Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Amikor az iszlamisták építik a nyílt társadalmat

Speidl Bianka

2018. február 23. 14:28

A hazánkban is bemutatott Aleppó a végsőkig (Last men in Aleppo) című dokumentumfilm sikertörténete remekül példázza, hogy miként lehet célzatosan torzított tényekkel a világ közvéleményét manipulálni és az emberiség ellenségeit az emberiesség hőseiként ünnepelni.

A magyar nyelvű ismertető szerint a film 2016-ban az ostrom elé néző Aleppóban játszódik. A történet hősei a „Fehér Sisakosoknak nevezett önkéntes mentőcsoport, (…) az elsők, akik bemennek a lebombázott épületekbe és a romok között sebesültek után kutatnak.”

A Fehér Sisakosok – a nemzetközi médiában ismert nevén White Helmets – humanitárius civil szervezetként definiálja magát, a nyugati média pedig a pártatlan segítségnyújtás bajnokaiként ünnepli őket, hiszen a felkelők által elfoglalt területeken a bombázások áldozatain igyekeznek segíteni – állítólag mindenféle megkülönböztetés nélkül. Három tény azonban a laikus magyar mozilátogató számára is feltűnhetett: a dokumentaristának titulált alkotásban egy szó sem esik a dzsihadistákról, nőket nem látunk sem az utcán, sem az önkéntesek otthonaiban, végül pedig munkájuk nem tanúskodik sok szakértelemről, ám ezt akár a nehéz körülményeknek is betudhatnánk.

Aleppó a végsőkig

A szír önkéntesekből álló „mentőosztag” aleppói hétköznapjait bemutató dokumentumfilmet a médiakampány végül az Oscar-jelölésig röpítette. Ám ennek egyik – vélhetőleg nem kívánt – eredménye lett az is, hogy az osztag kapcsolatrendszere és finanszírozási forrásai iránt felébredt némi kíváncsiság. A napvilágra került botrányos tények ismeretében nem meglepő, hogy a világhálóról gondosan eltüntették azon videofelvételek többségét, amelyek egyértelműen bizonyítják a Fehér Sisakosok dokumentumhamisításait és elköteleződését az al-Kaida szíriai leányvállalata, az an-Nuszra Front mellett. A lényegi összefonódásra rávilágító bizonyítékok azonban így is rendelkezésre állnak, elsősorban két tényfeltáró újságíró, a brit Vanessa Beeley és a kanadai Eva Bartlett riportjainak, valamint a YouTube-ról a Vimeora átmentett videóknak köszönhetően.

A szervezet háttere önmagában is számos kérdést vet fel. A Fehér Sisakosok egy Szírián kívülről irányított, többközpontú, politikai célokat szolgáló propagandagépezet része. Az osztag önkénteseinek toborzását 2013-ban kezdték meg Törökországban, a brit katonai titkosszolgálat leszerelt tisztje James Le Mesurier vezetésével. A Fehér Sisakosok honlapján a Hollandiában bejegyzett Mayday Rescue alapítványt jelölik meg közvetlen támogatóként. A Mayday Rescue tizenkét közel-keleti országban tart fenn irodát, többek között Jordániában, Dubaiban és Törökországban és ezekből brit, dán és holland kormányzati támogatású programok végrehajtását végzi. Partnerei közé sorolja az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a célországok önkénteseit egyaránt. A támogatók köre ezzel azonban még korántsem merült ki. A Syria Civil Defense (Szíria Polgári Védelem) néven is fémjelzett Fehér Sisakosok szervezetének nem volt elegendő egyetlen. A működésüket dicsőítő médiakampány finanszírozói között nyugati állami szereplők és az USAID mellett megtalálhatjuk Soros Györgyöt is, mégpedig két másik, a szíriai lázadókat nyíltan támogató szervezeten, a Purpose Inc. PR-cégen és az AVAAZ – világszerte 46 millió aktivistát mozgató – virtuális közösségén keresztül.

A globális rendszerbedöntő hálózat többközpontú, amelyben minden csomópont más feladatot lát el. A Purpose finanszírozói megrendelik a nemzetközi kampánytevékenységet, ami ennek megfelelően 2014-ben meghirdette a Szíria-kampányt (The Syria Campaign), amelynek deklarált célja, hogy a civilek érdekeire hivatkozva az ország politikai térképét a demokrácia jelszavával újrarajzolja. A „rendszerváltó” kampánynak a pénz és a fegyver mellett „emberi arc” is kell, természetesen szenvedő. Így lesz a Fehér Sisakosok csapata a kampány emblematikus szervezete, a Mayday szíriai tevékenysége pedig a kampány szerves része. Az embermentőknek titulált szervezet hatalmas média nyilvánosságot kap a nemzetközi sajtóban. Az általa bejelentett atrocitások miatt légtérzár bevezetését követelik, a „civil kezdeményezéshez” pedig az AVAAZ gyűjti világszerte a szavazatokat. Az online petíciógyűjtő szervezet weboldalán két projekt egyértelműen a szír rendszer megdöntésére szólít fel, kilenc másik pedig az európaiaktól követeli szíriai menekültek befogadását. A szervezet ajánlói között találjuk Martin Schulzot, aki szerint az AVAAZ által gyűjtött sok millió petíciót az Európai Parlament sem hagyhatja figyelmen kívül.

Fotó: AFP

Az AVAAZ online lobbi szervezet 2007-re datálja megalakulását, mégpedig azzal a céllal, hogy – tükörfordításban – „olyanná tegye a világot, amilyenné a legtöbb ember mindenütt akarja”. Aktuális céljaik között szerepel a bálnák megmentése, a konföderációs zászló betiltása és a szírek számára menedék biztosítása. Az AVAAZ két korábbi formációból jött létre, egyikük a Res Publica egy már nem működő petíciógyűjtő szervezet, a másik a Moveon.org. Ez utóbbi az Egyesült Államokban a Demokrata Párthoz köthető petíciógyűjtő vállalkozás, amely 1,6 millió dolláros támogatást kapott Soros Györgytől és nejétől 2004-ben. Az NGO Monitor szerint a Res Publicát 2008-ban 250 000 dollárral támogatta Soros. A Res Publica időközben megszűnt és feltételezhetően az AVAAZ-ba olvadt.

Ilyen hátszél mellett aligha tűnik fel, hogy Kelet-Aleppóban an-Nuszra Front által működtetett saría bíróság épületében volt a garázs, ahol a Fehér Sisakosok a mentőautóikat tartották. Filantróp cselekedeteikkel csak a lázadók által megszállt területeken jeleskednek, a dzsihadistákkal együtt ünnepeltek, egy színlelt mentőakciójukról készült videofelvétel miatt még a CNN is nyilatkozatot adott ki. A Fehér Sisakosok dzsihadista és mentőalakulati ruházatban egyaránt pózolnak, jelen voltak lincselések, kivégzések helyszínén, a szír állami hadsereg katonáinak holttestével pedig a győzelmi mámorban békeaktivistákhoz aligha illően bántak. Raed Száleh, a Nobel-békedíjra is felterjesztett szervezet jelenlegi vezetője nem kapott vízumot az Egyesült Államokba, jóllehet felkérést kapott, hogy az ENSZ-ben beszédet mondjon.

Végül pedig essék néhány szó arról a propagandagépezetről, amely megteremtette az érinthetetlen Fehér Sisakosok mítoszát, azaz a világ közvéleményét tudatosan félrevezető, a háború rendezésének elvi alapjait is megrengető lobbikampányt provokált. Aleppó a végsőkig című „dokumentumfilmet” a brit Doc Society indította hódító útjára, a promózásban pedig nagy segítségére volt a Good Pitch (az elnevezés legjobb fordítása „jó dobás”). A Doc Society egy 2005-ben alakult brit-amerikai kettős székhelyű NGO, amelynek küldetése, hogy korszakalkotó dokumentumfilmek forgalmazását segítse, és ezeket világszerte elérhetővé tegye. A szervezet kiemelt finanszírozója a Bertha Foundation, amely Soros Nyílt Társadalom Alapítványával karöltve finanszíroz kulturális projekteket – valamint munkatársaik számára is átjárhatóságot biztosít –, egy másik finanszírozója pedig a Sundance, amelyet bőkezűen támogat a Soros-birodalom.

Soros György

Fotó: AFP

A Good Pitch olyan filmek marketingjével foglalkozik, amelyek társadalmi változást ösztönöznek és lobbi-, illetve kampánycélokra használhatóak. A Nyílt Társadalom a Good Pitch hivatalos támogatója. Az Aleppó a végsőkig diadalútján a következő állomás az volt, amikor 2017-ben a Sundance fesztivál dokumentumfilm kategóriájában az első helyezést kapta. Már csak a márciusi Oscar-gála van hátra, hogy küldetését beteljesítse és elhitesse a világgal, Kelet-Aleppóban soha nem voltak dzsihadista terroristák, s a háborút csupán békés civilek ellen vívják. A film elkészítésének háttere, sikere és politikai célú felhasználása jól példázza, hogy a propagandaháború a hibrid hadviselés része. Ebben a humanitárius nem kormányzati szervezetek a legkiválóbb eszköznek bizonyulnak, nem csupán álhírek és hazugságok terjesztésére, hanem a politikai nyomásgyakorlás, de akár a belügyekbe való fegyveres beavatkozás, azaz katonai intervenció igazolására is.

A háromközpontú stratégia kulcselemei tehát a konfliktus gerjesztése, a közvélemény befolyásolása és polarizálása, amely a konfliktus rendezését ellehetetleníti, valamint a konfliktus kiterjesztése tömegek mozgatásával és olyan ideológiával, amely szuverén államokra a humanizmus nevében idegen érdekek szolgálatát kényszeríti. E módszer immár Európában sem ismeretlen. A szíriai háború eseménytörténete rendkívül fontos az európai politikai trendek alakulása szempontjából is, a párhuzamok pedig különösen szembeötlőek, amikor a nyugati média által gerjesztett és fenntartott hazugságkampány és a civil szervezetek célzatos propagandaeszközként történő felhasználásának európai és hazai példáira gondolunk. Az egybeesés nem véletlen, hiszen a globális káosz gerjesztésének nagymestere, Soros György számára Szíria, a Balkán, Magyarország vagy éppen Németország csupán egy-egy „állás” a világpolitika sakktábláján. Humanitárius vészhelyzet ürügyén ugyanis be lehet avatkozni mind a kibocsátó, mind pedig a befogadásra ítélt országok belügyeibe. A migrációs áradat 2015-ös tetőzése alapjaiban rengette meg kontinensünk politikai és biztonsági klímáját. A változást Soros György üdvözölte és ünnepelte, miként teszi azt a világ számos konfliktuszónájában, ahol szervezetei készen állnak arra, hogy a jobb élet reményében útra kelőknek megmutassák az irányt Európa felé.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

amerika, london, párizs

Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.

Székelyföld felszámolásával kampányol egy román az EP-választásokon

Bízzunk benne, hogy a románok már túljutottak azon, hogy ezzel sok szavazatot lehessen gyűjteni...

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A nyúl, aki megint mellényúl

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az európai parlamenti választások és annak kampányidőszakának legforróbb kérdése nem a bevándorlás, a terrorizmus és az iszlamizáció megfékezése, hanem az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

A 24.hu húsvétkor kezdett bele a kereszténygyalázásba

A szélsőségesen bevándorláspárti 24.hu a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétkor érezte szükségét annak, hogy elkezdje gyalázni a világ legüldözöttebb vallásának követőit.

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

amerika, london, párizs

Habár a liberális mainstream média folyamatosan arról cikkezett, hogy mélyen húzódó társadalmi konfliktus osztják meg Srí Lankát, és ez állhat a húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások hátterében, bebizonyosodott, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport felelős a robbantásokért. A merényletben több mint 290 ember vesztette életét és legalább 500-an megsebesültek.

Allahot éltette egy fekete férfi egy müncheni templomban

Mindez a húsvéti mise alatt történt. Az emberek bepánikoltak és kisebb káosz alakult ki.

A Srí Lanka-i hírszerzés tudott a fenyegetettségről

A Srí Lanka-i hírszerzés tudott a fenyegetettségről

amerika, london, párizs

Minden bizonnyal ismert volt hírszerzés előtt az a fenyegetettség, amely végül egy összehangolt, vérfürdőt eredményező merényletsorozatba torkollott, legalább 290 halálos áldozattal.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére