Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A Trump-hatás miatt borulhat minden Brazíliában

2018. július 24. 18:58

Kulcsfontosságú választásokat tartanak idén októberben Dél-Amerika legnépesebb országában. Az amúgy is kaotikus gazdasági, társadalmi és belpolitikai helyzetet Brazíliában egy "trumpista" politikus rázhatja fel még inkább.
Jair Bolsonaro

Jobb, ha megjegyezzük ezt a nevet, ő ugyanis az a politikus, akire a „mainstream” média már rá is aggatta a „szélsőjobboldali”, „populista” jelzőket. Az egykori katonatiszt, 1991 óta kongresszusi képviselőként ténykedő Bolsonaro igencsak szókimondó, messziről kerüli a píszít, és jól mozog a gazdasági körökben. Épp ezért nem is mondható, hogy egy „szokványos politikussal” van dolgunk.

Ez a gondolat például, hogy »jaj, szegény feketék, jaj, szegény kisemberek, szegény nők, szegény őslakosok«, egyáltalán nem jön be nekem. Mindenki nélkülöz valami miatt, épp ezért nem akarom, nem is próbálom őket sajnálni.”

Jair Bolsonaro

Fotó: AFP

Mondok nektek egy példát. Van nekem két kislányom. Az egyik ötéves, a másik három. Ha mondjuk az egyiküket elrabolnák, az emberrablók pedig elküldenék az egyik fülét és az egyik ujját a házamba, és mondjuk a rendőrségnek sikerülne elkapnia az egyik emberrablót, de az nem mondaná el, hova rejtették a kislányomat, akkor én önként megkínoznám azt a csávót.”

Nem gondolnám, hogy a kínzást be kéne vezetni mint állami hatáskört, de bizonyos emberi szituációkban igenis lehet megoldás. Ilyenkor mérlegelned kell, hogy mi a fontosabb az életedben: a lányod élete, vagy a jogod ahhoz, hogy csendben maradj”

– mondta Bolsonaro az egyik kampányrendezvényen.

Egyetlen apuka sem szeretné, hogy a fia homoszexuális legyen. […] Mi, brazilok nem szeretjük a homoszexuálisokat.”

Jair Bolsonaro és a harmadik felesége, Michelle

Fotó: AFP

Először erőszaktevőnek nevezett engem, és én meg kapásból azt válaszoltam, hogy nem erőszakolnám meg, mert túl ronda”

– reagált az elnökaspiráns az ellene felhozott szexuális zaklatás vádjára.

Kétség sem fér hozzá, hogy Bolsonaro „veszélyes” vizeken evez a kampányban, de egy olyan országban, mint Brazília, ahol folyamatosan kijátsszák a „kisebbségi kártyát”, ahol a világ ötven legveszélyesebb városából tizenkilenc megtalálható, ahol a kereszténység mélyen gyökerezik, és ahol szinte minden politikust (érthető módon) zaklatással és korrupcióval vádolnak, ezekkel az üzenetekkel lehet választókat megnyerni. És nagyon úgy tűnik, hogy az ötgyermekes Bolsonarónak bejönnek ezek a „kampányüzenetek”, hiszen annak ellenére, hogy csak vasárnap jelentette be hivatalosan is, hogy elindul az októberi választásokon, a közvélemény-kutatások szerint így is 20 százalékon áll az elnökségért folytatott versenyben.

A hatvánhárom éves Bolsonarót csak az a munkáspárti korábbi brazil elnök, Luis Inacio Lula de Silva előzi meg (30 százalékkal), akit korábban őrizetbe vett a rendőrség korrupció és pénzmosás vádja miatt, a bíróság pedig e végett nemrég 12 év börtönbüntetésre ítélte, így most Lula a rácsok mögül várja az október 7-i választás eredményét. Hogy a baloldali politikus valóban indulhat-e az őszi voksolásokon, az még kérdéses, erről valószínűleg augusztusban hozhat döntést a brazil választási törvényszék.

Luis Inacio Lula de Silva

Fotó: AFP

Ha Lula kiesne a versenyből, az egyértelműen Bolsonaro felé döntené a mérleg nyelvét.

A „mainstream” média nem véletlenül keresi a hasonlóságokat Bolsonaro és az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump között. A brazil kampány, annak üzenetei, az ország problémáira adott politikai válaszlehetőségek (korrupcióellenes fellépések, bűnözőkkel való kegyetlen leszámolások, munkahelyteremtés) kísértetiesen hasonlítanak a 2016-os amerikai elnökválasztásra, amely a mai napig mély nyomot hagyott a liberálisok lelkivilágában. Egyik oldalt a velejéig korrupt baloldal képviselője, Luis Inacio Lula de Silva – akinek „szellemi” követői a 2014-es választást megnyerő Dilma Rousseff és utódja, a jelenlegi elnök, Michel Temer sem tudott túl sok sikert felmutatni –, a másik oldalt pedig a sokak szerint trumpi topikokkal (The Trump of the Topics), gyakorta kínos elszólalásokkal operáló Jair Bolsonaro áll.

A címkéktől ellenére Bolsonaróról azonban nehezen mondható el, hogy ízig-vérig „trumpista” politikát folytat. Családja régóta beágyazott a politikába, három fia is politikával foglalkozik – igaz, országos ismertségre csak most tett szert a család neve. Az egykori katonatiszt mögött csak egy kis szociálliberális párt áll (Social Liberal Party – PSL). A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Bolsonaro a fiatalok körében a legnépszerűbb. A pénzpiacok pedig alig várják, hogy az ötgyermekes politikus nyerje az őszi választásokat – valószínűleg azért, mert Bolsonaro privatizáció- és kereskedelempárti gazdaságpolitikával lendítené ki az országot a mederből.

A brazil elnök- és elnökhelyettes-választás kétfordulós. Először október első vasárnapján (október 7.) járulnak az urnákhoz a választók, ám, ha egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot, akkor október utolsó vasárnapján megtartják a második kört is (október 28.), ekkor azonban már csak két elnökaspiráns (és az elnökhelyetteseik) van versenyben, és akik bezsebelik a voksok többségét, az lesz Brazília elnöke és alelnöke.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

kétharmad

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Soros-Sargentini-jelentést, Nadine Morano francia jobboldali politikus kitett egy posztot az Instagram-oldalára, melyben hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, amiért megvédi a nemzeti szuverenitást.

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére