Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Az Erő legyen veletek!

2015. december 3. 23:11

A történet, amiről már mindenki hallott, és aminek a folytatását generációk várják. A Star Wars univerzum nemcsak mindennapi életünk része, hanem közös kulturális örökségünk is egyben.

Pontosan két hét múlva érkezik a mozikba a legújabb Star Wars film, az Ébredő erő. Az egész világ december 17-ét várja, ez az esemény mindnyájunknak fontos. Két héttel a bemutató előtt érdemes lenne arról is beszélnünk, miért. A Csillagok háborúja már több mint egy filmsorozat. George Lucas fantáziavilága mára nem csak egy megkerülhetetlen filmtörténeti kincs, hanem egy generációkat felnevelő jelenség is.

A Star Wars a világ legkerekebb és legvarázslatosabb története. Bizonyíték arra, hogy az ember nem csak két kezével, de fantáziájával is képes új, lenyűgöző világokat teremteni. A rajongás generációkat karol fel, a történet mindenkiben elültet valamit, amit magával visz egész élete során. A Star Wars az emberiség történelmi és kulturális örökségének részévé nőtte ki magát.

Rengeteg kritikát sorolhatnánk, különösen az előzménytrilógiát illetően. Túl sok a nyál, túlságosan letisztult, túl gyermeteg. Az eredeti trilógia a CGI hiánya és vizuális effektek kezdetlegessége miatt mai szemmel sokszor nevetségesen egyszerű. Ennek ellenére a fantáziavilág gyönyörű, de legnagyobb ereje mégis a történetében rejlik.

Miért?

Mert a Star Wars valójában rólunk szól. A sok űrlény és fantázia mellett kőkeményen ott van az ember, minden gyengeségével és erősségével együtt. A történet azért olyan monumentális, mert magáról az életről szól. Ott van a boldogság, a düh, a szabadság és az elnyomás, rengeteg mély emberi érzelem.

Az ERŐ, mint a fantáziavilág spirituális jelképe

Az Erő a Star Wars univerzum istenképe. Ha nagyon megerőltetjük magunkat, akkor keresztény vallási párhuzamot is felfedezhetünk a messzi-messzi galaxis filozófiájában. A Erő filozófiája ugyanúgy próféciákra, kiválasztottak és messiások eljövetelére alapszik.

A filozófia mellett a történet velejét képezik a szereplők. A Star Wars univerzum főhősei mind hétköznapi karakterek. A legletisztultabb személyiségek, a legegyszerűbb motivációkkal. Ez teszi őket emberivé és szimpatikussá. Ettől lesz a Star Wars egy kicsit minden néző saját története is.

A tökéletes erkölcsi hős

Luke Skywalker igazi morális hős, akit mindannyian keresünk magunkban. Akiben ott van a tehetség, a jóság és a megbocsátás. Az a hős, akit bárhogy kényszerítenek, zsarolnak, mégsem törik meg. Az összes szereplő közül Luke választja a legnehezebb utat. Szembenéz nemezisével, saját apjával, és az utolsó pillanatban, mikor az Uralkodó végleg megkaparintaná a lelkét, ő mégis ellenáll a sötét oldal csábításának.

Az ideális nő

Leia hercegnő minden férfi álma. Hozzá hasonlóan, az előzménytrilógiában Padmé karaktere is azt a gyönyörű főhősnőt személyesíti meg, akiért minden férfi rajong. Elszánt, kecses és intelligens. Amellett, hogy mindkét karakter kiváló politikus, erősítik a trilógiák érzelmi szálát is.

Az ideális férfi

Leia tökéletes párja Han Solo. A laza bajkeverő rossz fiú karaktere, akinek helyén van a szíve és lojális barátai iránt. A menő űrcowboy, Leiához hasonlóan egy korszakokon átívelő ikon. Vakmerő, erős és lovagias. Van, hogy egy óriási bunkó és megfutamodik, de félúton mindig visszafordul, hogy segítsen azoknak, akiket szeret.

A legjobb barátok

Chewbacca, R2-D2, C-3PO és Lando. Ha körülnézel a baráti társaságodban, biztosan rálelsz ezekre a jellegzetes karakterekre. Chewbacca szerepében ott van a nagydarab mamlasz, akinek lassan vág az esze, de mindig megvéd, ha bajba kerülsz, és a leghűségesebb barát egy életen át. Ott van Lando karaktere, aki olykor csalódást okoz, de ha kell, a legnagyobb harcokat is megvívja helyetted. R2-D2 a baráti társaság legkisebb és legflúgosabb tagja. Észre sem veszed, de sokszor ő oldja meg problémáidat, és kihúz a legszorultabb helyzetekből. Végül ott van C-3PO karaktere, aki mindig mindenkiért aggódik, utálja az izgalmakat, de intelligenciája sokszor húz ki a csávából.

A mesterek

A történet filozófiai alapjait a mesterek; Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn és Yoda mester betonozzák le. Ezek a karakterek azok, akikre felnézünk, akiket tisztelünk. Ők adják tovább a főhősöknek a filmek szellemi örökségét, és ők gondolkoztatnak el minket.

Az általános gonosz és a tipikus rossz arc

Darth Sidious, azaz Palpatine kancellár (később az Uralkodó) a tipikus hataloméhes politikus antropológiai portréja. Ő mozgatja a szálakat, ő befolyásol. Hazugságokkal és félrevezetéssel ugraszt egymásnak barátokat és fegyvertársakat. Ő testesíti meg azt az öreg, csúf és gonosz karaktert, akitől mindenkinek borsódzik a háta. Jabba karakterét akár valamelyik Keresztapa filmből is vehettük volna. A kövér hutt a legkorruptabb és legelvtelenebb maffiózó jellemét körvonalazza.

A kiválasztott

Anakin Skywalker, azaz Darth Vader a legtökéletesebb egyéniség, akit forgatókönyvíró valaha kitalált. A kiválasztottból lett főgonosz szívszorítóan emberi története egy nagy körként ábrázolható. Az ifjú rabszolgából Jedi, a Jediből pedig a Köztársaság egyik legerősebb harcosa válik. Anakin mégis elbukik, szembefordul mentoraival. Elpusztít mindent, amiért addig harcolt, ezzel összetörve szerelme és barátai szívét. Vader története azért olyan emberi, mert megmutatja, hogy még a kiválasztottak is elbukhatnak, és egyúttal felvillantja a reményt, hogy bukásból is létezik visszaút – végül a prófécia beteljesedik, és Anakin teremt egyensúlyt és békét az Erőben. A gonosz mellett ott van benne az erős és önfeláldozó apa karaktere is, valamint a legemberibb és legmeghatóbb mondat is tőle hangzik el.

A Star Wars a sok fikció és csoda ellenére a legemberibb történet. Nemcsak a vásznon, de való életben is összehozza az emberiséget, hiszen rajongók milliói izgulnak folytatásért. Láthatjuk, eddig sem kaptunk komplex történetet és kiismerhetetlen szereplőket. De a filmek varázsa pont ebben rejlik. Ha a Csillagok Háborúja, George Lucas és J.J. Abrams tovább halad a jól kitaposott ösvényen, december 17-től a filmtörténelem legepikusabb alkotását láthatjuk mi is a magyar mozikban.

Addig se feledjétek:

Az Erő legyen veletek!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

amerika, london, párizs

Közel kétmillió bevándorló juthatott a migránskártyákon keresztül pénzhez Brüsszel és az ENSZ jóvoltából.

Nagyhéten akart robbantani egy Spanyolországban élő dzsihadista

A 23 éves marokkói férfi az egyik legkiszámíthatatlanabb robbanóanyaggal vitte volna végbe a támadást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére