Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A spanyol kormányt ostorozzák a civil szervezetek a migránsok miatt

2017. november 23. 16:58

MADRID, 16:58

A spanyol kormány kénytelen volt a hirtelen érkezett ezer migráns közül többeket az újonnan épített, használatlan börtönben elhelyezni, ami miatt a civil szervezetek egyből kiakadtak, azt hangoztatván, hogy igazságtalanul kriminalizálják a migránsokat.

Fotó: AFP

November 17-19-e között közel ezer migráns ért partot Spanyolországnál. Az illegális bevándorlókat általában először őrizetbe veszik, és csak utána küldik őket ki a migránsközpontokba, ahol addig tartózkodnak, amíg elbírálják a menekültkérelmüket.

Mivel nem volt elég hely a központokban, a hatóságok 500, többségükben algériai migránst az újonnan épített börtönkomplexumba küldtek Archidonába – írja az RT. A börtönkomplexumban sok terem, betegszoba, sportpályák, fodrászat, edzőterem, különböző műhelyek, szabadidős szobák, zuhanyzók ás légkondicionáló is van. 

Úgy gondoljuk, jobb, ha a migránsokat központokba tereljük, amelyek a legújabb technikával vannak felszerelve – ahol van fűtés, ágyak, zuhanyzók, mosdó és sportolási lehetőség –, ahelyett, hogy táborokban helyeznénk el őket, mint más országok – mondta a belügyminiszter, Juan Ignacio Zoido az Onda Cero rádiónak.

Mindennek ellenére a döntést több emberi jogi és migránssimogató civil szervezet ellenezte.

A civilek ezzel kapcsolatosan egy közleményt is kiadtak, amit 22 szervezet írt alá, köztük az emberi jogokért küzdő APDHA, az SOS Racism Federation és a Doctors of the World. A szervezetek egységesen illegálisnak nevezték a lépést és azzal vádolták a kormányt, hogy így kriminalizálja a migránsokat. Kiemelték, hogy a spanyol törvények szerint, a börtönök nem minősülhetnek migránsközpontnak, ezért arra szólították fel a belügyminisztert, hogy azonnal orvosolja  a helyzetet. Jesuit Migration Service is kritizálta a döntést. Szerintük ezzel megsértik a migránsok jogait és alkotmányos garanciáit, valamint igazságtalanul kriminalizálják őket.

A civilek egyből ki is látogattak ügyvédekkel karöltve a helyszínre. Kifogásolták, hogy az illegális bevándorlók nem telefonálhatnak a családjuknak, ezért nem tudják informálni őket a hollétükről. Azt is kifogásolták, hogy a személyzet olyan ruhát visel, amit a börtönőrök szoktak, nem pedig olyat, amilyeneket a migránsközpontokban dolgozó személyzet hord.

Görögország és Olaszország után Spanyolországon keresztül érkezik a legtöbb migráns Európába. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt évben megháromszorozódott a tengeren keresztül Spanyolországba érkező illegális bevándorlók száma, így az közel 18 ezer főre duzzadt, a tavaly ugyanezen időszakban mért 5 445 főhöz képest.

Idén eddig 160 ezer migráns választotta a tengeren keresztül Európa felé vezető utat a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Török lap: az amerikaiak fogva tartják az ISIS vezetőjét

Amerikai csapatok fogták el Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, akit most egyik szíriai bázisukon tartanak fogva - állította vasárnap a Yeni Safak kormányközeli török napilap.

Tüntetés a Majdanon: tovább folytatódik Szaakasvili és Porosenko harca

Tüntetés a Majdanon: tovább folytatódik Szaakasvili és Porosenko harca

amerika, london, párizs

Több ezren tüntettek Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök vezetésével vasárnap Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök menesztését követelve.

Mi lesz így az NFL-el?

Mi lesz így az NFL-el?

bulvár

Harmadik hónapja gyalázatos mélységekben az amerikai futball népszerűsége.

Belgium kemény választ adott egy ISIS-harcosnak, aki haza szeretne térni Európába

Belgium kemény választ adott egy ISIS-harcosnak, aki haza szeretne térni Európába

amerika, london, párizs

Semmiféle párbeszéd vagy tárgyalás sem kezdődhet egy terrorszervezet volt tagjaival, háborús bűnösökkel - mondta Charles Michel belga miniszterelnök azt követően, hogy egy Irakban fogva tartott belga állampolgár, egykori dzsihadista harcos felajánlotta, hogy információkkal segítené a belga titkosszolgálatokat.

Német belügyminiszter: a szerencsén is múlt, hogy idén 3 terrortámadást sikerült megakadályozni

Három terrortámadást akadályoztak meg az idén Németországban, 2000 óta pedig 16-ot - mondta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. Ez azt jelenti, hogy míg korábban évente átlagosan egy merényletet akadályoztak meg, idén már hármat kellett. Nagyon észnél kell lennie a német hatóságoknak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére