Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szatén
 
 
 
 

Adósságok karácsony után? Így tudsz kikecmeregni belőle

2017. január 4. 11:36

Ha karácsony, akkor gigantikus családi evészetek, amit jóféle bejglivel lehet lefojtani. Ám az ünnepek nemcsak a derékbőségünkre vannak hatással, hanem a pénztárcánkra is. A két tényező között sajnos fordított arányosság áll fenn: a derék hízik, a pénztárca fogy.

Azok a felmérések, amelyek a karácsonyi költéseket mutatják, jelentősen eltérnek egymástól, ez a különbség módszertani okokra vezethető vissza.

Egy tavalyi felmérés szerint a karácsony 132 ezer forintba kerül egy magyar háztartásnak átlagosan.

Az NLCafé által idézett idei felmérés szerint az átlagos költésnél 50 000 forinttal költöttek többet a magyarok idén karácsonykor.

Fotó: AFP

A legtöbb család hónapokon keresztül spórol a karácsonyra, többnyire 2-4 hónappal az ünnepek előtt megkezdik a spórolást. Az NRC piackutató adatai szerint mindössze a lakosság 4 százaléka használ hitelkártyát az ünnepek alatti vásárlásokhoz, ami – mondhatni – gyanúsan alacsony. Főleg annak fényében, hogy az elmúlt években, de különösen 2016-ban a bankok elképesztően arcba mászó kampányt kezdtek folytatni a hitelkártyák népszerűsítéséért. Ráadásul a laza feltételek miatt igen könnyű hozzájutni. A legtöbb bevásárlóközpontba belépve egyből az arcodba nyomnak egy hitelkártyát, számos áruház saját hitelkártyát adott ki, ha a reptérre bemész, akkor szinte becsúsztatják a zsebedbe.

Amennyiben te abba a 4 százalékba tartozol, aki túlköltekezett karácsonykor, akkor mutatunk egy lehetséges megoldást négy lépésben.

1. Számold össze mennyit költöttél

Ha azon gondolkodsz, hogy hogyan és miből fizeted vissza a hátralékodat, akkor először érdemes összeszámolni, hogy pontosan mennyi is az annyi. Mi az az összeg, amit vissza kell fizetned?

Elképzelhető, hogy a hónap elején nem jelentkeznek azonnal a többletköltségek, ilyenkor érdemes online lecsekkolni, hogy milyen költségek jöhetnek még a hónapban.

A pontos összeg kiszámítása elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen tervezni a visszafizetés menetét.

2. Állítsunk fel sorrendet a hitelkártyák között – amennyiben több is van

Mint mondtam, a hitelkártyák olyan könnyen hozzáférhetővé váltak, hogy akár többet is magánál tarthat az ember. Amennyiben több hitelkártyát, vagy többféle hitellehetőséget is igénybe vettél, érdemes sorrendet felállítani köztük. Azokat érdemes előbb visszafizetni, amelyek esetében magasabb a kamat – vagy jelentős különbség esetén azt, amelyikre több pénzt vettünk fel. Érdemes listát is összeállítani.

Érdemes figyelembe venni, hogy általában az áruházak (például T*sco) saját hitelkártyáira nagyobb kamatot számolnak fel,

3. Nézzük át költéseinket – ha nincs, akkor csináljunk költségvetést

Amennyiben az a célod, hogy hamar helyreállítsd a költségvetésed, kénytelen vagy spórolni néhány tételen. A legtöbb magyar egyébként nem írja össze havi jövedelmét és kiadásait.

Érdemes leülni, és összeírni a havi költéseket. A listából azokon tudunk spórolni, amelyek a "szórakozás" kategóriába esnek. Egy-egy vacsorát, ruhavásárlást érdemes későbbre halasztani. A bulizást, iszogatást és az esetleges cigimennyiséget is érdemes átmenetileg csökkenteni. Mindenesetre alaposan át kell gondolni, hogy milyen költségeket vagyunk hajlandóak csökkenteni.

4. Használjuk a bónuszunkat

Amennyiben van mellékjövedelmünk, vagy várhatóan a közeljövőben egy kis fizetésemeléshez, vagy bónuszhoz jutunk, azt mindenképpen érdemes befektetni a törlesztésbe.

Ha nincs mellékjövedelmünk és nagy pácba kerültünk a törlesztéssel, akkor érdemes valami pluszbevétel után nézni. Több áruházban is nagy a forgalom januárban, az áruk visszavitele és az akciók miatt, így számos helyre elmehetünk. Ha van egy extra szobánk, akkor megoldás lehet az Airbnb is.

Érdemes fejben tartani, hogy minél tovább húzzuk a törlesztést, annál többe fog kerülni a karácsonyi vásárlás.

Legközelebb inkább tegyünk félre az ünnepekre, és ne verjük magunkat adósságba.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Konfliktussal indulhat az új Bundestag

Konfliktussal indulhat az új Bundestag

amerika, london, párizs

A második világháború utáni 19. Bundestag első ülésén döntenek a házszabályról, valamint megválasztják az elnököt és az alelnököket.

Október 23-a ismét megmutatta, hogy miért komolytalan az ellenzék

Október 23-a ismét megmutatta, hogy miért komolytalan az ellenzék

kinyílott a pitypang

Alig fél év van hátra a választásokig. Ekkor már látszik, melyik politikai erő mennyi embert tud mozgósítani, és az idei október 23-a valami nagyon fontosat árult el nekünk.

Futótűzként terjed az iszlám radikalizmus az osztrák börtönökben

Futótűzként terjed az iszlám radikalizmus az osztrák börtönökben

amerika, london, párizs

A hatóságok vizsgálata alapján az osztrák börtönök tele vannak iszlamista gyűlöletkeltő irodalommal, ami azt jelenti, hogy a börtönben elképesztő mértékben radikalizálódnak a rabok.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Alig akad támogatója Porosenkónak; Kurz az osztrák elnökkel tárgyalt; A világ számos pontján megemlékeztek '56-ról.

Szili: a neoliberális világnak vége van

Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évben működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie - jelentette ki Szili Katalin.

Alig akad támogatója az ukrán elnöknek

Alig akad támogatója az ukrán elnöknek

amerika, london, párizs

A kárpátaljai magyarokat is érintő oktatási törvény az összes szomszédos ország tiltakozását kiváltotta Ukrajnával szemben. A külpolitikában népszerűtlen Porosenko azonban úgy tűnik, saját országában sem nagy kedvenc: az ukránok kétharmada nem bízik az elnökben.

A kárpátaljai magyarok különös tiszteletet érdemelnek

A kárpátaljai magyarok voltak a leginkább elzárva a többi magyar nemzetrésztől a szovjet időkben, ezért különös tiszteletet érdemelnek részünkről, hogy a rendkívül nehéz körülmények között is megőrizték anyanyelvüket és önazonosságukat - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a kárpátaljai magyarság központi '56-os megemlékezésén hétfőn Ungváron.

Kurz elmondta Van der Bellennek, hogy mikorra lesz osztrák kormány

Kurz elmondta Van der Bellennek, hogy mikorra lesz osztrák kormány

amerika, london, párizs

Hétfőn délután találkozott egymással Sebastian Kurz és Alexander Van der Bellen, hogy Kurz tájékoztassa az elnököt a kormányalakítás állásáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére