Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az EU délkeleti szegletében még mindig diszkriminálják a nőket, sőt a gyermekházasságokat is engedélyezik

2017. november 30. 18:58

ATHÉN, 18:58

Az európai uniós tagállam, Görögország keleti területein a mai napig működik a saría törvénykezés. Míg Nyugat-Európában a multikulturalizmus miatt lesz egyre "népszerűbb" az iszlám alapjain nyugvó jogrendszer, addig Nyugat-Trákiában történelmi hagyományai vannak a saría fennmaradásának.

Fotó: AFP

Az Európai Uniónak és a baloldali görög kormánynak valamiért csak "most jutott eszébe", hogy Nyugat-Trákiában (Görögország észak-keleti régiójában) közel egy évszázada saría törvénykezés zajlik, ami alapvetően ellentétes az ország alkotmányával, az EU alapelveivel, de az emberi jogokat taglaló nemzetközi szerződésekkel sincs "összhangban".

Trákiában – amely gyakorlatilag lefedi Törökország európai, Görögország keleti részét, de bolgár területek is idetartoznak – mintegy 110 ezer főnyi muszlim kisebbség él, és a mai napig egy igen speciális, a saríára épülő igazságszolgáltatási rendszer működik. Az első világháborút lezáró 1923-as lausanne-i egyezmény – amely megállapította a Görögország és Törökország közötti határvonalat – megkötése után Görögországnak be kellett dobnia a kulcsot, s a területi rendezés fejében engedélyeznie kellett a muszlim kisebbség számára a sajátos törvénykezést.

A családi ügyekben három mufti – vagyis a görög állam által kinevezett muzulmán egyházi személy – dönthet, természetesen a saría szellemiségében, ami európai szemmel igencsak diszkriminatív a nők szempontjából. Az iszlám törvénykezés amúgy is távol áll az európai értékektől, súlyosan bünteti a nőket a házasságtörésért, engedélyezi a gyermekházasságot, a többnejűséget, de bizonyos esetben a becsületgyilkosságokat sem veti el.

Érdekesség: míg Görögországban a mai napig működnek saría bíróságok, addig Törökországban már 1926-tól betiltották az iszlám alapjain nyugvó jogrendszert – köszönhetően Musztafa Kemal Atatürk szekuláris reformjainak.
Fotó: AFP

Most azonban Görögország változtathat eddigi álláspontján, Alekszisz Ciprasz baloldali kormányfő ugyanis nemrég Nyugat-Trákiában járt, ahol a helyieknek megígérte:

fakultatívvá tennék a saríát a régióban.

Egy törvénytervezet értelmében a jövőben a muftik csak akkor dönthetnének bizonyos ügyekben, ha minden fél (alperes, felperes) beleegyezik ebbe, máskülönben az állami bíróság lenne illetékes döntést hozni.

Hogy mekkora polémiát okozhat a párhuzamos jogrend, arra a következő eset lehet a legjobb példa: az Emberi Jogok Európai Bírósága decemberben fogja tárgyalni annak a hatvanhét éves trákiai özvegynek az ügyét, akitől megtagadták a házastársi öröklés jogát.

(The Economist)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott Finnország ellen zárta a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a küzdelmeket. Győzelemmel!

Most már politikai lúzerképzést is kaphatsz Vona Gábortól

Most már politikai lúzerképzést is kaphatsz Vona Gábortól

kinyílott a pitypang

A Jobbik egykori bukott elnöke, Vona Gábor politikai tanfolyamot tart december 8-án.

Szanaszét hazudják a vörös terrort a balos történészek

Szanaszét hazudják a vörös terrort a balos történészek

kinyílott a pitypang

Vörös terror. Ha kell, ha nem: jobbról és balról is ugranak a témára. Most épp a baloldali történetírás ragadta meg az alkalmat, hogy egy történelemhamisítással felérő mosdatást vigyen véghez Szamuely Tiborék "munkássága" kapcsán. Felkészül a jobboldal.

Merkel ellenfele sincs kibékülve az ENSZ globális migrációs csomagjával

Miután a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját a hét végi kongresszusán és felszólította a szövetségi kormányt, megszólalt a leköszönő CDU-elnök lehetséges utódja, Jens Spahn is.

Merkelnél bujkált Macron, majd programot hirdetett

Merkelnél bujkált Macron, majd programot hirdetett

amerika, london, párizs

Miközben Franciaországban polgárháborús állapotok uralkodnak, addig a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron Németországban pitizett a német kancellárnál, Angela Merkelnél.

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

amerika, london, párizs

Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén, amelyen a szónokok az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérték számon Bukaresten.

Mozgalmat indított a hazug polgármester

Mozgalmat indított a hazug polgármester

kinyílott a pitypang

Márki-Zay Péter, aki azzal vétette magát észre, hogy két orbitális hazugsággal szállt be a hódmezővásárhelyi kampányba, most mozgalmat alapított egy csapatnyi értelmiségivel. Végre egy új, "független" mozgalom, amely az EU-s és az önkormányzati választáson is darálja az ellenzéki pártokat az összefogás-mantrával.

Trump Soros migránsairól: ha valóban utálják az országokat, ahonnan jöttek, miért lengetik a zászlóikat?

Trump Soros migránsairól: ha valóban utálják az országokat, ahonnan jöttek, miért lengetik a zászlóikat?

amerika, london, párizs

Az USA felé tartó migránskaraván tagjai elvileg azért indultak útnak, mert félnek saját hazájukban élni, mégis milyen büszkén lengetik nemzetük zászlóit - írta Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére