Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Antiszemitizmus - az európai baloldal utolsó reménye

Kovács Tibor

2017. október 11. 21:28

Egyre több országban válik nyilvánvalóvá, hogy a hagyományos baloldali politika nem alkalmas a valóságos problémák megoldására. A hagyományos baloldali pártok teret vesztenek, és úgy tűnik, nem maradtak politikai tartalékaik, ezért a muszlim bevándorlók szavazataiért kell küzdeniük. Ehhez azonban nem vezet más hatékony út, mint az antiszemitizmus integrálása politikájukba.

Nem egyszerű manapság baloldalinak lenni a világban. A valóság rácsapta az ajtót elrugaszkodott világlátásukra és elveikre. A kemény hétköznapok, a növekvő konfliktusok, a terror, az iszlám kereszténység iránti gyűlölete nehezen egyeztethető össze az emberiség nagy multikulturális, globális összefogásának álmával, amire a baloldali politikák épülnek. A baloldal szavazótábora kezd szétszéledni. Egyesek jobbközépre húzódnak, mások egyenesen a jobbszélre. A német választás szép példája volt ennek. A baloldalnak új szavazókra van szüksége, aminek meg is van az utánpótlása a migránsok személyében. Ezt legelőször talán Nagy-Britanniában ismerték fel és alakították stratégiává. Az ottani Munkáspárt – ami öles léptekkel közelít társadalmi elveiben a marxizmus felé – is egyre nyíltabban támaszkodik a bevándorlók szavazataira. London muszlim polgármesterét – aki arra a kérdésre, hogy a lányát hozzáadná-e egy nem muszlimhoz, vonakodva mondott igent – ezek a szavazók juttatták a polgármesteri székébe. Amióta ott van, sok emlékezetes dolgot tett a britek történelmi nagyságának növelése érdekében. Hogy egyet említsünk: kijelentette, hogy a terrorizmus a nagyvárosok életének normális része. Ez olyan hatásos mondatnak bizonyult, hogy az ENSZ-ben felmerült az ötlet, hogy csak azt lehessen nagyvárosnak nevezni a jövőben, ahol van terrorizmus. Arról is hallani, hogy a Budapest haladó nagyvárosi státuszának megőrzése miatt aggódó ellenzéki szervezetek tüntetést szerveznek, amiben követelik a budapesti terrorcselekményeket, ugyanis nem szeretnék, ha hazánk lemaradna a fejlett Nyugat mögött.

A tréfát félretéve, London helyzete, ahol a nem európai népesség többségbe került, jól mutatja a baloldal jövőjét. A muszlim szavazók segítségével győzelemre is képes, de nélkülük marginalizálódhat. London után adott a recept az angol Munkáspárt és sok más európai baloldali párt számára is.

Azonban valamit valamiért. A baloldal megszerezheti a muszlim szavazókat, mert muszlim pártok egyelőre nincsenek, azonban ezért valamit adni kell nekik. Ez pedig az antiszemitizmus vagy Izrael-ellenesség – ha mézbe akarjuk csomagolni a keserű pirulát. A baloldalnak azonban, amely a rasszizmus elleni küzdelem legnagyobb harcosa volt, meglehetősen nehéz arcvesztés nélkül antiszemitává válnia. A muszlim szavazókat ezzel megnyernék, de elvesztenék saját balliberális szavazóik egy részét. Ezért egyelőre inkább Izrael-ellenességgel próbálják eladni politikájukat. Ami ugyan működik, de megmosolyogtató, mivel évtizedekig ők maguk utasították el az izraeli politika bármiféle kritikáját, látens rasszizmusnak minősítve azt. A világ azonban változik.

A brit Munkáspárt legerősebb csoportját Momentumnak nevezik, aminek legfőbb célja Corbyn támogatása. (Talán nem véletlenül azonos a magyar baloldali mozgalommal.) Ez a nagyon befolyásos marxista csoport nyíltan antiszemita. A Labour ugyan eljátssza ennek kapcsán, hogy ezt nem tűri a párton belül, de a lóláb kilóg. Már 2016-ban botrány tört ki az antiszemita jellegű megnyilvánulások miatt, ami 2017-ben folytatódott. 2016-ban ugyan felfüggesztettek kb. 20 tagot a Momentum mozgalomból, de ez nem segített semmit, egy évvel később még mindig a vezetésben voltak, hogy újra antiszemita megnyilvánulásokkal hívják fel magukra a figyelmet. Ezt még figyelemreméltóbbá teszi az, hogy a Momentum mozgalomról már 2016-ban is úgy beszéltek, mint egy párt a pártban, de 2017-re már olyan erőssé váltak, hogy nélkülük nem lehetett megvalósítani a mérsékeltek kongresszusi agendáját. Amikor például a brit kormány által is használt nemzetközi antiszemitizmus fogalmát akarták a Munkáspártban is bevezetni, a Momentum mozgalom aktivistái megjelentek a gyűlésen, és ahogy a találkozó után fogalmaztak, „leordították a vezetőséget”. A vezetők emiatt visszakoztak a tervtől. Ennél azonban messzebb is mennek a mozgalom aktivistái. Alelnökük például nyíltan követelte, hogy lehessen a holokauszttagadásról vitát folytatni. A mérsékelt párttagok ugyan követelték a kizárását, de csupán annyit értek el, hogy alelnöki pozícióját fel kellett adni, de még vezetőségi tagságától sem fosztották meg, nemhogy párttagságától. A Momentum nem csak a szofisztikált antiszemitizmus húrjait pengeti. Olyan tweeteket nyomnak, amiben csótányoknak nevezik a zsidókat, a holokauszttúlélőket „fizetett hazudozóknak” és a zsidókat általában „hazug szarnak” titulálják.

2017-re a dolgok odáig fajultak, hogy végül is egy határozatot fogadtak el ebben a kérdésben, hogy megnyugtassák a zsidó szavazókat és párttagokat. A határozatot a párt zsidó mozgalma támogatta, amire a marxisták a következőképpen reagáltak: „Ezt támogatja a zsidó mozgalom, ami megfelelő indok arra, hogy elolvasás nélkül ellene szavazz.” Sőt odáig mentek, hogy megpróbálták kizáratni a zsidó mozgalmat a pártból, amiért támogatja Izraelt. Ez az a pont, ami a baloldali pártoknak még sokáig segítséget nyújt, antiszemita szavazóik kielégítésére, hogy közben megőrizzék demokratikusnak beállított elkötelezettségüket. Maga Corbyn legfőbb stratégiája is ez, mert a Momentum nélkül megszűnne a politikai ereje. Ezért erősen ellenzi a cionizmust, ami az antiszemiták számára egyelőre elegendően antiszemita kinyilatkoztatás egy pártelnöktől. Corbyn emellett is tett gesztusokat. Például nem ment el egy zsidó összejövetelre a konferencia utolsó napján, helyette inkább egy a nagy ivászaton ünnepelt híveivel.

Az elfogadott határozat egyébként önmagában kivitelezhetetlen és zavaros a hétköznapi realitások szempontjából, mert önellentmondást tartalmaz. Egyszerre tiltja ugyanis az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát, amelyek a gyakorlatban kizárják egymást. Az iszlám ugyanis antiszemita, de ezt kimondani iszlamofób. Ez könnyen akár a zsidók ellen fordítható fegyverré teszi a határozatot. Amennyiben a zsidók antiszemitizmussal vádolnak iszlám csoportokat, könnyen ők válhatnak rasszistává a Munkáspárt előtt.  

A baloldal antiszemita stratégiája a nagyobb muszlim közösségekkel rendelkező országokban működhet jól a következő évtizedekben, akár kormányra is segítheti a baloldalt néhány országban.

Hosszabb távon azonban működésképtelen a módszer. Tovább növeli a törést a társadalomban. A politika alapvetően kettéhasadhat, teljesen más irányok lehetnek azokon a helyeken, ahol muszlim többséggel irányítanak és az ország többi részében. Hosszabb távon a muszlimok számának növekedésével nem lesz elegendő a szalon-antiszemitizmus, ennél komolyabb elkötelezettséget akarnak majd, és a muszlim pártok megalakulása szintén korlátozhatja a baloldal mozgásterét. Ebből kivezető út egy baloldali vallásos muszlim pártvezető megválasztása lehet csak és a baloldali pártok iszlamizálása.

A baloldal sokszor elárulta már népét a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében. A muszlimoknak kedvező politika lehet ezek között az egyik legsúlyosabb árulás, ami akár végzetes is lehet ezen országok számára.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Apáti Bence, Bertha László, Falusi Vajk, Fűrész Gábor, GFG, H.I., Ifj. Lomnici Zoltán, Ketipisz Sztavrosz, Megadja Gábor, Kovács Tibor, Szentesi Zöldi László, Vincze Viktor Attila.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Tillerson: véget ért az Iszlám Állam elleni harc, az iráni csapatoknak el kell hagyniuk Irakot

Tillerson: véget ért az Iszlám Állam elleni harc, az iráni csapatoknak el kell hagyniuk Irakot

amerika, london, párizs

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint az iráni, illetve Irán támogatását élvező milíciáknak most már el kell hagyniuk Irakot, mert az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem a végéhez közeledik.

Így tüntettek az AfD ellen a hivatásos rettegők

Így tüntettek az AfD ellen a hivatásos rettegők

amerika, london, párizs

Nem csitul a hiszti: a demokratikus német választásokon a bevándorlásellenes AfD meglepően jól teljesített, emiatt pedig több ezer ember vonult ki vasárnap Reichstaghoz, hogy felháborodásának adjon hangot.

A transzgender ideológia átvette az uralmat Nagy-Britannia felett

A britek egyre jobban rá vannak feszülve a transzgender ideológiára. Ezzel leginkább az a baj, hogy sokszor szembe megy a józan ésszel. Jobb, ha tudod, hogy nincsenek terhes nők. Terhes EMBEREK vannak.

Spanyolország külügyminisztere tagadta a katalóniai rendőri túlkapásokat

Spanyolország külügyminisztere tagadta a katalóniai rendőri túlkapásokat

amerika, london, párizs

Teljesen elfogadhatónak tartotta a népszavazáson mutatott rendőri túlkapásokat, az azokról készült felvételeket pedig "hamisítványoknak" bélyegezte Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter.

"A szabadságvágy a magyarság erkölcsi többségét mindig egybekovácsolja"

"A szabadságvágy a magyarság erkölcsi többségét mindig egybekovácsolja"

közeleg a tél

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László vasárnap Martonvásáron, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen mondott beszédet. Mint mondta, 1956 bebizonyította, hogy az igazi szabadság iránti sóvárgást sohasem lehet külső erőszakkal elfojtani.

A cseh köztársasági elnök Babist kérte fel kormányalakításra

A cseh köztársasági elnök Babist kérte fel kormányalakításra

amerika, london, párizs

Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babist, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni.

Muszlim propagandafilm elkészítését finanszírozta a brit rendőrség

Muszlim propagandafilm elkészítését finanszírozta a brit rendőrség

amerika, london, párizs

A videó elején Nagy-Britannia füves lankáit láthatjuk arab zene kíséretében. Miközben a brit rendőrség országszerte forráshiánnyal küzd, erre az alkotásra futott a pénzükből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére