Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
szabad vasárnap
 
 
 
 

A százéves román uralom így tette tönkre a Monarchia pezsgő bányavidékét

2017. szeptember 19. 12:00

Vulcan (magyar neve Zsilyvajdejvulkán) Dallas nevezetű negyede nevében hordozza a múlt és a jelen ellentmondásait. A virágzó, gazdag monarchiabeli bányavidék a csaknem 100 éves román uralom alatt egy szegény, poros, mindenki által elfelejtett történelmi emlékké vált.

Szegénység, kilátástalanság, nyomor ez jellemzi a Monarchia idején még 14 nemzetiségnek otthont adó, de a román nacionalizmusnak hála, ma már többségben románok lakta Zsil-völgyét. 

Zsil-völgy vidékét csak a 15–16. században említették először az oklevelekben „Syl havasa” néven egy Déváról, Lóránt Lepes erdélyi alvajda által keltezett, 1419-ből való oklevélben, melyben egy demsusi kenéz: Musina birtokrészeit sorolta fel.  

1494-ben II. Ulászló király Budán kelt oklevele említette a területet adománylevelében, melyben malomvízi Kendefy Mihálynak adományozta a Magyar- és Oláh-Syl folyó mentén Pterela, Malu és Nyakmezeki nevű szántókat, kaszálókat és legelőhelyeket.

A régiót meghatározó bányászat a monarchia dicső éveiben kezdődött, akkor az egyszerű hegyi pásztorfalvak egy pár év alatt teljesen megváltoztak, és bányászvárosokká alakultak át. A Zsil-völgy benépesedik az egész monarchiából betelepített munkásokkal. A medence lakossága a monarchia területéről települt ide. Jöttek magyarok főleg Székelyföldről, csehek, szlovákok, németek, rutének, románok, olaszok is. Megalakultak a bányászkolóniák. 1869-ben a négy fontosabb helység Petrilla, Petrozsény, Vulkán és Lupény volt, melynek lakossága 5400 fő volt, majd ez 1910-ben 36 951-re emelkedett.

A századelőre az. Osztrák–Magyar Monarchia egyik legfontosabb bányavidékévé válik. 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015-ben indította el a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő programját, amely az egykori monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot.

Kattints a képre és a nézd meg a gallériát!

A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítsék, segítsék a már meglévő kinti közösségeket.

A képeket Szalai Luca készítette, aki szerint a természeti értékek miatt érdemes ellátogatni a Zsil-völgyébe.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

spring is coming

Mirkóczki Ádám keddi nyilatkozata nagy karriert futott be. Mint ismert, az egyre másra korrupciós ügyekbe keveredő Jobbik szóvivője elmondta: "az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz". Emellett még korábban a párt ősellenségének kikiáltott Alföldi Róbert színházi rendezőt is a keblére ölelte volna. Mirkóczki nyilatkozatára a többi párt is reagált azóta.

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök leváltotta Herbert McMastert és helyére John Boltont nevezte ki az új nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Gyurcsány barátja ellen újabb vádak merültek fel

Gyurcsány barátja ellen újabb vádak merültek fel

spring is coming

Újabb vádak kerültek elő a Czeglédy Csaba ügyében. A 2014-es baloldali összefogás színeiben politizáló Czeglédy által vezetett cég a gyanú szerint a ZTE labdarúgócsapatának is nyújtott kölcsönöket, ami kapcsán felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

A reggel legfontosabb hírei a 888-on!

Anális szexszel fenyegetett Vona helyettese

Anális szexszel fenyegetett Vona helyettese

spring is coming

Három újabb botrányos hangfelvétel került a PestiSrácok.hu birtokába, amelyeken hallható, hogy a Simicska pénzéből tengődő Jobbik második embere, Janiczak Dávid ózdi polgármester hogyan is beszél a nőkről, mi­kor azt gondolja, senki nem hallja.

Tűzszünet lesz a kelet-gútai pokolban

Tűzszünet lesz a kelet-gútai pokolban

amerika, london, párizs

Tűzszünetről sikerült megállapodni a szír kormányerőknek a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal.

Orbán: míg én vagyok a miniszterelnök, addig nincs esély a kényszerkvótára

Orbán: míg én vagyok a miniszterelnök, addig nincs esély a kényszerkvótára

spring is coming

A magyar kormányfő Brüsszelből, egy "nehéz nap" után üzent.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére