Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
csak neked, csak most
 
 
 
 

Alaptalan a minimálbér emelésének negatív hatásaira hivatkozó riogatás

2016. november 23. 13:58

A 888.hu által megkérdezett szakértő, Suppan Gergely szerint nincs valós alapja a minimálbér-emelés negatív hatásaitól való félelmeknek. Nem növeli meg drámaian az inflációt a béremelés - mondja a Takarékbank vezető pénzügyi elemzője, aki szerint kizárt, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságban elbocsájtásokhoz vezethetne a munkabérek növekedése. Az elemző úgy véli, hogy jó döntést hozott a kormány a minimálbér nagyarányú megemelésével, mert van mit ledolgozni a munkavállalók bérhátrányából.

888.hu.: Az ellenzéknek és a munkáltatói, tulajdonosi körök képviselőinek nem tetszik az a nagy arányú minimálbér-emelés amiről most döntött a kormány. Reális-e az ellenzőknek az az állítása, hogy a magyar minimálbérnek a lengyelországi és a szlovákiai szintre emelése az infláció megugrásához fog vezetni, ami pedig végső soron el is inflálhatja majd a béremelést?

Suppan Gergely: A minimálbér jelentős megemelésének természetesen lesz hatása az inflációra, de nem olyan mértékű, mint amivel a béremelés ellenzői riogatnak. Az általános inflációt az befolyásolhatja, hogy a megnövekedett jövedelmek – főleg az alacsonyabb bérkategóriájú munkavállalók körében – növekvő fogyasztást eredményeznek. A fogyasztás növekedése pedig elméletileg keresleti oldalról felfelé húzza az inflációt. A másik oldalon ugyanakkor nőnek a bérköltségek, amit egyes cégek majd nyilvánvalóan megpróbálnak áthárítani. Azonban a cégek vonatkozásában lesz egy nagyon fontos különbség. A külföldre termelő, exportáló cégeknél a minimálbér megemelésének nem lehet semmilyen inflációnövelő hatása a bérnövekmény miatt. Nem a Mercedes vagy az Audi gyárban dolgozók bérei emelkednek majd érezhetően a minimálbér-emelés miatt. Azoknál a gyártóknál, szolgáltatóknál, akik csak a hazai piacot célozzák, kialakulhat egy költségnyomás. Azonban ezzel kapcsolatban azt kell figyelembe venni, hogyha mindenkinek megugrik a bérszínvonala, akkor a fogyasztása is megnő, aminek pedig az lesz a hatása, hogy nő a cégek árbevétele. Ez pedig ellensúlyozni fogja a bérnövekményt.

888.hu: A béremelés miatt kialakuló inflációt előrevetítő, rettegő jóslatok körébe tartozik az a sajtóban nagy nyilvánosságot kapott hír is, miszerint a pékek szakmai szövetsége a minimálbér-emelésre hivatkozva, a kenyér és pékáruk 30 százalékos áremelését akarja elérni. Megalapozottan hivatkozik a pékszövetség a minimálbérre az áremelési tervének indokaként?

S. G.: Minden alap nélkül hivatkozik a pékszövetség a béremelésre. Ezt az is jól mutatja, hogy a pékszövetség minden év végén ugyanezzel a 30 százalékos áremelési követelésével jön elő. Nem életszerű a bérekkel összefüggésben áremelést végrehajtani, amikor a kenyér árát alapvetően a nagy kereskedelmi láncok határozzák meg. Egyébként pedig a kenyér előállítási költségei sem alapozzák meg a kenyér áremelését a béremelésre hivatkozva. A kenyéráruk költségtartalmából harminc százalék a bérköltség, szintén harminc-harminc százalék pedig a liszt és egyéb alapanyagok értéke, illetve a sütéshez felhasznált energia ára. A gabonaárak évtizedes mélyponton vannak, a lisztek ára csökkent, a gáz ára hosszú ideje nem nőtt. Ez alapján azt mondhatjuk, ha a költségeknek csak egyharmada a bér, a bérek pedig átlagban tíz százalékkal emelkednek, akkor az önmagában csak három százalékos áremelést indokol. Ez pedig nagyon messze van a pékipar képviselőinek 30 százalékos javaslatától. A pékipari termékek áremelésének tehát szerintem nincs alapja, így ettől nem is kell tartani.

888.hu.: Nem repes az örömtől a béremeléssel kapcsolatban ellenérdekeltnek számító munkáltatói oldal sem. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt közölte: nagy terhet jelent a munkaadóknak a béremelés. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára pedig azt mondta, hogy a minimálbér növelése miatt sok cég tönkremegy, illetve sok munkáltató meg áttér a munkatársainak feketén való alkalmazására.

S.G.: A minimálbér-emelés következtében a magyar munkaerőpiacon szektoronként és régiónként is eltérő, de összességében semmiképpen sem tömeges elbocsájtást jelentő hatás várható. Ennek alapvetően az az oka, hogy jelenleg egy olyan növekvő bérverseny jellemzi a magyar munkaerőpiacot, amit a nagyobb és főként külföldi tulajdonú cégek indítottak el a munkaerőhiány miatt. Akik nem voltak valami miatt versenyképesek, azon cégek többsége már elvérzett az elmúlt években, úgyhogy a minimálbér emelése miatt ezért sem reális a cégek tömeges csődjétől félni. A minimálbér emelése pedig nem tudja negatívan befolyásolni a munkavállalói döntéseket, hiszen a munkavállalók ezután is oda fognak menni dolgozni, ahol a legmagasabb bért fizetik nekik.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

amerika, london, párizs

Megvan az Európai Zöld Párt "csodafegyvere" Judith Sargentini és Jean-Claude Juncker pótlására.

Jeszenszkyből egy is sok

Jeszenszkyből egy is sok

pszicho

Egyre inkább kiveri a biztosítékot a jobboldaliak közösségén belül.

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

A 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén akart koncertet adni a Medine nevű algériai származűsú rapper, azonban a koncertterem törölte a showt, ugyanis tüntetők protestáltak az ellen, hogy fellépjen.

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

amerika, london, párizs

A 28 éves illegális migráns azt hazudta, a Grenfell toronyban lakott, amikor feltámadt az épületben a tűz. Több milliós segélyt nyúlt le így az államtól, és most ezért börtönbe fog kerülni.

Baloldali tüntetéskultúra

Baloldali tüntetéskultúra

kétharmad

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc hívja tüntetésre az embereket és ő ordibál a tömegnek, hogy "addig nem lehet megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszerítik Orbán Viktort."

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére