Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Alaptalan a minimálbér emelésének negatív hatásaira hivatkozó riogatás

2016. november 23. 13:58

A 888.hu által megkérdezett szakértő, Suppan Gergely szerint nincs valós alapja a minimálbér-emelés negatív hatásaitól való félelmeknek. Nem növeli meg drámaian az inflációt a béremelés - mondja a Takarékbank vezető pénzügyi elemzője, aki szerint kizárt, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságban elbocsájtásokhoz vezethetne a munkabérek növekedése. Az elemző úgy véli, hogy jó döntést hozott a kormány a minimálbér nagyarányú megemelésével, mert van mit ledolgozni a munkavállalók bérhátrányából.

888.hu.: Az ellenzéknek és a munkáltatói, tulajdonosi körök képviselőinek nem tetszik az a nagy arányú minimálbér-emelés amiről most döntött a kormány. Reális-e az ellenzőknek az az állítása, hogy a magyar minimálbérnek a lengyelországi és a szlovákiai szintre emelése az infláció megugrásához fog vezetni, ami pedig végső soron el is inflálhatja majd a béremelést?

Suppan Gergely: A minimálbér jelentős megemelésének természetesen lesz hatása az inflációra, de nem olyan mértékű, mint amivel a béremelés ellenzői riogatnak. Az általános inflációt az befolyásolhatja, hogy a megnövekedett jövedelmek – főleg az alacsonyabb bérkategóriájú munkavállalók körében – növekvő fogyasztást eredményeznek. A fogyasztás növekedése pedig elméletileg keresleti oldalról felfelé húzza az inflációt. A másik oldalon ugyanakkor nőnek a bérköltségek, amit egyes cégek majd nyilvánvalóan megpróbálnak áthárítani. Azonban a cégek vonatkozásában lesz egy nagyon fontos különbség. A külföldre termelő, exportáló cégeknél a minimálbér megemelésének nem lehet semmilyen inflációnövelő hatása a bérnövekmény miatt. Nem a Mercedes vagy az Audi gyárban dolgozók bérei emelkednek majd érezhetően a minimálbér-emelés miatt. Azoknál a gyártóknál, szolgáltatóknál, akik csak a hazai piacot célozzák, kialakulhat egy költségnyomás. Azonban ezzel kapcsolatban azt kell figyelembe venni, hogyha mindenkinek megugrik a bérszínvonala, akkor a fogyasztása is megnő, aminek pedig az lesz a hatása, hogy nő a cégek árbevétele. Ez pedig ellensúlyozni fogja a bérnövekményt.

888.hu: A béremelés miatt kialakuló inflációt előrevetítő, rettegő jóslatok körébe tartozik az a sajtóban nagy nyilvánosságot kapott hír is, miszerint a pékek szakmai szövetsége a minimálbér-emelésre hivatkozva, a kenyér és pékáruk 30 százalékos áremelését akarja elérni. Megalapozottan hivatkozik a pékszövetség a minimálbérre az áremelési tervének indokaként?

S. G.: Minden alap nélkül hivatkozik a pékszövetség a béremelésre. Ezt az is jól mutatja, hogy a pékszövetség minden év végén ugyanezzel a 30 százalékos áremelési követelésével jön elő. Nem életszerű a bérekkel összefüggésben áremelést végrehajtani, amikor a kenyér árát alapvetően a nagy kereskedelmi láncok határozzák meg. Egyébként pedig a kenyér előállítási költségei sem alapozzák meg a kenyér áremelését a béremelésre hivatkozva. A kenyéráruk költségtartalmából harminc százalék a bérköltség, szintén harminc-harminc százalék pedig a liszt és egyéb alapanyagok értéke, illetve a sütéshez felhasznált energia ára. A gabonaárak évtizedes mélyponton vannak, a lisztek ára csökkent, a gáz ára hosszú ideje nem nőtt. Ez alapján azt mondhatjuk, ha a költségeknek csak egyharmada a bér, a bérek pedig átlagban tíz százalékkal emelkednek, akkor az önmagában csak három százalékos áremelést indokol. Ez pedig nagyon messze van a pékipar képviselőinek 30 százalékos javaslatától. A pékipari termékek áremelésének tehát szerintem nincs alapja, így ettől nem is kell tartani.

888.hu.: Nem repes az örömtől a béremeléssel kapcsolatban ellenérdekeltnek számító munkáltatói oldal sem. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt közölte: nagy terhet jelent a munkaadóknak a béremelés. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára pedig azt mondta, hogy a minimálbér növelése miatt sok cég tönkremegy, illetve sok munkáltató meg áttér a munkatársainak feketén való alkalmazására.

S.G.: A minimálbér-emelés következtében a magyar munkaerőpiacon szektoronként és régiónként is eltérő, de összességében semmiképpen sem tömeges elbocsájtást jelentő hatás várható. Ennek alapvetően az az oka, hogy jelenleg egy olyan növekvő bérverseny jellemzi a magyar munkaerőpiacot, amit a nagyobb és főként külföldi tulajdonú cégek indítottak el a munkaerőhiány miatt. Akik nem voltak valami miatt versenyképesek, azon cégek többsége már elvérzett az elmúlt években, úgyhogy a minimálbér emelése miatt ezért sem reális a cégek tömeges csődjétől félni. A minimálbér emelése pedig nem tudja negatívan befolyásolni a munkavállalói döntéseket, hiszen a munkavállalók ezután is oda fognak menni dolgozni, ahol a legmagasabb bért fizetik nekik.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: újabb előrelépés történt a magyar-izraeli kapcsolatokban

Orbán Viktor: újabb előrelépés történt a magyar-izraeli kapcsolatokban

kétharmad

Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.

Jakab Péter aberráltnak nevezte a homoszexuálisokat

Jakab Péter aberráltnak nevezte a homoszexuálisokat

kétharmad

A jobbikos képviselő nemcsak zsidózni szeret, de a homoszexuálisokat is előszeretettel szidja.

Amerikában jönnek a transzneműeknek szánt repjegyek

Az alternatív nemválasztási lehetőségek előretörnek.

Ömlenek a milliók Soros alapítványába

Ömlenek a milliók Soros alapítványába

kétharmad

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok a napokban tette közzé a tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóját. A dokumentumból kiderült, hogy a szervezet költségvetése tavaly elérte az egymilliárd dolláros határt - írja a Magyar Nemzet.

A németek nagy nehezen hazazavartak pár tucat afgánt

A németek nagy nehezen hazazavartak pár tucat afgánt

amerika, london, párizs

Az elutasított menedékkérelemmel rendelkező afgánokat egy Frankfurtból induló járattal küldték vissza a hazájukba.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

amerika, london, párizs

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild című német lap a hírportálján hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére