Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

A pszichopaták felismerhetőek a nyelvhasználatuk alapján?

2018. január 8. 21:28

Egy kanadai börtön elítéltjei között elvégzett tudományos kísérlet eredménye szerint a pszichopata személyiségű emberek a normál pszichéjű személyeknél legalább kétszer gyakrabban használják az olyan anyagi dolgokra utaló szavakat, mint a pénz, ételek és italok, illetve a szex.

A kanadai börtönökben életellenes bűncselekményekért ülő 14 pszichopata és 38 nem pszichopata elítélt börtönlakó beszédének szövegelemzése alapján készült egy tanulmány a pszichopaták nyelvi jellegzetességeinek meg- és felismerésére. 

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során a pszichopata és nem pszichopata gyilkosok részletesen beszéltek bűncselekményeik elkövetéséről a kutatóknak. 

A bűnelkövetők által elmondottak elemzésével a tudományos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a pszichopaták az anyagi szükségletekre (az ételre, italra, a szexre és a pénzre) vonatkozó szavakat legalább kétszer olyan gyakran használják, mint a nem pszichopata elítéltek.

A vizsgálat azt is megállapította ugyanakkor, hogy a pszichopaták az úgymond egészségesebb pszichéjű elítélt társaiknál kevesebbszer használták a családi, vallási és más társadalmi szükségletekkel kapcsolatos szavakat.

A kutatás eredménye szerint a pszichopaták az egészséges emberekhez képest jóval többször használták az olyan ok-okozati összefüggésekre utaló szavakat, mint a "mert" illetve a "mivel".

A tanulmány készítői úgy találták, hogy a pszichopaták beszédmódjával kapcsolatban még az is megállapítható, hogy a beszédük kevésbé folyamatos. A kutatók feltételezése szerint a pszichopaták előadásmódja feltehetően azért akadozóbb, mint másoké, mert ők pozitív módon próbálják meg keretezni történeteiket. 

A kísérlet megállapításai szerint a pszichopaták a bűncselekményeik elkövetésének ismertetésekor a nem pszichopatáknál nagyobb mértékben használtak múlt időt. és csak nagyon ritkán beszéltek az eseményekről jelen időben. Ez pedig azt mutatja, hogy az ilyen személyek rendkívül érzelemmentesen és távolságtartóan élik meg az általuk elkövetett bűncselekményeket.

A tanulmány a használt szavak gyakorisága alapján arra az összefoglaló következtetésre jutott, hogy a pszichopaták beszédének sajátságos szóhasználatában az ilyen személyiségű emberek túlzott önzése, zsákmányközpontú világnézete és érzelmi sivársága tükröződik jól láthatóan. A kutatók szerint ugyanakkor a pszichopaták öntudattalan nyelvi sajátosságai alapján az is megerősítést nyert, hogy az ilyen mentális berendezkedésű emberek bár egy primitív szinten, de mégis racionálisan gondolkodnak.

A pszichopátia leírása az orvostudományban

Az orvostudomány szerint a pszichopata embert fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partnerek kihasználásával vagy promiszkuitással, házasságszédelgéssel is párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel.

A pszichopata személyiség klasszikus leírása Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" („Az épelméjűség álarca”) című könyvében található meg. A pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

 • Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
 • Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
 • Idegeskedés hiánya
 • Megbízhatatlanság
 • Őszinteség hiánya
 • A megbánás és szégyenérzet hiánya
 • A szociális normák szándékos megszegése
 • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
 • Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
 • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
 • Empátia teljes hiánya
 • Személytelen, unalmas szexuális élet
 • Felelőtlenség

Egyes szakemberek szerint ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, akkor az a személy pszichopatának nevezhető.

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Belháború tört ki a síró kislány fotója miatt a Trump-ellenes médiában

Belháború tört ki a síró kislány fotója miatt a Trump-ellenes médiában

amerika, london, párizs

A TIME magazin erősen manipulatív jelleggel közölte címlapon a kétéves hondurasi kislány fotóját, amellyel Trump bevándorláspolitikáját kívánták kritizálni. A magazin azonban nem ismerte el, hogy félrevezette olvasóit, emiatt viszont váratlan helyről, a CNN-től kapott a magazin éles kritikát.

Ma kiderül, hogy lúzerek lesznek-e az angolok ezen a vébén is

Ma kiderül, hogy lúzerek lesznek-e az angolok ezen a vébén is

focivébé

Panama ellen lép pályára Anglia, elvileg simán nyerniük kell. Elvileg.

Kereszténynek lenni a legnehezebb ma a világon

Kereszténynek lenni a legnehezebb ma a világon

amerika, london, párizs

Az amerikai Pew Research Center kutatása alapján 2016-ban a vallásgyakorlást korlátozó jogi szigorítások rendkívüli mértékben erősödtek, és legsúlyosabban a keresztényeket érintették.

Diktátorokként viselkednek a brüsszeli baloldali politikusok

Szájer József kormánypárti európai parlamenti (EP-) képviselő beszélt Brüsszelről, a Sargentini-jelentésről, és Olaszország helyzetéről.

Törökországban nem éppen a világ legizgalmasabb választása zajlik éppen

Törökországban nem éppen a világ legizgalmasabb választása zajlik éppen

amerika, london, párizs

Előrehozott államfő- és parlamenti választást tartanak vasárnap Törökországban. Ezzel párhuzamosan az ország politikai rendszere elnökire változik, a végrehajtó hatalom feje nem a kormány, hanem a köztársasági elnök lesz.

Egészen elképesztő: Németország emberhátránnyal mászott vissza a gödörből

Parádés meccset játszott Löw csapata Svédországgal, amelyen Németország hosszas küzdelem után megvédte becsületét.

A mai nappal végleg szétszakadt a Jobbik

A mai nappal végleg szétszakadt a Jobbik

kétharmad

Mai napon, szombaton bontott zászlót a Toroczkai László nevével fémjelzett Mi Hazánk Mozgalom Ásotthalmon. Ezzel egyértelművé vált az üzenet: a Jobbik kettészakadt a néppártosodásnak hívott balrafordulás következtében.

Nem történt eget rengető meglepetés: Mexikó a koreaiak ellen is diadalt aratott

Nem történt eget rengető meglepetés: Mexikó a koreaiak ellen is diadalt aratott

focivébé

El kell ismerni, Dél-Korea sokkal jobban játszott, mint első mérkőzésén, de ezt a meccset egyértelműen Mexikó uralta. Mutatjuk a részleteket!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére