Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A szegedi csendrendelet nem más, mint kampányfogás, ami akár káros is lehet

2018. június 7. 18:11

Szabó Bálint jogász szerint egy ,,nagy szegedi társadalmi párbeszédre lenne szükség", ahol kiderülhetne, mit gondolnak a szegediek arról, hogy hétköznap este tíz, hétvégén pedig éjfél után ,,csöndben kell maradni".

Vonja vissza a diszkriminatív csendrendeletet, és kezdjen azonnali párbeszédet az érintettekkel az önkormányzat"

mondta Szabó Bálint sajtótájékoztatón szerdán Szegeden. A jogász szerint egy „nagy szegedi társadalmi párbeszédre lenne szükség", ahol kiderülhetne, mit gondolnak a szegediek arról, hogy hétköznap este tíz, hétvégén pedig éjfél után „csöndben kell maradni".

Szabó Bálint szerint a csendrendelet azért különösen aggályos, mert megkülönbözteti a városi és az egyéb rendezvényeket. A Polgármesteri Kabinet közleményben reagálva azt írta, hogy a zajrendelet a közterületi rendezvényekre és a vendéglátóegységek teraszaira vonatkozik, de nem érinti a vendéglátóegységek nyitvatartási idejét, illetve azt, hogy a vendéglátóegységekben meddig tartanak rendezvényt.

A csendrendeletet egyértelműen kampányfogásként kell értelmezni Botka László és a szegedi MSZP részéről, hiszen ezzel egyfajta gesztust szeretnének tenni legnépesebb szavazói bázisuknak, a szegedi nyugdíjas választóknak. Érthető a lépés, hiszen Botkától rengetegen elpártoltak, mióta miniszterelnök-jelölti bénázásával politikai közröhej tárgyává vált. A sokak szerint politikai élőhalott (walking dead) szoci polgármester szeretne feltámadni az önkormányzati választások előtt. Kérdés, hogy vajon sikerül-e neki?
A kormányhivatal is erősen bírálta a csendrendeletet

"Hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy a közgyűlési többség által elfogadott szegedi csendrendelet nem ugyanolyan szabályokat ír elő az állami, önkormányzati és egyéb rendezvények szervezőinek" – mondta ki a kormányhivatal.

HÁTTÉR: Már elfogadása előtt nagy vihart kavart Szegeden a csendrendelet, zúgolódtak a vendéglősök és rendezvényszervezők, egyetemisták demonstráltak az áprilisi közgyűlés idején, a KDNP módosító indítványt nyújtott be, a Jobbik pedig tárgyalásra is alkalmatlannak tartotta a rendeletet. Ám végül a papírforma érvényesült: a közgyűlés baloldali többsége megszavazta a csendrendeletet 17 igen szavazattal – írja a Délmagyar. A hivatalosan a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet lényege, hogy időbeni korlátot szab, így vasárnaptól csütörtökig 8 és 22 óra között, pénteken és szombaton pedig 8-tól éjfélig lennének üzemeltethetők a hangosító berendezések. Ez alól a sportrendezvények élő televíziós közvetítései kivételt képeznek. Az alkalmi rendezvényeken hétvégente éjfélkor kell lekapcsolni a hangosítást, de az előbb leírtak nem vonatkoznak az állami és önkormányzati rendezvényekre, azokon bármeddig szólhat a zene.
Fotó: MTI Fotóbank

A szegedi vendéglátósok és rendezvényszervezők nem hagyták magukat, közülük 27-en közérdekű bejelentést tettek a helyi rendelet miatt. A kormányhivatal sajtóosztálya a Délmagyar megkeresésére közölte, hogy törvényességi kifogással éltek a csendrendelet kapcsán. Azt írták, az elfogadott helyi rendelet úgy határoz meg időbeli korlátot a rendezvényeken használható hangosításra, hogy az alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Ez álláspontjuk szerint a többi rendezvény szervezőjét hátrányosan megkülönbözteti, ami az Egyenlő bánásmód törvénybe ütközik. A kormányhivatal így még május 14-én törvényességi felhívásban szólította fel a szegedi közgyűlést, hogy az említett kivételszabályt törölje, vagy a törvénynek megfelelően módosítsa. 

Mózes Ervin, Szeged jegyzője a kormányhivatal állásfoglalására reagálva elmondta, hogy a június 22-i közgyűlésen a kormányhivatal észrevételének megfelelően várhatóan módosítják a szegedi zajrendeletet, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét. Az módosító előterjesztés szerint mindössze a Szegedi Szabadtéri Játékokra, a Szegedi Ifjúsági Napokra és a Szeged Napja ünnepségsorozatra nem vonatkozna a korlátozás.

Alapvetően a pihenés szabadságára való hivatkozás teljesen érthető Botkáék részéről, ahogy politikai motivációjuk is egyértelmű, és érthető, hogy szeretnének a nyugdíjas lakosságnak pozitív gesztusokat tenni. (Hiszen a nyugdíjasok álláspontja is teljesen érthető a kérdésben.) A szegedi városházának azonban érdemes lenne azt is figyelembe vennie, hogy Szeged azért mégiscsak egy nyüzsgő egyetemi város, egyre több egyetemi polgárral, így az egyetemi szabadtéri rendezvényeket is mentesíteni kellene a korlátozások alól. Ilyen például a Szegedi Egyetemi Napok és társai, melyek rengeteg fiatalt vonzanak. Nem kellene elijeszteni a hallgatókat a napfény városából, inkább még több kedvezményt és lehetőséget kellene biztosítani számukra. A csendrendelet előírásai nem szabad, hogy a hallgatók és az SZTE kárára valósuljanak meg.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Vizsgálat indult Macron pártja ellen

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség annak érdekében, hogy kiderüljön, honnan kapott Emmanuel Macron francia államfő pártja 144 ezer eurós összegben adományokat a tavalyi évben.

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére