Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A románok elvették Erdélyt, majd hagyták szétrohadni

2018. május 30. 20:55

Az Erdélyben lezajló román impériumváltás hatásait eddig kevés közgazdasági vagy szociológiai tárgyú mű dolgozta fel. Miközben magyar közgazdászok kiszámolták, hogy 4 év alatt a horthysta Magyarország egy teljes évnyi költségvetését költötte Erdélyre, addig senki sem vette a fáradságot, hogy utánajárjon, mekkora erőforráshoz jutott Románia Erdély megszerzésével. Erre a nagyszabású feladatra mi sem tudunk most vállalkozni, cserébe bemutatjuk, hogy miként semmizte ki a román állam az erdélyi nemeseket, hogy aztán hagyja szétporladni a múltat.

Erdély megszerzésére a román társadalom egyrészt történelmi igazságtételként, másrészt pedig Románia gazdasági felemelkedésének a kulcsaként tekintett. Amellett, hogy különféle ércekben, nemesfémekben viszonylag gazdag a régió, a monarchia és a Magyar Királyság (későbbi Erdélyi Fejedelemség) idejében óriási társadalmi, kapcsolati és gazdasági tőkét halmozott fel a régió arculatát aktívan alakító erdélyi nemesség.

A polgárság mellett, -  némileg korábban -  kialakult egy erős kereskedői réteg, az erdélyi nemesi családok pedig bejáratosak voltak a korszak menő szalonjaiba is, így politikai és társadalmi kapcsolataikat gazdasági értelemben is kamatoztatni tudták. Jóllehet, hogy a leggazdagabb erdélyi nemesek vagyona messze elmaradt a magyarországi társaikétól, de még így is meglehetősen egyedi és gazdag birtokrendszereket működtetek.

A havasalföldi és a moldvai történelmi régiókban is megindultak bizonyos fokú társadalmi változások, ám a román vidékek elitje elsősorban görög, tatár, bolgár és török származású, vagy nemzetiségű volt. Hasonlóan a magyarországi németség befolyásához, Romániában is évszázadokon át leginkább külföldi származásúak gyakorolták a főhatalmat. Ennek egy sajátos változata is kialakult, amely a fanarióta rendszer elnevezést kapta. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy aki többet fizetett a török szultánnak, az kapta meg Moldva és Havasalföld trónját, amelyet elfoglalva megpróbálta kisajtolni a román alattvalókból amit csak lehetett. Mivel román nemesi réteg nem létezett, sőt az egyet jelentett az idegen uralkodók zsarnokságával, ezért a román társadalomban már idejekorán gyökeret vert a nemesekkel szembeni ellenszenv.

Trianon után a románok nemcsak Erdélyt, de az erdélyi nemességet is megkapták. Kezdetben sem megrágni, sem lenyelni nem tudták, de a pallos mindvégig ott lebegett felettük, amely aztán a kommunizmus éveiben csapott le. 

Ugrunk egyet Ceausescu Romániájába, ahol az antifeudalizmus már találkozott a marxizmussal, így minden ideológiai és gyakorlati akadály elhárult a döntően magyar nemesség kisemmizése előtt. Azt már történészek is ki merik jelenteni, hogy Romániában a kommunizmus alatt az erdélyi nemesi családok jártak a legrosszabbul.

Kezdetben elvették a magyar nemesi családok földjeit, ekkor már aki tehette, külföldre szökött, minden ingatlant hátrahagyva, majd 1949. március 3-án Románia-szerte majdnem négyezer családot szállítottak kényszerlakhelyre. (Abszurd módon az etnikai tisztogatás a szovjeteknek köszönhetően maradt el.) A "kulákoknak" nevezett nagybirtokosokat a Duna-deltába integrálták kényszermunkára, korábbi birtokaikat elvették, kastélyaikat, kúriáikat jobb esetben pedig pártközponttá, TSZ istállóvá vagy magtárrá alakították át.

Rosszabb esetben gazdátlanul hagyták és az enyészet martalékává váltak.

A románok megszerezték Erdélyt, de igazából sohasem tudták a magukévá tenni, túl gyávák voltak ahhoz, hogy eltüntessék a dicsőbb korok emlékeit, inkább csak hagyták szétmállani.

Régi, nemesi kastélyokon keresztűl lehet leginkább érzékeltetni a román hatalomátvétel eredményeit Erdélyben.

Mikes-kastély, Magyarcsesztve

A magyarcsesztvei birtokon régen két kastély állt. A régebbi, ami mára már teljesen elpusztult, 1796-ban fejeződött be. Ez egy földszintes, barokk épület volt, oromfalas tornáccal. Építtetője a bárói és grófi rangot megszerző Mikes (IV.) Mihály dédunokája (VI.) Mihály volt. A kommunizmus során termelőszövetkezetként használt kastély folyamatosan romosodott, de sorsa csak az utóbbi években pecsételődött meg. A rendszerváltás után egy ideig még óvoda működött benne, aztán elhagyottá vált és rohamosan pusztult.

A fugadi Bánffy-kastély

Bánffy Farkas birtokát 2004-ben kapta vissza a román államtól. A mai kastély elődje az 1700-as évek derekán épülhetett, de ezt teljesen átalakította br. Bánffy Ferenc 1812-ben.

Bánffy-kastély, Bonchida

A kastélyt Bánffy Dénes kezdte el építtetni 1650-ben a dobokai vár köveiből. Fia, Bánffy György, Erdély gubernátora (Erdély legfőbb polgári tisztviselője a Habsburg uralom idején - a szerk.)az 1690-es években folytatta az építkezést. Az építési és helyreállítási munkálatokat a 18. század elején folytatták, amikor a kastélyt reneszánsz stílusban bővítették, majd 1748-50 között Bánffy Dénes kolozsi főispán barokk kastéllyá építtette át.

A bonchidai kastélyparkról először a tizennyolcadik század közepén hallunk, amikor Bánffy Dénes, Schönbrunn és Versailles mintájára pompás francia parkot próbált létesíteni Bonchidán.

A kommunizmus éveiben a kastélyt államosították. Az 1950-es években az egyik, még működő szárnyában termelőszövetkezetet létesítettek. A karbantartás teljes hiánya miatt a kastélyépület is súlyos károsodásokat szenvedett. A falubeliek a falait építőanyagnak használták fel. A kolozsvári szépművészeti múzeumnak sikerült megmentenie néhány szobrot az egykori barokk udvarból.

Az alvinci Martinuzzi-kastély

A kastély helyén a 13. század végén egy domonkosrendi kolostor létesült, amely a 16. századra elnéptelenedett. A kolostort is magába foglaló uradalom birtokosa 1526-ig a szász univerzitás volt, azután Szapolyai János Radu de la Afumati havasalföldi fejedelemnek adományozta. A második világháborút követően az északi szárnyat raktárként használták, az 1970-es években egyes részeiben húsfeldolgozó üzem működött. 1981-ben beomlott az északi szárny udvar felőli sarka; a romos épület faragványai közül némelyek a gyulafehérvári múzeumban kaptak helyet.

A romániai rendszerváltás után a kastély visszakerült a gyulafehérvári római katolikus érsekség tulajdonába.

Felsőmarosújvár - Teleki kastély

Az egykor Erdély legszebb fekvésű nemesi rezidenciájának tartott újvári kastélyt 1581-ben kapta meg Gálfi János Báthory Istvántól. Gálfit később egy másik Báthory, Zsigmond végeztette ki, így a birtok jegyajándék lett a fejedelem felesége, Habsburg Mária Krisztierna számára. A kastélyt aztán Teleki Ádám örökölte meg. Teleki Ádám örökösei visszaigényelték, és 2007-ben vissza is kapták.

Bethlen Pál kastély, Bethlen

A kastély építtetője, gr. Bethlen Pál (1851–1935), aki tanulmányai befejezése után hosszabb külföldi utat tett, majd 5 évig katonáskodott.

Az épületen végrehajtott 20. századi bővítések teljesen megbontották az együttes tömegkompozícióját, silány külsőt eredményezve. A kastély hátsó homlokzata egykor egy igényesen kialakított parkra nézett, amelynek fáit az 1960-as években kivágták. A kastélyhoz tartozó melléképületek közül jelenleg csupán egy áll fenn, múzeumnak átalakítva. Tíz évvel ezelőtt még állt két lakóépület (egyikben konyha és cselédház, másikban a vendégház volt egykoron), valamint a 18. századinak gondolt, barokkos ablakú istállók. Ezeket az épületeket időközben elbontották. Most polgármesteri hivatal működik benne.

Pekry-Radák kastély, Magyarózd

Utolsó tulajdonosa Teleki Ilona bárónő volt, aki az 1945-ös államosítás után külföldre menekült. Az épületet azután a falu használta, több intézmény működött: óvoda, iskola, kultúrotthon, a TSZ székhelye stb. Az utóbbi évtizedekben azonban már elhagyottan állt. Az államosított, majd a rendszerváltás után visszaszolgáltatott birtokot a Franciaországban élő örökös, Jude Mária grófnő a Bonus Pastor Alapítványnak adományozta. Az épületek felújítását főleg külföldi támogatásokból fedezték. A munkálatokat részben saját kezűleg, részben külföldi munkacsoportok segítségével végezték.

A cikkhez segítséget nyújtott a monumenteuitate.org, és a kastelyerdelyben.ro.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A lengyelek is beintettek az ENSZ migránssimogatásának

A lengyelek is beintettek az ENSZ migránssimogatásának

amerika, london, párizs

A lengyel kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - jelentették be Varsóban a keddi kabinetülést követően.

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

kétharmad

Cáfolja az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíciónak azt az állítását, miszerint a párt elszámolásához szükséges dokumentumok másolatai már az ÁSZ-nál lennének. A pártnak a szombati tűzben elégett könyvelésével kapcsolatban az ÁSZ közleményben figyelmeztette a DK-t arra, hogy pártként köteles biztonságosan megőrizni és bemutatni az elszámolását.

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

amerika, london, párizs

Döbbenetes felvétel látott napvilágot a sajtóban, melyen Karina Szpiridonova muszlim terrorista egy csecsenföldi rendőrségi ellenőrző pontot megközelítve, a figyelmeztetések ellenére, Allah nevében felrobbantja magát.

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

amerika, london, párizs

Az ENSZ globális migrációs paktuma a "puha jog" elvét követi, ám mindezt a "menekültlobbi", az NGO-k és a baloldali média nyomásgyakorlása révén később kőkemény, átfogó jogerőre lépés követi - írja a Junge Freheit főszerkesztője, Dieter Stein.

Macron muszlim tanácsadója: a múltat eltörölni

Macron muszlim tanácsadója: a múltat eltörölni

piszkostizenkettő

Yassine Belattar marokkói származású humorista most éppen az első világháború francia hősein gúnyolódott. Az elnök hallgat.

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

amerika, london, párizs

Bevándorlásellenes álláspontja miatt buktathatták meg a hazánkban menedéket kérő macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit.

Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

amerika, london, párizs

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint rendfenntartókra támadtak Brüsszel belvárosában kedd reggel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére