Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
szabad vasárnap
 
 
 
 

A százéves román uralom így tette tönkre a Monarchia pezsgő bányavidékét

2017. szeptember 19. 12:00

Vulcan (magyar neve Zsilyvajdejvulkán) Dallas nevezetű negyede nevében hordozza a múlt és a jelen ellentmondásait. A virágzó, gazdag monarchiabeli bányavidék a csaknem 100 éves román uralom alatt egy szegény, poros, mindenki által elfelejtett történelmi emlékké vált.

Szegénység, kilátástalanság, nyomor ez jellemzi a Monarchia idején még 14 nemzetiségnek otthont adó, de a román nacionalizmusnak hála, ma már többségben románok lakta Zsil-völgyét. 

Zsil-völgy vidékét csak a 15–16. században említették először az oklevelekben „Syl havasa” néven egy Déváról, Lóránt Lepes erdélyi alvajda által keltezett, 1419-ből való oklevélben, melyben egy demsusi kenéz: Musina birtokrészeit sorolta fel.  

1494-ben II. Ulászló király Budán kelt oklevele említette a területet adománylevelében, melyben malomvízi Kendefy Mihálynak adományozta a Magyar- és Oláh-Syl folyó mentén Pterela, Malu és Nyakmezeki nevű szántókat, kaszálókat és legelőhelyeket.

A régiót meghatározó bányászat a monarchia dicső éveiben kezdődött, akkor az egyszerű hegyi pásztorfalvak egy pár év alatt teljesen megváltoztak, és bányászvárosokká alakultak át. A Zsil-völgy benépesedik az egész monarchiából betelepített munkásokkal. A medence lakossága a monarchia területéről települt ide. Jöttek magyarok főleg Székelyföldről, csehek, szlovákok, németek, rutének, románok, olaszok is. Megalakultak a bányászkolóniák. 1869-ben a négy fontosabb helység Petrilla, Petrozsény, Vulkán és Lupény volt, melynek lakossága 5400 fő volt, majd ez 1910-ben 36 951-re emelkedett.

A századelőre az. Osztrák–Magyar Monarchia egyik legfontosabb bányavidékévé válik. 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015-ben indította el a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő programját, amely az egykori monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot.

Kattints a képre és a nézd meg a gallériát!

A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítsék, segítsék a már meglévő kinti közösségeket.

A képeket Szalai Luca készítette, aki szerint a természeti értékek miatt érdemes ellátogatni a Zsil-völgyébe.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Simán nyert a Fidesz jelöltje Békéscsabán

A békéscsabai időközi választást a Fidesz jelöltje nyerte meg.

Ausztriában nem lehet többé törökül letenni a jogsit

Ausztriában nem lehet többé törökül letenni a jogsit

amerika, london, párizs

Eddig lehetett, sokan éltek is a lehetőséggel, Norbert Hofer szerint viszont fontos, hogy az osztrák állampolgárok beszéljenek németül.

Migránssimogató békeaktivisták tiltakoztak a német konzervatívok ellen

Migránssimogató békeaktivisták tiltakoztak a német konzervatívok ellen

amerika, london, párizs

A résztvevők a hivatalosan Keresztényszociális Unió (CSU) bajor konzervatív párt jobbra tolódása és a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakoztak vasárnap Münchenben. A háttérben az állhat, hogy a "civil" szervezeteknek nem tetszik, hogy a CSU a német állampolgárok biztonsága érdekében szigorúbb migránspolitikát vezetett be a tartományban.

Özil: két szívem van, egy német és egy török

Özil: két szívem van, egy német és egy török

amerika, london, párizs

Mesut Özil szerint tiszteletlenség lett volna a részéről, ha nem találkozik Erdogannal.

Több millió forintba kerül Svédországnak a migránsok szexuális felvilágosítása

Több millió forintba kerül Svédországnak a migránsok szexuális felvilágosítása

amerika, london, párizs

A svéd kormány célja az, hogy az illegális bevándorlókat megtanítsa arra, hogyan közeledjenek a svéd nőkhöz, hiszen a migránsok odavannak a szőkékért.

Csak a konzervativizmus győzheti le Macront és világképét

Csak a konzervativizmus győzheti le Macront és világképét

amerika, london, párizs

Frédéric Saint-Clair politikai elemző, Dominique de Villepin miniszterelnök egykori tanácsadója szerint létezik ellenszer a macroni politikára és világképre. Szerinte a francia ellenzéknek vissza kell találnia a konzervatív politikai hagyományhoz. Egy olyan hagyományhoz, amely Közép-Kelet Európában reneszánszát éli napjainkban.

562 éve diadalmaskodott Hunyadi János serege Nándorfehérvárnál

562 éve diadalmaskodott Hunyadi János serege Nándorfehérvárnál

szabad vasárnap

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére