Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
szatén
 
 
 
 

Adósságok karácsony után? Így tudsz kikecmeregni belőle

2017. január 4. 11:36

Ha karácsony, akkor gigantikus családi evészetek, amit jóféle bejglivel lehet lefojtani. Ám az ünnepek nemcsak a derékbőségünkre vannak hatással, hanem a pénztárcánkra is. A két tényező között sajnos fordított arányosság áll fenn: a derék hízik, a pénztárca fogy.

Azok a felmérések, amelyek a karácsonyi költéseket mutatják, jelentősen eltérnek egymástól, ez a különbség módszertani okokra vezethető vissza.

Egy tavalyi felmérés szerint a karácsony 132 ezer forintba kerül egy magyar háztartásnak átlagosan.

Az NLCafé által idézett idei felmérés szerint az átlagos költésnél 50 000 forinttal költöttek többet a magyarok idén karácsonykor.

Fotó: AFP

A legtöbb család hónapokon keresztül spórol a karácsonyra, többnyire 2-4 hónappal az ünnepek előtt megkezdik a spórolást. Az NRC piackutató adatai szerint mindössze a lakosság 4 százaléka használ hitelkártyát az ünnepek alatti vásárlásokhoz, ami – mondhatni – gyanúsan alacsony. Főleg annak fényében, hogy az elmúlt években, de különösen 2016-ban a bankok elképesztően arcba mászó kampányt kezdtek folytatni a hitelkártyák népszerűsítéséért. Ráadásul a laza feltételek miatt igen könnyű hozzájutni. A legtöbb bevásárlóközpontba belépve egyből az arcodba nyomnak egy hitelkártyát, számos áruház saját hitelkártyát adott ki, ha a reptérre bemész, akkor szinte becsúsztatják a zsebedbe.

Amennyiben te abba a 4 százalékba tartozol, aki túlköltekezett karácsonykor, akkor mutatunk egy lehetséges megoldást négy lépésben.

1. Számold össze mennyit költöttél

Ha azon gondolkodsz, hogy hogyan és miből fizeted vissza a hátralékodat, akkor először érdemes összeszámolni, hogy pontosan mennyi is az annyi. Mi az az összeg, amit vissza kell fizetned?

Elképzelhető, hogy a hónap elején nem jelentkeznek azonnal a többletköltségek, ilyenkor érdemes online lecsekkolni, hogy milyen költségek jöhetnek még a hónapban.

A pontos összeg kiszámítása elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen tervezni a visszafizetés menetét.

2. Állítsunk fel sorrendet a hitelkártyák között – amennyiben több is van

Mint mondtam, a hitelkártyák olyan könnyen hozzáférhetővé váltak, hogy akár többet is magánál tarthat az ember. Amennyiben több hitelkártyát, vagy többféle hitellehetőséget is igénybe vettél, érdemes sorrendet felállítani köztük. Azokat érdemes előbb visszafizetni, amelyek esetében magasabb a kamat – vagy jelentős különbség esetén azt, amelyikre több pénzt vettünk fel. Érdemes listát is összeállítani.

Érdemes figyelembe venni, hogy általában az áruházak (például T*sco) saját hitelkártyáira nagyobb kamatot számolnak fel,

3. Nézzük át költéseinket – ha nincs, akkor csináljunk költségvetést

Amennyiben az a célod, hogy hamar helyreállítsd a költségvetésed, kénytelen vagy spórolni néhány tételen. A legtöbb magyar egyébként nem írja össze havi jövedelmét és kiadásait.

Érdemes leülni, és összeírni a havi költéseket. A listából azokon tudunk spórolni, amelyek a "szórakozás" kategóriába esnek. Egy-egy vacsorát, ruhavásárlást érdemes későbbre halasztani. A bulizást, iszogatást és az esetleges cigimennyiséget is érdemes átmenetileg csökkenteni. Mindenesetre alaposan át kell gondolni, hogy milyen költségeket vagyunk hajlandóak csökkenteni.

4. Használjuk a bónuszunkat

Amennyiben van mellékjövedelmünk, vagy várhatóan a közeljövőben egy kis fizetésemeléshez, vagy bónuszhoz jutunk, azt mindenképpen érdemes befektetni a törlesztésbe.

Ha nincs mellékjövedelmünk és nagy pácba kerültünk a törlesztéssel, akkor érdemes valami pluszbevétel után nézni. Több áruházban is nagy a forgalom januárban, az áruk visszavitele és az akciók miatt, így számos helyre elmehetünk. Ha van egy extra szobánk, akkor megoldás lehet az Airbnb is.

Érdemes fejben tartani, hogy minél tovább húzzuk a törlesztést, annál többe fog kerülni a karácsonyi vásárlás.

Legközelebb inkább tegyünk félre az ünnepekre, és ne verjük magunkat adósságba.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: gyorsan lesz új kormányunk, ez az ország érdeke

Orbán Viktor: gyorsan lesz új kormányunk, ez az ország érdeke

kétharmad

A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a választásokról, a magyar kormányra váró feladatoktól és a jövőről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek a hét utolsó munkanapján a legfontosabb hírek.

Czeglédy Csaba búcsút inthet mandátumának

Czeglédy Csaba búcsút inthet mandátumának

kétharmad

A szombathelyi választókerületben időközi voksolás lesz.

Horst Seehofer alatt végre bekeményíthetnek a német rendőrök

Horst Seehofer alatt végre bekeményíthetnek a német rendőrök

amerika, london, párizs

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt az utóbbi időben tapasztalt német rendőrségi intézkedésekről.

Mélyrepülésben van Soros korábbi elnökjelöltje

Mélyrepülésben van Soros korábbi elnökjelöltje

amerika, london, párizs

Hillary Clinton népszerűsége továbbra is mélyrepülésben van, több mint 15 százalékot vesztett a másfél évvel ezelőtti elnökválasztás óta.

Szíria miatt ülnek össze az oroszok a NATO-val

Az azerbajdzsáni Bakuban találkozik csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka, hogy megvitassa a szíriai helyzetet.

Ha férfi vagy, rád nem vonatkozik a #MeToo

Ha férfi vagy, rád nem vonatkozik a #MeToo

bulvár

A szexuálisan bántalmazottak és megerőszakoltak védelmében indított MeToo-kampányról kiderült, hogy igenis válogat az áldozatok között, hiszen csak a nőket védelmezi. Hiába él rengeteg olyan férfi is a Földön, akiket bántalmaztak, a többségük úgy érzi, cserben hagyták őket, ezért kampányt indítanak a MeToo ellen.

Egyre több városnak van elege a liberális Kalifornia migránssimogatásából

Egyre több városnak van elege a liberális Kalifornia migránssimogatásából

amerika, london, párizs

Kalifornia a Trump-ellenes "harc" zászlóvivőjeként aposztrofálta magát, ám számos város elégelte meg a főleg illegális bevándorlóknak kedvező szélsőliberális vezetést.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére