Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
csak neked, csak most
 
 
 
 

Alaptalan a minimálbér emelésének negatív hatásaira hivatkozó riogatás

2016. november 23. 13:58

A 888.hu által megkérdezett szakértő, Suppan Gergely szerint nincs valós alapja a minimálbér-emelés negatív hatásaitól való félelmeknek. Nem növeli meg drámaian az inflációt a béremelés - mondja a Takarékbank vezető pénzügyi elemzője, aki szerint kizárt, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságban elbocsájtásokhoz vezethetne a munkabérek növekedése. Az elemző úgy véli, hogy jó döntést hozott a kormány a minimálbér nagyarányú megemelésével, mert van mit ledolgozni a munkavállalók bérhátrányából.

888.hu.: Az ellenzéknek és a munkáltatói, tulajdonosi körök képviselőinek nem tetszik az a nagy arányú minimálbér-emelés amiről most döntött a kormány. Reális-e az ellenzőknek az az állítása, hogy a magyar minimálbérnek a lengyelországi és a szlovákiai szintre emelése az infláció megugrásához fog vezetni, ami pedig végső soron el is inflálhatja majd a béremelést?

Suppan Gergely: A minimálbér jelentős megemelésének természetesen lesz hatása az inflációra, de nem olyan mértékű, mint amivel a béremelés ellenzői riogatnak. Az általános inflációt az befolyásolhatja, hogy a megnövekedett jövedelmek – főleg az alacsonyabb bérkategóriájú munkavállalók körében – növekvő fogyasztást eredményeznek. A fogyasztás növekedése pedig elméletileg keresleti oldalról felfelé húzza az inflációt. A másik oldalon ugyanakkor nőnek a bérköltségek, amit egyes cégek majd nyilvánvalóan megpróbálnak áthárítani. Azonban a cégek vonatkozásában lesz egy nagyon fontos különbség. A külföldre termelő, exportáló cégeknél a minimálbér megemelésének nem lehet semmilyen inflációnövelő hatása a bérnövekmény miatt. Nem a Mercedes vagy az Audi gyárban dolgozók bérei emelkednek majd érezhetően a minimálbér-emelés miatt. Azoknál a gyártóknál, szolgáltatóknál, akik csak a hazai piacot célozzák, kialakulhat egy költségnyomás. Azonban ezzel kapcsolatban azt kell figyelembe venni, hogyha mindenkinek megugrik a bérszínvonala, akkor a fogyasztása is megnő, aminek pedig az lesz a hatása, hogy nő a cégek árbevétele. Ez pedig ellensúlyozni fogja a bérnövekményt.

888.hu: A béremelés miatt kialakuló inflációt előrevetítő, rettegő jóslatok körébe tartozik az a sajtóban nagy nyilvánosságot kapott hír is, miszerint a pékek szakmai szövetsége a minimálbér-emelésre hivatkozva, a kenyér és pékáruk 30 százalékos áremelését akarja elérni. Megalapozottan hivatkozik a pékszövetség a minimálbérre az áremelési tervének indokaként?

S. G.: Minden alap nélkül hivatkozik a pékszövetség a béremelésre. Ezt az is jól mutatja, hogy a pékszövetség minden év végén ugyanezzel a 30 százalékos áremelési követelésével jön elő. Nem életszerű a bérekkel összefüggésben áremelést végrehajtani, amikor a kenyér árát alapvetően a nagy kereskedelmi láncok határozzák meg. Egyébként pedig a kenyér előállítási költségei sem alapozzák meg a kenyér áremelését a béremelésre hivatkozva. A kenyéráruk költségtartalmából harminc százalék a bérköltség, szintén harminc-harminc százalék pedig a liszt és egyéb alapanyagok értéke, illetve a sütéshez felhasznált energia ára. A gabonaárak évtizedes mélyponton vannak, a lisztek ára csökkent, a gáz ára hosszú ideje nem nőtt. Ez alapján azt mondhatjuk, ha a költségeknek csak egyharmada a bér, a bérek pedig átlagban tíz százalékkal emelkednek, akkor az önmagában csak három százalékos áremelést indokol. Ez pedig nagyon messze van a pékipar képviselőinek 30 százalékos javaslatától. A pékipari termékek áremelésének tehát szerintem nincs alapja, így ettől nem is kell tartani.

888.hu.: Nem repes az örömtől a béremeléssel kapcsolatban ellenérdekeltnek számító munkáltatói oldal sem. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt közölte: nagy terhet jelent a munkaadóknak a béremelés. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára pedig azt mondta, hogy a minimálbér növelése miatt sok cég tönkremegy, illetve sok munkáltató meg áttér a munkatársainak feketén való alkalmazására.

S.G.: A minimálbér-emelés következtében a magyar munkaerőpiacon szektoronként és régiónként is eltérő, de összességében semmiképpen sem tömeges elbocsájtást jelentő hatás várható. Ennek alapvetően az az oka, hogy jelenleg egy olyan növekvő bérverseny jellemzi a magyar munkaerőpiacot, amit a nagyobb és főként külföldi tulajdonú cégek indítottak el a munkaerőhiány miatt. Akik nem voltak valami miatt versenyképesek, azon cégek többsége már elvérzett az elmúlt években, úgyhogy a minimálbér emelése miatt ezért sem reális a cégek tömeges csődjétől félni. A minimálbér emelése pedig nem tudja negatívan befolyásolni a munkavállalói döntéseket, hiszen a munkavállalók ezután is oda fognak menni dolgozni, ahol a legmagasabb bért fizetik nekik.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére