Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
century-on
 
 
 
 

A pszichopaták felismerhetőek a nyelvhasználatuk alapján?

2018. január 8. 21:28

Egy kanadai börtön elítéltjei között elvégzett tudományos kísérlet eredménye szerint a pszichopata személyiségű emberek a normál pszichéjű személyeknél legalább kétszer gyakrabban használják az olyan anyagi dolgokra utaló szavakat, mint a pénz, ételek és italok, illetve a szex.

A kanadai börtönökben életellenes bűncselekményekért ülő 14 pszichopata és 38 nem pszichopata elítélt börtönlakó beszédének szövegelemzése alapján készült egy tanulmány a pszichopaták nyelvi jellegzetességeinek meg- és felismerésére. 

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során a pszichopata és nem pszichopata gyilkosok részletesen beszéltek bűncselekményeik elkövetéséről a kutatóknak. 

A bűnelkövetők által elmondottak elemzésével a tudományos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a pszichopaták az anyagi szükségletekre (az ételre, italra, a szexre és a pénzre) vonatkozó szavakat legalább kétszer olyan gyakran használják, mint a nem pszichopata elítéltek.

A vizsgálat azt is megállapította ugyanakkor, hogy a pszichopaták az úgymond egészségesebb pszichéjű elítélt társaiknál kevesebbszer használták a családi, vallási és más társadalmi szükségletekkel kapcsolatos szavakat.

A kutatás eredménye szerint a pszichopaták az egészséges emberekhez képest jóval többször használták az olyan ok-okozati összefüggésekre utaló szavakat, mint a "mert" illetve a "mivel".

A tanulmány készítői úgy találták, hogy a pszichopaták beszédmódjával kapcsolatban még az is megállapítható, hogy a beszédük kevésbé folyamatos. A kutatók feltételezése szerint a pszichopaták előadásmódja feltehetően azért akadozóbb, mint másoké, mert ők pozitív módon próbálják meg keretezni történeteiket. 

A kísérlet megállapításai szerint a pszichopaták a bűncselekményeik elkövetésének ismertetésekor a nem pszichopatáknál nagyobb mértékben használtak múlt időt. és csak nagyon ritkán beszéltek az eseményekről jelen időben. Ez pedig azt mutatja, hogy az ilyen személyek rendkívül érzelemmentesen és távolságtartóan élik meg az általuk elkövetett bűncselekményeket.

A tanulmány a használt szavak gyakorisága alapján arra az összefoglaló következtetésre jutott, hogy a pszichopaták beszédének sajátságos szóhasználatában az ilyen személyiségű emberek túlzott önzése, zsákmányközpontú világnézete és érzelmi sivársága tükröződik jól láthatóan. A kutatók szerint ugyanakkor a pszichopaták öntudattalan nyelvi sajátosságai alapján az is megerősítést nyert, hogy az ilyen mentális berendezkedésű emberek bár egy primitív szinten, de mégis racionálisan gondolkodnak.

A pszichopátia leírása az orvostudományban

Az orvostudomány szerint a pszichopata embert fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partnerek kihasználásával vagy promiszkuitással, házasságszédelgéssel is párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel.

A pszichopata személyiség klasszikus leírása Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" („Az épelméjűség álarca”) című könyvében található meg. A pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

 • Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
 • Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
 • Idegeskedés hiánya
 • Megbízhatatlanság
 • Őszinteség hiánya
 • A megbánás és szégyenérzet hiánya
 • A szociális normák szándékos megszegése
 • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
 • Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
 • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
 • Empátia teljes hiánya
 • Személytelen, unalmas szexuális élet
 • Felelőtlenség

Egyes szakemberek szerint ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, akkor az a személy pszichopatának nevezhető.

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Francia szupermarketben ejtett túszokat az Iszlám Állam terroristája

Francia szupermarketben ejtett túszokat az Iszlám Állam terroristája

amerika, london, párizs

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen - jelentette a BFM francia hírtelevízió. A támadás mögött valószínűleg az Iszlám Állam állhat.

Párizsban agresszív tüntetések voltak Macron tervei miatt

Szakszervezeti sztrájkok bénítják meg a francia fővárost. A megmozdulások súlyos fennakadásokat okoznak a tömegközlekedésben és számos iskola is zárva tart.

Nagy a baj: 2010 óta legalább egymillió afrikai érkezett Európába, és még messze a vége

Nagy a baj: 2010 óta legalább egymillió afrikai érkezett Európába, és még messze a vége

amerika, london, párizs

A Pew Research friss felmérése szerint a szubszaharai Afrikából 2010 óta egyre többen és többen érkeznek Európába, és nem valószínű, hogy a migrációs hullám a közeljövőben megáll.

Dánia kerítést épít a dán-német határon, hogy kívül tartsa a vadakat

Dánia elhatározta, hogy Németországgal közös határára mintegy 70 kilométer hosszú kerítést fog építeni, hogy kívül tartsa a vadakat.

Nem avatkoztak be az oroszok a 2016-os amerikai választásba

Nem avatkoztak be az oroszok a 2016-os amerikai választásba

amerika, london, párizs

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága formálisan is lezárta azt az eljárást, amely azt vizsgálta, hogy történt-e tényleges orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztáson.

Vámháború törhet ki az USA és Kína között

Kína 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni, hogy kiegyensúlyozza az Egyesült Államok kínai acél- és alumíniumtermékekre kivetett védővámjait - jelentette be pénteken a pekingi kereskedelmi tárca honlapján.

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

spring is coming

Mirkóczki Ádám keddi nyilatkozata nagy karriert futott be. Mint ismert, az egyre másra korrupciós ügyekbe keveredő Jobbik szóvivője elmondta: "az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz". Emellett még korábban a párt ősellenségének kikiáltott Alföldi Róbert színházi rendezőt is a keblére ölelte volna. Mirkóczki nyilatkozatára a többi párt is reagált azóta.

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök leváltotta Herbert McMastert és helyére John Boltont nevezte ki az új nemzetbiztonsági tanácsadójának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére