Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Antiszemitizmus - az európai baloldal utolsó reménye

Kovács Tibor

2017. október 11. 21:28

Egyre több országban válik nyilvánvalóvá, hogy a hagyományos baloldali politika nem alkalmas a valóságos problémák megoldására. A hagyományos baloldali pártok teret vesztenek, és úgy tűnik, nem maradtak politikai tartalékaik, ezért a muszlim bevándorlók szavazataiért kell küzdeniük. Ehhez azonban nem vezet más hatékony út, mint az antiszemitizmus integrálása politikájukba.

Nem egyszerű manapság baloldalinak lenni a világban. A valóság rácsapta az ajtót elrugaszkodott világlátásukra és elveikre. A kemény hétköznapok, a növekvő konfliktusok, a terror, az iszlám kereszténység iránti gyűlölete nehezen egyeztethető össze az emberiség nagy multikulturális, globális összefogásának álmával, amire a baloldali politikák épülnek. A baloldal szavazótábora kezd szétszéledni. Egyesek jobbközépre húzódnak, mások egyenesen a jobbszélre. A német választás szép példája volt ennek. A baloldalnak új szavazókra van szüksége, aminek meg is van az utánpótlása a migránsok személyében. Ezt legelőször talán Nagy-Britanniában ismerték fel és alakították stratégiává. Az ottani Munkáspárt – ami öles léptekkel közelít társadalmi elveiben a marxizmus felé – is egyre nyíltabban támaszkodik a bevándorlók szavazataira. London muszlim polgármesterét – aki arra a kérdésre, hogy a lányát hozzáadná-e egy nem muszlimhoz, vonakodva mondott igent – ezek a szavazók juttatták a polgármesteri székébe. Amióta ott van, sok emlékezetes dolgot tett a britek történelmi nagyságának növelése érdekében. Hogy egyet említsünk: kijelentette, hogy a terrorizmus a nagyvárosok életének normális része. Ez olyan hatásos mondatnak bizonyult, hogy az ENSZ-ben felmerült az ötlet, hogy csak azt lehessen nagyvárosnak nevezni a jövőben, ahol van terrorizmus. Arról is hallani, hogy a Budapest haladó nagyvárosi státuszának megőrzése miatt aggódó ellenzéki szervezetek tüntetést szerveznek, amiben követelik a budapesti terrorcselekményeket, ugyanis nem szeretnék, ha hazánk lemaradna a fejlett Nyugat mögött.

A tréfát félretéve, London helyzete, ahol a nem európai népesség többségbe került, jól mutatja a baloldal jövőjét. A muszlim szavazók segítségével győzelemre is képes, de nélkülük marginalizálódhat. London után adott a recept az angol Munkáspárt és sok más európai baloldali párt számára is.

Azonban valamit valamiért. A baloldal megszerezheti a muszlim szavazókat, mert muszlim pártok egyelőre nincsenek, azonban ezért valamit adni kell nekik. Ez pedig az antiszemitizmus vagy Izrael-ellenesség – ha mézbe akarjuk csomagolni a keserű pirulát. A baloldalnak azonban, amely a rasszizmus elleni küzdelem legnagyobb harcosa volt, meglehetősen nehéz arcvesztés nélkül antiszemitává válnia. A muszlim szavazókat ezzel megnyernék, de elvesztenék saját balliberális szavazóik egy részét. Ezért egyelőre inkább Izrael-ellenességgel próbálják eladni politikájukat. Ami ugyan működik, de megmosolyogtató, mivel évtizedekig ők maguk utasították el az izraeli politika bármiféle kritikáját, látens rasszizmusnak minősítve azt. A világ azonban változik.

A brit Munkáspárt legerősebb csoportját Momentumnak nevezik, aminek legfőbb célja Corbyn támogatása. (Talán nem véletlenül azonos a magyar baloldali mozgalommal.) Ez a nagyon befolyásos marxista csoport nyíltan antiszemita. A Labour ugyan eljátssza ennek kapcsán, hogy ezt nem tűri a párton belül, de a lóláb kilóg. Már 2016-ban botrány tört ki az antiszemita jellegű megnyilvánulások miatt, ami 2017-ben folytatódott. 2016-ban ugyan felfüggesztettek kb. 20 tagot a Momentum mozgalomból, de ez nem segített semmit, egy évvel később még mindig a vezetésben voltak, hogy újra antiszemita megnyilvánulásokkal hívják fel magukra a figyelmet. Ezt még figyelemreméltóbbá teszi az, hogy a Momentum mozgalomról már 2016-ban is úgy beszéltek, mint egy párt a pártban, de 2017-re már olyan erőssé váltak, hogy nélkülük nem lehetett megvalósítani a mérsékeltek kongresszusi agendáját. Amikor például a brit kormány által is használt nemzetközi antiszemitizmus fogalmát akarták a Munkáspártban is bevezetni, a Momentum mozgalom aktivistái megjelentek a gyűlésen, és ahogy a találkozó után fogalmaztak, „leordították a vezetőséget”. A vezetők emiatt visszakoztak a tervtől. Ennél azonban messzebb is mennek a mozgalom aktivistái. Alelnökük például nyíltan követelte, hogy lehessen a holokauszttagadásról vitát folytatni. A mérsékelt párttagok ugyan követelték a kizárását, de csupán annyit értek el, hogy alelnöki pozícióját fel kellett adni, de még vezetőségi tagságától sem fosztották meg, nemhogy párttagságától. A Momentum nem csak a szofisztikált antiszemitizmus húrjait pengeti. Olyan tweeteket nyomnak, amiben csótányoknak nevezik a zsidókat, a holokauszttúlélőket „fizetett hazudozóknak” és a zsidókat általában „hazug szarnak” titulálják.

2017-re a dolgok odáig fajultak, hogy végül is egy határozatot fogadtak el ebben a kérdésben, hogy megnyugtassák a zsidó szavazókat és párttagokat. A határozatot a párt zsidó mozgalma támogatta, amire a marxisták a következőképpen reagáltak: „Ezt támogatja a zsidó mozgalom, ami megfelelő indok arra, hogy elolvasás nélkül ellene szavazz.” Sőt odáig mentek, hogy megpróbálták kizáratni a zsidó mozgalmat a pártból, amiért támogatja Izraelt. Ez az a pont, ami a baloldali pártoknak még sokáig segítséget nyújt, antiszemita szavazóik kielégítésére, hogy közben megőrizzék demokratikusnak beállított elkötelezettségüket. Maga Corbyn legfőbb stratégiája is ez, mert a Momentum nélkül megszűnne a politikai ereje. Ezért erősen ellenzi a cionizmust, ami az antiszemiták számára egyelőre elegendően antiszemita kinyilatkoztatás egy pártelnöktől. Corbyn emellett is tett gesztusokat. Például nem ment el egy zsidó összejövetelre a konferencia utolsó napján, helyette inkább egy a nagy ivászaton ünnepelt híveivel.

Az elfogadott határozat egyébként önmagában kivitelezhetetlen és zavaros a hétköznapi realitások szempontjából, mert önellentmondást tartalmaz. Egyszerre tiltja ugyanis az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát, amelyek a gyakorlatban kizárják egymást. Az iszlám ugyanis antiszemita, de ezt kimondani iszlamofób. Ez könnyen akár a zsidók ellen fordítható fegyverré teszi a határozatot. Amennyiben a zsidók antiszemitizmussal vádolnak iszlám csoportokat, könnyen ők válhatnak rasszistává a Munkáspárt előtt.  

A baloldal antiszemita stratégiája a nagyobb muszlim közösségekkel rendelkező országokban működhet jól a következő évtizedekben, akár kormányra is segítheti a baloldalt néhány országban.

Hosszabb távon azonban működésképtelen a módszer. Tovább növeli a törést a társadalomban. A politika alapvetően kettéhasadhat, teljesen más irányok lehetnek azokon a helyeken, ahol muszlim többséggel irányítanak és az ország többi részében. Hosszabb távon a muszlimok számának növekedésével nem lesz elegendő a szalon-antiszemitizmus, ennél komolyabb elkötelezettséget akarnak majd, és a muszlim pártok megalakulása szintén korlátozhatja a baloldal mozgásterét. Ebből kivezető út egy baloldali vallásos muszlim pártvezető megválasztása lehet csak és a baloldali pártok iszlamizálása.

A baloldal sokszor elárulta már népét a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében. A muszlimoknak kedvező politika lehet ezek között az egyik legsúlyosabb árulás, ami akár végzetes is lehet ezen országok számára.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Apáti Bence, Bertha László, Falusi Vajk, Fűrész Gábor, GFG, H.I., Ifj. Lomnici Zoltán, Ketipisz Sztavrosz, Megadja Gábor, Kovács Tibor, Szentesi Zöldi László, Vincze Viktor Attila.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Bitcoinod van? Van egy rossz hírem!

Egy hónap alatt értékének csaknem a felét elvesztette a virtuális valuta, aminek árfolyama szerda délután tízezer dollár alá csúszott.

A legmagasabb rangú amerikai dzsihadista exfelesége vallott az iszlámról

Férjével együtt mentek Szíriába és álltak az Iszlám Állam szolgálatába, de ő hamar megunta, így elszökött.

"A migránsokat nem szabad kvóták szerint szétosztani Európában"

"A migránsokat nem szabad kvóták szerint szétosztani Európában"

közeleg a tél

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a bolgár elnökség programjával foglalkozó vitáját követően elmondta, hogy a migráció nem vezethet további megosztottsághoz a tagállamok között, a migránsokat nem lehet kötelező kvóták szerint szétosztani Európában.

A görög kommunisták megint randalíroztak

A csődközelben lévő állam szigorítani akart, amire anarchista fiatalok berontottak a pénzügyminisztérium épületébe.

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

amerika, london, párizs

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

Egy késelő migránstinit börtön helyett inkább kitiltanak a városból

Egy 15 éves migránst és édesapját arra szólította fel a városvezetés, hogy költözzenek el Cottbusból, mivel a fiú részt vett egy késeléses támadásban.

Élet a francia börtönökben: túl sok az iszlamista, nem éri meg havi 1500 euróért itt dolgozni

Élet a francia börtönökben: túl sok az iszlamista, nem éri meg havi 1500 euróért itt dolgozni

amerika, london, párizs

A hét eleje óta sztrájkolnak a francia börtönőrök az embertelen állapotok miatt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére