Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

A pszichopaták felismerhetőek a nyelvhasználatuk alapján?

2018. január 8. 21:28

Egy kanadai börtön elítéltjei között elvégzett tudományos kísérlet eredménye szerint a pszichopata személyiségű emberek a normál pszichéjű személyeknél legalább kétszer gyakrabban használják az olyan anyagi dolgokra utaló szavakat, mint a pénz, ételek és italok, illetve a szex.

A kanadai börtönökben életellenes bűncselekményekért ülő 14 pszichopata és 38 nem pszichopata elítélt börtönlakó beszédének szövegelemzése alapján készült egy tanulmány a pszichopaták nyelvi jellegzetességeinek meg- és felismerésére. 

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során a pszichopata és nem pszichopata gyilkosok részletesen beszéltek bűncselekményeik elkövetéséről a kutatóknak. 

A bűnelkövetők által elmondottak elemzésével a tudományos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a pszichopaták az anyagi szükségletekre (az ételre, italra, a szexre és a pénzre) vonatkozó szavakat legalább kétszer olyan gyakran használják, mint a nem pszichopata elítéltek.

A vizsgálat azt is megállapította ugyanakkor, hogy a pszichopaták az úgymond egészségesebb pszichéjű elítélt társaiknál kevesebbszer használták a családi, vallási és más társadalmi szükségletekkel kapcsolatos szavakat.

A kutatás eredménye szerint a pszichopaták az egészséges emberekhez képest jóval többször használták az olyan ok-okozati összefüggésekre utaló szavakat, mint a "mert" illetve a "mivel".

A tanulmány készítői úgy találták, hogy a pszichopaták beszédmódjával kapcsolatban még az is megállapítható, hogy a beszédük kevésbé folyamatos. A kutatók feltételezése szerint a pszichopaták előadásmódja feltehetően azért akadozóbb, mint másoké, mert ők pozitív módon próbálják meg keretezni történeteiket. 

A kísérlet megállapításai szerint a pszichopaták a bűncselekményeik elkövetésének ismertetésekor a nem pszichopatáknál nagyobb mértékben használtak múlt időt. és csak nagyon ritkán beszéltek az eseményekről jelen időben. Ez pedig azt mutatja, hogy az ilyen személyek rendkívül érzelemmentesen és távolságtartóan élik meg az általuk elkövetett bűncselekményeket.

A tanulmány a használt szavak gyakorisága alapján arra az összefoglaló következtetésre jutott, hogy a pszichopaták beszédének sajátságos szóhasználatában az ilyen személyiségű emberek túlzott önzése, zsákmányközpontú világnézete és érzelmi sivársága tükröződik jól láthatóan. A kutatók szerint ugyanakkor a pszichopaták öntudattalan nyelvi sajátosságai alapján az is megerősítést nyert, hogy az ilyen mentális berendezkedésű emberek bár egy primitív szinten, de mégis racionálisan gondolkodnak.

A pszichopátia leírása az orvostudományban

Az orvostudomány szerint a pszichopata embert fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partnerek kihasználásával vagy promiszkuitással, házasságszédelgéssel is párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel.

A pszichopata személyiség klasszikus leírása Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" („Az épelméjűség álarca”) című könyvében található meg. A pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

 • Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
 • Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
 • Idegeskedés hiánya
 • Megbízhatatlanság
 • Őszinteség hiánya
 • A megbánás és szégyenérzet hiánya
 • A szociális normák szándékos megszegése
 • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
 • Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
 • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
 • Empátia teljes hiánya
 • Személytelen, unalmas szexuális élet
 • Felelőtlenség

Egyes szakemberek szerint ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, akkor az a személy pszichopatának nevezhető.

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Kedden beindult a Soros-hálózat lejáratógépezete, Brüsszelről pedig kiderült, hogy még mindig az európai terrorizmus fővárosa. A nap legfontosabb hírei.

Három óriásplakát Ebbing határában - egy zseniális film a bosszú természetéről

Három óriásplakát Ebbing határában - egy zseniális film a bosszú természetéről

szabad vasárnap

A Három óriásplakát Ebbing határában című film egy vicces és érzelmes dráma egy igazságra, vagyis inkább bosszúra szomjazó anyáról. Ez a film mindenképpen az év legjobb alkotásai között lesz számon tartva, a pazar alakítások, a remekbe szabott rendezés és a fordulatos történet miatt is. Kritika minimális spoilerrel.

A német nők 58 százaléka szerint Németország nem biztonságos a számukra

Egy, a Bild számára készült friss felmérésből az derül ki, hogy a német nők 58%-a most kevésbé érzi magát biztonságban, mint néhány évvel korábban.

Soros Györgyöt szerette volna fényezni a Financial Times

Soros Györgyöt szerette volna fényezni a Financial Times

amerika, london, párizs

Soros Györgyről és tevékenységének megítéléséről közölt egy nagyobb írást keddi nyomtatott kiadásában a Financial Times. A londoni lap megszólaltatta Kovács Zoltán magyar kormányszóvivőt, valamint Eli Hazant, a Likud izraeli kormánypárt külkapcsolatokért felelős igazgatóját is, akik szerint Soros a választások megnyerése nélkül akarja az egyes országokban a politikai akaratát érvényesíteni.

Éljen: meg is alakult az EU "fake news-ellenes" alakulata

Éljen: meg is alakult az EU "fake news-ellenes" alakulata

amerika, london, párizs

Az Európai Bizottság a napokban nyilvánosságra hozta azon nevek listáját, akik a "fake news" ellen vennék fel a versenyt. Van azonban néhány probléma a projekttel.

Brüsszel még mindig a terrorizmus európai fővárosa

A brüsszeli ügyészség tavaly 802 új nyomozást indított terrorizmussal összefüggésben. Az ügyek száma nagyjából megegyezik az azt megelőző évek adataival - közölte a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

Berlusconinak áll a zászló: az olasz nép sem kér a migránsokból

Az Olaszországba érkező migráció elleni "keményvonalas" politika ígérete a szavazók egyharmadának támogatottságát biztosíthatja a március 4-i parlamenti választásokon a közvélemény-kutatóknak az Il Messaggero című olasz napilapban kedden közölt felmérései szerint.

A Fidesz elfogadta a 106 egyéni képviselőjelöltjét és meghozott egy Soros-ellenes határozatot

A Fidesz elfogadta a 106 egyéni képviselőjelöltjét és meghozott egy Soros-ellenes határozatot

közeleg a tél

Egy politikai határozatot is elfogadott a "Soros-terv" elutasításáról a Fidesz országos választmánya azon az ülésén, amelyen döntött a kormánypártok 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltjéről is - közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a testület tanácskozása után tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére