kísérletezés közben a kutatók azt találták, hogy robotok ugyanolyan előítéletesek lehetnek, mint az emberek.

"Bukik az Orbán": visszatér Demszky

"Bukik az Orbán": visszatér Demszky

kinyílott a pitypang

Demszky Gábor a 24.hu-nak adott veretes interjújában brékingel egyet, és bejelenti, hogy tervezi a politikába való visszatérését. Tudja. Meri. Teszi.

Kegyetlen erdőtűz pusztít Toszkánában

Mintegy ötszáz lakosnak kellett eddig elhagynia otthonát az olaszországi Pisa térségében hétfő este óta tomboló erdőtűz miatt. Az oltás nehezen halad, főleg az erős szél miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére