Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szatén
 
 
 
 

Adósságok karácsony után? Így tudsz kikecmeregni belőle

2017. január 4. 11:36

Ha karácsony, akkor gigantikus családi evészetek, amit jóféle bejglivel lehet lefojtani. Ám az ünnepek nemcsak a derékbőségünkre vannak hatással, hanem a pénztárcánkra is. A két tényező között sajnos fordított arányosság áll fenn: a derék hízik, a pénztárca fogy.

Azok a felmérések, amelyek a karácsonyi költéseket mutatják, jelentősen eltérnek egymástól, ez a különbség módszertani okokra vezethető vissza.

Egy tavalyi felmérés szerint a karácsony 132 ezer forintba kerül egy magyar háztartásnak átlagosan.

Az NLCafé által idézett idei felmérés szerint az átlagos költésnél 50 000 forinttal költöttek többet a magyarok idén karácsonykor.

Fotó: AFP

A legtöbb család hónapokon keresztül spórol a karácsonyra, többnyire 2-4 hónappal az ünnepek előtt megkezdik a spórolást. Az NRC piackutató adatai szerint mindössze a lakosság 4 százaléka használ hitelkártyát az ünnepek alatti vásárlásokhoz, ami – mondhatni – gyanúsan alacsony. Főleg annak fényében, hogy az elmúlt években, de különösen 2016-ban a bankok elképesztően arcba mászó kampányt kezdtek folytatni a hitelkártyák népszerűsítéséért. Ráadásul a laza feltételek miatt igen könnyű hozzájutni. A legtöbb bevásárlóközpontba belépve egyből az arcodba nyomnak egy hitelkártyát, számos áruház saját hitelkártyát adott ki, ha a reptérre bemész, akkor szinte becsúsztatják a zsebedbe.

Amennyiben te abba a 4 százalékba tartozol, aki túlköltekezett karácsonykor, akkor mutatunk egy lehetséges megoldást négy lépésben.

1. Számold össze mennyit költöttél

Ha azon gondolkodsz, hogy hogyan és miből fizeted vissza a hátralékodat, akkor először érdemes összeszámolni, hogy pontosan mennyi is az annyi. Mi az az összeg, amit vissza kell fizetned?

Elképzelhető, hogy a hónap elején nem jelentkeznek azonnal a többletköltségek, ilyenkor érdemes online lecsekkolni, hogy milyen költségek jöhetnek még a hónapban.

A pontos összeg kiszámítása elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen tervezni a visszafizetés menetét.

2. Állítsunk fel sorrendet a hitelkártyák között – amennyiben több is van

Mint mondtam, a hitelkártyák olyan könnyen hozzáférhetővé váltak, hogy akár többet is magánál tarthat az ember. Amennyiben több hitelkártyát, vagy többféle hitellehetőséget is igénybe vettél, érdemes sorrendet felállítani köztük. Azokat érdemes előbb visszafizetni, amelyek esetében magasabb a kamat – vagy jelentős különbség esetén azt, amelyikre több pénzt vettünk fel. Érdemes listát is összeállítani.

Érdemes figyelembe venni, hogy általában az áruházak (például T*sco) saját hitelkártyáira nagyobb kamatot számolnak fel,

3. Nézzük át költéseinket – ha nincs, akkor csináljunk költségvetést

Amennyiben az a célod, hogy hamar helyreállítsd a költségvetésed, kénytelen vagy spórolni néhány tételen. A legtöbb magyar egyébként nem írja össze havi jövedelmét és kiadásait.

Érdemes leülni, és összeírni a havi költéseket. A listából azokon tudunk spórolni, amelyek a "szórakozás" kategóriába esnek. Egy-egy vacsorát, ruhavásárlást érdemes későbbre halasztani. A bulizást, iszogatást és az esetleges cigimennyiséget is érdemes átmenetileg csökkenteni. Mindenesetre alaposan át kell gondolni, hogy milyen költségeket vagyunk hajlandóak csökkenteni.

4. Használjuk a bónuszunkat

Amennyiben van mellékjövedelmünk, vagy várhatóan a közeljövőben egy kis fizetésemeléshez, vagy bónuszhoz jutunk, azt mindenképpen érdemes befektetni a törlesztésbe.

Ha nincs mellékjövedelmünk és nagy pácba kerültünk a törlesztéssel, akkor érdemes valami pluszbevétel után nézni. Több áruházban is nagy a forgalom januárban, az áruk visszavitele és az akciók miatt, így számos helyre elmehetünk. Ha van egy extra szobánk, akkor megoldás lehet az Airbnb is.

Érdemes fejben tartani, hogy minél tovább húzzuk a törlesztést, annál többe fog kerülni a karácsonyi vásárlás.

Legközelebb inkább tegyünk félre az ünnepekre, és ne verjük magunkat adósságba.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

"Mindent meg kell tenni az otthonaikból elüldözött keresztények hazatéréséért"

"Mindent meg kell tenni az otthonaikból elüldözött keresztények hazatéréséért"

szabad vasárnap

Mindent meg kell tenni azért, hogy az otthonaikból elüldözött keresztények hazatérhessenek - jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában.

A szexuális zaklatási botrányokból is Trump-ellenes mozgalmat faragnak

A szexuális zaklatási botrányokból is Trump-ellenes mozgalmat faragnak

amerika, london, párizs

A nemrégiben napvilágot látott szexuális zaklatási botrányok megrázták a világot, de egyesek arra akarják felhasználni az egészet, hogy Donald Trump ellen szervezkedjenek.

A H&M után most egy olasz kozmetikai céget vádolnak rasszizmussal

A Wycon Cosmetics egy fekete körömlakkal csapta ki a biztosítékot a libsiknél.

Bajorország saját maga gondoskodna határai megvédéséről

Bajorország saját maga gondoskodna határai megvédéséről

amerika, london, párizs

Az új bajor miniszterelnök létre szeretne hozni egy saját bajor határőrséget, illetve egy menekült- és kitoloncolási hivatalt.

Kövér: a magyar a megmaradás nemzete

Kövér: a magyar a megmaradás nemzete

közeleg a tél

A történelem ugyan szétválasztotta és szétszórta, de a kultúrájuk megtartja a magyarokat, ezért a magyarság nem a szétesés és a szétszóródás, hanem a megmaradás nemzete - jelentette ki Kövér László a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vasárnap.

Gond volt a migránsokkal, ezért nem fogad be több illegális bevándorlót a német város

A migránsok felborzolták a kedélyeket Cottbusban, ezért a lakosok nem akarnak több illegális bevándorlót befogadni.

Titokban tárgyalt Simicska embereivel Hadházy Ákos, az LMP politikusa

Titokban tárgyalt Simicska embereivel Hadházy Ákos, az LMP politikusa

közeleg a tél

Hadházy Ákos a hétvégén titkos politikai egyeztetésen vett részt Simicska Lajos politikai, üzleti és médiabirodalmának legfontosabb vezetőivel. A tét az LMP függetlenségének feladása.

Több mint száz párt futna neki az olasz választásoknak

Több mint száz olaszországi politikai formáció regisztrálta magát vasárnapig a márciusi parlamenti választásra, amelyen jelöltként Paolo Gentiloni jelenlegi miniszterelnök is indul. A felmérések szerint nagy meglepetésnek azonban a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi számít.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére