Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

A pszichopaták felismerhetőek a nyelvhasználatuk alapján?

2018. január 8. 21:28

Egy kanadai börtön elítéltjei között elvégzett tudományos kísérlet eredménye szerint a pszichopata személyiségű emberek a normál pszichéjű személyeknél legalább kétszer gyakrabban használják az olyan anyagi dolgokra utaló szavakat, mint a pénz, ételek és italok, illetve a szex.

A kanadai börtönökben életellenes bűncselekményekért ülő 14 pszichopata és 38 nem pszichopata elítélt börtönlakó beszédének szövegelemzése alapján készült egy tanulmány a pszichopaták nyelvi jellegzetességeinek meg- és felismerésére. 

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során a pszichopata és nem pszichopata gyilkosok részletesen beszéltek bűncselekményeik elkövetéséről a kutatóknak. 

A bűnelkövetők által elmondottak elemzésével a tudományos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a pszichopaták az anyagi szükségletekre (az ételre, italra, a szexre és a pénzre) vonatkozó szavakat legalább kétszer olyan gyakran használják, mint a nem pszichopata elítéltek.

A vizsgálat azt is megállapította ugyanakkor, hogy a pszichopaták az úgymond egészségesebb pszichéjű elítélt társaiknál kevesebbszer használták a családi, vallási és más társadalmi szükségletekkel kapcsolatos szavakat.

A kutatás eredménye szerint a pszichopaták az egészséges emberekhez képest jóval többször használták az olyan ok-okozati összefüggésekre utaló szavakat, mint a "mert" illetve a "mivel".

A tanulmány készítői úgy találták, hogy a pszichopaták beszédmódjával kapcsolatban még az is megállapítható, hogy a beszédük kevésbé folyamatos. A kutatók feltételezése szerint a pszichopaták előadásmódja feltehetően azért akadozóbb, mint másoké, mert ők pozitív módon próbálják meg keretezni történeteiket. 

A kísérlet megállapításai szerint a pszichopaták a bűncselekményeik elkövetésének ismertetésekor a nem pszichopatáknál nagyobb mértékben használtak múlt időt. és csak nagyon ritkán beszéltek az eseményekről jelen időben. Ez pedig azt mutatja, hogy az ilyen személyek rendkívül érzelemmentesen és távolságtartóan élik meg az általuk elkövetett bűncselekményeket.

A tanulmány a használt szavak gyakorisága alapján arra az összefoglaló következtetésre jutott, hogy a pszichopaták beszédének sajátságos szóhasználatában az ilyen személyiségű emberek túlzott önzése, zsákmányközpontú világnézete és érzelmi sivársága tükröződik jól láthatóan. A kutatók szerint ugyanakkor a pszichopaták öntudattalan nyelvi sajátosságai alapján az is megerősítést nyert, hogy az ilyen mentális berendezkedésű emberek bár egy primitív szinten, de mégis racionálisan gondolkodnak.

A pszichopátia leírása az orvostudományban

Az orvostudomány szerint a pszichopata embert fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partnerek kihasználásával vagy promiszkuitással, házasságszédelgéssel is párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel.

A pszichopata személyiség klasszikus leírása Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" („Az épelméjűség álarca”) című könyvében található meg. A pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

 • Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
 • Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
 • Idegeskedés hiánya
 • Megbízhatatlanság
 • Őszinteség hiánya
 • A megbánás és szégyenérzet hiánya
 • A szociális normák szándékos megszegése
 • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
 • Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
 • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
 • Empátia teljes hiánya
 • Személytelen, unalmas szexuális élet
 • Felelőtlenség

Egyes szakemberek szerint ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, akkor az a személy pszichopatának nevezhető.

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

kétharmad

Levelet írt a nemzetközi evangéliumi-karizmatikus mozgalom vezetőinek az Európai Parlament Magyarországot érintő döntéséről és annak következményeiről Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

amerika, london, párizs

Elképesztő mértékben nőtt azon fiatal lányok száma, akik nemet akarnak váltani. A megdöbbentő adatok miatt utánajárnak annak, mi lehet az oka.

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

hajrá, magyarok!

Bár a sok néző garantált a fehérváriak összes meccsén, az nagy kérdés, milyen lesz a hangulat.

Öt év börtönre ítélték a röszkei terroristát, Ahmed H.-t

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

amerika, london, párizs

Felkérdezné az Unidos Podemos spanyol baloldali pártszövetség a spanyol néppárti képviselőket annak kapcsán, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - olvasható ki az MTI cikkéből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére