Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Állítólag a Tonga-szigeteken és Botswanában is nagyobb a sajtószabadság, mint Magyarországon

2017. augusztus 15. 19:28

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet idén is rangsorolta az országokat a sajtószabadság mértéke szerint. Demokráciaféltő cikkünk következik.

Szomorú nap virradt ma Magyarországra, hiszen ismét született egy lista, amelyen egy Nagy Nemzetközi Szervezet újfent lerántotta a leplet a honi diktatúráról. A Riporterek Határok Nélkül szervezet közzétette idei globális elemzését a sajtószabadság helyzetéről, amelyet a World Press Freedom Index alapján osztályzott.

Népszabadság, Figyelő

Magyarország nem teljesített jól, egészen pontosan négy helyet estünk vissza 2016-hoz képest. Akkor a 67. helyen voltunk, jelenleg már csak a hetvenegyedikek vagyunk.

A Riporterek Határok Nélkül elemzésében egy rövid cikkben is felvázolják a "drámai" helyzetet: első helyen természetesen a Népszabadság megszűnése szerepel, amelyet a kiváló, független és objektív nemzetközi zsurnaliszták "Magyarország legbefolyásosabb" lapjaként említenek. Emellett kiemelik, hogy kezdetben gazdasági szempontokkal magyarázták a lap bezárását, majd "nyilvánvaló lett, hogy politikai indokok motiválták a lap bezáratását".

Arról persze nem esett szó, hogy a lap 10 év alatt 100 000 olvasót vesztett és a napi példányszáma a Zalai Hírlaphoz volt mérhető. Az utóbbi években az olvasottság csökkenési üteme lassult, ám folyamatos volt. Eközben pedig egy nagy szerkesztőséget tartottak fenn, ahol sokan csillagászati fizetésekért írtak heti néhány cikket.

A Mediaworks vidéki terjeszkedésén kívül a Figyelő című hetilap tulajdonosváltása is csorbította szerintük a sajtószabadságot, hiszen, amint írják,

...a hetilap borítója azóta kizárólag a kormány tagjai és a magas rangú fideszes politikusok számára van fenntartva. Az uralkodó párt étvágyának nincs határa".

Ezzel szemben a valóság: a Figyelő honlapján elérhetőek a régebbi lapszámok borítóképei. A legutóbbi 10 borítóképen 3 kormánytag található: Andy Vajna, Szijjártó Péter és Fürjes Balázs kormánybiztos.

A korábbiak közül, a 2017 1-13. lapszámig, 13-ból 5-ször volt fideszes politikus a címlapon (nagyvonalúan ideszámolva Tarlóst, aki ugye nem párttag, de a párt támogatásával lett főpolgármester).

2016-ban az 52 lapszámból 15-16 borítón (valószínűleg véletlenül, de a 35. és a 39. héten ugyanaz a címlap van a 2016-os adatbázisban) szerepeltek kormánytagok vagy magas rangú fideszes politikusok.

Éljen a suriname-i sajtószabadság

A hasonló listák mindig azért viccesek vagy éppen szomorúak, mert olyan államok előzik meg Magyarországot, amelyek gazdasági, politikai vagy szinte bármely más összehasonlításban – mondjuk az éves kókusz- és kávétermelés vagy az infláció mértéke kivételével – elhasalnának. Magyarország tehát a 71. helyen szerepel.

Zambiai újságírók olvasgatnak a Lusaka Nemzetközi Repülőtéren, miközben a dél-afrikai régió állam- és kormányfőit várják, akik válságtanácskozásra érkeznek. 2008. április 12.

Fotó: AFP

Csak az egzotikusabbakat bemutatva: Malawi (70.), Mongólia (69.), Lesotho (68.), Fidzsi-szigetek (67.), Niger (61.), Szenegál (58.), Haiti (53.), Pápua Új-Guinea (51.), Tonga (49.), Botswana (48.), Belize (41.), Trinidad és Tobago (34.), Ghána (26.), Namíbia (24.), Szamoa (21.), Suriname (20.), Jamaika (8.), Costa Rica (6.).

Elég erős mezőnynek tűnik. Hasraütésszerűen kiválasztottam a listából a Dél-Amerikában található Suriname-ot, amelynek fővárosa Paramaribo. Az ország az előkelőnek mondható 20. helyen végzett, hazánkhoz képest 51 helyezéssel előbb tanyázik a listán, területe nagyjából 1/6-a Magyarországnak és félmillió lakossal rendelkezik.

Egy kis érdekesség: az ország legnagyobb tava a Prof. Dr. Ir. W. J. van Blommestein-tenger, de a helyiek csak Brokopondostuwmeernek nevezik. Ez a tó két és félszer akkora, mint a Balaton.

A kis dél-amerikai ország két helyet javított tavalyhoz képest, így különösen bizakodóak lehetnek. A Riporterek Határok Nélkül a következő kis szócikket kanyarította a sajtószabadságban tobzódó országhoz:

Az újságírókat érő támadások kis száma és a változatos média miatt Suriname viszonylag magas pontszámokat kap mostanság, mivel tiszteletben tartja az információ szabad hozzáféréséhez való jogot. Ám a képzések és források hiányoznak, valamint a kormány elleni "gyűlöletkeltés" hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a rágalmazási törvény alapján. Dési Bouterse, az ország ellentmondásos elnöke 2010-ben ismét hatalomra került, majd 2015-ben újraválasztották, mivel amnesztiát kapott az 1982-es gyilkosságokért, amelyek során 15 politikai ellenfelét, köztük 5 újságírót tett el láb alól"

– írják.

Dési Bouterse, a sajtószabadság nagy barátja. 5 újságírót ölt, vagy öletett meg.

A fentebbi idézet nem éppen a lista hitelességét támasztja alá. Következzenek az első helyezettek.

Skandinávok a sajtószabadság kies csúcsain

A nyertesek a következők: Norvégia (1.), Svédország (2.), Finnország (3.), Dánia (4.), Hollandia (5.).

Mint azt rendszeres olvasóink bizonyára tudják, ezek azok az országok, ahol tort ül a politikai korrektség a nemzetállami léten, amely a migránsválság és a PC miatt eltűnőben van. A migránsok és a terrorizmus kapcsolatát nem igazán tanácsos hangoztatni, ha az ember újságírásból akar megélni ezekben az országokban, a felvilágosultak pedig amúgy is tudják az igazat: ezek csak elszigetelt esetek. Azt azonban semmiképp nem lehet felróni a norvégoknak, hogy eltussolnák a problémát, hiszen számos hír látott napvilágot, például, hogy kiskorú menedékkérő akart robbantan vagy a norvégiai szélsőséges iszlamisták háromnegyede már norvég állampolgár, de arról is tudunk, hogy Norvégia egy időben nem számított biztonságos országnak. A norvégok a harmadik helyről jöttek fel idén.

A stockholmi terrortámadás helyszíne másnap.

Fotó: AFP

Svédország abszolút kedvencünk, ők 6 helyet javítva értek fel a dobogó második fokára. Számos esetben írtunk arról, hogy a helyi rendőri vezetők, az állásuk elvesztését kockáztatva a Facebookon voltak kénytelenek megosztani a gondolataikat a bevándorlásról, mivel a lapok nem voltak hajlandóak szavaikat közzétenni. Ilyen volt Lena Matthijs is, aki azt írta, hogy szégyelli magát a kormány bevándorláspolitikája miatt. Egy másik rendőr, Peter Springare így kezdi szavait: "Elfáradtam már. Amit most írok, az nem lesz politikailag korrekt." Ezt követően mások is felháborodva kritizálták az államilag kötelező svéd píszít, persze ezt csak a közösségi médiában tehették meg.

A finnekbe még mi sem tudunk belekötni, minden bizonnyal megérdemelten tanyáznak a dobogó harmadik fokán. Legutóbb azzal kerültek be nálunk a hírekbe, hogy időben megakadályoztak egy terrortámadást.

Tanulság

A nemzetközi szervezetek által évről évre kiadott listákat többnyire túldimenzionálják az újságírók, pedig ezek inkább tekinthetőek afféle marketingfogásnak.

Az adott szervezet fel akarja hívni a közvélemény figyelmét a saját tevékenységére, jelen akar lenni a napirenden és erre mi lenne a legjobb, ha nem egy lista? Legyünk őszinték, szeretjük a listákat. A top 10 legjobb étterem. A top 10 legjobb hely, ahova el kell látogatnod valamikor. A top 10 legjobb film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz. Az ilyesmi mindig kattintós, mindig érdekes.

Mégis ki foglalkozna ezzel a szervezettel, ha csak egyszerű közleményeket bocsátana ki nap mint nap?

Így viszont örülhetnek a honi balliberális újságírók, hogy végre újra lehet sivalkodni. És örülhet a suriname-i Bouterse elnök is, aki bárkit lecsukathat 7 évre, aki rosszat ír róla, de legalább javult a sajtószabadság helyzete.

(A borítóképen Kalafi Moala látható, a kéthetente megjelenő Taimi o Tonga, avagy Tongai Idők újságírója, szerkesztője. Az újságírót korábban lecsukták, mivel a tongai uralkodó, IV. Taufa'ahau Tupou király korrupciós ügyeiről írt. A kép 2003. február 27-én készült, forrás: AFP.)

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­ségét is körözi az Interpol

Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­ségét is körözi az Interpol

kétharmad

El­fo­ga­tó­pa­ran­csot adott ki az In­ter­pol Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­sége ellen.

Balogh György: "A kultúra vigasztalást és szórakoztatást jelent"

Balogh György: "A kultúra vigasztalást és szórakoztatást jelent"

csak neked, csak most

Balogh Gyuri filmrendezővel, a Pizzás és a Tüskevár megalkotójával beszélgettünk a kultúráról, az élet tanulságairól és a liberális túlsúlyról a filmszakmában.

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában

amerika, london, párizs

A sorosista The Guardian elemzéséből arra derült fény, hogy a nemzeti, bevándorlásellenes politikai erők elképesztő mértékben törnek előre Európa-szerte. Kiderült az is, hogy az európai szavazók negyede ilyen pártokra voksol.

Weidel: a német nők már nem mernek az utcára kimenni

Weidel: a német nők már nem mernek az utcára kimenni

amerika, london, párizs

Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke továbbra is erősen bírálja Angela Merkel migrációs politikáját. Elmondása szerint a német közéletre is óriási hatással vannak a beözönlő migránsok, akik veszélyt jelentenek a német emberekre is.

Így védené meg Trump Amerikát a migránskaravánnal szemben

Így védené meg Trump Amerikát a migránskaravánnal szemben

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök és kormányzata várhatóan új intézkedéseket hoz az illegális migránsok belépésének megakadályozására a The Washington Post című lap szerdai értesülései szerint.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Orbán Viktor is részt vett a MOL Vidi stadionjának avatásán

Orbán Viktort a stadionnál Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere fogadta. A miniszterelnök lányával, Flórával érkezett a stadionavatóra.

A franciák háromnegyede elégedetlen Macron teljesítményével

Macron népszerűsége ismét csökkent. Az adatok már egy tendenciát mutatnak, amely szerint a franciáknak mindinkább elege van az elnök politikájából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére