Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

A pszichopaták felismerhetőek a nyelvhasználatuk alapján?

2018. január 8. 21:28

Egy kanadai börtön elítéltjei között elvégzett tudományos kísérlet eredménye szerint a pszichopata személyiségű emberek a normál pszichéjű személyeknél legalább kétszer gyakrabban használják az olyan anyagi dolgokra utaló szavakat, mint a pénz, ételek és italok, illetve a szex.

A kanadai börtönökben életellenes bűncselekményekért ülő 14 pszichopata és 38 nem pszichopata elítélt börtönlakó beszédének szövegelemzése alapján készült egy tanulmány a pszichopaták nyelvi jellegzetességeinek meg- és felismerésére. 

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során a pszichopata és nem pszichopata gyilkosok részletesen beszéltek bűncselekményeik elkövetéséről a kutatóknak. 

A bűnelkövetők által elmondottak elemzésével a tudományos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a pszichopaták az anyagi szükségletekre (az ételre, italra, a szexre és a pénzre) vonatkozó szavakat legalább kétszer olyan gyakran használják, mint a nem pszichopata elítéltek.

A vizsgálat azt is megállapította ugyanakkor, hogy a pszichopaták az úgymond egészségesebb pszichéjű elítélt társaiknál kevesebbszer használták a családi, vallási és más társadalmi szükségletekkel kapcsolatos szavakat.

A kutatás eredménye szerint a pszichopaták az egészséges emberekhez képest jóval többször használták az olyan ok-okozati összefüggésekre utaló szavakat, mint a "mert" illetve a "mivel".

A tanulmány készítői úgy találták, hogy a pszichopaták beszédmódjával kapcsolatban még az is megállapítható, hogy a beszédük kevésbé folyamatos. A kutatók feltételezése szerint a pszichopaták előadásmódja feltehetően azért akadozóbb, mint másoké, mert ők pozitív módon próbálják meg keretezni történeteiket. 

A kísérlet megállapításai szerint a pszichopaták a bűncselekményeik elkövetésének ismertetésekor a nem pszichopatáknál nagyobb mértékben használtak múlt időt. és csak nagyon ritkán beszéltek az eseményekről jelen időben. Ez pedig azt mutatja, hogy az ilyen személyek rendkívül érzelemmentesen és távolságtartóan élik meg az általuk elkövetett bűncselekményeket.

A tanulmány a használt szavak gyakorisága alapján arra az összefoglaló következtetésre jutott, hogy a pszichopaták beszédének sajátságos szóhasználatában az ilyen személyiségű emberek túlzott önzése, zsákmányközpontú világnézete és érzelmi sivársága tükröződik jól láthatóan. A kutatók szerint ugyanakkor a pszichopaták öntudattalan nyelvi sajátosságai alapján az is megerősítést nyert, hogy az ilyen mentális berendezkedésű emberek bár egy primitív szinten, de mégis racionálisan gondolkodnak.

A pszichopátia leírása az orvostudományban

Az orvostudomány szerint a pszichopata embert fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partnerek kihasználásával vagy promiszkuitással, házasságszédelgéssel is párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel.

A pszichopata személyiség klasszikus leírása Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" („Az épelméjűség álarca”) című könyvében található meg. A pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

 • Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
 • Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
 • Idegeskedés hiánya
 • Megbízhatatlanság
 • Őszinteség hiánya
 • A megbánás és szégyenérzet hiánya
 • A szociális normák szándékos megszegése
 • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
 • Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
 • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
 • Empátia teljes hiánya
 • Személytelen, unalmas szexuális élet
 • Felelőtlenség

Egyes szakemberek szerint ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, akkor az a személy pszichopatának nevezhető.

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Theresa May ezt most megúszta: marad a konzervatív párt élén

Theresa May ezt most megúszta: marad a konzervatív párt élén

amerika, london, párizs

A miniszterelnök ellen indított bizalmi szavazáson 200-an szavaztak bizalmat Theresa May-nek, míg 117-en szavaztak ellene.

Mindennapok Malmőben: fényes nappal, egy óvoda előtt történt a brutális leszámolás

Mindennapok Malmőben: fényes nappal, egy óvoda előtt történt a brutális leszámolás

amerika, london, párizs

Szerda reggel több lövéssel végeztek az áldozattal, miközben onnan pár méterre a gyerekek az óvodában reggeliztek.

Gyurcsány is megszavazta a túlóráról szóló törvényt

A mai nap az ellenzéki nihilről szólt. Ma volt lehetőségük megmutatni magukat, és bebizonyították, hogy még az ellenzéki szerepre sem érdemesek. Az egész bagázs, Tordai Bencétől, Kunhalmi és Vadai Ágnesig megpróbálta eljátszani, hogy ők a munkavállalók érdekeit képviselik, de igazából csak saját magukat próbálták építeni, és a törvényjavaslat megértése helyett hisztiztek és obstruáltak. A prímszámokat azonban Gyurcsány Ferenc vitte el, aki egy szavazásra ment be, de ott is félrenyomott, megszavazta a pártja és a frakciója által "rabszolgatörvénynek" nevezett javaslatot.

Már a rendőrökre is rátámadtak a tüntetők

Már a rendőrökre is rátámadtak a tüntetők

kétharmad

Habár az Index és más baloldali lapok azt állítják, hogy a rendőrség könnygázt alkalmazott az anarchista tüntetőkkel szemben, az igazság az, hogy ez pont fordítva történt. Megrohamozták a rendőrsorfalat, és több tisztet is lefújtak.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek ma.

Legyőztük a női kézi Eb-n Romániát

Legyőztük a női kézi Eb-n Romániát

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a női kézilabda Európa-bajnokságon 31-29-es végeredménnyel legyőzte Romániát!

Milyen sört igyál a télen? | VIDEÓ

Milyen sört igyál a télen? | VIDEÓ

8)8)8

Itt a tél, jönnek az ünnepek! A hőségben megszokott könnyed sörök helyett ilyenkor érdemes inkább a barna sörök felé nyitni. Megnéztük a három legnagyobb tételben készülő magyar barna sört, hogy segítsünk nektek sört választani a télre!

Egy komikusnak megtiltották, hogy viccelődjön az iszlámmal vagy az LMBTQ-közösséggel

De a szerződésben még számos témát felsoroltak, amikről nem beszélhet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére