Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Applebaum már Csehországban is diktatúrát lát

2018. január 30. 12:38

Történt ugyanis, hogy Csehországban a markáns kiszólásairól is híres Milos Zeman nyerte az elnökválasztást. Anne Applebaum pedig kiborult ezen.

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten zajlott a csehországi elnökválasztás második fordulója, ahol két jelölt, az européer nézeteket valló Jirí Drahos és a bevándorlásellenes kiszólalásairól is híres Milos Zeman mérte össze az erejét. Az eredmény nagyon szoros volt kettejük között (csupán 175 ezer szavazat döntött), de végül Zeman a voksok 52 százalékát tudta megszerezni, így a következő években is ő lesz az államfő.

Fotó: AFP

A liberálisok házi kedvence, Anne Applebaum legújabb cikkében ismét hozta a formáját, bár kivételesen most nem Magyarország és Lengyelország volt a célpont, hanem inkább Csehország „elemzésére” adta a fejét.

A cseh elnökválasztás eredménye többet elárul a nyugati demokrácia állapotáról, mint amit bevallanánk”

írta Anne Applebaum a Washington Post hasábjain. A történész szerint bár Zeman nem a legjelentősebb politikus (hiszen az államfői tisztség Csehországban sok szempontból csupán reprezentatív), mégis aggodalommal tölti el a nyugatiakat, hogy egy olyan elnök határozza majd meg a következő években a cseh közhangulatot,

  • aki felszólal a kényszerkvóták ellen,
  • aki elítéli az illegális bevándorlást,
  • aki kritizálja Brüsszelt
  • és aki inkább orosz- és Kína-barát retorikát képvisel.

Applebaum mindezekből azt a következtetést vonja le, hogy fennáll annak veszélye, miszerint Prága is – követve a Budapest és Varsó által „kikövezett” utat – kifelé fog tartani a demokratikus táborból.

A történész szerint a Zeman-jelenség nem csupán egy posztkommunista probléma. Annál sokkal többről van szó, politikája ugyanis egy antiliberális értékrend előfutára lehet Csehországban is. A cseh média egy bizonyos fokig már amúgy is már a zemani úton jár, hiszen gőzerővel nyomatják a „menekültellenes” retorikát, és bizonyos kérdésekben kihangsúlyozzák az ország szuverenitását.

Fotó: AFP

Applebaum sivalkodásában megjegyzi, hogy a cseh elnökválasztási kampány elemei kísértetiesen hasonlítanak Donald Trump 2016-os kampányára. Előkerült például a pedofília vádja (!) a riválissal szemben. De más egybeesések is vannak Zeman kampányában – például az olasz bevándorlásellenes Öt Csillag Mozgalommal, a Forza Italia vezetőjével, Silvio Berlusconival vagy épp az orosz elnökkel.

A szerző szerint a liberális demokrácia kulcsa az idehaza csak „függetlenobjektív” médiának nevezett jelenség. Mindez magyarra lefordítva nagyjából azt jelenti: ők majd jól megmondják, mik a tények, a többieknek pedig kuss van! Kit érdekelnek a választások, a népszavazások eredményei?

Applebaum szerint míg Kelet-Európában nincs ilyen, addig Németországnak vagy Franciaországnak épp az a szerencséje, hogy működik a „függetlenobjektív” média.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Már nyomoznak Demeter Márta ellen

Már nyomoznak Demeter Márta ellen

kétharmad

Nyomozást rendelt el az ügyészség Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő titoksértési ügyében. A politikust egy magánszemély és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának több tagja jelentette fel, miután érzékeny katonai adatokat hozott nyilvánosságra.

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére