Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Aprópénzből hajthatták végre a párizsi merényleteket

888.hu

2015. november 21. 20:18

PÁRIZS, 20:18

Alig néhány nappal a párizsi merényletek után Franciaország és Belgium bejelentette, hogy 1 milliárd eurót költenek további biztonsági intézkedésekre.

Ezzel szemben magukra a támadásokra – feltehetően – alig volt többre szükség, mint Kalasnyikov gépkarabélyokra, lőszerre, bérelt autókra és lakásokra, valamint robbanó övekre, s ezekre a nyolc elkövető viszonylag keveset költhetett.

Ha példának a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekményeket vesszük, akkor azok költsége a független 9/11 bizottság számításai szerint 400 és 500 ezer dollár között mozgott, ebben benne volt a pilóták kiképzése, valamint a kiképzés idején a repülőutak és a szállás költsége is.

A párizsi merényletek összköltésge ennek a 2 százalékába kerülhetett.

A merényletek legbonyolultabb részéhez, a robbanó övek elkészítéséhez elegendők voltak különböző olcsó alapanyagok: mind a hét halott párizsi támadó robbanó övet viselt, amely egy TATP nevű robbanószerből, egy elemből és elsütő billentyűből állt.

A biztonsági körökben "Sátán anyjaként" is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2005. évi londoni merényletekhez, és ezt próbálta felrobbantani 2001. decemberében egy repülőgépen a "Cipőbombás" néven elhíresült Richard Reid is.

A TATP elkészítéséhez szükséges vegyi anyagok drogériákban beszerezhetők, övenként 5-10 euróért, a Stade de France-nál magukat felrobbantó három merénylő övében lévő csapszegekből pedig 500 darab már 150 euróért is beszerezhető.

A merénylők két lakást béreltek Párizsban, az egyiket egy hétig, a másikat három napig, ennek a költsége 680 euró körül lehetett a nyilvánosan elérhető lakásbérlési árak alapján.

A merénylők által használt Volkswagen Polo, Seat Leon és Renault Clio gépkocsik bérleti díja, amelyekkel a nyomozók szerint Brüsszelből Párizsba utaztak, 595 euróba kerül egy ismert gépkocsi-kölcsönző cégnél, feltéve, hogy egy hétre vették bérbe, üzemanyaggal és adókkal együtt.

Fotó: AFP
Egy Kalasnyikovot 300 és 700 euró közötti áron lehet beszerezni az Európai Unióban az európai közös rendőri szerv, az Europol szerint. A 7,62-es kaliberű lövedékből - ebből a lövedékből találtak több százat az éttermek környékén – 2000 darab beszerezhető mintegy 500 eurós áron az interneten.

A Bataclan rendezvényközpontnál három Kalasnyikovot használtak, három továbbit találtak az egyik autóban, s feltehetően volt még egy, így mindennek költsége összesen 5400 euró lehetett.

Összesítve: 7000 euró körüli összegre jön ki.

Ugyanakkor a támadások további költségei homályosak. Az egyik támadó például Ahmed Ali el-Mohammed néven, szíriai útlevéllel utazhatott a menekültek által használt útvonalon Görögországból Párizsba. Egy ilyen utazás költsége Szíriából Törökországon át a görög határig igen változó.

Busztársaságoktól, komptársaságoktól, egy utazási irodától, a rendőrségtől és az Égei-tengeri Lerósz szigetén működő önkéntes segélyszervezettől kapott információk alapján a Törökországból a macedón határig tartó utazás 1200 euróba kerülhet. Ez az olcsóbb változat: ekkor az illető olyan csónakokon kel át a tengeren, melyek gyakran elsüllyednek, számos menekült életét követelve. S akkor ebben az árban nincs benne a hamis személyazonossági okmányok költsége. Ha viszont a terrorista egy ennél biztonságosabb hajón utazik hamis útlevéllel, akkor az út akár 5000 euróba is kerülhet.

(Reuters, MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Győzött az igazság Szeviép-ügyben

A bíróság azzal, hogy bűnösnek mondta ki az építőipari cég egykori vezetőit, igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy károsultjainak - jelentette ki Szabó Bálint kedden Szegeden.

A lengyelek is beintettek az ENSZ migránssimogatásának

A lengyel kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - jelentették be Varsóban a keddi kabinetülést követően.

Szigorúbb keretek közé kell szorítani a techcégeket, mert ez már nem állapot

Szigorúbb keretek közé kell szorítani a techcégeket, mert ez már nem állapot

amerika, london, párizs

Tim Cook, az Apple vezetője szerint több szabályozásra van szükség a techiparban, jelenleg ugyanis szinte semmi nem védi a felhasználókat az ipar óriásaival szemben. Ugyanakkor egyre több visszás helyzet lát napvilágot: adatszivárgások, cenzúra, profilok törlései. A következő hónapok izgalmas témája lesz, hogy a Trump-adminisztráció milyen szabályozásokat fog hozni ezen a területen.

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

amerika, london, párizs

Izrael nem fogja aláírni az ENSZ globális migrációs megállapodását - idézte honlapján a Times of Israel című napilap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi közleményét.

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

kétharmad

Cáfolja az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíciónak azt az állítását, miszerint a párt elszámolásához szükséges dokumentumok másolatai már az ÁSZ-nál lennének. A pártnak a szombati tűzben elégett könyvelésével kapcsolatban az ÁSZ közleményben figyelmeztette a DK-t arra, hogy pártként köteles biztonságosan megőrizni és bemutatni az elszámolását.

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

amerika, london, párizs

Döbbenetes felvétel látott napvilágot a sajtóban, melyen Karina Szpiridonova muszlim terrorista egy csecsenföldi rendőrségi ellenőrző pontot megközelítve, a figyelmeztetések ellenére, Allah nevében felrobbantja magát.

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

amerika, london, párizs

Az ENSZ globális migrációs paktuma a "puha jog" elvét követi, ám mindezt a "menekültlobbi", az NGO-k és a baloldali média nyomásgyakorlása révén később kőkemény, átfogó jogerőre lépés követi - írja a Junge Freheit főszerkesztője, Dieter Stein.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére