Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

A szibériai hibernációból hozták vissza a világ két legöregebb élőlényét

2018. július 27. 14:29

Szibériában sikeresen kiolvasztottak a permafrosztból két olyan fonálférget, amelyek 32 és 42 ezer évnyi lefagyasztottság után képesek voltak úgy életre kelni, hogy mozognak és táplálkoznak is. A tudósok szerint jelenleg ez a két fonálféreg számít a két legidősebb állatnak a Földön.

Orosz tudósok a Princeton Egyetemmel együttműködve készítették el "A késő pleisztocén korából származó életképes fonálférgek a Kolima folyó völgyéből" címet viselő tudományos tanulmányukat.

A kutatók állítása szerint sikerült bizonyítékot találniuk arra, hogy többsejtű organizmusok is képesek a hosszú távú cryobiosisra, azaz hibernálódásra az Északi-sark permafroszt lerakódásaiban.

Fonálférgek

A tudósok 300, a szibériai fagyott talajban megőrződött őskori férget gyűjtöttek be a legkülönfélébb helyszínekről. A 300 fagyott mintából végül két fonálféreg kiolvasztása sikerrel járt, mivel ezek nemcsak életre keltek egy időre, de mozogtak és táplálkoztak is. 

Az életképes fonálférgeket, a Panagrolaimus aff. detritophagus (Rhabditida) és a Plectus aff. parvusot (Plectida) egy-egy példányát a Kolima folyó völgyének pleisztocén kori permafroszt lerakódásaiban találták, így azok megfagyásának időpontjai pontosan meghatározhatóak. A tudósok szerint 30 000-40 000 évvel ezelőttre tehetőek. 

A két "hibernálásból visszatért" féreg mikroszkopikus képe

Fotó: Doklady Biological Sciences/Pleiades Publishing

A 32 ezer éves és életképes féregre Duvanni Jar település közelében a Kolima folyó alsó folyásánál található permafroszt falban bukkantak, nem messze attól a pleisztocén parknak elnevezett kutatási területtől, ahol a sok ezer éve kipusztult gyapjas mamut sarki élőhelyének a rekonstruálását tervezik mostanában a tudósok. A 41 700 éves férget pedig az Alazeja folyó partjából emelték ki. 

Permafroszt fal a Kolima folyónál

Fotó: Nikita Zimov/The Siberian Times

A tudósok állítása szerint ez a két nőnemű fonálféreg jelenleg a két legidősebb élő állat a Földön.

A férgek életre keltését eredményező kiolvasztásokat Petri-csészékben végezték el egy laboratóriumban, a moszkvai régió Fizikai-kémiai és Biológiai Problémák Talajtudományi Intézetében.

A Fizikai-kémiai és Biológiai Problémák Talajtudományi Intézete

Fotó: The Siberian Times

A kutatás tehát bizonyítékot talált arra, hogy egyes többsejtű élőlények esetében nagyon hosszú távon, több tízezer éven át is sikeresen működnek olyanfajta alacsony hőmérsékleti körülmények hatására kialakult természetes hibernációs, kriohibernációs mechanizmusok, amelyek lehetővé teszik a kiolvadás esetére azt, hogy az élőlények képesek legyenek teljes mértékben visszanyerni az életfunkcióikat. 

A tudósok szerint ezért nagyon fontos és hasznos lehet a fonálférgek adaptív képességeinek a tanulmányozása minden a hibernálással összefüggő, kriotudományos kutatás szempontjából. 

A Kolima folyó völgye

Fotó: The Siberian Times

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

kétharmad

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust mindössze a megkérdezettek 27 százaléka alkotja.

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

amerika, london, párizs

Az európaiak már megszokhatták: ha a népakarat tiszteletben tartása kerül szóba, akkor sem Soros Györgyre, sem pedig Brüsszelre nem számíthatnak.

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

kétharmad

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, ám az ellenzék jóvoltából tüntetés is lesz.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Exit poll: Kaczynskiék állnak nyerésre

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt áll nyerésre országos szinten a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások első fordulójában, több helyi önkormányzatot viszont továbbá is kormányellenzéki koalíciók irányíthatnak.

Kilép az LMP-ből a sorosista EP-képviselő, Meszerics Tamás

Kilép az LMP-ből a sorosista EP-képviselő, Meszerics Tamás

kétharmad

Kisebb káosz az LMP háza táján. Nem sokkal az után, hogy Demeter Márta lett az LMP társelnöke, a párt egyetlen EP-képviselője közölte: kilép az LMP-ből. Véletlen? Aligha!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére