Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Amikor Bukarestet a magyar huszárok is ellepték

2017. december 6. 21:40

101 éve a Mikulás magyar és német katonákat hozott a románoknak.

Románia a központi hatalmak, így az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán lépett be az első világháborúba. Elvileg. Aztán a drágalátos keleti szomszédaink úgy döntöttek, hogy hátba szúrnak mindenkit, és 1916 augusztusában Bukarest átadta hadüzenetét Burián Istvánnak, a monarchia közös külügyminiszterének. Természetesen a román döntés hátterében egy piszkos ajánlat volt (például Erdély elcsatolása a Magyar Királyságtól), ami az Antanttól (legfőképp a franciáktól) érkezett – vélhetően a románok kérésére.

Bukarest egy percig sem titkolta: Budapestet akarták elfoglalni, porig rombolni. Párizsnak meg jól jött, hogy a Verdunnél lévő csapataik fellélegezhettek, hiszen a központi hatalmak hátában egy újabb front nyílt – a románok árulásának köszönhetően. Bukarest a kiugráskor nem volt túl rózsás helyzetben, de sikerült ezt is "orvosolni": Róma például orosz támogatást ígért Romániának.

A hadüzenet átadása után nem sokkal 370 ezer román katona tört be a Kárpátokon, de a monarchia nem maradt egyedül, Németország, Bulgária és Törökország is hadat üzent Bukarestnek.

August von Mackensen tábornok, ő vezette a románok elleni offenzívát

Út Bukarestig

Románia az augusztusi hadüzenet után 4 hónappal gyakorlatilag összeomlott. A fejét vesztett román hadsereg (és az őket segítő franciák, oroszok és szerbek) gyakorlatilag a felperzselt föld taktikáját alkalmazva semmit nem hagyott maga mögött.

Október végére felszabadult Erdély, november végére pedig a román parlament és maga I. Ferdinánd román király is elmenekült a fővárosból. Bukarest ostroma azonban elvileg nem lehetett könnyű falat a központi hatalmaknak, mivel a város köré egy erődrendszert húztak még a 19. században.

A románok azonban úgy döntöttek, megkímélik fővárosukat, de súlyos vereséget könyveltek el a város közelében is, így gyakorlatilag ajtó-ablak helyzet nyílt a központiak előtt, amit ki is használtak.

A német-magyar csapatokat óriási üdvrivalgás fogadta Bukarestben, amit puskalövés nélkül sikerült bevenni, mivel azt egyetlen árva román katona sem védte. 1917-ben békét is kértek. Számukra ciki.

Bevonulás Bukarestbe

De sajnos, mint tudjuk, nem sokkal később fordult a kocka, és 1918 őszén pont a fosztogató román hadsereg vonult be Magyarországra. 1916. december 6-a, illetve az offenzívát vezető tábornok, August von Mackensen neve vastag betűvel van szedve a történelemkönyvekben.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A német nővérek már önvédelmi órákra járnak

A német nővérek már önvédelmi órákra járnak

amerika, london, párizs

Az utóbbi hónapok, évek sorozatos támadásai miatt félnek a kórház alkalmazottjai.

Putyin: Oroszország nem akar új fegyverkezési versenyt

Putyin: Oroszország nem akar új fegyverkezési versenyt

amerika, london, párizs

Vlagyimir Putyin hétfőn Moszkvában fogadta az elnökválasztáson elindult ellenfeleit. Az eseményen arról beszélt: Oroszország nem szeretne ismét bekerülni egy fegyverkezési versenybe.

Egy demokrata politikus szerint a zsidó bankárok az időjárást is manipulálják

Masszív zsidózásba fulladt a demokrata Trayon White Sr. múlt hét pénteki Twitter-videója. Bocsánatot is kért miatta.

Szélsőbaloldaliak megrongálták egy AfD-s autóját és házát

Szélsőbaloldaliak megrongálták egy AfD-s autóját és házát

amerika, london, párizs

A jobboldali párt Heidenheimben tartott pártnapot a hétvégén, ekkor történt a rongálás is.

Ezt érte el London muszlim polgármestere: harminc százalékkal több a gyerekmolesztálás

Az elmúlt években drasztikusan megemelkedett a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények száma.

Szijjártó: Ukrajna nem bújhat ki a kötelezettségei alól

Szijjártó: Ukrajna nem bújhat ki a kötelezettségei alól

spring is coming

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben tárgyalt az uniós kollégáival. A tanácskozás szünetében így nyilatkozott: az, hogy egy olyan ország, mint Ukrajna geopolitikailag fontos pozícióban van, nem jelenti azt, hogy mentesülne a nemzetközi jogszabályok betartása alól, sem pedig azon kötelezettsége alól, hogy megvédje az ország területén élő kisebbségeket.

A jobbikos Szávay teljesen alkalmatlan bárkinek a képviseletére

A jobbikos Szávay teljesen alkalmatlan bárkinek a képviseletére

spring is coming

Így reagált a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezetének elnöke, Böröcz László miután kiderült, a Jobbik országgyűlési képviselője, Szávay István politikai motivációból egy tündérmeséhez hasonló történetet talált ki, melyben megpróbált bemocskolni egy ártatlan, egyetemista lányt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Az este legfontosabb hírei a 888-on!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére