Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselői rendbontást

2018. december 15. 13:30

Egyre inkább úgy tűnik, hogy társadalmi tömegbázis híján a frusztrált ellenzék nem lát más lehetőséget, mint a nyílt erőszak bevetését: a parlamentarizmus demokratikus szabályainak durva megsértésével próbálják támadni a fennálló alkotmányos rendet - áll a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban soha nem látott erőszakos események zajlottak a magyar Országgyűlés falai között, az esetek jogi megítélése okán a Századvég elemzése rövid áttekintést ad néhány külföldi példán keresztül a központi, illetve szövetségi törvényhozás (bikamerális parlamentek esetében az alsóházak) fegyelmi rendjét illető főbb szabályok tekintetében, majd a hazai szabályozás néhány fontos elemét is érinti.

A nemzetközi példákból kiderül, hogy a magyar parlament házszabálya alig tér el az amerikai, német, vagy a francia törvényhozás szokásaitól és szabályaitól. Rend a lelke mindennek, ez az elv mindenütt fennáll, hogy a törvényhozás zavartalan és rendezett körülmények között folyhasson – olvasható az elemzésben, mely szerint alapvető európai és nyugati érték, hogy a házat és annak elnökét tisztelik a képviselők és követik a rendszabályokat.

Képviselői minimum, hogy a törvényhozási körülményeket nem züllesztik kocsmahangulatúvá és kaotikussá. Ez az általánosan elfogadott és tiszteletben tartott norma. A norma pedig feltételez egy bizonyos határt. Ezt a határt lépte át a magyar ellenzék az őszi ülésszak utolsó napjaiban"

– áll az elemzésben, mely szerint ezzel nemcsak a házszabályt, de saját szavazóikat is megsértették, hiszen semmibe vették a magyar demokrácia egyik legfontosabb alappillérét, a parlamentarizmust.

Rendbontásuk ellenére mégis a házelnököt kritizálják, miközben más jogrendszerekben sokkal keményebb retorzió járna a magyar ellenzék által elkövetett obstruktív cselekedetekért. Az Egyesült Államok Képviselőházának Házszabálya szerint például a házelnöknek jogában áll elrendelni a folyosó és a karzat kiürítését, ha valaki vét a rend- és illemszabályok ellen.

A rendbontó képviselők ellen alkalmazható szankciók lehetnek: figyelmeztetés, feddés, szómegvonás és pénzbüntetés.
  • Az amerikai alkotmányban foglaltak alapján a törvényhozás mindkét házában büntetéssel sújthatók a rendbontók és a képviselők kétharmados hozzájárulásával kizárás is foganatosítható.
  • A német törvénykezés lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb rendbontás vagy a Ház méltóságának megsértése esetén az elnök 1000 euró büntetést szabjon ki a rendbontó képviselőre. A Bundestag házelnöke felfüggesztheti a képviselőt akár előzetes figyelmeztetés nélkül is, ha az súlyosan rendbontó magatartást tanúsít, ilyenkor az ülésterem elhagyására is utasíthatja őt az ülés hátralévő részére.
  • A német törvényekhez hasonlóan a francia Nemzetgyűlésben is keményen járhat el a házelnök a helytelenül viselkedő képviselőkkel szemben: megintést, rendreutasítást, megrovást és határozott idejű felfüggesztést is elrendelhet. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen demonstráció és rendbontás szigorúan tilos a francia Nemzetgyűlés épületében.

Jól látható, hogy a képviselői rendbontást a Nyugati demokráciákban keményen büntetik. A Századvég részletes elemzése azt vizsgálja, hogy a nyugati példákhoz képest mennyire erős a magyar parlament házszabálya, és hogy milyen lehetőségek vannak a képviselői rendbontás megfékezésére, az kiderül részletes elemzésünkből.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

kétharmad

Húsvétvasárnapot ünnepli ma a keresztény világ, az eseményről a magyar kormányfő is megemlékezett hivatalos Facebook-oldalán.

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére