Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az EU délkeleti szegletében még mindig diszkriminálják a nőket, sőt a gyermekházasságokat is engedélyezik

2017. november 30. 18:58

ATHÉN, 18:58

Az európai uniós tagállam, Görögország keleti területein a mai napig működik a saría törvénykezés. Míg Nyugat-Európában a multikulturalizmus miatt lesz egyre "népszerűbb" az iszlám alapjain nyugvó jogrendszer, addig Nyugat-Trákiában történelmi hagyományai vannak a saría fennmaradásának.

Fotó: AFP

Az Európai Uniónak és a baloldali görög kormánynak valamiért csak "most jutott eszébe", hogy Nyugat-Trákiában (Görögország észak-keleti régiójában) közel egy évszázada saría törvénykezés zajlik, ami alapvetően ellentétes az ország alkotmányával, az EU alapelveivel, de az emberi jogokat taglaló nemzetközi szerződésekkel sincs "összhangban".

Trákiában – amely gyakorlatilag lefedi Törökország európai, Görögország keleti részét, de bolgár területek is idetartoznak – mintegy 110 ezer főnyi muszlim kisebbség él, és a mai napig egy igen speciális, a saríára épülő igazságszolgáltatási rendszer működik. Az első világháborút lezáró 1923-as lausanne-i egyezmény – amely megállapította a Görögország és Törökország közötti határvonalat – megkötése után Görögországnak be kellett dobnia a kulcsot, s a területi rendezés fejében engedélyeznie kellett a muszlim kisebbség számára a sajátos törvénykezést.

A családi ügyekben három mufti – vagyis a görög állam által kinevezett muzulmán egyházi személy – dönthet, természetesen a saría szellemiségében, ami európai szemmel igencsak diszkriminatív a nők szempontjából. Az iszlám törvénykezés amúgy is távol áll az európai értékektől, súlyosan bünteti a nőket a házasságtörésért, engedélyezi a gyermekházasságot, a többnejűséget, de bizonyos esetben a becsületgyilkosságokat sem veti el.

Érdekesség: míg Görögországban a mai napig működnek saría bíróságok, addig Törökországban már 1926-tól betiltották az iszlám alapjain nyugvó jogrendszert – köszönhetően Musztafa Kemal Atatürk szekuláris reformjainak.
Fotó: AFP

Most azonban Görögország változtathat eddigi álláspontján, Alekszisz Ciprasz baloldali kormányfő ugyanis nemrég Nyugat-Trákiában járt, ahol a helyieknek megígérte:

fakultatívvá tennék a saríát a régióban.

Egy törvénytervezet értelmében a jövőben a muftik csak akkor dönthetnének bizonyos ügyekben, ha minden fél (alperes, felperes) beleegyezik ebbe, máskülönben az állami bíróság lenne illetékes döntést hozni.

Hogy mekkora polémiát okozhat a párhuzamos jogrend, arra a következő eset lehet a legjobb példa: az Emberi Jogok Európai Bírósága decemberben fogja tárgyalni annak a hatvanhét éves trákiai özvegynek az ügyét, akitől megtagadták a házastársi öröklés jogát.

(The Economist)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére