Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szatén
 
 
 
 

A te környezetedben is élhet legalább egy olyan nő, akit bántalmaztak

2016. november 25. 15:58

A nők elleni erőszak még ma is hatalmas méreteket ölt. Európában minden harmadik nőt érint a kérdés.

November 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja.

A nők nap mint nap találhatják magukat olyan szituációban, ahol hátrányosan megkülönböztetik őket. Korábban még a választójogot is megtagadták tőlük és a politikai életben sem vehettek részt. Manapság viszont olyan témák állnak a középpontban, mint a nők és férfiak között megmutatkozó bérkülönbség, vagy a munkahelyi „üvegplafon”, amely egy bizonyos ponton túl nem engedi a női alkalmazottak előléptetését. A nők elleni erőszak pedig a hátrányos megkülönböztetés legszélsőségesebb formája.

Mi számít erőszaknak?

Az ENSZ 1993-ban adta ki a Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről című dokumentumot, amelyben meghatározzák, hogy mi számít erőszaknak. „A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]”

Az erőszaknak több formája van: lehet szóbeli, lelki, testi, gazdasági és szexuális.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából az Európa Bizottság bejelentette, hogy 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak leküzdéséért, mivel a jelenség továbbra is elterjedt Európán belül és kívül egyaránt.

Fotó: AFP

Arról, hogy ez mennyire aktuális téma még ma is a számok árulkodnak.

Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

Még napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve – áll az Európai Bizottság sajtóközleményében.

A 2017-ben induló kampányra 10 millió eurót különítettek el.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület kampánysorozata is ma veszi kezdetét. A szervezet a 16 Akciónap kampánnyal szeretné felhívni a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára. A 16 Akciónapot 1991 óta rendezik meg világszerte civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek csatlakozásával.

Beszéljenek a számok
Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik ellen nap mint nap erőszakot követnek el. Ez összefügghet azzal, hogy az Eurobarometer idei felmérése azt mutatja, hogy a magyarok közel fele, 47 százaléka gondolja úgy, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

A felmérésben az emberek 72 százaléka vélte úgy, hogy Magyarországon eléggé vagy nagyon elterjedt a nők ellen elkövetett családon belüli erőszak. Ennek ellenére, ha valakit bántalmazás érne, lehet nem is tudja, hova, kihez tudna fordulni. A felmérés rámutatott arra is, hogy a magyarok fele nem ismer semmilyen segélyszolgálatot, amely azon nők számára létesült, akik családon belüli erőszak áldozatai.

Fotó: AFP

Az emberek közel 44 százaléka véli úgy, hogy a nőket valószínűbben éri nemi erőszak idegen részéről, mint olyantól, akit ismernek. Úgy látszik még mindig általános tévhit az, hogy a szexuális erőszak az utcán történik idegen által. A legtöbb szexuális erőszakra az áldozat vagy az elkövető lakó- vagy munkahelyén történik és többnyire olyan személy követi el, akit a nő ismer, bízik benne.

Az elterjedt tévhitek közé tartozik az is, hogy a családon belüli bántalmazás, erőszak csak a társadalom egy kis szegmenségét érinti. Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere. Az is lehet, hogy a mi környezetünkben is van ilyen illető, csak nem tudunk róla.

Ha valakinek segítségre van szükségre bántalmazás vagy nemi erőszak miatt, akkor a Nők a Nőkért Egyesülethez, a PATENT Egyesülethez, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz vagy a rendőrséghez és a mentőkhöz fordulhat. Facebookon is több, a bántalmazott nőket segítő csoport jött létre. Az aktuális csoportokról az info@nane.hu címen vagy az egyesület Facebook oldalán lehet érdeklődni.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
The UN migration pact is a crackdown on national sovereignty and here is the reason why

The UN migration pact is a crackdown on national sovereignty and here is the reason why

amerika, london, párizs

The "Global Compact for Safe, Orderdly and Regular Migration" is about to be signed in December. However, the tendency we see is that more and more countries are backing out of the agreement. Let us examine the reasons behind this phenomenon.

Olyan tüntetés várta Merkelt Chemnitzben, amelyre senki sem számított

Olyan tüntetés várta Merkelt Chemnitzben, amelyre senki sem számított

amerika, london, párizs

Angela Merkel német kancellár Chemnitzbe látogatott. A kelet-németországi város arról vált híressé az elmúlt hónapokban, hogy egy gyilkos migráns miatt nagy tüntetések folytak a városban. Az elmúlt hónapokban egyre csökkent a feszültség, ám Merkel megérkezése kiverte a biztosítékot és a tüntetők újra ellepték az utcákat.

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

amerika, london, párizs

A felkavaró eset Olaszországban történt, a hajléktalan migráns egy hónappal ezelőtt kapott menekültstátuszt.

Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester szombaton aláírta a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása.

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

amerika, london, párizs

Drasztikusan apad a brüsszelita, maradáspártiak csoportja Nagy-Britanniában, miután egy friss felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy el kellene vetni egy az egyben az unióból való kilépés ötletét.

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére