Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az esélytelen francia baloldal kiutálta Hollande-ot

2017. január 13. 17:58

Manuel Valls kivételével minden jelölt Hollande kormányzását osztotta és tette felelőssé Franciaország jelenlegi helyzetéért a francia baloldal elnökjelöltjeinek első előválasztási vitájában.

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. Közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

Fotó: AFP

A volt miniszterelnököt leszámítva valamennyien csalódottságukat fejezték ki a népszerűtlenségi rekordokat döntő szocialista államfő kormányzását illetően. Francois Hollande december elején jelentette be, hogy nem jelölteti magát egy második mandátumra.

Nehéz megvédeni Hollande-ot"

- hangsúlyozta a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg, aki 2014 augusztusban azután kényszerült elhagyni a kormányt, hogy élesen bírálta Hollande liberális gazdasági fordulatát, és helyére az elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macront nevezte ki az államfő.

A kormányzópártnak szintén a baloldalára sorolt Benoit Hamon a befejezetlenség érzéséről beszélt Hollande elnökségével kapcsolatban, míg Vincent Peillon sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elnök politikája értetlenségre talált, ugyanakkor úgy vélte, hogy a baloldali jelöltek nagyon mély politikai válságot örököltek.

Egyedül Manuel Valls nevezte magát büszkének azért, mert a franciákat szolgálhatta egy nagyon nehéz időszakban. A volt kormányfő az elmúlt két év iszlamista terrortámadásaira utalt.

A baloldali előválasztás győztese lesz a szocialisták és az őket támogató kisebb pártok hivatalos jelöltje az elnökválasztáson. Emmanuel Macron szocialista, és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak rajthoz, így 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is megmérkőzik majd a konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.

A hét jelölt, az előválasztás első fordulója előtt, a jobboldali államfőjelölt-állító választáshoz hasonlóan, három televíziós vitában, legközelebb január 15-én és 19-én mérkőzik meg egymással. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, a második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül be, s január 25-én egy utolsó televíziós vitában mérkőznek meg egymással.

Fotó: AFP

A baloldali előválasztás legnagyobb esélyesének Manuel Valls számít, a felmérések szerint az első fordulót biztosan nyerheti, de miután az előnye hétről hétre csökken, a második fordulóban akár ki is kaphat. Rajta kívül Montebourg-nak és Hamonnak van esélye a felmérések szerint a második fordulóba jutni és ott megfordítani az eredményt.

Négy hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutnia a második fordulóba, s a jelenlegi helyzet szerint az államfői szék sorsa Francois Fillon és Marine Le Pen között dőlhet el. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Elemzők szerint a televíziós vita célja elsősorban a jelöltek hitelének visszaszerzése a népszerűtlen baloldali kormányzást követően, illetve a választók mobilizálása az előválasztásra. A vita nézettsége jelzésértékű lehet a várható részvételt illetően. Öt évvel ezelőtt közel 5 millióan követték figyelemmel a baloldali tévévitákat, majd 2,6 millióan vettek részt az előválasztás első fordulójában. A Szocialista Párt célja, hogy idén legalább 2 millióan az urnákhoz vonuljanak a jelöltállító-választás első fordulójában.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót.
Fotó: AFP
Ki nyerte az első vitát?

A csütörtök esti vita után a nézők 29 százaléka a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg-t találta a legszimpatikusabbnak és a legmeggyőzőbbnek. Manuel Valls volt miniszterelnököt a nézők 26 százaléka, míg Benoit Hamon volt oktatási minisztert az érdeklődők 20 százaléka tartotta a legjobbnak.

A baloldali szimpatizánsok körében viszont Valls lett a győztes 28 százalékkal, Hamon került a második helyre 27 százalékkal, míg Montebourg-ra 23 százalék szavazott.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elutasították a MTVA székháznál botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

Elutasították a MTVA székháznál botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

kétharmad

A Legfőbb Ügyészséget sem hatotta meg az ellenzéki képviselők színjátéka.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi európai parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére