Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Arab sajtó: a bevándorlók túlnyomó többségét csupán a jobb megélhetés iránti vágy vezérli

2018. február 21. 18:00

DUBAJ, 18:00

A Migrációkutató Intézet legutóbbi, angol nyelvű elemzése azt vizsgálja, hogy az arab nyelvű média miként értékeli a tömeges elvándorlás jelenségét. A végeredmény alapján még jogosabbá vált a kérdés: mégis ki az, aki józan ésszel még mindig támogatni tudja a bevándorlást?

Hiánypótló kutatást végzett a Migrációkutató Intézet, amelyben a migráció, különösen a 2015–2016-os migrációs hullám arab sajtóban megjelent visszhangját vizsgálja. Az arab médiában megfogalmazott megközelítések egyrészt rámutatnak arra, hogy mely elképzelések jelentenek veszélyt Európára, másrészt azokra a racionális, migrációkritikus érvekre is rávilágítanak, amelyek a kibocsátó területeken már megjelentek, s amelyek összeegyeztethetők Magyarország álláspontjával.

Az elemzés alapját mintegy 300 médiatermék adta, köztük mérvadó hírportálokon (al-Jazeera, al-Hayat) megjelent véleménycikkek, olvasói kommentárok, YouTube-videók és Twitter-bejegyzések. Az álláspontok több fő kategóriába sorolhatóak, amelyek mindegyikét a tipikus érveket felsorakoztató idézetek illusztrálják. Lássuk, melyek ezek.

A konzervatív, fundamentalista értékelések

Ezen álláspont szerint az elvándorlás az iszlám terjeszkedésének eszköze, és Eurábia 2050-re valóssággá válhat. Az al-Jazeera katari finanszírozású, a Muszlim Testvériség irányvonalát követő internetes felület, valamint a szalafita Islammessage.com több írásában is megjelenik ez motívum, amely a migrációt küldetésként határozza meg. Egy al-Jazeerán publikált cikk azt javasolja, hogy a Nyugatra vándorolt muszlimok taktikai okokból jó kapcsolatokat kell, hogy kiépítsenek a társadalom többi részével, ugyanakkor őket iszlám szervezeteknek kell ellenőrzés alatt tartaniuk.

Fotó: AFP
Migrációpárti, szekuláris beállítottság

Elsősorban egyiptomi és libanoni véleményalkotók képviselik ezt az álláspontot, melynek fókusza az, hogy a kivándorlás áldás. A Yasur libanoni újság szerzője szerint a migráció lehetőséget ad anyagi javak és tudás megszerzésére. Egy több tízezres követővel rendelkező közismert egyiptomi értelmiségi hazájának rossz közegészségügyi viszonyaival szemben a nyugati életforma egészséges jellegét hangsúlyozta migrációra buzdító Twitter-üzenetében. A bejegyzésére adott kommentek egy része azonban kifejezetten szkeptikus hangvételű.

Elvándorlással szembeni kritika

Több vélemény is kritikával tekint az elvándorlás jelenségére. Az angol nyelvű, Londonban szerkesztett liberális al-Hayat című lapban a libanoni újságíró, Ghassan Charbel tollából megjelent cikk szerint viszont hiú ábránd azt várni, hogy a nyugati országokban minden problémára megoldást lehet találni. Ennek alátámasztására egy libanoni fiatalember, Habib történetét idézi, aki mérnök létére sem kapott képzettségének megfelelő munkát, és inkább a hazatérést választotta, mint a „megalázó helyzetek sorozatát, amiben németországi tartózkodása alatt része volt.”

Nyugati muszlimellenesség

A kivándorlással kapcsolatos kudarcélmények oka egyesek szerint a nyugati muszlimellenességben keresendő. Így vélekedik például a Nagy-Britanniában élő, liberális szaúd-arábiai üzletember által alapított Elaph magazin szerzője. A cikkre adott kommentárok egy része ez esetben is ellentmond az írásban megfogalmazott véleménynek, és a muszlimokat teszi felelőssé, akik egy átpolitizált iszlám nevében fanatikus tetteket hajtanak végre, és elzárkóznak a befogadó társadalommal való kapcsolatteremtéstől.

Isten hozott a multikulti fellegvárában, Birminghamben

A migráció nem jelenthet megoldást

Egyes véleményvezérek szerint az eddigi tapasztalatok ellenére továbbra is az országok demokratizálódása oldhatja meg a helyzetet. Az algériai Echourouk liberális napilap egy Franciaországban élő algériai újságírót idéz, aki szerint az elvándorlás kényszerűség, a megoldást csakis az adott országok társadalmi valóságának átalakulása jelentheti. A marokkói Maghress szerint illegális útvonalakon elvándorolni olyan áldozatokat követel, amelyek soha nem térülnek meg – ilyen hangok is megtalálhatók az arab nyelvű sajtóban.

A YouTube-on tömegesen találhatóak olyan személyes beszámolók, amelyek óva intenek az útra keléstől. Különös figyelmet érdemel egy iraki keresztény újságíró, Sulaqa Boulos Yousef a Kitabat című egyik legnagyobb iraki online újságban kifejtett véleménye, aki szerint a keresztények számára az üldöztetésre nem az elvándorlás a válasz.

Összefoglalás

Elmondható, hogy az arab média a migráció jelenségének minden aspektusával foglalkozik, nincsenek tabutémák, ám hangvétele érzelmileg túlfűtött: vagy tragédiaként, vagy isteni kegyelemként értékeli a kivándorlást.

Fotó: AFP

A szír sajtó kivételével azonban a kibocsátó országok kormányzatainak felelőssége nincs jelen a diskurzusban. A sajtótermékek elemzéséből megállapítható, hogy az arab nyelvű sajtó az iszlamisták jelenlétét az európai befogadó országokban tényként kezeli. A sajtótermékek vélekedése egyöntetű abban a tekintetben, hogy a kivándorlók túlnyomó többségét csupán a jobb megélhetés iránti vágy vezérli.

Egyre többet lehet olvasni a Nyugaton élő bevándorlók integrációjának kudarcáról, amelyért sokan a Nyugatot teszik felelőssé. Ugyanakkor megjelennek azok a vélemények is, amelyek a bevándorlók felelősségét hangsúlyozzák, és kiemelik, hogy az integráció kudarcának oka az elzárkózás és az iszlám konzervatív értelmezése.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére