Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A szegedi csendrendelet nem más, mint kampányfogás, ami akár káros is lehet

2018. június 7. 18:11

Szabó Bálint jogász szerint egy ,,nagy szegedi társadalmi párbeszédre lenne szükség", ahol kiderülhetne, mit gondolnak a szegediek arról, hogy hétköznap este tíz, hétvégén pedig éjfél után ,,csöndben kell maradni".

Vonja vissza a diszkriminatív csendrendeletet, és kezdjen azonnali párbeszédet az érintettekkel az önkormányzat"

mondta Szabó Bálint sajtótájékoztatón szerdán Szegeden. A jogász szerint egy „nagy szegedi társadalmi párbeszédre lenne szükség", ahol kiderülhetne, mit gondolnak a szegediek arról, hogy hétköznap este tíz, hétvégén pedig éjfél után „csöndben kell maradni".

Szabó Bálint szerint a csendrendelet azért különösen aggályos, mert megkülönbözteti a városi és az egyéb rendezvényeket. A Polgármesteri Kabinet közleményben reagálva azt írta, hogy a zajrendelet a közterületi rendezvényekre és a vendéglátóegységek teraszaira vonatkozik, de nem érinti a vendéglátóegységek nyitvatartási idejét, illetve azt, hogy a vendéglátóegységekben meddig tartanak rendezvényt.

A csendrendeletet egyértelműen kampányfogásként kell értelmezni Botka László és a szegedi MSZP részéről, hiszen ezzel egyfajta gesztust szeretnének tenni legnépesebb szavazói bázisuknak, a szegedi nyugdíjas választóknak. Érthető a lépés, hiszen Botkától rengetegen elpártoltak, mióta miniszterelnök-jelölti bénázásával politikai közröhej tárgyává vált. A sokak szerint politikai élőhalott (walking dead) szoci polgármester szeretne feltámadni az önkormányzati választások előtt. Kérdés, hogy vajon sikerül-e neki?
A kormányhivatal is erősen bírálta a csendrendeletet

"Hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy a közgyűlési többség által elfogadott szegedi csendrendelet nem ugyanolyan szabályokat ír elő az állami, önkormányzati és egyéb rendezvények szervezőinek" – mondta ki a kormányhivatal.

HÁTTÉR: Már elfogadása előtt nagy vihart kavart Szegeden a csendrendelet, zúgolódtak a vendéglősök és rendezvényszervezők, egyetemisták demonstráltak az áprilisi közgyűlés idején, a KDNP módosító indítványt nyújtott be, a Jobbik pedig tárgyalásra is alkalmatlannak tartotta a rendeletet. Ám végül a papírforma érvényesült: a közgyűlés baloldali többsége megszavazta a csendrendeletet 17 igen szavazattal – írja a Délmagyar. A hivatalosan a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet lényege, hogy időbeni korlátot szab, így vasárnaptól csütörtökig 8 és 22 óra között, pénteken és szombaton pedig 8-tól éjfélig lennének üzemeltethetők a hangosító berendezések. Ez alól a sportrendezvények élő televíziós közvetítései kivételt képeznek. Az alkalmi rendezvényeken hétvégente éjfélkor kell lekapcsolni a hangosítást, de az előbb leírtak nem vonatkoznak az állami és önkormányzati rendezvényekre, azokon bármeddig szólhat a zene.
Fotó: MTI Fotóbank

A szegedi vendéglátósok és rendezvényszervezők nem hagyták magukat, közülük 27-en közérdekű bejelentést tettek a helyi rendelet miatt. A kormányhivatal sajtóosztálya a Délmagyar megkeresésére közölte, hogy törvényességi kifogással éltek a csendrendelet kapcsán. Azt írták, az elfogadott helyi rendelet úgy határoz meg időbeli korlátot a rendezvényeken használható hangosításra, hogy az alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Ez álláspontjuk szerint a többi rendezvény szervezőjét hátrányosan megkülönbözteti, ami az Egyenlő bánásmód törvénybe ütközik. A kormányhivatal így még május 14-én törvényességi felhívásban szólította fel a szegedi közgyűlést, hogy az említett kivételszabályt törölje, vagy a törvénynek megfelelően módosítsa. 

Mózes Ervin, Szeged jegyzője a kormányhivatal állásfoglalására reagálva elmondta, hogy a június 22-i közgyűlésen a kormányhivatal észrevételének megfelelően várhatóan módosítják a szegedi zajrendeletet, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét. Az módosító előterjesztés szerint mindössze a Szegedi Szabadtéri Játékokra, a Szegedi Ifjúsági Napokra és a Szeged Napja ünnepségsorozatra nem vonatkozna a korlátozás.

Alapvetően a pihenés szabadságára való hivatkozás teljesen érthető Botkáék részéről, ahogy politikai motivációjuk is egyértelmű, és érthető, hogy szeretnének a nyugdíjas lakosságnak pozitív gesztusokat tenni. (Hiszen a nyugdíjasok álláspontja is teljesen érthető a kérdésben.) A szegedi városházának azonban érdemes lenne azt is figyelembe vennie, hogy Szeged azért mégiscsak egy nyüzsgő egyetemi város, egyre több egyetemi polgárral, így az egyetemi szabadtéri rendezvényeket is mentesíteni kellene a korlátozások alól. Ilyen például a Szegedi Egyetemi Napok és társai, melyek rengeteg fiatalt vonzanak. Nem kellene elijeszteni a hallgatókat a napfény városából, inkább még több kedvezményt és lehetőséget kellene biztosítani számukra. A csendrendelet előírásai nem szabad, hogy a hallgatók és az SZTE kárára valósuljanak meg.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

A baloldal migránsokra cserélte le a munkásosztályt

A Migrációkutató Intézet az egyik friss tanulmányában számadatokkal alátámasztott elemzést közöl arról, hogy az európai baloldal a klasszikus munkásosztály helyett ma már igen nagy mértékben a bevándorlók szavazataira támaszkodik. Sőt, a vallásokat egyébként általában elutasító mai baloldal egyik legerősebb új szavazóbázisa a nagyon vallásos és antiszemita iszlamista csoportokra épül.

Miféle Bajnokok Ligája? Végre folytatódik a Magyar Kupa!

Miféle Bajnokok Ligája? Végre folytatódik a Magyar Kupa!

hajrá, magyarok!

Kedden végre folytatódik az ország első számú kupasorozata, a Magyar Kupa!

Szijjártó felmosta a padlót a magyarokat lemigránsozó Euronews-riporterrel

Szijjártó felmosta a padlót a magyarokat lemigránsozó Euronews-riporterrel

kétharmad

A sorosista Euronews munkatársa megpróbálta összemosni az illegális bevándorlást a munkaerő szabad áramlásával, de Szijjártó Péterben emberére talált.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére