Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Agyonlőtték a volt szerb elnök védőjét

2018. július 29. 09:10

A szerb belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy ismeretlen tettesek szombaton belgrádi otthona előtt agyonlőtték azt az ügyvédet, aki korábban Slobodan Milosevic szerb elnököt védte.

A rendőrségi feltételezések szerint az 57 éves Dragoslav Ognjanoviccsal alvilági bűnözők végezhettek. A férfival volt 26 éves fia, akit szintén lövés ért, bár csak a jobb karján. Az ügyvéd a kétezres évek elején védte Milosevic szerb elnököt, akit háborús bűnök elkövetésével vádoltak a nemzetközi bíróságon. 

A szerb vezetőt nem sikerült elítélni, ugyanis az ítélethirdetés előtt, 2006. március 11-én infarktusban meghalt.

Slobodan Milosevic

Fotó: AFP

Ognjanovic később Szerbia néhány hírhedt alvilági vezetőjének védőügyvédje is volt. Az elmúlt két évben a balkáni alvilág igencsak aktivizálódott, ugyanis egy kábítószer-piaci háború miatt a szerb és a montenegrói alvilág több emberét is meggyilkolták Belgrádban. 

Slobodan Milosevic hatalmát 2000-ben döntötték meg. Nemzetközi pere 2002-ben kezdődött, hatvan vádpontban folyt ellene eljárás, egyebek mellett népirtással, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekkel és etnikai tisztogatással vádolták meg.

Milosevic özvegyét a múlt hónapban egy év börtönbüntetésre ítélték a szerb fővárosban, azonban nem fog börtönbe vonulni, hiszen több mint tíz éve Oroszországban él, Moszkva pedig nem adja ki a nőt Belgrádnak. 

A leghíresebb bűnösök már rács mögött vannak

A kilencvenes évek legbrutálisabb háborújának, a délszláv háborúnak a legfőbb bűnösei már rács mögött vannak. Egyikük Radovan Karadzic, akire áprilisban a hágai ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte. Korábban a volt boszniai szerb elnököt negyven év börtönre ítélték, ám ezt meghosszabbítanák. Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában máig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta területeken inkább hősként tekintenek rá.

Ratko Mladic és Radovan Karadzic

Fotó: AFP

Mladic is sokáig fog ülni

Ratko Mladicra tavaly novemberben szabtak ki életfogytiglani börtönbüntetést. A Balkán mészárosaként ismert korábbi vezérezredesről és boszniai szerb hadseregparancsnokról bebizonyították, hogy bűnös háborús és emberiesség elleni bűntett vádjában, köztük népirtásban. A srebrenicai mészárlás legfőbb felelőse elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés szerepelt.

Az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban százezrek haltak meg.

Mladic személyesen rendelte el, majd részt is vett a srebrenicai vérengzésben. 1995 júliusában csaknem nyolcezer bosnyák férfit és fiúgyermeket végeztek ki a szerb katonák. A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Ratko Mladic csaknem másfél évtizedig bujkált Szerbiában az elfogásáig. Végül 2011 tavaszán fogták el, majd pár napra rá kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek 2016 decemberében hangoztak el.

A legutolsó tárgyalás nem volt valami sikeres

A hágai Nemzetközi Bíróság utolsó tárgyalásán a vádlottak padján Slobodan Praljak boszniai horvát tábornok ült. A tárgyalás során a boszniai háborún belül lezajló horvát-bosnyák háborúban elkövetett háborús bűncselekmények miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék felelősségre vonta és 2017 végén 20 év börtönbüntetésre ítélte. Az ítélethirdetés során Praljak egyszer csak felállt, majd mellényzsebéből elővett egy kis műanyag fiolát. Kijelentette, hogy ő márpedig nem bűnös, majd megitta a kis tégely tartalmát. Bár azonnal kórházba szállították, megállapították, hogy a férfi mérget vett be és rövid időn belül meghalt. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére