Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Asszád most nyerhette meg a háborút

2016. december 7. 20:28

ALEPPÓ, 20:28

Aleppó óvárosának visszaszerzése az utóbbi évek legnagyobb eredménye, ezzel egy lépéssel közelebb jár Asszád ahhoz, hogy visszaszerezze az egész ország felett a hatalmát.

Az ilyen témában mindig jól értesült Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerda reggeli bejelentése szerint az ország elnökéhez, Bassár el-Asszád elnökhöz hű kormányerők visszafoglalták a hónapok óta ostromlott, egykor milliós nagyváros, Aleppó óvárosát.

A lázadók az éj során azért hagyták el a város magját, mert attól féltek, hogy a kormányerők körbezárják őket, aminek végzetes következményei lehettek volna. Kedd este több követet is Törökországba küldtek a felkelők, hogy Erdogan közbenjárásával elérjék, hogy egy szabad folyosón ők és a civil lakosság elhagyhassa a várost.

A felkelés központja elesett és nem segítik fel

Az Arab tavasz néven elhíresült felkeléssorozat, amelyik az egész észak-afrikai régióban, valamint a Közel-Keleten végigsöpört, Szíriát sem kímélte, sőt itt alakultak ki a legdurvább harcok.

Míg Marokkóban, Tunéziában és Algériában viszonylag hamar helyreállt a rend, addig Szíria a földi pokollá változott. A kormányellenes tüntetések Aleppóból indultak, ahol százezres tömegek követelték Asszád elnök lemondását. Az eseményeket feszült figyelemmel kísérő hadsereg végül hatalmas hibát követett el: az emberek közé lövetett, aminek beláthatatlan következményei lettek.

Aleppó lett az Egyesült Államok által támogatott, mérsékeltnek hazudott felkelők központja. Nem csoda, hogy itt dúltak a legdurvább harcok a polgárháború sújtotta országban. A város gyakorlatilag megsemmisült az éveken át tartó öldöklésben. Mára odáig fajult a helyzet, hogy a civil lakosság jóformán alig jut ivóvízhez, továbbá az élelmiszerkészletek is igencsak megcsappantak.

Fotó: AFP
Ha békét akarsz, készülj a háborúra

A várost elég hamar, mindössze pár hét alatt elvesztették a kormányerők, azonban nem adták fel a harcot és pár hónapnyi készülődés után nekiláttak a város visszafoglalásának.

A város azonban addig a káosz szélére került. A lázadók képtelenek voltak normális körülményeket biztosítani az ott maradt lakosság számára, a régi önkormányzati épületeket és okmányirodákat nem építették újjá, ami pedig megmaradt, abból nem maradt más, mint imaház és más vallási intézmények.

Bár a lakosság ezeket a dolgokat nehezen nyelte le, a lázadók ellen nem tüntettek. A várost irányító egykori tüntetők az Iszlám Államéhoz hasonló szigorú, iszlamista törvényeket vezettek be. Több olyan hír is szárnyra kapott az amúgy teljesen lezárt térségből, hogy az utcákon nyilvános kivégzéseket tartottak. 

Fotó: AFP
A tökéletes fekvése lett a város veszte

Aleppó nem hiába lett az egyik legfontosabb kulturális és gazdasági város a Közel-Keleten. A település több, kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal találkozásánál fekszik. Ezért is  folytak itt a legdurvább harcok

Több szakértő úgy vélekedett korábban, hogy aki átveszi a hatalmat Aleppó felett, az megnyeri a háborút. Többek közt ennek is köszönhető, hogy mindenki utolsó az töltényig harcol a térségben és a szíriai polgárháború összes résztvevője jelen van. Aleppóért a felkelők, a kormányerők, a kurdok, valamint az Iszlám Állam is küzd, ezért van az, hogy a városon belüli kerületeket is más-más ural. 

Fotó: AFP
Asszád most került a legközelebb ahhoz, hogy eldöntse a harcot

Bassár el-Asszádnak van a mostani helyzet szerint a legnagyobb esélye arra, hogy visszaszerezze a város feletti uralmat. Az óváros, azaz a városközpont megszerzésével és a lázadók visszavonulásával hatalmas területi és politikai sikert aratott, hiszen az ellene felkelőknek a menekülés egy óriási presztízsveszteség, amit egykönnyen biztos nem nyelnek le.

Az Iszlám Állam folyamatos területvesztései és erőinek centralizálása miatt egész korán kiesett a harcokból. Bár Aleppó számukra már annyira az általuk uralt területek perifériáján van, hogy igazából maguk sem gondolhatták azt, hogy komoly esélyük van az amúgy is vallásilag teljesen megosztott város megszerzéséhez. Nem sokkal ezelőttig a kurdok is irányítottak egy-egy negyedet, ám mára ők is visszább húzták soraikat.

Mi lesz Asszád győzelme esetén?

Ez az, amit senki sem tud megjósolni. Bár a háború elején a nyugati sajtó nagy része csak azt mondogatta, hogy Asszád egy diktátor és mennie kell, mára belátták, hogy egyedül neki van reális esélye arra, hogy helyreállítsa a rendet az országban.

Az oroszok jelentős támogatásának köszönhetően egyre több területet tudott visszaszerezni Asszád, és egyre elfogadottabb politikussá vált. Aleppó esetleges visszafoglalása után vélhetően lesz arra is kapacitása a kormányerőknek, hogy megkíséreljék átvenni az uralmat az ISIS által elfoglalt területeken.

Amennyiben valóban sikerül helyreállítani a rendet az országban, és az egész fölött Asszád uralkodik, akkor is egy füstölgő puskaporos hordó lesz az országból. Arról nem is beszélve, hogy felfoghatatlan összegekbe kerülne az egész ország újjáépítése és stabilitásának helyreállítása.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Mióta Sadiq Khan vezeti Londont, az erőszak a mindennapok része lett

A brit közlekedési rendőrség legfrissebb adatai szerint a londoni metróban elkövetett bűncselekmények száma 43 százalékkal ugrott meg az elmúlt három évben, mióta a város vezetését Sadiq Khan vette át.

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

amerika, london, párizs

Alexandre Benalla ellen azután kezdett nyomozni az ügyészség, miután kiderült, hogy luxuskörülmények között, diplomata-útlevéllel utazgatott.

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

szabad vasárnap

A Sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

amerika, london, párizs

Megközelíti a 36 százalékot a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga támogatottsága egy szombaton közölt közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Liga egyeduralmát mutatja ki az országban négy hónappal az európai parlamenti választások előtt.

A téves párhuzam

A téves párhuzam

kétharmad

A mostani tüntetéssorozat miatt a balliberális médiumok, illetve politikum egyre gyakrabban emlegeti 2006-ot. A két esemény között párhuzamot vonni nemcsak téves, veszélyes, hanem nettó butaság - erre világított rá az Echo TV Informátor című műsora.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Az "Árnyékszékkormány"

Megtámadták a tüntetők az Echo TV stábját

Az Echo TV kollégái kint vannak a budapesti demonstráción, többen az operatőrre támadtak. A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Az Index fake news gyár megint hírt hamisított: most éppen Székesfehérvárról

A tények és a valóság egyáltalán nem érdekli a ballib álhírgyártó médiumokat. A minden áron az ellenzéket propagálni akaró nagy igyekezetében az Index most épp a valójában történteknek az ellenkezőjét közölte a Székesfehérvár pénteki közgyűléséről megírt álhírében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére