Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Az Elios-ügy nem más, mint politikai támadás Brüsszel részéről

888.hu

2018. február 7. 19:00

Újabb hatalmas pofonba szalad bele a balliberális média. Ismételten fake newst toltak, ezúttal az Elios-ügyben.

Brüsszel az OLAF-ot felhasználva vizsgálatot kezdeményezett az uniós közvilágítási programmal, és így az Eliosszal szemben is, amit egy Orbán Viktor elleni támadásnak szántak. Az ellenzéki média nagyon megörült a hírnek, ezért gondolkodás nélkül elkezdték nyomatni a balliberális lejáratópropagandát. Egy aprócska dolgot azonban nem vettek számításba: a vizsgálandó időszakban az Elios a Közgépé, azaz Simicska Lajosé volt. Így az egész ügy nem értelmezhető máshogy, csak Brüsszel elhibázott politikai támadásaként.

Az ellenzéki sajtó mindent bevetett, megpróbálták az egész ügyet Orbán Viktorra és családjára kenni. Csak azt nézték be, hogy kihez volt köthető az Elios, amikor az állítólagos visszaélések történtek.

A most össztűz alá vett Elios többségi tulajdonosa a Simicska érdekeltségbe tartozó E-OS Energiakereskedő Zrt. volt 2010-től 2013. június 3-áig. Az E-OS 50%-ot meghaladó, tehát többségi tulajdoni részesedéssel, teljes irányítással rendelkezett az Eliosban. Az E-OS a mai napig Simicska, pontosabban a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. irányítása – minősített többségi befolyása – alatt áll.

Fotó: AFP

Az Elios Simicska befolyása alatt szerepelt eredményesen a Hódmezővásárhelyen és Pakson kiírt tendereken. Az uniós fejlesztési forrásokból zajló 2012-es KEOP-projektek támogatói döntései is mind ekkor születtek. Tehát az OLAF által vizsgált időszakban semmi köze nem volt a miniszterelnök családjának az Elioshoz.

Ugyanakkor a 2012-es KEOP-kiírásban épületenergetikai fejlesztésekre és a közvilágítás energiatakarékos átalakítására összesen 215 pályázat kapott támogatást. Ebből 38 szólt a közvilágítás korszerűsítéséről (összesen 33 városban). Az Elios Zrt. ezeknek jóval kevesebb mint a felében, 17 pályázatnál nyert. A 2014-es KEOP-kiírásban az Elios pedig már a nyertes pályázatok egyötödében vett csak részt (ezek közül is több olyan volt, amiben konzorciumban). A közvilágítási korszerűsítési programban rajtuk kívül még több cég is részt vett, köztük az Enerin Közvilágítási Kft., a Mezei-Vill Kft., a Grep Zrt., a Vilkor Kft., a Juko Kft., a SAG Hungária Kft., a Goodwill Energy Kft., az U-Light Kft., az RCMC REFA-Controlling Kft. és az EH- SZER Kft.

Tipikus brüsszeli kampányjelentés

Ha esetleg még nem tudatosult volna mindenkiben, hogy miért pont most indította a vizsgálatot Brüsszel, a válasz egyszerű: kampány van. Egy olyan üggyel próbálnak foglalkozni, ami ráadásul az MSZP-kormányok idején indult. 2009-ben Bajnai Gordon alatt azért indították a közvilágítási programot, mert a városok többségében elavult volt a közvilágítás. Ráadásul magáncégek, főleg multinacionális cégek kezében volt. 117 városban bonyolítottak le ilyen tendert és valamennyi sikeres volt. Több cég is versenyzett, az Elios csak a települések egyharmadában nyert.

Az OLAF "á la Brüsszel" a jelentés kiadását éppen a magyarországi országgyűlési választásokra időzítette, az érintetteket viszont nem volt hajlandó eddig meghallgatni. A jelentésben rengeteg pontatlanság van, és átlátszóan tendenciózus trükk, hogy a valódi vezetőket, Erdei Bálint IT-elnököt és Áfra Barnabást, a Közgép képviselőjét meg sem említi a jelentés. Az igazság ugyanis az, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje soha nem volt az Elios többségi tulajdonosa, sőt első számú vezetője sem.

A jelentés számos elemében csúsztatáson alapszik. Például vádolják Tiborcz Pétert azzal, hogy a pályázatok kiírása során az NFM-ben dolgozott. Kiderült, hogy nem igaz, a vizsgálat képviselője maga ismeri el, hogy megalapozatlan sajtóhírek alapján dolgozott. Mégsem vették le a nevét a jelentésről. A jelentés rengeteget foglalkozik Tiborcz Istvánnal, pedig soha nem írt alá egyetlen szerződést sem az önkormányzatokkal. Tiborcz István mindössze egy évre vásárolt 50 százalékos tulajdonrészt, amit aztán tovább is adott. Ha ilyen tulajdonosi és döntéshozatali rendszer mellett kizárólag Tiborcz Istvánt támadják a tulajdonosok közül, az valljuk be, igencsak egyoldalú.

(Origo)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dzsihadistákkal szűrte össze a levet, most már inkább visszatérne Nagy-Britanniába

Dzsihadistákkal szűrte össze a levet, most már inkább visszatérne Nagy-Britanniába

amerika, london, párizs

A 24 éves Sufyan Mustafa 2013-ban döntött úgy, hogy Szíriába megy harcolni. Ennek meg is lett a következménye, ugyanis megfosztották a brit állampolgárságától. Ő azonban most már szívesen visszatérne a szigetországba.

Az osztrák börtönökben kisebbségben vannak az osztrák állampolgárok

Ausztriában a fogvatartottak 45,3 százaléka osztrák állampolgár, a külföldiek zöme EU-n kívüli országokból származik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

kétharmad

Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

Azt írta a szomáliai migránsokra, hogy lusták, ezért pénzbírságot kellett fizetnie

Egy 70 éves embernek kellett a bíróság elé állnia, mert azt írta a Facebookon, hogy "a szomáliaiak lusták és nem akarnak dolgozni."

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

amerika, london, párizs

A magyar származású amerikai milliárdos személye Hollandiában is egyre nagyobb vitákat generál. Az ország egyik legismertebb jobboldali újságírója egy videóban beszélt Soros hollandiai tevékenységéről.

Gyurcsány családi vállalkozást csinált a DK-ból

Gyurcsány Ferenc - az észak-koreai diktátorok "családcentrikusan demokratikus" kinevezési gyakorlatát a magyar baloldalon is meghonosítva - a DK-s EP-lista első helyére a saját feleségét, Dobrev Klárát jelölte meg. Még szerencse, hogy a pártot Demokratikus Koalíciónak hívják.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére