Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A republikánusok is Soros pénzéből gazdálkodhattak 2016-ban

Forisek Ádám

2017. február 7. 20:28

WASHINGTON, 20:28

Az amerikai Demokrata Párt és az európai liberális baloldal atyja, Soros György alapítványán keresztül több százezer dollár adománnyal segített olyan republikánus politikusak, akik 2016-ban Donald J. Trump ellen küzdöttek.

Az már mindenki előtt ismeretes, hogy a Soros György nevével fémjelzett Soros Fund Management több millió dollárral támogatta a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltjét, Hillary Clintont.

Ennél kicsit meglepőbb a Center for Responsive Politics (CPR) nonprofit kutatóintézet felfedezése, miszerint Soros alapítványa (melynek működését immár az örökös, Soros Róbert felügyeli) ún. hedge fundokon, befektetési alapokon keresztül több tízezer dollárral támogatta a Republikánus Párt számos, Trump-ellenes jelöltjét 2016-ban.

A republikánus jelöltek összesen 36.800 dollárnyi (kb. 10 millió forint) összeget kaptak zsebbe Sorostól, aki a jelölteken kívül a kampány finanszírozásában is részt vett. Bár ez az összeg jelentősen eltörpül a Demokrata Párthoz köthető csoportok, jelöltek támogatásától, azonban érdekes tendencia figyelhető meg: a támogatást élvező republikánusok mind Trump-ellenes és szabad kereskedelmet támogató elveket vallottak.

A legnagyobb anyagi támogatást (majdnem 3 millió forintnak megfelelő összeget) Paul Ryan, az USA Kongresszusának elnöke kapta. Ezt a pénzt két részletben kapta meg Ryan 2016. május 2-án, először egy bizonyos David Rogers New York-i lakostól, aki akkor a Soros Alapítványnak dolgozott, azonban rövidesen kilépett. A második részletet Joshua Donfeld folyósította Ryan részére, 2700 dollárt, kiadva a 10.800 dolláros végösszeget.

A Breitbart beszámolója szerint arra a kérdésre, miszerint kapott-e Ryan anyagi támogatást Sorostól, nem válaszolt a politikus szóvivője. Érdekes azonban megfigyelni, hogy Ryan szabad bevándorlással, szabad kereskedelemmel és Trumpot ostorozó véleményével igencsak összecseng Soros György álláspontja.

Soros pénzügyi támogatását a házelnökön kívül több neves republikánus is maga mögött tudhatta: például Marco Rubio szenátor, aki 2700 dollárnyi összeget kapott 2016 januárjában. Szóvivője szerint alaptalan vádaskodás azt állítani, hogy Soros Györgytől kapott volna támogatást a szenátor, igaz, a Breitbart sem ezt állította, tekintetbe véve, hogy befektetési alapokról volt szó.

2700 dollár támogatást kapott továbbá John Kasich, Ohio kormányzója, valamint Jeb Bush is, előbbi 2015 októberében, míg Bush ugyanazon év júliusában. A Breitbart azon kérdésére, miszerint igaz-e, hogy Sorostól is kaptak a politikusok anyagi segítséget, az érintettek szóvivői nem válaszoltak.

Szintén érdemes még kiemelni John McCaint, aki 2008-ban Obamával szemben indult az elnökválasztáson. Ő 2015 szeptemberében 2500 dollárral gazdagodott Soros befektetési alapjából, de a Breitbartnak ő sem nyilatkozott erről.

Lindsey Graham szenátor is maga mögött tudhatta Soros alapítványát. A CPR beszámolója szerint Graham is több részletben kapott pénzbeli támogatásokat Soros szervezetétől: először 3500 dollárt, majd 1500 dollárt, majd két-két, egyenként 1000 dollár értékű hozzájárulást, az egyiket 2015 márciusában, majd ugyanazon év júliusában. Hasonlóan az eddig említett republikánusokhoz, Lindsey Graham szóvivője sem kommentálta az ügyet.

A fenti névsorhoz képest szinte eltörpül azon republikánusok tábora, akik Soros finanszírozása ellenére beálltak Trump mögé a kampány során. A CPR jelentésében mindössze négy ilyen republikánus szerepel, egyértelműen mutatva, milyen hatalmas ellenszélben kellett Donald Trumpnak helyt állnia a 2016-os elnökválasztás során. 

(Breitbart)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

amerika, london, párizs

Elképesztő mértékben nőtt azon fiatal lányok száma, akik nemet akarnak váltani. A megdöbbentő adatok miatt utánajárnak annak, mi lehet az oka.

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

hajrá, magyarok!

Bár a sok néző garantált a fehérváriak összes meccsén, az nagy kérdés, milyen lesz a hangulat.

Öt év börtönre ítélték a röszkei terroristát, Ahmed H.-t

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

amerika, london, párizs

Felkérdezné az Unidos Podemos spanyol baloldali pártszövetség a spanyol néppárti képviselőket annak kapcsán, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - olvasható ki az MTI cikkéből.

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

kétharmad

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje meg helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről - jelentette ki a miniszterelnök.

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

amerika, london, párizs

A dán kulturális minisztérium és a közszolgálati műsorközlő között kötött új szerződés értelmében utóbbinak ezentúl erőteljesebben kell hangsúlyoznia a dán társadalom keresztény gyökereit. Az integráció propagálása viszont kikerült a dokumentumból.

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

amerika, london, párizs

A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek - az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző - találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére