Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A Soros-egyetem nem költözhet Prágába

2017. április 7. 19:28

PRÁGA, 19:28

A cseh akadémikusok egy csoportja és a cseh pénzügyminiszter kijelentette, hogy Prága szívesen látná a Soros-egyetemet. A probléma csak az, hogy a cseh parlament nemrég fogadott egy törvényt, amely nagyon hasonló a magyarországi felsőoktatási törvény módosításához. Ez alapján szinte kizárt, hogy a CEU Prágába költözhetne.

Cseh egyetemi és kulturális intézetek képviselői Orbán Viktorhoz címzett nyílt levélben tiltakoztak a felsőoktatási törvény módosítása ellen – adta hírül korábban az MTI.

A levélben azt üzenték a Közép-európai Egyetemnek, hogy ha be kellene szüntetnie tevékenységét Magyarországon, a cseh tudományos élet képviselői készek hozzájárulni ahhoz, hogy működését valahol másutt folytathassa.

A lidovky.cz – a legrégebbi cseh napilap, a konzervatív Lidové Noviny című újság internetes portálja – egyik cikkében arra hívta fel a figyelmet:

a cseh törvények alapján a CEU Csehországban nem is működhetne.

Fenti cikk beszámol arról, hogy Andrej Babiš, cseh pénzügyminiszter Twitter-üzenetében felajánlotta, ha a CEU-nak be kell szüntetnie magyarországi működését, akkor az egyetemet Prágába kellene hívni. Az olomouci Palacký egyetem rektora pedig azt nyilatkozta, hogy a CEU-nak Olomoucban lehetne helyet biztosítani – írja a Demokrata.

A cikk szerzője szerint azonban a Soros-egyetem Csehországba való költöztetése nem lenne egyszerű feladat, ugyanis a cseh parlament a magyarországihoz hasonló módosítást fogadott el a közelmúltban.

A cseh Egyetemi Törvény kimondja, hogy külföldi egyetem csak akkor végezhet oktatást Csehországban, ha a származási országban hasonló intézményt működtet. A szabályozás ezen pontja a nemrégen Magyarországon elfogadott módosításhoz hasonlatos.

Csehországban tehát jelenleg nem tudna tovább működni a Soros-egyetem, amely egyébként a 90-es években épp Prágában kezdte volna meg a működését. Akkor a cseh kormány és Soros nem tudott megállapodni "politikai és finanszírozási kérdésekben", a milliárdos ezután döntött úgy, hogy Budapestre költözteti a felsőoktatási intézményt.

A közelmúltban elfogadott cseh törvény biztosan nem a Soros-egyetem "ellehetetlenítéséért" jött létre, mégis nagyon hasonló a magyarhoz.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére