Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Az éjszaka törvénye - hagyományos gengszterfilm új köntösben

2017. január 20. 23:28

A Ben Affleck rendezésében és főszereplésével készült új gengszterfilm a műfaj megújítására tett kísérletként is értelmezhető. Ha moziba szeretnél menni a hétvégén, vagy a közeljövőben, akkor "Az éjszaka törvénye" című filmet érdemes megnézni. Közepes szintű spoilerveszély.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Ben Affleck nem tud mellényúlni. Legutóbb, a minden idők legunalmasabb előzetesét produkáló, A könyvelő című film okozott meglepetést a kritikusok és a nézők számára. Ezúttal egy hamisítatlan gengsztersztorit vitt a vászonra Affleck.

Maga az előzetes tökéletesre sikeredett: akció, szerelem, fasza vágás és a hanghatások eléggé felborzolják a kedélyeket. Egy hamisítatlan, férfias, gengszterfilm rövidített változatát láthatjuk, amelyben nincs lelőve az összes akciójelent, és sztori is bőven tartogat meglepetéseket.

Szerelmi szál

Az idealizált gengszter esete a nőkkel? Az idealizált gengszter egy kúrógép. Elegáns, stílusos, veszélyes, jóképű, laza és kőkemény – egyszerre.

Egyszerű halandóként mondom: szerencse, hogy ilyenből nem sok flangál az utcán.

Affleck általában törekedni szokott arra, hogy a karakterei életszerűek, életszagúak legyenek. Ez ebben a filmben is sikerült.

Főhősünk ugyan egyesíti magában a fent említett tulajdonságokat, ám szerelembe esik – a főnök nőjével –, így kiderül róla, hogy ő is halandó. Az egyszeri filmnéző is tudja, hogy mi következik ebből: kiűzetés a paradicsomból.

Fotó: AFP

Az Affleck által alakított Joe Coughlin egy ír srác, aki piti rabló lesz Bostonban, ahol egyébként apja a rendőrfőnök helyettese. Mivel ír, így sem Albert White, a helyi amerikai maffiafőnök csapatába, sem az olasz maffiába nem nagyon fér bele. Egyébként elkötelezni sem akarja magát a két banda háborújában.

Legszívesebben inkább lelépne White szeretőjével, ám ez nem jön össze, ugyanis a nő elárulja. A maffiafőnök bosszújától a rendőrség menti meg, ám azon az áron, hogy hosszú időre börtönbe kerül.

Bosszú

A börtönből kikerülve a White iránt érzett bosszúvágy arra sarkallja, hogy hűséget esküdjön az olasz Pescatore családnak, akik White ellenségei. Ám Coughlin nem Bostonban tevékenykedik, hanem elküldik a Floridába, Ybor Citybe, hogy erőszakkal vagy pénzzel, de vegye át a helyi szeszcsempészetet Albert White-tól.

Fotó: AFP

Coughlin nincs híján sem az észnek, sem a tettvágynak, így ez viszonylag hamar sikerül is, ám White ezt nem hagyja annyiban...

Új köntös: a multikulti és KKK, és a "Happy End" teljes hiánya

A film jelentős része Ybor Cityben játszódik, amely olyan multikulti város a javából, hogy Merkel is megnyalná a száját: fehérek, feketék, amerikaiak, dominikaiak, kubaiak, írek, olaszok és még sokan mások. Floridában ekkoriban virágzott a bűn: ide érkeztek a kubai rumszállítmányok és a dohány jelentős része – az alkoholtilalom kellős közepén.

A Ku-Klux-Klán ekkoriban – a 20-as, 30-as években – a nagy metropolisokon kívül virágzott: több mint egymillió tagja volt, java részt vidéken és a kisebb vidéki városokban. Ybor Cityben is megjelennek, és ez, az előítéletektől mentes főhősnek nem jó hír, ugyanis fekete bőrű szeretője van – Zoe Saldana személyében –, valamint színes bőrűekkel üzletel. Emiatt a klán is belekavar a bizniszbe.

Fotó: AFP

A filmben két olyan közhely is elhangzik, amelyet alaposan a szánkba rágnak: a rosszfiúk korán halnak és azt, amit életünk során teszünk, visszakapjuk kamatostul, de nem úgy, ahogy arra számítanánk. Ám van itt egy kimondatlan tanulság, amely meglehetősen karakteridegen a hollywoodi filmektől: az életben – és ebben a filmben – nincs happy end. Ez szintén a film hitelességét segíti.

Karakterek

Tekintsünk el Ben Affleck karakterének részletes elemzésétől: remekül hozza a figurát.

Affleck utóbbi években rendezett filmjeiben rendre igazán eredeti mellékszereplők tűnnek fel, szerencsére ezen a hagyományon ebben a filmben sem változtatott.

Felesleges mindegyik karakteren egyenként végigmenni, azt hiszem kiemelkedik három mellékszereplő, akik iszonyat jól hozták megszokott formájukat:

  • Matthew Maher, a KKK-s vadbarom, aki rengeteg fejfájást okoz főhősünknek;
  • Brendan Gleeson, aki csuklóból lehozza a seggfej apát (A falu.; Erőszakik; New York bandái);
  • Chris Cooper, a békés, vidéki rendőrfőnök, akinél a városba érkező új bűnözők inkább először bemutatkoznak (Amerikai szépség; A Bourne-rejtély; Bőrnyakúak).

Chris Cooper és Ben Affleck.

Fotó: AFP
Megnézős?

Megnézős. Alapvetően nem mondanám egy igazán pörgős filmnek, de hirtelen nem tudnék felesleges jelenetet mondani, vagy olyat, ahol több is elfért volna. A látványos, tájat bemutató felvételek, a romantikus jelenetek is teljesen rendben vannak.

Az előzetes alapján egy sokkal feszesebb tempójú filmre számíthatnánk, ám a filmnek megvan a maga tempója, ami nem annyira pörgős, de mégis állandó. Az IMDB-n megjelent kritikában külön bekezdésben foglalkoznak a vágással és a szerkesztéssel, amelyet "elkapkodottnak" neveznek és véleményük szerint beleszédülünk a gyors jelenetváltásokba, ám ezzel nem értek egyet.

Ez a film nem illethető a tökéletes jelzővel, de kifejezetten látványos, remekül a vászonra varázsolták számunkra a 20-as, 30-as évek világát.

IMDB: 6,8 / 10

888.hu: 6,8 / 8

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

piszkostizenkettő

Macron és Merkel "az örök világbéke" jegyében úgy emlékezett meg az első világháborúról, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Kelet- és Közép-Európa gyakorlatilag megemlítésre sem került. Az, hogy megemlítsék a trianoni békediktátumot és annak következményeit, természetesen egy pillanatra sem merült fel a globális világrendért aggódó, és ezért a nacionalizmus és a nemzetállamok ellen küzdő Merkel-Macron dream teamben.

Három éve az egész ország ünnepelt

Ma is pályára lép majd a nemzeti tizenegy, de három évvel ezelőtt ezen a napon sokkal fontosabb mérkőzésre került sor.

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

Utolsó szakaszába érkezik a Nemzetek Ligájának csoportköre: minden szinten és csoportban eldől, hogy ki esik ki, és ki játszhat az adott divízió megnyeréséért.

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

amerika, london, párizs

Nem nyugszanak a migránspárti brüsszeliták, ismét az Európai Parlament (EP) elé citálják a migránsvízumok ügyét. Szerdán ugyanis nem lett meg az abszolút többség a "humanitárius célú vízumok" bevezetését kezdeményező határozatról szóló európai parlamenti szavazáson.

A holland liberálisoknak már Fekete Péter is rasszista

A bíróság egyelőre elutasította a karakter betiltását célzó javaslatot.

A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön bejelentette: a kormány Brüsszelhez és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében.

Bóday Pál: a baloldal kisajátítja a zöldtémákat

Bóday Pál: a baloldal kisajátítja a zöldtémákat

ökojobb

Bóday Pállal, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk arról, hogy a környezet- és állatvédelem témája nem csak a baloldalé, hogy a vegetarianizmus nem egy libsi divathullám, hogy egyre több az "ötperces állatvédő", valamint, hogy még ma is létezik a megélhetési állatvédelem.

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

amerika, london, párizs

Nem érzékelhető az Európai Unió területére irányuló migrációs hullám enyhülése Németországban, amelyre továbbra is erőteljes nyomás hárul.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére