Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szatén
 
 
 
 

A tavaszi fáradtság után jöhet a nyári szomorúság

2016. április 9. 21:21

Ha azt hitted, hogy a depresszió csak télen csaphat le, nagyot tévedtél. Már a nyolcvanas évek vége óta kutatják a jó idő okozta negatív hangulatváltozást. A tudósok azt állítják, nem véletlen, hogy tavasszal a legtöbb az öngyilkosság.

A tavaszi átállással nemcsak a szívinfarktus kockázata nő, de a szorongásé is. Az időjárás-változás okozta tartós rossz közérzetnek neve is van, a jelenséget a nyolcvanas évek közepe óta kutatják. Először azt hitték, csak téli depresszió létezik, és közvetve a fény, valamint a mozgás hiánya, közvetlenül pedig az agy szerotonin-szintje okolható érte. Pár évvel később rájöttek, hogy bár a téli depresszió jóval gyakoribb, az arra hajlamosaknál nyáron is menetrend szerint beüt a szomorúság.

A jelenség legelismertebb kutatója szerint a probléma forrása az agyunkban van, bár hogy pontosan hol, abban ő sem biztos; a szezonális depresszióra hajlamosak ugyanis képtelenek átállni, ez minden bajuk forrása. Akiket a téli hideg és sötét sújt, azok inkább letargiára hajlamosak. Akiket a nyári meleg és fény, inkább a mániákus tüneteket produkálnak: álmatlansággal, ingerlékenységgel küzdenek. A tünetek a legtöbbeknél már tavasszal beütnek, így nem is csoda, hogy ilyenkor a legmagasabb az egy napra jutó öngyilkosok száma – a késő tavaszi, kora nyári hónapokban akár a másfélszerese lehet a télieknek. A rossz hangulat aztán hónapokig a nyakán marad az erre hajlamosnak.

A téli depresszióval küzdők általában nagy zabálásokkal, nagy alvásokkal és hosszú bezárkózásokkal vészelik át ezt az időszakot, a nyártól borzongók épp ellenkezőleg, étvágytalansággal és álmatlansággal birkóznak, nehezen tudnak nyugton maradni és aktivitásuk könnyen agresszivitásba fordulhat át, amely szélsőséges esetekben önmaguk ellen irányul. Ezzel is magyarázzák a tavaszi, nyári öngyilkossági hullámokat: az öngyilkos tervük végrehajtásához az energiát épp a negatív hangulatváltozásukból merítik.

(Quartz)

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Autista gyermekeket vesznek rá arra, hogy nemet váltsanak Nagy-Britanniában

Autista gyermekeket vesznek rá arra, hogy nemet váltsanak Nagy-Britanniában

bulvár

Egy nevét elhallgató iskolai tanár - akinek intézményében már 17 gyermek jelentkezett nemváltásra - arra hívta fel a figyelmét a brit sajtónak, hogy drámai mértékben nő az olyan autista gyermekek száma, akiket úgynevezett "nemi diszfóriával" félrekezelnek.

Öt járásban választhat a magyar kisebbség Szlovéniában

Öt járásban választhat a magyar kisebbség Szlovéniában

amerika, london, párizs

Megkezdődtek a helyhatósági választások vasárnap Szlovéniában. Reggel hét órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, ahova valamivel több mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak este hét óráig.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére