Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
szabad vasárnap
 
 
 
 

Amikor Bukarestet a magyar huszárok is ellepték

2017. december 6. 21:40

101 éve a Mikulás magyar és német katonákat hozott a románoknak.

Románia a központi hatalmak, így az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán lépett be az első világháborúba. Elvileg. Aztán a drágalátos keleti szomszédaink úgy döntöttek, hogy hátba szúrnak mindenkit, és 1916 augusztusában Bukarest átadta hadüzenetét Burián Istvánnak, a monarchia közös külügyminiszterének. Természetesen a román döntés hátterében egy piszkos ajánlat volt (például Erdély elcsatolása a Magyar Királyságtól), ami az Antanttól (legfőképp a franciáktól) érkezett – vélhetően a románok kérésére.

Bukarest egy percig sem titkolta: Budapestet akarták elfoglalni, porig rombolni. Párizsnak meg jól jött, hogy a Verdunnél lévő csapataik fellélegezhettek, hiszen a központi hatalmak hátában egy újabb front nyílt – a románok árulásának köszönhetően. Bukarest a kiugráskor nem volt túl rózsás helyzetben, de sikerült ezt is "orvosolni": Róma például orosz támogatást ígért Romániának.

A hadüzenet átadása után nem sokkal 370 ezer román katona tört be a Kárpátokon, de a monarchia nem maradt egyedül, Németország, Bulgária és Törökország is hadat üzent Bukarestnek.

August von Mackensen tábornok, ő vezette a románok elleni offenzívát

Út Bukarestig

Románia az augusztusi hadüzenet után 4 hónappal gyakorlatilag összeomlott. A fejét vesztett román hadsereg (és az őket segítő franciák, oroszok és szerbek) gyakorlatilag a felperzselt föld taktikáját alkalmazva semmit nem hagyott maga mögött.

Október végére felszabadult Erdély, november végére pedig a román parlament és maga I. Ferdinánd román király is elmenekült a fővárosból. Bukarest ostroma azonban elvileg nem lehetett könnyű falat a központi hatalmaknak, mivel a város köré egy erődrendszert húztak még a 19. században.

A románok azonban úgy döntöttek, megkímélik fővárosukat, de súlyos vereséget könyveltek el a város közelében is, így gyakorlatilag ajtó-ablak helyzet nyílt a központiak előtt, amit ki is használtak.

A német-magyar csapatokat óriási üdvrivalgás fogadta Bukarestben, amit puskalövés nélkül sikerült bevenni, mivel azt egyetlen árva román katona sem védte. 1917-ben békét is kértek. Számukra ciki.

Bevonulás Bukarestbe

De sajnos, mint tudjuk, nem sokkal később fordult a kocka, és 1918 őszén pont a fosztogató román hadsereg vonult be Magyarországra. 1916. december 6-a, illetve az offenzívát vezető tábornok, August von Mackensen neve vastag betűvel van szedve a történelemkönyvekben.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Demográfiai válság - okok és lehetséges megoldások

A választási győzelmet követően a kormányfő az újonnan megalakuló kormány elsődleges céljának a demográfiai helyzet javítását, a népességcsökkenés megállítását jelölte meg.

889
A németek jobban bíznak az osztrák kancellárban, mint Merkelben

A németek jobban bíznak az osztrák kancellárban, mint Merkelben

amerika, london, párizs

Nem Sebastian Kurz az egyetlen külföldi politikus, aki népszerűbb Németországban Angela Merkelnél.

Kezdődik a világ legizgalmasabb bajnoksága!

Kezdődik a világ legizgalmasabb bajnoksága!

hajrá, magyarok!

Miközben három magyar csapat még Európában vitézkedik, a világbajnokság pedig alig ért véget, az NB I. már el is rajtol.

Az osztrák alkancellár szerint abszurd a Magyarország elleni eljárás

Heinz-Christian Strache közösségi oldalán fejtette ki véleményét a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárásról.

Újabb szög az LMP koporsójába: szövetséges nélkül maradt a párt

Újabb szög az LMP koporsójába: szövetséges nélkül maradt a párt

kétharmad

A Gémesi György-féle Új Kezdet párt bejelentette, hogy felbontja szövetségét a már így is szétesőben lévő LMP-vel.

Robbantani is akart a lübecki késelő migráns

Robbantani is akart a lübecki késelő migráns

amerika, london, párizs

A hatóságok nem zárják ki, hogy terrortámadás történ péntek délután.

Jól halad a német behódolás: egyre több az iszlám előírásoknak megfelelő húskészítmény

Jól halad a német behódolás: egyre több az iszlám előírásoknak megfelelő húskészítmény

amerika, london, párizs

A német Evangélikus Hírügynökség beszámolója szerint Németország vezető hús-termelő és húsfeldolgozó válallatai ma már jelentős részben az iszlám vallási törvényeknek megfelelő, úgynevezett halal termékeket állítanak elő.

Minden Salviniről szól Olaszországban

Minden Salviniről szól Olaszországban

amerika, london, párizs

Elképesztő energiákat fordítanak arra a balliberális politikai erők, migránssimogató "álcivilek", hogy befeketítsék az ország bevándorlásellenes belügyminiszterét, Matteo Salvinit.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére