Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Az én adómból soha!

Szentesi Zöldi László

2018. december 3. 14:01

Kezdetben volt az, hogy közös minden, mit érdekel engem az, ami nem az enyém? Ezzel szoros összefüggésben terjedt el, hogy ami a tiéd, az az enyém is, de ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd. Később, amikor a kapitalizmus kicsírázott, szárba szökkent, majd virágozni kezdett, jött az, hogy itt minden az én adómból épül, nekem is jogom van beleszólni.

Ez utóbbi szóbeszéd odáig fajult, hogy mára valamiféle megfoghatatlan tulajdonosi szemlélettel mindenki birtokosnak érzi magát az állam minden ügyében. Autópálya, kórház, stadion épül? Ne ott építsék, inkább itt, sőt, egyáltalán ne építsék, hiszen az én adóforintjaimból készül, majd én megmondom, hova menjen a pénz!

Pedig dehogy mondod meg. Nem mondasz te meg semmit.

Pironkodva állok neki, hogy megmagyarázzam a népképviseleti rendszer lényegét, de legyen. Régen, ugye, a király (császár, cár, stb.) a hatalmát Istentől eredeztette, és az istenadta nép is elfogadta, hogy ez az egyes számú játékszabály. Az uralkodó egyszerűen megmondta, hogy mi lesz, és – a rendszerbe beépített fékekkel vagy azok nélkül – az akaratát érvényesítette birodalmában. Ma azonban már nagyon fejlettek vagyunk, Isten és tekintély nélkül élünk, tehát az istenadta nép kormányoz a honban. Könnyű azonban belátni, hogy ha mindenki belepofázna a konkrét menettervbe, sehol, semmi nem épülne, az országot nem vezetné senki, egész álló nap csak ordítoznának, veszekednének polgártársaink. Ezért csalafinta megoldással képviselőket delegálunk az ország házába, titkos, általános választással döntjük el, ki képviselje érdekeinket a törvényhozásban. Ez volna a modern demokrácia lényege, valamint a hatalmi ágak szétválasztása, hogy mindenki pontosan tudja, mi a dolga, mi a feladata. Ettől olyan csodálatosan olajozott a mi berendezkedésünk, ettől működik olyan igazságosan és zökkenőmentesen a jogállam.

Csakhogy ennek a vázolt forgatókönyvnek akad egy gyengécske pontja. Még pedig az, hogy a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szereplői sem önkéntesek, akiket lasszóval fogtak be három perce a Körúton, hanem úgynevezett szakemberek. Következésképpen sem az ő, sem a törvényhozás tagjainak helyét nem foglalhatod el csak úgy, jókedvedben – az ilyen rendszert anarchiának hívják. Bár a történelemben sokszor felmerült, hogy pompás ötlet a zenetanárt kukoricásba küldeni, a csőszt meg karmesternek, inkább maradjunk annyiban, hogy mindenki tegye, amihez ért, amiről papírja van, amire megválasztották. 

A te adód tehát pusztán ebben az összefüggésrendszerben létezik. Közvetlenül nem te döntesz arról, hogy mire fordítják a befizetett összeget. Te csak az irányokat szabod meg, te csak a kereteket állítod fel. Ráadásul nem egyedül, hiszen rajtad kívül is élnek felnőtt emberek Magyarországon. A modern demokráciában egyet tehetsz: szépen elmész választani, belehelyezed vagy megvonod bizalmadat a képviselődtől, és még népszavazáson is részt vehetsz, ha úgy alakul. Fontos szabály, hogy mindig el kell fogadnod a többség akaratát, ami nem azt jelenti, hogy kisebbségi szószólóként konkrétan le vagy szarva, de egy picit mégis.

Nos, itt vannak a te adóforintjaid. Az imádott közpénzed, amit állandóan fetisizálsz és magadnak tulajdonítasz. A többség által megválasztott képviselők döntenek arról, hogy mire fordítsák, mire nem. Ha nem tetszik, vársz pár évet, és máris befolyásolhatod az eseményeket a választásokon.

És persze egy pillanatra elfelejted, hogy körülötted forog a világ, szerény leszel és belátó. Ha nem teszik, hogy stadionok épülnek, hogy ömlik a pénz az egészségügybe, hogy szépül Budapest és az ország, hanem mondjuk szélenergiára költenéd a hazai GDP 50 százalékát, akkor alapítasz vagy támogatsz egy olyan pártot, amelynek ez a célja, és mindenütt képviseled ezt a pompás programot.

Egyet nem tehetsz. Nem kérdőjelezheted meg egy háromszor egymás után kétharmaddal megválasztott kormány döntéseit, amelyek a többségi akaratot képviselik. Illetve megkérdőjelezheted, de a szabályokat nem hághatod át. Tudom, hogy gyűlölöd a szabályokat, hogy nem tudsz különbséget tenni rend és rendetlenség, szabadság és szabadosság között, de mégis így van ez.

Ha másképp gondolod, vagy lennének javaslataid, akkor a megfelelő formában tárd elő, nem pedig méltatlankodva, ordítva, hőzöngve. Te ugyanis a kisebbséghez tartozol. Míg arról beszélsz, hogy a rendszer korrupt, így szar, meg úgy szar minden, hogy „lopnak”, addig az emberek döntő többsége ezt másképp látja. Nekik tökéletesen megfelel a jelenlegi irány, nyilván ezért is alakít újra és újra kormányt Orbán Viktor. Nem hangerőre adják a politikai többséget, igazán észrevehetted volna már. 

Ha demokratikus érzésű, felelős polgár vagy, akkor szépen, méltósággal elviseled az ellenvéleményeket. Mondhatom konkrétabban is: senkit nem érdekel, hogy te, Mr. Ego, miért óbégatsz a közpénzekről, miért vannak pompás ötleteid, amelyek mögé viszont nem tudsz többségi akaratot állítani. Leülsz, gondolkodsz, keresgélsz, szerveződsz. Ennyit mindenképpen megtehetsz. Ez törvényes, ehhez jogod van.

Mellesleg fizetsz adót? Persze, csak félve kérdem. Mert ha nem, akkor végképp legyél szerény. Előfordult már a történelemben, hogy valakinek csak a pofája nagy, de a közösségért semmit nem tesz. Az olyan ember, aki nem adózik, de közösségi ügyekben másoknak osztja az igét, minimum farizeus.

Akár fizetsz adót, akár nem, szerintem maradjunk a demokráciánál és a jogállamnál, ha már ezt dobta nekünk a történelem.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hatalmas ellenzéki tüntetés zajlik éppen, Soros György meg egy fehér egyszarvún lovagolt be Budapestre

Hatalmas ellenzéki tüntetés zajlik éppen, Soros György meg egy fehér egyszarvún lovagolt be Budapestre

kinyílott a pitypang

Tordai Bence élő videóját milliók nézik, Szél Bernadett és Hadházy Ákos már elfoglaltak több folyosót is a köztévében, és a brüsszeli intervenciós csapatok élén Soros György már bevonult Budapestre. Az ellenzékből kormány lett, az éljenző tömeg pedig már a Kossuth téren tobzódik.

Már jövőre elkészülhet az új genovai híd

Márciusban elkezdődik az építkezés, és 2019 végére új híd fog állni a Genovában leomlott Morandi híd helyén - jelentette be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter kedden, miután nyilvánosságra hozták a hídépítési pályázaton nyertes cég nevét.

Belebukott a migránssimogatásba a belga kormányfő

Lemondott kedden Charles Michel belga kormányfő a parlament előtt mondott beszédében.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Varju László egy fél nap alatt kipihente az agyonverését és már az ATV-ben pankrátorkodott

Varju László egy fél nap alatt kipihente az agyonverését és már az ATV-ben pankrátorkodott

kinyílott a pitypang

A magyar egészségügy tökéletes működéséről Varju László gyurcsányista politikus szerzett elévülhetetlen bizonyítékokat. Az MTVA-s pankrációja után azt állította, hogy "agyonverték", "komoly bordasérülést" is beképzelt magának, de a kellő hatás és a "jó" propagandafotók kedvvért még volt pofája a mentősök idejét is rabolni.

Karácsonykor a Vatikánban akart robbantani egy dzsihadista migráns

Karácsonykor a Vatikánban akart robbantani egy dzsihadista migráns

amerika, london, párizs

A Szent Péter-bazilika mellett egyéb keresztény templomok is szerepeltek a szomáliai migráns célpontjai között. Azt tervezte, hogy karácsonykor viszi véghez a robbantásokat.

Századvég: A magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erőszakot

Századvég: A magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erőszakot

kétharmad

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erőszakossá váltak.

Tisztelt Sargentini Asszony!

Tisztelt Sargentini Asszony!

piszkostizenkettő

Tudom én, hogy nem tud magyarul, de mivel ez akkor sem érdekelte, amikor roppant mélyreható vizsgálatát elvégezte a magyar demokrácia állapotát illetően, így bátorkodom ezt jómagam is leszarni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére