Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A Transparency ügyvezetője Simor embere volt

2016. július 18. 11:58

Korábban a jegybanknál dolgozott a Transparency International jelenlegi vezetője.

A Transparency International folyamatosan közérdekű adatokat kér ki a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól.

A szervezet ügyvezetője korábban saját maga is egy jegybanki alapítványban töltött be vezető szerepet. Martin József Péter még 2011-2012-ben, azaz Simor András korábbi jegybankelnök idején, a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa által életre hívott Mindennapi Pénzügyeink Program felelőse volt.

A Pénziránytű Alapítvány 2008 szeptemberében jött létre. Megalapításakor a célja az volt, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg.

A Simor András által vezetett Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség alapította a szervezetet. A tervek szerint 5 millió embert akartak elérni a  Mindennapi Pénzügyeink Programmal. Az ötletet összesen 22 pénzügyi területen működő intézmény támogatta több, mint 80 millió forinttal. A program felelőse az a Martin József Péter volt, aki ma folyamatosan kritizálja a jegybank alapítványi költéseit a Transparency International (TI) antikorrupciós szervezet ügyvezető igazgatójaként.

Martin József Péternek semmi baja nem volt a jegybanki alapítványokkal Simor András regnálása alatt, akit Gyurcsány Ferenc jelölt az MNB élére. Pedig a volt jegybankelnököt sokan kritizálták tevékenysége miatt.

Miután 2008-ban a forint árfolyamsávját eltörölte, és a várakozásokkal ellentétben nem emelte a jegybanki alapkamatot a forint zuhanásnak indult. Emiatt Simornak többször is cáfolnia kellett, hogy az MNB nem kötött alkut a kormánnyal. 

Simor a legnagyobb meglepetést azonban azzal okozta, amikor a 2008 végi állapotot tükröző vagyonnyilatkozatában csupán nyolcvanmillió forint értékű befektetési jegyben tartott befektetését tüntette fel. Feltűnő volt, hogy 2006-ban még 923 millió forintra rúgott egy külföldi alapkezelőnél lévő befektetési jegyeinek értéke. A végén kiderült, hogy a volt MNB elnök a befektetési jegyekből kivont vagyonát a saját tulajdonában álló ciprusi cégébe csoportosította át. Simor ezek után felszámolta a ciprusi cégét, és a több száz milliós haszont hazautalta.

A Transpareny International a szocialista kormányzás idején, 2007-ben még a volt szocialista országok többségénél kevésbé korruptnak látta Magyarországot. Az idei felmérésük alapján azonban a térségben már csak Románia és Bulgária számít korruptabbnak nálunk. 

Nincs semmilyen pártpolitikai krédónk, valószínűleg ezért is kritizál minket a mindenkori kormány.”

- válaszolta Martin József Péter arra a kérdésre, hogy ez miképp lehetséges.

A Transpareny International vezetője szerint már a baloldali kormányzás idején kimondták és le is írták, hogy Magyarországon intézményesült a korrupció.

A TI Magyarország pénzügyi beszámolója szerint tavaly a bevételei zömét külföldről szerezte. Durván 95 millió forintból gazdálkodott, amelyből 35 milliót a Soros György nevéhez kötődő Open Society Institute adott.

(MagyarIdők)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

amerika, london, párizs

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint rendfenntartókra támadtak Brüsszel belvárosában kedd reggel.

8 jel, hogy Juncker biztosan alkoholista

8 jel, hogy Juncker biztosan alkoholista

pszicho

Persze egy ideig lehet mindent az isiászra fogni, de a jelek magukért beszélnek.

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

amerika, london, párizs

Bevándorlásellenes álláspontja miatt buktathatták meg a hazánkban menedéket kérő macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek a nap legfontosabb eseményei!

Nagyot zuhant a magyar államadósság

Nagyot zuhant a magyar államadósság

kétharmad

Az államháztartás finanszírozási többlettel zárta a harmadik negyedévet.

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére